Vallás vagy racionalitás? (beszélgetés)
nincs garancia arra hogy nem ferdült az eredeti mondanivaló,mert ember által lett papirra, jobbanmondva papiruszra vetve:)
de azért azt gondolom nem véletlen hogy annyi éven át, zűrös körülmények között, különféle emberek által íródott és a mai napig fennmaradt és szerintem történjen bármi, fennmarad időtlen időkig....valószínűleg azért mert vannak benne olyan információk az ember számára amikkel túlélő lehet, ha tud a sorok között olvasni:)
én megpróbálok:)
ezért nem vetem el,olvasgatom, minden nap egy kicsit,bár ezt nem régóta teszem...
de ha valaki minden felvetődő kérdésre szóról-szóra bibliából idéz, azért nem vagyok oda..:)
Egy könyvben azt olvastam, hogy csak a gyenge embereknek kell a BÁLVÁNY.
Ez igen elgondolkodtató,hisz aki ez mondta Ő mag is afféle bálvány volt?
múltkor indított valaki egy fórumot, és baháí vallásúakat keresett. Én utána néztem, nagyon tetszett, mert " a bahá’iok hisznek abban, hogy egy Isten létezik, az egész emberiség egy családba tartozik és a vallások alapvető lényege egy"
utána látom, hogy a vallási ünnepek a vallás alapítójának életéből vett mérföldkövek. na ez elvette a kedvemet.
Azt veszem észre, hogy az emberek MINDENBŐL bálványt csinálnak...
Na itt biztos nem köveznek meg:-)))teli vagyunk kételyekkel és nem ítélkezünk :-)))
Noéminak azért írtam, hogy a Budhizmus szerintem inkább tanít mint sem vallás lenne, mert sok racionalitás van benne:-) De ez az Én véleményem :-)))
Érdekes ez a pokoli kérdés, de főleg a menny kérdése.
Na most meg leszek kövezve...:))) naszóval nekem jelenlegi érzéseim szerint a pokol és a mennyi is sokkal inkább állapot, mint hely. Másrészt valahogy kommunikációs hibának érzékelem azt, amikor a pokolra jutással fenyegetnek, vagy a mennybe jutással kecsegtetnek, mintha azt valami alapján kapnám, mintegy ellenszolgáltatásként, pedig nem. Szóval az a bajom, hogy most teszel valamit, ami miatt oda fogsz jutni. Pedig szerintem inkább a jelenben van benne, hogy hova tartozol és nem jutsz majd el oda.
Szerintem nem tudta rendesen leírni:(
hali:)
nem hiszem, hogy gyenge, de nem kiforrott részemről a dolog, azaz nagyon sok kérdésre keresem a választ.
akiknek nagyon erős a hitük, azok - főleg az újabb felekezetek tagjai /értsd: a katolikus tanokat elavultnak, elbukottnak tekintők/ - személyes megtapasztalás útján jutottak oda, ahol vannak. Nem tudom, hogy milyen misztikus élményük volt, de annak hatására a vallásuk tanait az utolsó betűig elfogadják, és meggyőződésük (tudják), hogy igazuk van.
Nem tudom, hogy én el fogok-e, egyáltalán el akarok-e jutni egy ilyen szintre. Momentán úgy gondolom, hogy mindenkire igaz, hogy "most tükör által homályosan látunk.."
Igen kedves Noémi,nagyon jól látod ez az én legnagyobb bajom.
Ezért keresem a választ még mindig.:-)
"Egyedül a budhisták vallása fonódik össze egy élő ember filozófikus gondolataival és az általa felállított értékrenddel."
Én inkább azt írtam volna, hogy a BUDHISTA TANÍTÁS:-)
És még ezek az emberek beszélnek a hitről.:-)
Az a bajom, hogy mindig a dolgok mögé nézek? :-)
Sziasztok!
Visszaolvastam és elgondolkodtam azon, hogy most akkor velünk van a baj:-( Gyenge a hitünk?
