Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » Endometriózis! fórum

Endometriózis! (beszélgetés)

4007. Borrdi78 (válaszként erre: 4000. - BiaknaForgo)
2012. jún. 12. 21:36
Megértem. Én akiket ismerek és makróznak, hosszabb távon javult az állapotuk sokat, persze nagyon vékonyak ez tény. De 4-5 óra alvással is energikusabbak, mint én valaha... :-) Nem tudom, én csak dumálok, mert én nem makrozok, de szerintem, ha szükségem lenne rá, én annak állnék neki. De az való igaz, hogy lehet, hogy mindenkinek más jön be, més szimpatikus, másban tud hinni. Valszeg' a hit maga is nagyon fontos a gyógyuláshoz. Bocs, ha közhelyes... az egyébként tény, hogy a makro és a paleo olyan messze vannak egymstól, mint Makó Jeruzsálemtől...
4006. nagymaya (válaszként erre: 4002. - CsillagTM)
2012. jún. 12. 21:33
Nem csinálják meg egyszerre a műtétet, és az átjárhatóságit? Nekem letudta a dokim egyszerre a kettőt.
4005. nagymaya (válaszként erre: 4004. - Nonocci)
2012. jún. 12. 21:32
Nagyon sajnálom!:(((((
4004. nonocci
2012. jún. 12. 21:27

Sziasztok!

Nagyon rég nem írtam már, de szinte minden nap olvaslak titeket. Nekem márciusban volt a műtétem, a SOTE-n. Én is küzdök egy ideje a makroval, bár jelenleg képtelen vagyok tartani. Nem vagyok túl jó passzban.

Műtét után áprilisban megvolt az első menses. Nagyon tetszett, mert 29 napra jött és teljesen normális közép erős, 7 napig tartott... majd a következő már nem jött meg, félve csináltam egy tesztet, ami nagy örömünkre pozitív lett... Ez tartott mostanáig, mert tegnap kiderült, hogy csak egy üres petezsák van ott, amit így a 8. héten el kell távolítani...

Nem értem, miért történik ez... miért kell ennyit szenvedni? A terhes tünetek iszonyat erősen jelentkeztek, jelenleg rá se tudok nézni a barnarizsre és csak az egészségtelen kajákat kívánom... pedig eddig olyan nagy erőfeszítéssel lemondtam...

És már megint egy műtét... lassan teljesen elmegy a kedvem mindentől...

Járt már valaki hasonlóan? Lehet még ezután babám?

4003. CsillagTM (válaszként erre: 4001. - BiaknaForgo)
2012. jún. 12. 21:22
én most estem túl egy piti kis egy órás remegve zokogós kiboruláson...
4002. CsillagTM (válaszként erre: 3996. - Babika79)
2012. jún. 12. 21:20

nem biztos. aug/szeptemberig próbálkozhatunk, azaz még max. 3 ciklust. utána átjárhatósági, aztán műtét. h miért kell az átjárhatósági, arra már nem emlékszem.

a lombik pedig a Forgácsban lenne majd elvileg.

4001. BiaknaForgo (válaszként erre: 3997. - Babika79)
2012. jún. 12. 20:44

Dettó. Én is már annyit olvastam róla, és a legrosszabb, hogy az egyik hihető doglot egy másik elmélet éppoly hihetően megcáfolja.

Meg az is rossz, hogy sok a negatívum a neten. Az előbb egy endós blogot olvastam el, ahol szegény lány már 2 éve küszködik sikertelül. Hát ilyenkor én is magam alá süllyedek, pedig én "csak" fél éve szenvedek. Valahogy ezeket szelkátlnom kéne, és megpróbálni csak a jóra gondolni. Tudom túl naívan hangzik, de egyszerűen már nekem is elegem van a sok rosszból, ahogy Csillag is írta. DE itt jó társaságra bukkantam. :)

4000. BiaknaForgo (válaszként erre: 3998. - Borrdi78)
2012. jún. 12. 20:33
Én egy hónapig táplálkoztam makrobiotikusan a műtét előtt. Utána (lassan 2 hete) úgy döntöttem cukron és vöröshúson kívül mindent eszek, mert már csak 43 kiló voltam a 163 cm-hez. De én is sokat olvastam a diétákról, és volt aki makroval volt aki paleoval gyógyult meg (bár ezeket is csak a neten olvastam), de a kettő annyira ellentmond egymásnak, hogy az egyetlen közös bennük az, hogy az illető nem ehet semmi cukrot (mézet sem), és tejtermékeket sem. A makro tele van gluteines ételekkel, de azt is lehet gluteinmentesen csinálni, viszont akkor már szinte semmit sem ehet az ember. Na így találjam ki mit egyek...
3999. KIS TIMI (válaszként erre: 3963. - 78518f0815)
2012. jún. 12. 19:19

Szerintem nagyon szép eredmények:)

A 120 peces inzulinod szépen visszaesett.

