Endometriózis! (beszélgetés)
Márciusban volt az LSK, ahol hashártya-összenövéseket talált az orvos és oldott. Utána lett a folyamatos fog.gátlóra állítva, eddig a Mistral még jó volt. Úgy mondta az orvosa, hogy lehetnek gombostű fejnyi endok, amik okozhatják ezeket a panaszokat és erre is kezeli. Vagyis nincs további vizsgálat :( .Állítólag a fog.gátló elsorvasztja ezeket az apró endokat. Már az is megfordult a fejemben, hogy látta talán ezeket műtétkor is, csak akkor azt mondta, hogy ha nem javul ( az oldásoktól) fog.gátlót kell szednie szünet nélkül. Ezt a műtét után rögtön. Ti mire gondolnátok a helyemben ? Nem tudom mi lehet a baj, de lelki dolgokat is sorra vettük a lánnyal és semmi. Ha ilyen lenne, ezen én is meglepődnék, mert jó a kapcsolatunk, sulival nincs gond ( ebben is engedékeny vagyok, ha nem volt kedve menni,
akkor nem ment, leigazoltam stb..). Borzasztó Lányok ez a betegség, mindenkivel együtt érzek. A lányom mindennapjait tönkreteszi. Készül a barátnőihez, ki van sminkelve és csak azt látom, hogy fekszik az ágyban és sír a fájdalomtól. És le kell mondania a programot az utolsó percekben :(
Egyetértek, hogy nagyon összetett, sajnos. És akkor még az esetleges lelki dolgokat nem is vettük számításba. Vannak olyan étkezésbeli dolgok, amik alapvetően javítják a közérzetet, mű-kaják kerülése, minőségi ételek, odafigyelés, cukor kihagyása stb, na meg a sport. De biztos vagyok benne, hogy az endo nem emiatt van, mert akkor az összes ismerősöm endos lenne, pedig semmi bajuk és gyerekük is könnyen megfogant. Meg számomra az is kérdéses sokszor, hogy tényleg az étrend, krém (akármi) segít vagy az, hogy aki csinálja az hisz benne, hogy segít. Végülis azt mondom, hogy mindegy, lényeg, hogy segítsen valami. De a sport meg az étkezésre való odafigyelés biztos sokat segít. Nem tudom van-e összefüggés a lisztérzékenység, IR, endo között. Nekem azt mondták, hogy IR endo között van, de erre sincs bizonyíték. De végülis mindig minden között van összefüggés és összességében kell nézni az emberi testet. Lehet, hogy ha az egyik javul akkor a másik is.
Glutenfree, sajnálom, hogy a lányodnak nem javul a helyzete. Nem jutottatok előrébb, hogy akkor endo vagy más a fájdalmai oka? Én is azt gondolom, hogy az sem feltétlen egy jó út, ha már semmit sem eszik, valamiből kell az energia. Nekem azért furcsa, mert az endo ilyen fájdalmakat leginkább akkor okoz, ha már eléggé kiterjedt és nála, ha jól tudom nem igazán találtak kiterjedt endot. Milyen írányba vizsgálódtok most?
Szerintem meg nem elég csak az étkezésre figyelni,mert ugye a legtöbb betegség a hormonegyensúly felborulásából alakul ki. Ösztrogéndominenciáról beszélünk és sajnos nagyon sok mindenben található ösztrogén,szemét,tartózító,vegyszer minden szar.Ezek mind benne vannak a sampontól kezdve a testápolón át a háztartási termékeken keresztül szinte majdnem mindenben.Progreszteront pedig nagyon nehéz pótolni.Vagy természetből szeded vagy megpróbálsz kevesebb ösztrogént bejuttani a szervezetbe.Mozgást is azért javasolják,mert serkenti a progreszteron termelődést.Én hiszek valamiért a paleoban,bár nem mindenkinek jó ez tény.Én nem igazán tudok diétát tartani.Cukrosat amúgy sem szeretem,néha paleósan eszem,néha meg mert megkívánom a finom kaját.Jó lenne ha már lenne előre lépés az endó ügyben,de szerintem ha a rákot sem tudják kezelni,ez sem nagyon fog menni,de inkább remélem az ellekezőjét.
Szóval ezzel csak annyit szerettem volna mondnai,hogy ez egy nagyon összetett harc.Az egyik paleós portálon is azért tudják az endót visszaszorítani,mert nem csak a kajára figyelnek,de krémeznek és vegyszermentesen élnek és így sikerül nekik. De baromi drága így az élet,azért is unom meg néha.Vagyonokat lehet elkölteni és ez szörnyű!
Szegény, nagyon sajnálom a lányodat.Ő műtétre vár, vagy már túl van rajta?
Szedek omega3-at és magnéziumot, ezt tablettában. Meg szedek multivitamint. Multivitaminból drágábbat és magas Cvitamin tartalmút.
