TELC középfokú nyelvvizsga (beszélgetés)
Mindenkinek nagy kalappal holnapra!
Én már kikapcsolódom....
Köszönöm szépen hirtelen ennyi jó tanács, de jóó :)
Nem akartam most több hozzászólást írni, hogy válasz erre és válasz erre...
Egyben elintézem most ha nem gond:
Köszönöm Flóra92:
ez a 40% nem kevés, de talán nem is lehetetlen, a lényeg hogy ne legyen minimális rész. Igen ezzel próbálkozom én is, nézek sorozatokat angol szikron - angol felirattal. Mellette megnyitva magyar feliratot olvasok ha nem megy valami. Kár hogy nincs olyan lejátszó ami megjelenít két feliratot egyszerre, persze ahoz olvasni is kell gyorsan :)
Köszönöm meroly:
- az első három rész az a három reading, vagy reading, language elements, writing (egy szóval az írásbelin minden feladatrészre min 40% kell?)
Ez a 40 % ezzel is kell barátkoznom kicsit még, a listening és a language elements részekben ezt fejlesztenem kell nagyon. Sok sikert neked holnapra, pihenj egy nagyot és holnap mindent tudni fogsz! Ügyes légy :)
Sok sikert holnapra !
Hi
Rotlingal is lehet irni vagy csak ceruzaval?
Az első háromnál kötelező a 40%, a többinél nem. Persze értelemszerűen azért jó abból is elérni valami minimális pontot, mert nagyon le tudja húzni a többit, ugyanis a vége 60% kell hogy legyen.
Az egyes listeningnél muszáj elkapni a címhez kapcsolódóan valamit. Akkor jó ha különböző témák vannak, ha egy dologról beszélnek, az gáz. A második listeningnél érdemes a mondatokat alapból figyelni, mert ha oda hülyeség van írva, akkor tuti false a válasz.
Én holnap megyek, úgyhogy remélem velem már nem fogsz a márciusi vizsgáról beszélgetni :)
Ettől függetlenül majd beszámolok nektek és segítek amit tudok. De én már nem akarok márciusban menni ;)
én úgy tudom, h min. 40 %-nak kell meglenni mindegyik feladatnak. de nem biztos.
a listening nekem sem sikerül mindig. ha vmit nem tudok, akkor megpróbálom átgondolni h mi hangzik logikusnak. aztán vagy bejön vagy nem. szerintem sokat segíthet, ha angolul nézel filmeket, sorozatokat. és nagyon rákattantam a sorozatokra és szerintem azóta javult a listeningem.
Sziasztok!
Először sok sikert a holnap vizsgázóknak, egy kalappal.
Én is folyamatban vagyok a telc vizsga követelményeinek elsajátításáva. Csak szeretnék egy kis bátorítást, tanácsot, ... megtudni és megosztani veletek.
Csináltam pár tesztet és volt ami úgy szerintem elég jól sikerült, sőt... másik feladatrész viszont nem annyira :(
Egy kérdés ide: az írásbeli részben minden egyes feladatnak meg kell lennie a 60 százalék? (nem lehet úgy hogy egyik feladat majdnem hibátlan, a másik viszon alig pár jó-Reading feladatrész)
A másik problémám a listening sajnos, vannak részek amiket nem sikerül elkapni, megérteni... tanács ide? újrahallgatás esélytelen.
További kérdéseket nem fárasztom most a társaságot, de biztosan számíthattok én itt leszek a közeljövőben nap mint nap (2012. március 3-i vizsgát néztem ki), remélem akad társaság és tudunk majd egy jókat dumálni.