3998. Borrdi78 (válaszként erre: 3997. - Babika79)
2012. jún. 12. 18:15
Hát ezt megértem. Sokszor az ember elveszik a sok információ útvesztőjében. Az enometriózis pedig tényleg egy külön problematika ezen belül is, mert még a szakemberek is bekötött szemmel tapogatóznak sokszor. Amúgy aláírom, hogy lehetnek fuzáriumok a teljes kiörlésű cuccokban, de az megint egy másik kérdéskör. Persze, ha az endóhoz valóban köze van, akkor szívás. Én annyit tudok az endóról, hogy leglátványosabban eredményt táplálkozással tudomásom szerint makrobiotikával értek el eddig, az meg cukrot nem tartalmaz. A glutént nem tudom, sok gabona féle van benne, de mind speciális. Mindenesetre ott nem ajánlott semminemű állati eredetű étel sem és egy csomó komoly egyéb korlátozás van. Én csak annyit tudok, hogy sok lány ezzel meg tudta előzni az endó kiújjulását és akár teherbe is esett (pedig előtte ez nem sikerült). De ez megint csak egy plusz információ. :-(
3997. Babika79 (válaszként erre: 3995. - Borrdi78)
2012. jún. 12. 17:57
Borrdi, értem, amit írsz. Igazából engem pl. az is elbizonytalanít, hogy van, aki meg a gabonákra (gluténtartalmú dolgokra) mondja, hogy egészségtelenek és a paleora esküszik. És amikor épp egy ilyan álláspontot olvasok, nekem az is meggyőző. Illetve ugye a teljes kiőrlésű termékeknél állítólag fuzáriumok (toxikus gombák) lehetnek jelen, (ezek a finomított termékekben nincsenek meg), olvastam már olyat is, hogy ezek okozzák az endometriózist...Én ezt csak azért írom, mert az endometriózis miatt nagyon sok dolgot elolvastam angolul és magyarul is és őrületes ellentmondások vannak, annyira, hogy az ember szerintem szkeptikussá válik egy idő után, hogy mi is a jó valójában, különösen úgy, hogy nem vagyok vegyész, sem biológus, így nem tudom hitelesen megállapítani, hogy valójában egy adott élelmiszer árt-e vagy használ nekem.
3996. Babika79 (válaszként erre: 3993. - CsillagTM)
2012. jún. 12. 17:52
Csillag, ez jó hír, akkor remélem, szépen meg tudja majd oldani! Amúgy már biztos, hogy kell 2. műtét? A lombik is Győrben lesz/volt?
3995. Borrdi78 (válaszként erre: 3991. - Babika79)
2012. jún. 12. 17:43
én az étkezést inkább úgy fogom fel, hogy ezzel hosszútávon én csak jól járok. Szerintem mindenkinek így kellene táplálkoznia és én sokkal egészségesebb leszek 20 év múlva, amikor a többieken kijön a sok elfogyasztott szemét után a következmény. Ja és én tök egészségesnek érzem magam lelki értelemben is. az IR szerintem csak egy állapot, egy intő jel volt nekem, hogy mostantól foglalkozzak az egészségemmel. :-)
3994. Borrdi78 (válaszként erre: 3991. - Babika79)
2012. jún. 12. 17:41

hát az biztos, hogy nagyobb az esélye, hogy a terhességi cukorbetegség kialakuljon a terhesség alatt. Aztán, ha mázlija van, akkor utána visszaállhat. De nekem azt mondta a dokim, hogy, aki IR-es, az 100%, hogy élete során cukrobeteg lesz, egyedül az múlik rajta, hogy mikor: 40 évesen, vagy 90 évesen? Én úgy próbálok élni, hogy a második verzió legyen a nyerő. :-)

az is érdekes azért, hogy régen (kb. 30 éve) a 2-es tipusú cukorbetegséget öregségi cukorbetegségnek hívták az orvosok (akkoriban átlag 70 éveseknél jött elő). 15 éve azt mondták: felnőttkori cukorbetegség (akkor 50 éves korban jött ki átlag). Ma pedig már csak 2-es típusú, mert egyre több gyerek is ebben szenved. Ez szerintetek nem függ össze azzal, hogy az IR "divatos"? Útálom amúgy, amikor ezt modnják amúgy, ez nem divat, csak most jutottak el odáig, hogy felfedezték és végre leírták....