Nekem használt az életmódváltás, de műtétet nem helyettesít és nem lehet várni óriási javulást szerintem, csak azt hogy a tünetek csökkenek. Én konkrétan éreztem a cukros fehér lisztes és az egészséges táplálkozás között a különbséget endo esetén is.
Nem tudom, hogy ez esetleg vmi pszichés dolog esetleg :)
Lányom 7éve lisztérzékeny, gluténmentesen étkezik szigorúan. Ennek ellenére endometriosis gyanus, komoly fájdalmakkal. 4 hónapja IR-s lett, erre is diétázik, tejterméket alig fogyaszt már, tej helyett kókusztejet használunk. Húst csak csirkemellet eszik, más húst soha nem evett meg gyerek korától. És mindezek ellenére iszonyú rosszul van, okt.5-től folyamatosan kapja az antibiotikumokat, új fog. gátlót... Valakinek használt már ez g.m., cukormentes étrend? Mert mi az endoval kapcsolatban semmi javulást nem tapasztalunk , sajnos.
Szerintetek lehet kapcsolat a lisztérzékenység, az IR és az endometriozis között?
Én rengeteg új ételt fedeztem fel, amiről addig sosem hallottam.Sokkal színesebbé vált a táplálkozásom egyébként az endonak "köszönhetően".
Például megismertem az amaránt vagy a hajdinát, amik köretnek nagyon finomak és gluténmentesek :)
Sziasztok!
Nálam 3 éve merült fel az endometriózis gyanúja. Kb. másfél éve figyelek oda a táplálkozásra. Rengeteget számít szerintem. Elmúlni nem fog tőle sajnos, de a tüneteket nagyon lecsökkenti az biztos. Én ezeket az étrendi változtatásokat követem:
Neten találtam és számomra ez foglalta össze legjobban, hogy mit igen és mit ne :)Kiragasztottam a hűtőre is :)
Én előtte csináltattam terheléses cukor vizsgálatot, hogy azzal minden rendben van e és csak utána vágtam bele.
Sziasztok!
Étkezéssel kapcsolatban szerintem arra is érdemes figyelni, hogy nincs-e cukor vagy inzulin probléma. Nem mindenkinél van, de sok endosnál kiderül az inzulinrezisztencia vagy már csökkent glukoz tolerancia. Ezért érdemes ezt megnézetni. Már azért is, mert ez megintcsak árnyalja a diétát. Például én azért se tudnék gluténmentesen enni, mert akkor úgy érzem, hogy nem tudnék elég szénhidrátot bevinni, ami elő van írva inzulinrezisztenciánál. Reggelire, estére gyümölcs ennél a diétánál ki van zárva. Hús + saláta összeállítást szeretem, de amellé is kell még valamennyi szénhidrát. Emiatt én mindenképpen eszek tk pékárut (néha fehér liszteset is), rizst, néha krumplit, durum tésztát is. Az cukor, inzulin nekem egy év alatt sokat javult szerencsére. Néztem én is a gluténmentes diétát, de nem tudom, hogyan tudnám kombinálni az IR diétával, ezért bele sem vágtam. A cukrot, vöröshúst szinte mindig kerülöm. Csak azt akartam kihozni ebből, hogy mielőtt elkezditek a komolyabb diétát érdemes megnézetni a cukor, inzulint is.
Pedig én azt választanám, ha lehetne, hogy csak aznap menjek. Akkor még ott lehete melletted valaki, aki bekísér. És ha vannak melletted azt is biztos könnyebb lesz megélni, hogy hova/mikor menj.
De barátnőmnek be kellett volna feküdnie, de nem volt hely egy nappal a műtét előtt, ezért kezébe adták a hashajtót, hogy vegye be otthon, és közölték, hogy másnap reggel mehet vissza...
A SOTE II-n novembertől az a módi, hogy a műtét napján kell befeküdni. Tudtátok?
Én már beleesek majd és mivel "altatásügyileg" nem vagyok rizikós és pesti is vagyok, elméletileg korán reggel kell csak bemennem.
Ez egyrészt jó, mert jobb otthon aludni, meg szaladgálni a wc-re, de azért úgy odamenni, hogy 1-2 órán belül műtét és még nem tudom, hol a helyem stb. Nem is tudom...
Hát nem lenne túl jó, ha megint visszatapsolnának. :(
Nekem a tükrözésem volt kétfordulós, de a műtét nem ugyanaz. Drukk...
Az már eléggé itt van. :o
Egy hét múlva ilyenkor a nagyján túlleszel...
További ajánlott fórumok:
- Ki lehet gyógyulni az endometriózisból?
- Használt-e már valaki Visanne gyógyszert endometriózisra? Érdekelne minden, mellékhatások, meggyógyult-e, visszajött-e, hogyan kell szedni..
- Vékony endometrium (méhnyálkahártya) kezelése - tapasztalatok?
- Most derült ki, hogy endometriozisom van.Jó orvost, aki precíz, jó diagnoszta, tudtok esetleg?
- Lehet ez endometriózis?
- Laparoszkópia - endometriózis gyanúval