Fundamenta, tapasztalatok? (beszélgetés)
Központtal kell beszélni.
Pénzügyi munkavégzéshez erkölcsi bizonyítvány kell,ne mossuk össze a dolgokat.
Ez egy hivatalos szöveg.
Akikről én tudok hogy sürgősséggel kérték,a beérkezéstől számított 30 napon belül mind megkapták.
(4 ilyen ismerősömről tudok az elmúlt hónapban.)
Itt valami félreértés van.
A megtakarítási idő lejárta utáni hónapban kapod az értesítő levelet.
A következő hónap végéig jelezni kell a kiutalás kérését/elfogadását.
Ha minden papírt visszaküldtél addig,azt látniuk kell a rendszerben.
Kérdezz rá telefonon,mert a megtakarítások kiutalása zavartalan,ezt több forrás hallottam.
(Esetleg valamilyen papír kimaradt,és az erről szóló értesítő levél nem ment ki időben a rendszerátállás miatt. De a telefonosnak látnia kell,hogy áll az ügyed.)
Pár napig mi sem tudtunk semmit az egész hitelünkről,senkivel nem tudtam beszèlni a központban,csak az üzletkőtőnk tartotta bennünk a lelket és lám tegnap megérkezett a pénz.
Számítógépes átállás ide vagy oda mi nem csalódtunk a fundamentában.
mindenkinek sok sikert kívánok!
Látjátok, erről beszéltem.
Azért mert esetleg a cc-s nem tud új infót mondani, attól még a színfalak mögött zajlanak a folyamatok és mindenki az ügyfelekért dolgozik.
Jó nagy butaság lenne.
Magad írtad, hogy még 45 napod van a kifizetési határidőig. Bármelyik pillanatban megkaphatod a pozitív bírálatot.
Új hitellel újrainduló folyat, új apapírok, új értékbecslés, új bírálat, stb.stb.
Arról már nem is beszélve, hogy elesel az állami támogatástól és a fix kamattól is...
De te tudod...
Sziasztok! Tegnap a személyes ügyfélszolgálaton érdeklődtem a hitelkérelmünkről, de még nem láttak semmit, és azt ígérte az ügyintéző, hogy megsürgeti. Ma délután nagy meglepetés ért, 15 óra után hívtak, hogy megszületett a bírálat és elkészült a hitelszerződés csomag, személyesen átvehetem (mivel korábban kértem, hogy ne postázzák). Épp odaértem zárás előtt, így kezemben a csomag! :) Az ügyintéző rendesen elmagyarázta a teendőket, így reményeim szerint hétfőn (a kötelező 3 napos várakozás után) vissza tudjuk küldeni és indulhat a kifizetés intézése. 10.25-én adtuk be a kért hiánypótlást, 10.26-án iktatták, így végül a 28. napra lett eredmény.
Kitartást a még várakozóknak, úgy tűnik, hogy nem reménytelen a helyzet!
Ma megvolt a pont az i-re. 45 nap várakozás után (miután befogadták a hitelkérelmet )megkaptuk ugyanazt a hiteltájékoztatót, amit már visszaküldtem 5 hete aláírva.
Nem hiánypótlás, hanem ugyanaz a levél, szóról szóra. A vicc, hogy a tájékoztató november 5-ig érvényes, addig kéne visszaküldeni aláírva, levél feladásának dátuma november 22...
Szerencsére a történetnek vége, sikerült megegyezni az eladóval a szerződésmódosításról, megyünk másik bankhoz, ezt a szánalmas bagazst pedig végleg hátrahagyjuk.
Mai infó;
Egy ismerősömnek ma szóltak a központtól,hogy megvan a bírálat,sőt a hitelcsomag (ahogy kérte) átvehető mától az ügyfélszolgálaton személyesen.
Az üzletkötő a rendszerben annyit lát (még most is),hogy bírálat alatt van az ügylet...
(Kedden érdeklődve is csak ennyit tudtak mondani telefonon.)
Az üzletkötő hiába van hibáztatva,nincs ráhatása az ügyekre sajna.
Tehát mint írtam haladnak az ügyek,csak sajna lassan,a legvégső határidők betartásával épphogy.
Ők egyébként az utolsó dokumentumot október 22-én adták postára,ami 25-én érkezett be.
(Csak viszonyításképpen.)
Mondtam, hogy ne menjünk bele, ettől féltem...
Tudod egyáltalán mire vonatkozik az általad idézett rész?
sziasztok,
Hagyjátok a fenébe az arrogáns, fennhéjázó "észosztogatókat". Az nem visz előre, ők meg a maguk egyszerű módján jól szórakoznak rajtunk.
Én reméltem, hogy itt valaki valamilyen formában hozzásegít a problémám megoldásához, ahhoz hogy elérjem azt, hogy időben folyósítson a fundamenta .
Ez nem történt meg. Sőt!! miután látom, hogy a probléma tömeges, az üzletkötőnk és a telefonos ügyfélszolgálat nem segít (vagy nem tud, vagy nem akar - az okát csak ők tudják), eléggé kétségbeestem.
Beszéltem az ügyvédünkkel.
Amit lehet tenni:elsősorban az eladóval beszélni és valahogy megegyezni vele, hogy ha teheti akkor várja meg, amíg a fundamenta folyósít/dönt- ebben az esetben, ha sok gyomorgörcs árán is, de meg tudjuk szerezni az áhított otthont.
Ha ez nem sikerült, akkor vagy másik lakást kerestek, vagy ha a folyósítással van a probléma, akkor az eladónak joga van visszaállíttatni az eredeti állapotot, ami azt jelenti hogy a lakást az övé marad, a foglalót pedig megtartja. Ebben az esetben persze perelheted a fundamentát és kérheted a károd megtérítését. Ez egy hosszadalmas folyamat. Szerintem erre senki nem vágyik.
Amit még lehet tenni:
Az MNB a felügyelő szerve a fundamentának, őket a 06/40/203776 számon lehet hívni és panaszt tenni. Ebben az esetben a megkötött szerződésben foglaltak a mérvadóak a panasz elbírálásánál (vagy ha még nem kötöttetek szerződést akkor más írásos dokumentum alapján dönt a panasz jogosságáról)
Nagyon sok esetben a fundamentás üzletkötők tájékoztatása volt hiányos/félrevezető, olykor nem a valóságnak megfelelő. Az MNB-ben úgy tájékoztattak, hogy a félretájékoztatás miatt a fogyasztóvédelemhez lehet fordulni- email: nfh@nfh.hu, telefon:+36 1 459 4800.
Tudom, hogy az MNB-s és a fogyasztóvédelmes panasztétel a fundamentás ügyintézésben nem segít, de ha nagyon nagy a baj, akkor talán némi reményt jelenthet arra, hogy ne vesszen el örökre a foglalód és egyéb költségeid, amit a fundamenta miatt fizettél ki.
Az általam leírt infokat a saját ügyemre koncentrálva szedtem össze, nélkülözi a teljességet, viszont a leírtakat pontosan úgy adtam vissza, ahogyan nekem elmondták.
Nagyon-nagyon sok szerencsét kívánok mindenkinek!
Szerintem az ÁSZF-be ne menjünk bele, mert csúnya arcraesés lesz a vége. De ahogy gondolod.
Először is tisztázzuk, hogy az idézett rész a Lakáskölcsönre vonatkozik.
Azt pedig még mindig nem tudjuk, hogy itt kinek van Lakáskölcsön, kinek Áthidaló és kinek Azonnali Áthidaló kérelme beadva.
Másodsorban pedig ki az, aki az alábbi feltételeket mind teljesítette, és ennek ellenére 15 napon belül nem történt meg az utalás??
"a Lakástakarékpénztár
által kifizetési feltételekként elôírt dokumentumok hiánytalan
beszerzését és biztosítékok igazolását követô 15 napon belül folyósítható a lakáselôtakarékoskodónak."
Amennyiben a biztosítéki vagy egyéb célú zárolás jogosultja (pl. a hitelt nyújtó bank
javára alapított zálogjog) a zárolt összegre vonatkozó követelését érvényesíti, azaz a
Lakás-takarékpénztárnál fennálló zárolt betétszámla követelést vagy annak egy részét
lehívja, a 11. § (3) bek. rendelkezéseit kell alkalmazni, azzal az eltéréssel, hogy a
Lakás-takarékpénztár a megtakarítást az értesítés keltétôl számított 15 napon belül
átutalja a zárolás alapjául szolgáló jognyilatkozatban szereplô számlaszámra. A
az ÁSZF-etekből, amit gondolom jó ismersz, hiszen ezzel dolgozol. Ja, nem.
16. § A lakáskölcsön folyósítása
(1) A Lakás-takarékpénztár és az érdekeltek a lakáskölcsön folyósítása érdekében
kölcsönszerzôdést, továbbá ezen belül vagy külön okiratban biztosítékokról szóló
szerzôdést kötnek. A megkötött kölcsönszerzôdés az egyedi kölcsönszerzôdést
tartalmazó okiratból, a kölcsön nyújtásának részletes feltételeit tartalmazó Áthidaló-
és Lakás-kölcsönszerzôdés Általános Feltételekbôl, a kölcsönkérelem befogadásakor
hatályos Díjtáblázatból, továbbá jelen ÁSZF-bôl áll. Eltérés esetén az egyedi
kölcsönszerzôdést tartalmazó okirat rendelkezése az irányadó. A rendelkezésre
tartott lakáskölcsön a 15. §-ban meghatározott feltételek teljesülése mellett a Lakástakarékpénztár
által kifizetési feltételekként elôírt dokumentumok hiánytalan
beszerzését és biztosítékok igazolását követô 15 napon belül folyósítható a lakáselôtakarékoskodónak.
Meggyőződésem, hogy rosszul számoljátok a bírálati időt és a bankszünnapokat sem veszitek figyelembe, de mivel látom, hogy itt tényleg csak egymás hergelése a cél, nem fárasztom magam vele.
Egészen pontosan milyen "befogadást és jóváhagyást" követően kellene 15 napon belül fizetni?
További ajánlott fórumok:
- Mi a teendő Fundamenta, Lakáskassza lejárata esetén?
- OTP lakástakarék és Fundamenta lakástakarék. Vélemények, tapasztalatok? Melyiket válasszam?
- Van itt valaki, aki a Fundamentánál dolgozik ügyintézőként?
- Mennyi a Fundamenta hitelelbírálási idő?
- Valaki megtudja mondani mikor lehet felvenni a fundamentát?
- Férjemmel 2008-ban fundamentával kombinált hitelt vettünk fel. Ezzel kapcsolatban tudnátok válaszolni kérdésemre?