3993. CsillagTM (válaszként erre: 3989. - Babika79)
2012. jún. 12. 17:35
ez a doki kifejezetten konzervatív szemléletű. mikor decemberben voltam nála, és totál pánikban a másnapi műtét miatt faggattam, h ugye csak ami muszáj...? és ő mondta: "csak amennyit feltétlen szükséges, és semmi többet"
3992. Borrdi78 (válaszként erre: 3986. - Babika79)
2012. jún. 12. 17:33

Én soha nem mondtam, hogy aki IR-es az nem tud megfoganni. Én is terhes lettem teljesen spontán úgy, hogy fogalmam sem volt az IR-ről. Viszont, sok esetben, sok nőnél emiatt nem jön össze a baba. És sajnos tényleg minden 2. ember IR-es, ha foglalkozik vele, ha nem - ez már az ő bajuk, ők lesznek 40-50 éves korukban inzulinos cukrosok. Én csak azt mondom, hogy legalább azok, akiknek nyilván valami baja van és változtatni akar ezen, mert azért van itt a fórumon, keresse meg esetleg a kiinduló okot, mert az lehet a végleges gyógyulás kulcsa. De nem kell megfogadni a tanácsomat, csak azért hirdetem, mert sajnos az egészségügyben ezt nem teszik meg, így marad ez az út.

Az anyagcsere zavar pedig boríthat mindent, de mindent a szervezetben, tehát szerintem reális, hogy "erre fogjunk" dolgokat. Nem biztos, hogy mindenkinél ugyanazokra a hormonokra hat és ugyanazokat a betegségeket okozza (PCOS, IR, cukorbetegség, férfiaknál alacsony spermaszám stb...), itt jön már be az öröklött genetikai hajlam, a lelki oldal és sok más, akár környezeti tényező.

3991. Babika79 (válaszként erre: 3988. - CsillagTM)
2012. jún. 12. 17:09

Na igen, engem is ez zavar, hogy én az endometriózis, IR és minden egyéb ellenére egészségesnek érzem magam, de zavar ez a tudat, hogy ezek így a nyakamba vannak aggatva és korlátozzák az étkezésemet, stb.

Egy másik fórumon valaki azt írta, hogy lehet olyan szerinte, hogy valaki rossz IR-rel kihord babát, de akkor majd élete folyamán úgyis cukorbeteggé válik..ezt sem hiszem el teljesen.

3990. Babika79
2012. jún. 12. 17:07
A paleo nem rossz az IR-re, csak nem gyógyszerrel együtt (úgy már sok). Nekem a mensmentises dokinőm is elismerte, hogy van olyan IR-es betege, akinek javultak az eredményei, amióta paleózik...és tudok olyan IR-es terhes lányt is, aki gyógyszer nélkül, paleóval tette rendbe az IR-ét és egyéb hormonjait. Én nem követem ezt a diétát, de szerintem pont hogy az IR-re és a cukorbetegségre jó.
3989. Babika79
2012. jún. 12. 17:05

Csillag, ez így van, ő most nagyon felkapott, ez tény. Viszont a tapasztalata pont emiatt napról napra nő és ez tényleg fontos az endónál.

Annyi csak, hogy nem tudom, ez a doki, akihez mész, ő vetette fel a csonkolás lehetőségét, vagy ezt csak Te gondolod, hogy csonkolni fog? Mert az én meglátásom szerint az nagyon fontos, hogy a doki azért úgy álljon hozzá, hogy ő alapban meg szokta oldani az ilyen eseteket úgy, hogy a pf. szövete minimálisan sérül. Tehát én mondjuk olyanhoz nem mennék, aki már a műtét előtt felveti, hogy csonkolni kell a pf.-et. Mert tudok ilyet, ráadásul szintén "divatos" doki.

3988. CsillagTM (válaszként erre: 3986. - Babika79)
2012. jún. 12. 17:03

a paleó NEM jó az IR-re...

viszont abban csatlakozom a véleményedhez, h sokan szülnek olyan hormonértékekkel, amik vacakok. kérdés: mi lenne, ha nem tudnám, h IR? kb. ugyanígy élnék (jó, nem ennék napi 5*, 3 óránként, de kb. ezeket enném sztem), viszont nem lenne plusz egy kő a nyakamba kötve...persze affene tudja, mi a jó már.

3987. Babika79 (válaszként erre: 3986. - Babika79)
2012. jún. 12. 17:01
Mármint 3 gyereke született és van a barátnőmnek, szerencsére nem "volt":)
3986. Babika79 (válaszként erre: 3982. - Borrdi78)
2012. jún. 12. 17:00

Borrdi, az ismerősöm eredményét ugyan nem a Mensben nézték, de mivel eléggé klisék szerint mozog az értékelés, így én is látom a leletén, hogy jók (amúgy Balázs Cs. endokrinológusnak küldte el a neten, ő nem utasítja el az IR-t és ő is azt írta neki, hogy ez nem IR).

Én is járok a Mensbe, és nem is akarok vitatkozni, csak engem néha már idegesít, hogy minden 2. ember IR-s...ennek ellenére járok oda. Én csak amiatt kételkedem, hogy tuti, hogy csomó nőt (akik simán megfogannak és szülnek gyerekeket) ha kivizsgálnának, ugyanígy rossz IR eredményeket kapnának. Mert van olyan barátnőm, akinek pl. mensese sem volt, túlsúlyos is, mégis 3 gyereke volt és sosem vetélt. Az első babánál Clostyt kapott, utána pedig valahogy terhes lett. Nahát pl. az ő IR eredményére kíváncsi lennék, de sosem nézték neki.

Az endó és az IR összefüggésére nem tudom, mit mondjak, a PCOS és IR összefüggést szerintem már elismerik széles körben, ezzel nincs gond. Az endó szerintem ennél egy bonyolultabb dolog, pl. az egyik ismerősöm, akit Bokor műtött, paleózott, ami ugye nem rossz az IR-re, a cisztája mégis csak nőtt és nőtt. Az endó szerintem egy nagyon bonyolult immunológiai folyamat, túl egyszerű lenne az anyagcsere zavarra fogni a kialakulását.

3985. CsillagTM (válaszként erre: 3978. - 78518f0815)
2012. jún. 12. 16:59
de drága vagy...megvallom, sokszor úgy vigasztalok másokat, h én magam nem hiszek aktuálisan a saját személyes boldogulásomban és a sorsom jobbra fordulásában...meg szoktam zuhanni. OK, felállok, mert "muszáj", de néha már nagyon nem bírom...de nem rinyálok, hiszen itt mind jól ismeritek ezt, nem akarok panaszkodni.
3984. CsillagTM (válaszként erre: 3975. - Babika79)
2012. jún. 12. 16:57

ebben, h ki kit dicsér, azért sokszor benne van, h kinek a neve forog a köztudatban. nem mondom, h aktuálisan itt is erről van szó, csak sok ilyet láttam már.

ha tényleg műteni kell, akkor viszont hallgatok sztem a megérzéseimre, és megyek Győrbe. ez a doki - holott nem egy mézes-mázos pasi - nagyon szimpatikus nekem. korrekt, szakember, lelkiismeretes, segítőkész. amikor felhívtam 1-2 hete, h megnőtt bal oldalon az endó, már mondta is, h menjek, konzultáljunk, megnéz, ha kell, megműt. pedig semmi közöm Győrhöz...

