Védőnő vagyok, segíthetek? (beszélgetés)
Hát nem tudom, számomra semmi nem derült ki, koraszülöttnek pedig nem neveznék egy 38. hétre született újszülöttet....
bármi baja lehet, amit ugye nem tudunk a rövidke leírásból(legalábbis én). Mivel egyikünk sem orvos, nem is tudunk és nem is lehet diagnosztizálnunk!
áááááá látombocsánat félre olvastam ,még nincs pesten!!!
hát a dokik biztos átirányitanak titeket szerintem.
szia!!!
egy koraszülött,illetve egy ugy olvasom intrauterin sorvadt volt a baba,ez elegendö magyarázat lehet.
egy koraszülött minden tartalékát felhasználja evésnél és sajnos sokkal fáradékonyabbak és gyakran elöfordul hogy a cicit nem fogadják el.
mekkora a súlya??
melyik kórházban van??
gondolom I. vagy II.nöi koraszülöttjén.
sajnos akikkel én taliztam a kórházban azok nem nagyon szopiztak,inkább cumisüvegeztem mert ezzel kevesebb energiát vesztenek és könnyebben ment a kajcsi ,nem kellett annyira megdolgozniuk érte.
én folyamatosan mellre helyezném bárki bármit is mond és hátha sikerül rászoktatni a cicire.
és mondjad neki hogy ügyeskedjen enni és akkor nem kell neki a szonda!!:)
szia!
sajnos nekem ez kevés információ. hogy zajlott a terhesség? hogy történt a szülés? volt-e komplikáció? van-e látható fejl. rendellenesség?
mi a diagnózis, mit mond az orvos?
sziasztok!
Segítséget kérek!
A kisbabám ma 2 hetes, és szondán táplálják a kórházban.
A cicit nem fogadja el, teljes mértékben tiltakozik ellene. A cumisüvegből 10-15-20ml-t eszik meg Az orvosok nem tudják az okát. A kisbabánk a 38. héten született és a baba 36 hetesnek felelt meg.
Elrendelték a genetikai kromoszóma vérvizsgálatot, de arra 2 hetet kell várnunk!
Az anyagcsere vérvizsgálat is jó lett.
Az orvosok említették, hogy Bp.-n van egy központ ahol a babákat megtanítják enni, de ez sem 100%-os!
Valaki segítsen.
vagy büfiztesd többször és akkor lehet nem nyel annyi levegöt vagy te legyél tejmentes diétán nézzétek meg ezt is.
de láttam olyat is hogy a babó laktózérzékeny de igy látatlanban nem tudom ezt neked megmondani.
Szia!
CSak az árt, amit belélegzel, vagy táplálék útján belekerülhet az anyatejbe. Ha a hasadra kened, nem árthat a babádnak
Szia Hilda!
Szoptatás alatt használhatok valamilyen bőrfeszesítő krémet a hasamra?Ezekben általában van kis alkohol/koffein v. zöld tea kivonat...
Köszönöm a tanácsot.
3-án lesz 1 hónapos.
éjszaka van hogy a 2és fél órát kibírja.
Az a baj, hogy alig kezd el enni, máris fáj a hasa, és abbahagyja az evést, aztán persze, hogy ujra éhes 1-2 óra múlva.
Tejem sok van, azzal nem lenne gond, és ki is fejem mindíg.
köszönöm szépen .ez az élet fintora,sok embernek segitek,sajátom mégsem akar jönni.
de egyszer csak hátha bekopogtat hozzánk is a gólya.
az a baj hogy mindig vagy keveset eszik és ezért sir mert ismét éhes.
de én mérném legalább 1 napig ha meg tujdod oldani,akkor tudod kb hogy hogyan is eszik.
tudom kicsit csúnyán hangzik,de meg kell vele próbálni,lehet hogy elsö nap kicsit sirdogálgat,de hamar megszokja ezt a fajta étrendet.
mennyi idös a babód???
és éjszakai is kell ??
nálunk itt az osztályon ahol dolgozom,2 -4 óránként esznek fiatal csecsemök 80-130 ml ig egy etetéskor(ez az átlag )és éjszak ezeket a babák nem is kelnek hanem böven kihagynak egy etetést.
nem tudom mennyi tejed lehet de hogy több legyen a maradék tejet a melledböl fejd ki.
én mérném biztosan hogy megnézzem hogy mennyiket szopizik egyszerre.
Zsanetta,
Én is jobbnak látom, ha a gyerek nem óránként eszik, de mit tegyek, ha 2 óránál nem bírja tovább? Gyerekorvos nekem is azt mondta, hogy 3-4 óránként szoptassam, de ez nálunk eddig még nem sikerült.
Hogyan kerülhetem el a túletetést?
SZia!
Nem haragszom, tudom te is tapasztalatból írsz, én is. Amiket írok, csak 1 ajánlás, amit meg lehet próbálni, de ha nem jön be, úgyis az anyukák mennek tovább a gyermekorvoshoz, vagy barát, ismerős tanácsait is megfogadják, aki már tapasztaltabb. Én nem titkolom, hogy nincs gyermekem, valóban csak a főiskolán tanultakból, és az eddig látott-hallott dolgokból adok tanácsot.
Egyébként nagyon sok sikert és kitartást kívánok neked a teherbeeséshez!
Hilda
Szia!
6,5 hónaposan, ha előtte szopott, és nem tápszereztetek, akkor még csak 1 étkezést kellenne kiváltani, mégpedig a tízórait: gyümölccsel. Én azét javaslom a gyümölcsöt délelőttre, mert frissító és nagyon jó étvágyhozó, illetve a rosttartalma miatt az emésztésnek is jót tesz. Délután viszont már okozhat puffadást, szelesedést. A második étkezés a déli lenne: főzeléket kell akkor kapnia, később különféle feltétekkel, 7-7,5 hónaposan már minden nap kell kapnia húst hozzá (ledarálva a puhára főtt csirkemellet, majd combot) illetve 7 hónapos kortól 1 kiskanál j minőségű olajat keverj minden nap a főzelékébe. az esti és a reggeli szopi marad meg a legtovább
Szia!
NEM!Mézet szigorúan csak 1 éves kor után szabad adni, de inkább a 2 éves kort kell megvárni, nagyon allergizál.
Hársfateát megpróbálhatod, natúran. Ha nem kell neki, próbáld egy kiskanál cukorral is.
én mint csecsemöápoló elvetem az igész szerinti szoptatást mert több hátránya van mint elönye és bizony kevés anyukanak és babának vállik be.
munkám során látom hogy megviseli a gyomrukat ugyanis nem tud rendesen felszivódni az anyatej ha másfél két óránként akár ha elkezd sirdogálni mellre tevésnél.
gyakran elöfordul túletetés,ekkor jön a hsfájás és a bukás.
nem beszélve arról hogy nem tud otthon tevékenykedni az anyuka mert a nap 24 órájából 15 órát szoptat.
én a 3 óránkénti és 4 óránkéntire esküszöm,mert ez mindekettöjüknek megfelelö és kényelmes.
sokkal nyugodtabbak a babák ha megszokják ez a napirendet.
csak gondoljunk bele anyukák milyen lenne ha kicsit elpityerednénk és már a mami hozná a töltöttkáposztát.
Hilda nem beleszólni akartam,tudom ti ezt tanuljátok a föiskolán,de sok védönö tanonc jön hozzánk az osztályra gyakorlatra,mert taulóklinika vagyunk,ráadásul gastoenterológián dolgozom.
ahol bukással,hasfájással,téplálási nehezitettséggel stb .a "beteganyag"
ne haragudj hogy beleszóltam,de ezt ugy éreztem le kell hogy irjam!!!
nagy valószinüséggel policystás petefészeked van,ami sajnos elég gyakori!!!
sok ,lánc szerü cysták a petefészekben.
Tünetei,hormonértékek változása,szörösödés,hizás stb.inzulin reisztencia,tehát érdemes az orvosodnak kérni inzulin ill.cukorterhelést és hormonokat.
de neki ezt jól kell tudnia.
az hogy endometrium van a méhedben.
hát irnak olyat hogy a méh endometriuma ennyi és ennyi de az a méhnyálkahártya vastagságát jelenti.
a PCO-nál gyakran adnak gyógyit ha teherbe akarsz esni,mert ez nem megy egykönnyen,söt néha lombik vagy inszemináció sincs kizárva.
remélem segitettem
szerintem teljesen jó ez igy!!!
föleg ha szépen hizik is töle.
én csecsemő és gyerekáploó vagyok remélem el fogaldod töleim is a segitséget.
késöbb 1 tápszert nyugodtan kivehetsz és helyette adhatsz fözit.
Szia!
7 és fél hónapos a kislányom. Kicsit náthás, adhatok-e neki hársfateát mézzel, citrommal?
Szia!
Az első 2-3 hónapban legyél óvatos, utána fokozatosan próbálgathatod, mi az ami nem okoz panaszt a babánál.
Szia!
Újszülött korban, vagyis az első 6 hétben hetente kell látogatni, kivétel, ha arról az anya írásban lemond. 6 hetes kortól 1 éves korig havonta, majd 1-3 éves korban évente 6x, ha közösségbe jár, 4x
Szia Hilda!
Azt szeretném Tőled kérdezni, hogy szopizás alatt lehet babot enni?( zöldséges fehérbablevest csináltam!:-))
Szia Hilda,
Olyan kérdésem lenne, hogy a védőnők milyen gyakran szokták látogatni az újszülötteket? Mert ismerek olyat, akihez hetente jár a védőnő, de hozzám csak akkor jött ki, amikor hazaájöttünk a kórházból. Ez már 3 hete történt.
Másik kérdésem, hogy az édeskömény teát ete tés előtt, vagy után adjam? És mennyitihat belőle a baba?
Szia!
A tehéntejet 1 éves kor után lehet adni, ha nincs allergiás a családban. Ha van, várj vele 1, 5 éves koráig. Én a 2, 8 ast vagy a még magasabb zsírtartalmút javaslom max fél litert naponta, 2 részre elosztva
Tápszert valóban 3 éves korig kaphat.de egy 3 éves gyerek már jó esetben ugyanazt eszi mint a család
Szia!
Teljesen normális, Már régen elavult az a ézet, hogy 3 óránként kell szoptatni, MA már az igény szerinti szoptatás az elfogadott, ami lehet 1,5 óránként de lehet 4 óránként is