Nekem az a tapasztalatom, hogy aki úgy érzi neki nagyon erős a hite és megvan a vallási tudása is mikor kérdéseket teszek fel akkor berág.:-(
A vallási beszélgetések folyamán egy idő után azt veszem észre, hogy megakarnak téríteni.:-( Ha nem az ő szemszögéből kezdem a megismerést egyből hátat fordítanak nekem.:-(
Azért indítottam ezt a fórumot, hogy más emberekkel is beszéljek erről a dologról.
Most megint megtapasztaltam,hogy ha nem az illető hitét fogadom el akkor csak a hátát láthatom.:-(
hú,de majdnem ez írtam volna Én is:-)
elszedik a pénzeket és nézd meg milyen autókba ülnek és hol laknak?
főleg az olyan gyülekezetes górék!
Sziasztok!
Megnéztem a Bernice által megadott internetes oldalt és rákerestem a pünköski karizmatikus keresztény szóra is. Csak beleolvasgattam mind a kettőbe. Nekem nagyon úgy tűnt, hogy Bernice vallása is egy a sok keresztény vallás közül. Mindegyik Istenben hisz, csak a "körítés" más. Aztán ott van a Jehova tanúinak hite. Ők is Istenben hisznek, csak ők Jehovának hívják. (Mellesleg a Bibliában Isten neve egy helyen Jehova. Nem tudom, hogy hol, mert nem olvasom a Bibliát. Egyszer felhívták rá a figyelmemet és akkor néztem utána.)És még ez után jönnek a keleti vallások. Azok is egy emberek felettiben hisznek, csak a neve Allah. Egyedül a budhisták vallása fonódik össze egy élő ember filozófikus gondolataival és az általa felállított értékrenddel.
Ezért nem járok templomba és nem olvasom a Bibliát. Hiszek Istenben vagy nevezzük, ahogy akarjuk, a "halál közeli élményem" óta úgy érzem kell hinnem (régebben nem). De az emberek által megírt és terjesztett különféle írásokban (Biblia, Korán) kételkedem. Hisz emberek írták, belemagyarázva a saját véleményüket.
Templomba sem vagyok hajlandó misére menni. Templomba akkor szeretek minni én is, amikor kevesen vannak. Beszélek Istenhez. Magamban. Jézust is el tudom fogadni, de nekem ő nagyon emberi. Sok dologban másként képzelem el az életét, mint ahogy a Bibliában le van írva.
nem vesztetted el, mert még nem találtad meg
ezért lettél egyre racionálisabb, mert amiket találtál nem az igazi
ne add fel:)
én is botladozok:)
pár éve én pl. nagyon oda voltam a reinkarnációért, most meg - nem e miatt a fórum miatt - már nem vagyok annyira biztos benne. Sok mindennel így vagyok, egyre racionálisabb lettem, olyan, mintha elvesztettem volna valamit, de ugyan akkor valami a mélyben azt súgja, hogy nem.
Egyébként az intézményesített vallások számomra is idegenek.
Az az egy nem kérdés számomra sem, hogy Isten van.
Szia !
Nem igazán gondolom, hogy vitatkoznánk inkább az van, hogy keressük az utat és nehezen találjuk.
Sziasztok!
jó sokat írtatok, míg nem voltam.
Bernice, sajnálom, hogy már nem vagy itt, de tudom, hogy ismét visszatérsz:)
Én nem tudok itt vitatkozni, mert én még keresgélek. Sok jót írtok, de sok van, amivel nem értek egyet, meg olyan is, amit nem értek, nyilván olyan is, amivel azért nem értek egyet, mert /még/ nem értem:)
Na ebben most nagyon egyet értünk:-))
Ez a legnagyobb gondom nekem is, ezért kavargok össze - vissza:-))
bizony itélkezni nem a mi tisztünk
még aki itélkezhetne, az sem itélkezik:)
na ezért nincs kedvem igazából egy tanítóhoz sem
lehet még nem találkoztam az igazival, komolytalan prédikátorra meg mit fecséreljem az időm
inkább négyszemközt beszélgetek Istennel
13. Fejezet Pál apostol első levele a korintusiakhoz 6 - 10
Nem örül a gonoszságnak,
De együtt örül az igazsággal.
Mindent eltűr, mindent elhisz,
Mindent remél, mindent elvisel.
A szeretet soha el nem múlik.
A prófétálás megszűnik,
A nyelvek elhallgatnak,
A tudomány elenyészik.
Tudásunk csak töredékes,
Töredékes a prófétálásunk is.
Mikor azonban eljön a beteljesedés,
Ami töredékes, véget ér.
megmondom őszintén, én sem járok jó ideje misére, túl sok a nem őszinte ember
templomba, misére azért megy az ember hogy elcsendesedjen a világi zajoktól, befelé forduljon, önmagába nézzen,beszélgessen Istennel (és ne egymással)
szeretek templomba menni, de olyankor amikor csak néhány ember van bent, egyébként pedig itthon beszélgetek vele...az én házam az ő háza is, itt mindíg szeretettel látott vendég,tudja jól:)
517; reagálásodra
Elgondolkodtam azon, hogy miért van az ha valaki fel tesz egy olyan kérdést/idézettet mely nem a partner:-)gondolkodásának -nézetének felel meg, miből gondolja/gondolod azt, hogy én támadlak.
Luk.1-
10. És a népnek egész sokasága imádkozék kívül a jó illatozás idején;
11. Néki pedig megjelenék az Úrnak angyala, állván a füstölő oltár jobbja felől.
12. És láttára megrettene Zakariás, és félelem szállá meg őt.
13. Monda pedig az angyal néki: Ne félj Zakariás; mert meghallgattatott a te könyörgésed, és a te feleséged Erzsébet szül néked fiat, és nevezed az ő nevét Jánosnak.
14. És lészen tenéked örömödre és vigasságodra, és sokan fognak örvendezni az ő születésén;
15. Mert nagy lészen az Úr előtt, és bort és részegítő italt nem iszik; és betelik Szent Lélekkel még az ő anyjának méhétől fogva.
16. És az Izrael fiai közül sokakat megtérít az Úrhoz, az ő Istenükhöz.
17. És ez Ő előtte fog járni az Illés lelkével és erejével, hogy az atyák szívét a fiakhoz térítse, és az engedetleneket az igazak bölcsességére, hogy készítsen az Úrnak tökéletes népet.
18. És monda Zakariás az angyalnak: Miről tudhatom én ezt meg? mert én vén vagyok, és az én feleségem is igen idős.
19. És felelvén az angyal, monda néki: Én Gábriel vagyok, ki az Isten előtt állok; és küldettem, hogy szóljak veled, és ez örvendetes dolgokat jelentsem néked.
20. És ímé megnémulsz és nem szólhatsz mindama napig, a melyen ezek meglesznek: mivelhogy nem hittél az én beszédimnek, a melyek beteljesednek az ő idejökben.
Már az előző idézetnél is kérdeztem tőled, hogy mit miért teszel, de még mindig nem jött meg tőled a válasz:D
Most ismét kérdezem, ezt ippeg most mire küldted?:XD
További ajánlott fórumok:
- Kinek mi a tapasztalata: hogyan működik, ha a párjával azonos vallású, vagy egyikőjüknek van, másiknak nincs vallása? (Csak akit érint)
- A családomban a sógornőm jehova vallásba lépett át már vagy 20éve. Szeretném megtudni milyen vallás ez? Miben különbözik más vallásoktól?
- Az illúziók vagy az illúziók nélkűli életet vállasztod?
- Adóbevallás egyedül...a NAV oldalán vagy az Ügyfélkapun keresztül? Segítene valaki?
- Minek van elsőbbsége: a szólásszabadságnak vagy a vallás védelmének?
- Gyeden vagyok és kaptam az APEH-tól adóbevallás csomagot. Ki kell töltenem?