Főoldal » Fórumok » Szépség & Egészség fórumok » Csökken az intelligencia az idő múlásával? fórum

Csökken az intelligencia az idő múlásával? (beszélgetés)

1 2
45. Channa* (válaszként erre: 34. - Elbb)
ma 18:52

A vezetés szerintem nem ezen múlik, hanem pont azon, hogy nem igen szabad gondolkodni.

Ismerek roppan egyszerű embereket és nagyon jól vezetnek. A kreszt képesek voltak megtanulni, nagyon jól tudnak vezetni, egyébként, nem túl okosak.

Azok az emberek, akik túl gondolják, nehezebben lesznek jó sofőrök.

A nyelvnél is az a rossz, hogy sokan, ahelyett, hogy megszólalnának, inkább gondolkodnak, hogy jó sórendet használnak e, ha azt mondják, hogy, pedig az anyanyelvükön, csak jön belőlük a mondanivaló, minden gondolkodás nélkül...

44. Amaunet (válaszként erre: 43. - Globus)
ma 18:46

A Jegyzettömböt kell használni ilyesmire.:)

Már nem fog elfáradni az agy munka végére.

Naponta több igényt feldolgozok 28-30 karakteres szerződés azonosítóval, több alkalmazáson keresztül. Bár telefonszámokban jó vagyok, de ezeket megjegyezni Esőember tudná csak.

43. globus (válaszként erre: 41. - Kedvesenfanyar)
ma 18:13

Időnként elgondolkodom rajta, hogy hiába van számítógép, akkor is rengeteg infót fejben kell tartani. Pl. kikereshetek egy kódot a teljes allomanyból, de az tovább tart, mint megjegyezni, és egy idő utan fejből bekalapálni. Meg hát úgy hatékonyabb a munka, ha tudjuk, mit hol találunk a programban, az a rész mire képes. Vagyis saját érdekünkben memorizáljuk, ami ehhez kell. Nem véletlenül érezzük magunkat balféknek egy ideig új munkahelyen, ahol merőben más szoftverrel dolgoznak.

Fizikai résszel úgy vagyok, egyszer mutassák meg és megcsinálom.

42. Amaunet (válaszként erre: 40. - Kedvesenfanyar)
ma 16:48

Ha egy KRESZ viszgát el is végez online nem tudja azt alkalmazni a gyakorlatban a közlekedési szituációkban. Ehhez kell az intelligencia. A megtanultak alkalmazásához.

Lehet, hogy korábban is ilyen gyakoriak voltak a közlekedési balesetek, csak nem értesültünk róla, de sok az olyan szabálysértő aki idős és sok a fiatal is. Az idősek ugye "belassulnak", igyekeznek mindenre odafigyelni, de ez már nem nagyon megy, benézik a táblákat, felhajtanak forgalommal szemben.

A fiatalok épp ilyen bizonytalanok, mert a kötelező gyakorlati órákat is alig tudják teljesíteni az áruk miatt. Rutintalanok, de vagányul rutinosnak akarnak tünni.

41. Kedvesenfanyar (válaszként erre: 37. - Komor)
ma 15:35

Feladatokat már időre kapunk online, legyen az bármi.

Dolgozatot is írtam online, ha mellettem ült is volna valaki, kikeresni esélytelen lett volna a választ.

Egyébként egyik végzettségem könyvelő és pü.-i ügyintéző.

Egy mérlegnél már hullafáradt voltam és azt vettem észre, a kettő meg kettőt géppel adtam össze.

Kiábrándító volt, sosem felejtem el. :)

40. Kedvesenfanyar (válaszként erre: 38. - Amaunet)
ma 15:29

"Ez annak a következménye, hogy a kérdéseikre sokszor az online térben megkeresik a választ és nem maguk oldják meg."

Ebben én nem látok problémát, sok könyvben is van a megoldás. Gyakoroljanak megoldással.Vizsgázni a netről nem tud.

Online feladatokat kapnak és időre.

Nincs arra ideje, hogy a mobilján keresgéljen.

39. csemár (válaszként erre: 2. - Lompika2)
ma 14:19
Így gondolom ezt én is.
38. Amaunet (válaszként erre: 36. - Kedvesenfanyar)
ma 14:12

Szerintem nem ismerik fel a közlekedési szituációt. Megtanulják online a KRESZ-t, csak nem képesek alkalmazni. Vagy nagy erőfeszítések, sok gyakorlás árán.

Ez annak a következménye, hogy a kérdéseikre sokszor az online térben megkeresik a választ és nem maguk oldják meg.