3983. Borrdi78 (válaszként erre: 3981. - Babika79)
2012. jún. 12. 16:52
amúgy a PCOSnél sem mindig csak az IR okozza, csak kb. 90%-ban. Van olyan PCOS-ses, akinél valamilyen okból több tesztoszteron termelődik és az okozza kb. ugyanazokat a tüneteket pedig az inzulinjuk rendben van. Csak mondom, ez a kisebbség. Szerintem a megfelelő kivizsgálás lenne a legjobb ellenszer. Itt komoly betegségekről van szó, műtét hegyekről, egy hülye vérvétel nem egy nagy kaland...
3982. Borrdi78 (válaszként erre: 3981. - Babika79)
2012. jún. 12. 16:49
én elhiszem, hogy van ellenpélda, csak kevés. Ha nem is mindig függ össze, egy egyszerű vizsgálatot azért megér. Ebben egyetérthetünk? :-) Remélem, a Te ismerősödnek jó doki nézte az eredményét. Mert én már vagy 5 nőt ismerek, magamat is beleértve, hogy a durva IR-t a leletből az orvos nem ismerte fel... :-(
3981. Babika79
2012. jún. 12. 16:47
Az én endós ismerősöm nem folytat semmilyen spec. diétát, mégis szuper IR-es eredményei lettek, tényleg. Szóval tényleg van ellenpélda az endo-IR összefüggésre.
3980. Borrdi78 (válaszként erre: 3977. - 78518f0815)
2012. jún. 12. 16:37
ja, ácsi! Te fél éve makrozol? Ebben az esetben, bocsi, de a Te szuper jó eredményedet - amihez még egyszer gratula! - nem tehetjük a reprezentatív ellenpéldába. Nem tudhatjuk, hogy makró előtt milyen lett volna a terheléses inzulin eredmény. :-( A makró nagyon erőteljesen befolyásolja ezt is és én fele ilyen kemény diétával is 5 hónap alatt teljesen normálisra állítottam vissza az inzulinomat.
3979. Borrdi78 (válaszként erre: 3960. - 8f3c54052d)
2012. jún. 12. 16:34
Én nem merem kijelenteni, hogy minden esteben összefügg a kettő, de hallottam már ilyen feltevéseket és mivel sajnos azt látom, hogy 10 orvosból kb. 2 ismeri fel az IR-t a leletekből is, ezért nem gondolom, hogy azok, akik meg is csináltatták és a nőgyógyászukkal, vagy más dokival megnézték az eredményt, azok egyikük sem érintett IRben. :-( Most itt van Szab ellenpéldának, neki jók az eredményei szerencsére - gratula! Szóval valszeg nem minden endós IR-es, de ettől még összefügghet, ugyanis ha az IR miatt megborul a hormonálsi háztartás a testben, akkor van akinél ez az ösztrogén-progeszteron szintekre is kihat. Azt meg tudjuk, hogy sok endó mögött ösztrogén dominancia áll. Egy új külföldi kutatás kimutatta, hogy a magas inzulin szint növeli az olyan rákos megbetegedéseknek az arányát, ahol az ösztrogén dominancia bejátszik. (pl. mellrák :-() inzulinos cukrosok körében sokkalta magasabb az arány, mint a teljes populációban. Ez tény és a kettő biztosan összefügg. Az IR is tartósan magas inzulin szintet eredményez a vérben. Arra a kijelentésre pedig, hogy a Mensmentisben mindenkit IResnek mondanak: sajnos ez civilizációs betegség, az életmódunknak és a nem minőségi ételeknek köszönhetjük. Majdnem minden 2-3. embert érint, csak a hétköznapi egészségügyben nem foglalkozik (még) vele senki, mert 20 évvel le vannak maradva. Az MM úttörő ebben a témában. Nyilván, aki először foglalkozik valami újjal, amit mások még nem értenek, az mindig vészmadárnak titulálják, holott csak szeretnék megmutatni, hogy mekkora már a baj. :-( Na nem akarok negatívkodni, de ezzel szerintem igenis foglalkozni kell. És azt gondolom, hogy egy terhelsés tesztet igenis megér. Lehet, hogy az jön ki, nincs baj, legyen úgy, az lenne a legjobb. Ha viszont igen, akkor jobb tudni róla, mint nem. Mert emberek mennek sorra, egymás után lombikokra, agyonterhelik a testüket a hormonokkal, a gatyájukat ráfizetik, közben meg ott lett volna a szimpla megoldás az elejétől fogva.
3978. 78518f0815 (válaszként erre: 3966. - CsillagTM)
2012. jún. 12. 16:31
Ne keseredj el!!! Annyiszor adtál már itt erőt nekem mióta fórumozok Veletek! A bizalom valóban a legfontosabb, elsősorban magadban bízz!!! Meggyógyulsz, és lesz babóca is!!!!

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook