Vallomások (beszélgetés)
Igen, ez így van;) Ő 1996-ban kezdte a sulit, akkor 3 féle módszer volt.
Én 81-ben végeztem az általánost, akkor már nem tudom, hogy hányféle volt. Az én időmben 1973-ban még csak szótagoló olvasás volt.
A Tommy Hilfiger alsógatyád itt maradt, te majom
És rájöttél neked ilyen nincs is, nem is volt sosem? A 'nődnél valaki?
öregeknek semmivel nem jobb a helyesírása, mint a fiataloknak
Igazad van.
Igen!?
Nem tudtam. A gyerekem idejében még három féle módszer volt.
Ja, nem állítom, hogy jobb a helyesírásuk az idősebbeknek, mert azt gondolom, hogy valakinek ez csípőből jön és van akinek meg kell érnie rá, ha érdekli. És vannak akiket nem érdekel, hogy hogy ír...
A word hemzseg a hibáktól.
A régi főnököm minden levelét, beadványát odaadta nekem, mert én szinte helyesírási hiba nélkül írok. Nekem kellett javítgatnom a dolgait.
Múltkor hivatalos ügyben elém került egy levele, nem bírtam ki, hogy ne javítsak bele és ne szkenneljem neki vissza. De ő az öreg róka, mert egyrészt értette a poént, másrészt vissza is harapott, hogy ha a kollegina szerint csak ennyi a hiba... 😆
A képolvasás a mi időnkben volt divat, a nyolcvanas évek elején. Ma már szótagolva tanulnak a legtöbb helyen.
A mai napig vannak félreolvasásaim, de a szövegkörnyezetből észreveszem.
Ha olvasgatsz Facebook kommenteket az öregeknek semmivel nem jobb a helyesírása, mint a fiataloknak.
Most kérnek (nálunk legalábbis) másodikban egy könyvet. A címe Sirály a király
Minden j-ly-s szó vastagon kiemelve .
Vizuálisan tanulják.
Nekem is muszáj volt megtanulni, de sosem értettem minek kell kétféleképpen írni, ha egyformán ejtjük a J és LY betűket.
Tudom minden nyelvnek vannak szabályai, de ezt tényleg feleslegesnek érzem. Nyilván, aki így tanulta majd automatikusan így is írja, de felesleges biflázás a gyerekeknek, főleg, ha a tanár sem tud rá értelmes magyarázatot, miért írják egyiket így, másikat úgy. Több nyelvújításon vagyunk már túl, nem ettől leszünk okosabbak, vagy butábbak.
Az én időmben csak szótagoló olvasás létezett, manapság már a legtöbb gyerek képolvasással tanul "olvasni", gondolom ezért nem értik az írott szöveget nagyon sokáig.
Én a gyerekemet úgy írattam be iskolába, hogy nem érdekelt az osztály tagozata (nyelv, matek, stb.), hanem az olvasás módszere szerint választottam. Szótagoló olvasás. És, hogy természetismeret volt a tagozat, egy kicsit sem érdekelt.
Amikor még választás előtt voltunk, kérték a tanárok, hogy ne becézgessünk a gyerekeknek semmit, mert nem fognak megtanulni olvasni, ha a repülőt repcsinek, a csokoládét csokikának, stb. hívunk...Hát ebből nem kértem;)
:DDDD
Hát ez szuper lenne!
Húúú....egyszer elkövettem azt a hibát, hogy kijavítottam a fiam nyelvtanárát, de nem tudtam, hogy őt javítom.
Ez volt a német füzetében: die Name. Amikor megláttam azt hittem, hogy kihullik a hajam.
Így átjavítottam és mondtam a gyereknek, hogy ezt így tanulja meg: der Name.
ekkor mondta, hogy a tanárnéni írta így.
Másnapra átjavította a tanár az általam írtat, én meg vissza...
Aztán 1 hét múlva üzente, hogy megnézte és igazam volt:DDD
Pedig tartottam tőle, hogy innentől a gyereknek annyi...;)
Vicceltem.
A mi időnkben szép, rendes tempóban megtanulhattuk a helyesírást, a szorzótáblát, a szótagolva olvasást. Jutott idő szakkörökre, sportra, nyelvvizsgánk is lehetett, ha akartuk, pedig 10 éves korunkig "csak" az anyanyelvet tanultuk, idegen nyelvet nem.
Más világ volt, jobb is és rosszabb is.
A mai fiatalok se vesznek el, ha van, aki odafigyel rájuk.
Remélem, van, és lesz is.
Utána lassan megszüntethetnék a gy-t és ny-t is, hiszen nincs más nyelv, amelyben az y hozzáadódva egyéb betűhöz önálló értelmet nyer.
Gertek gerekek, fagit nalni.
De ha pár könyvet elolvasna, ahol helyes formában írják, nem igaz, hogy NEM LÁTNÁ...
Itt is van olyan pedagógus(!), aki főiskolát végzett, és simán leírja, hogy "el megyek". Vagy "eltudok menni". Tanulmányai során soha senki nem javította ki?
Karácsony decemberbe van :D
Debrecenbe hol van a piactér?