37. komor (válaszként erre: 36. - Kedvesenfanyar)
ma 13:40

Szerintem úgy, ahogy a kalkulátor a fejben számoláshoz viszonyul.

Régen, ha boldogulni akart az ember, tudni kellett fejben számolni. Kereskedő családban ez alap. Ekkor még nem volt számológép. Aztán telt múlt az idő és eleinte megvetően figyeltem azokat, akik még kisebb számoláshoz is elővették a kalkulátort. De később változott a helyzet, eljött az ideje annak, hogy eleinte zűrzavaros helyzetben, amikor fejben nehéz számolni, elővettem a gépet. Később már én is számológéppel számító lettem majd minden helyzetben.

Na ilyesmi az okostelefon is. Régebben mindent saját magadnak kellett fejben megoldani, mind a memoritert, mind a kalkulálást illetően. Ma meg elég csak sejteni a cím, vagy kereső szavakat és mindent megold az okostelefon, a google.

36. Kedvesenfanyar (válaszként erre: 34. - Elbb)
ma 13:28

Ezt nem értem. Az okostelefon, hogy jön a vezetéstudáshoz?

Maximum eltudja navigálni merre menjen, esetleg figyelmeztetheti a táblákra, radarra, de a vezetéstudásához semmiköze szerintem.

Hogyan tolasson, forduljon abban ugyan nem tud segíteni, maximum azok a gépjárművek, amik már olyan technikával vannak felszerelve, magától beparkol, de valljuk be ilyen nagyon kevés fut az utakon, általában nem a kezdők feneke alá teszik, de azt sem a mobiljuk vezérli.

35. 55Judit (válaszként erre: 33. - Kedvesenfanyar)
ma 13:20
Nem. Te egy intelligens ember vagy. E mellett közéteszed azt amiről tudomásod van. Intelligensen.😊
34. elbb (válaszként erre: 1. - Kentaurcica)
ma 13:08

Három évvel ezelőtt tanultam meg vezetni. Egy idősebb, 70 év feletti oktatóm volt. És ő mesélte, hogy mióta teret hódított az okostelefon, azóta sokkal nehezebb megtanítani a fiatalokat vezetni tanítani. Mert már nem gondolkodnak logikusan, mindent kikeresnek inkább a telefonból, ami ott lesz egy hét múlva is, tehát megjegyezni sem kell nekik, nem próbálkoznak megoldani egy-egy adott problémásabb helyzetet, hanem keresik a kibúvót, a kiskaput.

Nem mondom, hogy szentírás, amit az oktató mondott, de mindenképpen elgondolkodtató.

33. Kedvesenfanyar (válaszként erre: 32. - 55Judit)
ma 12:46

Elhiszem, de a genetika is erősen befigyel.És természetesen kell az életmód, valamint a stresszmentes élet, mert szerintem, az egészségnek sokat árt, a rossz otthoni-munkahelyi-családi légkör.

A létbizonytalanság.

Már megint elkanyarodtam az intelligenciától.:)

32. 55Judit (válaszként erre: 31. - Kedvesenfanyar)
ma 12:42
Igazad van, sokan ott szúrják el hogy azt gondolják elég az egészségben megöregedéshez egy kis egészséges kaja és egy kis mozgás. Aztán jön a csodálkozás hogy jé, mégsem. :) A többiről vagy nem tudnak, vagy elutasítják kényelmi okokból. Vagy ki tudja miért. Engem végül is mások hozzáállása nem annyira foglalkoztat. Hála istennek a korom ellenére én egyre jobban vagyok, szerintem valamit jól csinálhatok.
31. Kedvesenfanyar (válaszként erre: 30. - 55Judit)
ma 12:10

Bocsánat FI! ez már eltér az IQ-tól.

Én nem vagyok ennyire biztos. A mozgás meg a táplálkozás fontos, persze, de a biológiai órát nem lehet átverni egy kis egészséges kajával. A korral a legtöbb ember mozgása nehezedik, ez természetes folyamat.

Régen a mezőgazdasági munkát végzők, parasztemberek is sokat dolgoztak, ették a saját terményeiket, mégis jött a reuma, a derékfájás meg a mozgásképtelenség. Ha az étkezés mindent megoldana, akkor ma nem lenne ennyi idős, beteg ember. A genetika és az idő nálam még mindig erősebb, mint a quinoa meg a fitneszóra.

De ez csak egy vélemény.

És az is tény, aki pl. kerekesszékhez van kötve, az IQ-ja , amiről itt szó van, éppen úgy rendbe lehet.

30. 55Judit (válaszként erre: 29. - G.Garbo)
ma 11:42
Bizony az! Egyesek az idő velejárójának könyvelik el fájdalmas kopásaikat, betegségeiket. Ha ez igaz lenne, akkor az idő múlásával mindenkinél jelentkeznének ugyanazok a tünetek.
29. G.Garbo (válaszként erre: 4. - Michelle.r)
ma 10:45
Ne is mondd! Hány ember szokta mondani, hogy negyven felett már itt fáj meg ott fáj és az normális. Pedig ez mekkora butaság.
ma 10:42

Az intelligencia nem az idő múlásával, hanem a karbantartás elmúlásával csökken. Amit mérnek, az ternírozható, mégpedig folyamatos szellemi és fizikia tevékenységgel, nyitottsággal, tanulással, új dolgok beemelésével.

A baj mindig ott kezdődik, amikor valaki "én már nem ..." felkiáltással kivonja magát a világból szépen lassan. Nem sajátít el új tudást, nem használ új eszközöket, nem sportol, nem jár társaságba és a többi.

Kimutatták már párszor, hogy a fizikai aktivitás és a szellemi aktivitás kéz a kézben jár és hosszan megőrizhető, megfelelő táplálkozás mellett persze.

ma 08:28
18-20 évesen lelkesen töltöttem ki teszteket most már nem lenne türelmem, kedvem biztos butultam azóta.
tegnap 21:22

Intelligencia/IQ

Tehát, egy IQ tesztnél nem azt mérik, hogy mennyire vagyunk profik az évszámokban, földrajzban és egyebekben, mert ez a tudás/lexikális tudás és nem az IQ.

IQ: kognitív képességeket vizsgálja, mint logikai képességet, probléma megoldási képességet, memóriát, stb.

A mért IQ szint a a húszas éveinkben egy sokkal magasabb számot mutat, mint előbb vagy később, azaz egy ideig emelkedik, mert fejlődünk, majd csökkenhet, mert pl. teszt kitöltésnél nem figyelünk úgy, ahogy kellene, érdektelenek leszünk, azaz lazábbra vesszük, így a régebben mért magas/normál IQ mutathat érdekes eredményt.

Azt, hogy mit tudunk, függ a tanulásunktól, a környezetünktől, munkánktól, stb., de ezek nem mutatják meg azt, amit az IQ mérése.

Régen, nem is volt IQ mérés. Nem tudom, hogy mióta alkalmazzák, de biztos vagyok benne, hogy egy 20. század előtt született ember, hiába volt nagyon okos, a mai IQ teszteken, nem érnének el túl jó eredményt, mert a világ teljesen más volt.

tegnap 20:49

"Az intelligenciát sokféleképpen határozták meg, a komplex fogalom a logika, a megértés, a tudatosság, a tanulás, az érzelmi tudás, az érvelés, a tervezés, a kreativitás és a problémamegoldás kapacitásaira vonatkozik. Általánosabban úgy fogalmazható meg, mint az információ felfogásának vagy észlelésének képessége, és tudásként való elraktározása, annak érdekében, hogy a jövőbeni adaptív magatartásformák során egy adott környezetben vagy kontextusban alkalmazható legyen."

[link]

24. Channa* (válaszként erre: 17. - Komor)
tegnap 20:48

'Mégis megkaphatja ma a jelzőt, hogy buta paraszt volt......'

Innentől a hozzászólásod végéig teljesen igazad van.

És ezért is írtuk az előbb, hogy a tudás<>IQ-val.

23. Channa* (válaszként erre: 15. - Kedvesenfanyar)
tegnap 20:45

Pontosan!

Még nem értem a végére a hozzászólásoknak, de úgy látom én is, hogy keverve vannak a fogalmak.

22. Amaunet (válaszként erre: 17. - Komor)
tegnap 20:36

Igaz, egyetértek.

Minden tisztelet a szüleinknek, nagyszüleinknek, hogy megteremtették azt az alapot, környezetet, ahonnan a következő generációk tovább tudtak lépni.

Az intelligenciát mindig egy adott kulturális, gazdasági és társadalmi környezetben kell vizsgálni.

A mai paraszt ember a mezőgazdasági gazdálkodó és ma már nem tudna boldogulni a hozott/örökölt tapasztalataival. Ma már 1 ha földet sem lehet megművelni gépi segítség nélkül. A mai kor parasztjának nagyon sok tudással kell rendelkeznie és azt komplexen alkalmazni.

Sok gondolatom támadt még ezzel kapcsolatban, de ezek félre vinnék a fórum témáját, ezért le sem írom.

21. timycat (válaszként erre: 3. - Globus)
tegnap 20:30

És aludni, minőségit. Szerintem az alvást, meditációt is iskolában kellene tanítani, ahogy egyébként a mozgáskultúrát is (pl hogy vigyázz az ízületekre, izmokra miközben mozogsz, dolgozol), sokkal hasznosabb mint bármi.

A stressz, folyamatos agyalás ugyanúgy kiszipolyozza az agyat, mint ahogy minőségi táplálék nélkül a test is tönkremegy, főleg eszetlen terhelés mellett.

20. timycat (válaszként erre: 1. - Kentaurcica)
tegnap 20:23

Egy egyénre vetítve nyilván, ahogy öregszünk öregszik az agyunk is, az idegrendszer is hamarabb fárad, többet téveszt, fizikai korlatokból erdően (romló hallás, látás, érzékelés) az információt sem olyan hatékonyan vesszük fel, romlik a teljesítményünk. Ez természetes. A tempón lehet lassítani, esetleg még javítani is, de az élet vége - ha minden jól alakul, szerencsénk is van - nem top formánkban következik be.

Az emberiségre vetítve passz, változik minden és ahogy az okosak mondják nem a legerősebb él túl hanem aki a legjobban tud alkalmazkodni a változó körülményekhez. Szerintem ez is egyféle intelligencia.

19. timycat (válaszként erre: 8. - K-né Zsóka)
tegnap 20:16

Az intelligenciára szerintem sincs, viszont a memóriára, koncentrációra, idegrendszerre, pszichére annál inkább.

A nyújtást saját magamon tapasztaltam milyen pozitív hatással volt a memóriámra, döbbenet. Lelassított, így jobban tudtam koncentrálni, türelmesebb lettem és ezzel magától értetődően javult a memóriám.

18. Érdekes73 (válaszként erre: 17. - Komor)
tegnap 20:13
Egyik nagypapám a gyerekeivel együtt fejezte be az általános iskolát de mesterember volt már 4 elemivel is.Bodnár volt fával dolgozott. Más idők voltak az 1930-as 40-es években vidéken tényleg mindent is tudtak a saját életükhöz. Föld,kert,ház karbantartása, állatok stb...
17. komor (válaszként erre: 1. - Kentaurcica)
tegnap 16:59

A régi korosztályoknak más volt a tudásanyaga, akkor másra kellett használni a logikát, memóriát, azt a készséget, amivel fent maradtak a mindennapokban.

Például a nagyapám egy átlag paraszt ember volt, a múlt század első évtizedeiben volt fiatal. Nem tudta a nekünk alapvető dolgokat, mint az egyenletek megoldását, vagy a Pitagorasz tételt és a többit. Ugyanakkor minden környéken szálló madarat ismert, a füttyszótól kezdve a fészkelési szokásig. Tudta a mezőgazdasági munkák minden részletét, önálló volt, mindent megtermelt.

Emellett nagyon ügyes volt, saját készítésű, fából faragott alkatrészekből álló szövőgépe volt, amivel vászon törülközőket, stb készítettek az asszonyok a saját maguk által termelt, előállított kender fonalából.

Olyan biztonsággal mozgott a mechanikában, hogy a 8 éves kislányával együtt pakolta meg a sok mázsás fatönkökkel a szekerét. Kis ékekkel úgy tudta a gyerek megtartani a mázsás farönköket, hogy közben nem eshetett baja.

A nagy Bibliát a szó szoros értelmében rongyosra olvasta, de ha újsághoz jutott annak is a végére jutott.

Mégis megkaphatja ma a jelzőt, hogy buta paraszt volt, hisz semmi fontosat nem tudott, ami a mai napi élethez kellene. Például nem tudna bankolni, emailt írni, az okostelefonról semmit sem tudna, semmit sem mondana neki az, hogy Helloween, meg pc korrekt beszéd, meg a google.

Pedig hát nyelveket is beszélt, afféle konyhanyelv szinten, az 1. VH-ban megtanult németül, majd a fogságban oroszul, és a mai életben is hasznosítható élettapasztalattal rendelkezett.

Gyanítom egy mai IQ teszten elbukna, de egy múlt század eleji IQ teszt nem fogna ki rajta. Szóval szerintem nem csökken az intelligencia szint az idő múlásával, hanem idővel más lesz a mérhető intelligencia tartalma.

16. kentaurcica (válaszként erre: 14. - Amaunet)
tegnap 15:49
Nagyon bírom mindig, amiket írsz. Sok mindent pont így látok én is.
1 2

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook