5 tibeti jógagyakorlat. Aki csinálja, ide! (beszélgetés)
9 éve az 5 tibeti miatt regisztráltam, és évekig következetesen gyakoroltam, de én nem vettem észre nagy változást, viszont elindított egy úton*. Aztán találtam egy kedves jóga csoportot, és inkább azt választottam. Most, mivel nem lehet csoportba járni, reggel munkába menés előtt 30-40 percben megcsinálom az aznapra kiválasztott gyakorlatokat, ha nincs annyi időm, ezeket a rítusokat + légzőgyakorlatokat, ilyenkor 10-15 perc. Korábban a 4. gyakorlat volt a mumus, de most semmi gondot nem jelentett, hisz folyamatosan karbantartottam a testem.
Nem volt semmilyen betegségem, csak a csípőm-derekam szokott fájni/beállni.
*Ez az "út" azt jelenti számomra, hogy felelős vagyok magamért, nem engedem magam eltunyulni, és egészség tudattal élek (persze úgy könnyű, ha nincs bajom).
Kedves Dokantu! Várandósság előtt pilateseztem, jógáztam, tehát azért nem punnyadt a hasizmom. És a várandósság alatt szétnyíló hasizom nem csak az izmok gyengülése miatt alakul ki, hormonális okai is vannak. De ettől függetlenül lehet, hogy igazad van és lehetett volna még erősebb a hasizmom, akkor lehet, hogy kevésbé nyílt volna szét.
Természetesen a gyermekemnek sosem mondom, hogy miatta nyílt szét a hasfalam. Sajnálom, hogy Édesanyád nem gondolt bele, hogy ezzel a kijelentésével mekkora traumát okozott neked. 😞
Kedves Dokantu! Az én hasizmom nem azért nyílt szét, mert gyenge volt, hanem a várandósság miatt. Hatalmas pocakom lett és szültem egy 4 kiló feletti babát, miközben én a szülésnél sem voltam még 60 kiló sem. :-)
Az lett volna csoda, ha nem nyílik szét.
Az, hogy neked ilyen szépen helyre jött szuper, de azt hiszem, kivételes. Mint ahogy te magad is az vagy. Ahogy te meggyógyítottad magad, azt nem sokan tudják ugyanígy megtenni.
Köszi a tanácsot! Azért sajnálom, hogy a rendes gyakorlatot nem tudom csinálni, mert a hasam kezdett megint szép izmos lenni, annak úgy örültem.
Ha már több, mint egy hónapja csinálod akkor vannak ismét pozitív tapasztalataid igaz?
Szia Brigi! Igen elkezdtem januárban, és azóta is csinálom. Most már ugyanúgy része a reggeleimnek, mint régen volt.
A hasprés valóban nem jó neked, de próbáld meg a könnyített változatot, én pl ezt a gyakorlatot úgy végzem, (gerincem miatt) hogy a két tenyerem a fenekem alatt van. Nem erőltetem a gerincet. Nagyon jól működik így is!
Kedves Jenny! Elnézést, hogy ilyen sokára reagálok a hozzászólásodra. Köszönöm, hogy leírtad a tapasztalataidat! Elkezdted a tibetit januárban? A berozsdásodást egyébként én is érzem, mióta leálltam, pedig van van más edzés is, amire járok hetente kétszer.
Sokat próbáltam utánaolvasni a kundalíninek az elmúlt hetekben. Olvastam egészen hátborzongató dolgot is. Pro és kontra minden van. :-)
Én is azt érzem, hogy hiányzik a tibeti. De nekem most van még egy ok, amiért nem kezdtem még újra. Nekem szétnyílt a hasizmom pár éve és decemberben, mikor csináltam a tibetit, akkor elkezdtem érezni a hasamat az első gyakorlat alatt. És egy LYB oktató barátnőmnek elmeséltem, ő mondta, hogy nem szabad csinálnom haspréses gyakorlatokat. Az első pedig az. De azon gondolkodom, hogy a könnyített verzióval (behajlított lábat letéve) talán mehet.
Egy kis inspiráció! :)
Köszönöm szépen, Neked és a Többieknek kívánok én is nagyon boldog Új Évet!
Velem kapcsolatban nagyon ráéreztél, a félelem az én legnagyobb problémám. Az életem sok területén belefutok abba, hogy amint harmóniába kerülök azon a téren, tuti, hogy jön valami olyan információ, ami miatt félni kezdek. Pl.most a Tibeti. Mióta csinálom, jobban érzem magam, örültem, hogy rátaláltam. Amit eddig olvastam róla, csak azt erősítették, hogy ez egy jó dolog, csak jót tehetek vele magamnak. Aztán jött ez a Kundalínis vonal, ami nekem félelmetes.
Gyűjtöm az információkat, de nyilván nincs még annyi ismeretem, mint egy olyan embernek, aki mondjuk már tizen több éve ismerkedik ezekkel a dolgokkal. Örülök, hogy Te is, Dokantu is írtok, hisz mindketten hosszú évek óta Tibetiztek is. Jó lenne még más régi, hosszan Tibetizőt is újra látni itt a fórumon (Csipkerózsika, Júlia és voltak még páran, akik számomra igen bölcs dolgokat írtak, jó volt őket olvasni, de eltűntek).
További ajánlott fórumok:
- Szakaszos/átmeneti böjt - aki csinálja, ide!
- Időszakos böjt... ki csinálja? Tapasztalatok?
- Hé, pasik, tudtok Ti szeretni? És ha igen, hogyan csinaljátok?
- Minimálbérből családban egyre nehezebben jövök ki, vagy talán már ki sem jövök.Ti hogyan csináljátok?
- Mit csináljak? A szívemre hallgassak vagy az eszemre?
- Elváltam miatta. Várjak még? Mit csináljak?