Ui: ha valaki tudna esetleg pár tesztel felkészülésre segíteni azt nagyon nagyon megköszönném :-/
Üdv
Én anno a "rettegett" Origo-n szóbeliztem. Ha valakit ez megnyugtat, akkor ott is teljesen egyszerűen kellett beszélni. Az igeidők közül használtam az egyszerű jelent,jövőt, múltat, meg néha becsúszott 1-2 Present Perfect, de szóban nemvárják el, hogy mind a 12 igeidőt használd. Inkább a szókincset nézik, meg hogy mennyire helyesen beszélsz (ha kérdeznek valamit, ugyan abban az igeidőben válaszolsz-e stb). Meg azt nézik, hogy mennyire tudsz reagálni. Persze mindenki izgul és nem mindig tud kapásból válaszolni, de ha látják, hogy megértetted a kérdést és próbálsz válaszolni, akkor még segítenek is. Nekem a tanárom azt mondta(aki mellesleg vizsgáztat is Origo-n), hogy ha nyelvvizsgán kérdeznek, hogy pl mit csináltál tegnap?, akkor őket csak az érdekli h tudsz-e válaszolni és épp ezért nem kell bonyolultan elmondani a teljes napodat mindenféle igeidőt belekeverve, hanem elég annyi is, hogy filmet néztél és tovább kérdeznek h mit? tetszett-e? stb.
Úgyhogy tapasztalatból elmondhatom, hogy a szóbeli nyelvvizsgán nem kell izgulni, mert nem az érdekli őket, hogy mit nem tudsz, hanem h mit tudsz. És épp ezért egyszerű igeidőket, változatos szókincset használva simán át lehet menni. Az írásbelihez meg annyit, hogy ez még mindig könnyebb, mint a kétnyelvű vizsgák, ahol van fordítás is. Nekem sem az Origo, sem a BME nem sikerült, épp azért mert nagyon szigorúan javítják a fordítást. Csak azt fogadják el, ami a megoldókulcsban szerepel és hiába jó a megoldásod akkor sem fogadhatják el.
Úgyhogy aki most nyelvvizsgázik az ne izguljon és meglátjátok sikerülni fog! :)
elég ha 1-et tudok
valaki irjon pls
Igen, de a levelet csak 90 perc után kezdhetjük el, előbb nem (gondolom). Elvileg megnézni se lehet.
Ott (legalábbis nekem) van 5-10 perc szünetem, az itthoni tesztek alapján, mert előbb végzek a reading meg a nyelvtani feladatokkal.
Remélem a mostaniak jobbak lesznek.
Girl's:
Tök mindegy amúgy szerintem milyen balfék kérdést teszel fel, a lényeg hogy megszólalj.
Nekem ez a bajom. Mindig szép hosszú és bonyolult mondatokat akarok mondani, holott tök mindegy, lehet egyszerű óvodás is, a lényeg hogy beszélj, nem?
Nyilván a könyvesboltban vette a könyvet, nem a hentesnél :D :D :D Bár mondjuk lehet azt is mondani, hogy ajándékba kapta karácsonyra :-)
A kérdéseket én is összeírtam nagyjából, de jó ötleteket adtál, ezeket egyiket sem írtam bele :-)
Vagy hogy hol vetted a könyvet; gyakran olvasol-e könyveket; hol szoktál olvasni, stb, stb...
Kérdezni könnyű ;)
Prezentációnál mikor a párom elmondja másfélperc után a szövegét, az után kell kérdezgetnem tőle?
meg pl: van a téma, hogy könyv amit olvastam stb.. tehát nyílván arról fog szólni mondandója, hogy mi a kedvence milyen fajta könyveket szeret elmeséli történetét beszél a szereplőkről, ezek utén mit lehet kérdezni, azonkivül, hogy kinek ajánlod ezt a könyvet? vagy kérdezhetem azt is, hogy újságot szoktál olvasni vagy mit?
További ajánlott fórumok:
- ECL középfokú nyelvvizsga
- Az iskolai nyelvtanulás elég a középfokú nyelvvizsga letételéhez?
- Melyik angol középfokú nyelvvizsga könnyebb: Euro, TELC vagy ECL?
- Mennyi idő alatt lehet felkészülni a TELC középfokú nyelvvizsgára?
- Telc - középfokú német nyelvvizsga
- TELC középfokú szóbeli nyelvvizsgádon milyen témakörökről kellett beszélgetni?