TELC középfokú nyelvvizsga (beszélgetés)
Ja nem tudom mit várnak el, csak sok helyen láttam így, hogy azzal kezdik.
Amúgy nyelvtanilag meg értelmileg mindegyik teljesen jó szerintem, ebből is látszik hogy sok köze nincs a nyelvvizsgának a nyelvtudáshoz.
Amúgy én teledobáltam a levelem ilyen sablon mondatokkal, remélem tetszeni fog nekik ;)
Illetve az is helyes, ha rögtön azzal kezded a mondatot, hogy panaszt szeretnék tenni. De külföldön általában a panaszlevelekben "felvezetik", hogy miért is szeretnék panaszt tenni.
Ha több információt kell kérni, vagy jelentkezni kell valamilyen állásra, akkor rögtön lehet azzal is kezdeni, hogy after seeing your advertisement in xy magazine, vagy referring to your advertisement in xy magazine i would be pleased to... vagy I wish to apply for the job of...advertised in xy magazine.
Ha itthon így várják el, hogy rögtön azzal kezdjem az első mondatot, akkor köszi h felhívtad rá a figyelmemet, mert én a külföldi tapasztalataim alapján kezdtem el írni.
" that is the reason why I would like to make a complaint." Ezért szeretnék panaszt tenni.
Lehet úgy is írni, hogy therefore I would like to make a complaint. Ez rövidebb. Illetve lehet úgy is írni, ahogyan Te írtad, ha úgy írod, hogy complain about...(panaszkodni valamiről). Mind a három megoldás helyes.:)
Köszi szépen. Nekem igazából nem az idővel és nem a tudásommal van baj, hanem a saját önbizalomhiányomat kell majd leküzdenem a vizsgán. Ezt a levelet egyébként 20 perc alatt dobtam össze és szerintem sok gyakorlással másoknak is menni fog kevesebb, mint fél óra alatt. Nekem gimiben németből nagyon sokat segített, ha készülésnél 3-4x leírtam akár egy levelet, akár egy fogalmazást és a végén már szinte "benne volt a kezemben". Angolból is tudom ezt ajánlani, hiszen így a vizsgán a legtöbb dolgon nem kell majd gondolkodni, hanem jönni fog magától. :)
Tegnap már túl fáradt voltam írni, hogy köszi mindenkinek a sok tanácsot és biztatást, ezért is gondoltam, hogy Valentin- nap alkalmából megleplek Titeket :)
És remélem, hogy aki most volt vizsgázni, annak már tényleg nem lesz szüksége erre a levélre.
Köszi, nagyon jó ez a levél. Egy ilyen tuti befutó, csak kérdés hogy a fél órában meg a nagy izgalomban képes-e az ember ilyet produkálni?!
Aki megy használja egészséggel, reméljük nekünk már nem lesz szükségünk rá ;)
Sziasztok!
Látom sokaknak vannak problémái a levéllel(nincs minta, kifejezések stb), ezért szeretném megosztani Veletek a mai irományomat, ami egy csodálatosan hisztis panaszlevél :)A levelet 2 angoltanár is átnézte, kivéve egy részt, amit most írtam hozzá( az internetről szóló pár mondatos bekezdést).
A levél az új könyv 4. tesztjének 2. szituációjára készült.
British Airways
Airport Street 2.
LW3456
Virág Nagy
Tulipán út 3.
3461, Egerlövő
Hungary
February 14, 2012
Ref.: Complaint
Dear Sir or Madam,
Last week I arrived home from my holiday by one of your airplanes. At the airport I could not find one of my bag that is the reason why I would like to make a complaint.
First I would like to inform you about my situation. After the arrival I went to search my luggages. But unfortunatelly I got two luggages instead of three. I was looking for the last one everywhere and when I could not find my bag I went to the information desk to talk with one of your colleagues. She checked my pack on her computer and she said that it is still in France, but with a two days delay the arline will deliver my package.
I would also inform you why this bag is so importart for me. I am a fashion designer and I usually travel a lot. Next week I have to go abroad and I was shocked when I recognised that I left my passport and identity card in my lost bag. Therefore I called the foreigner company to cancel the fashion show but it is not possible.
On the top of this I was so disapponted when I could not work on the airplane because the Internet access was not available and when I said my problem to the air-hostess, she was very rude with me and she did not help me. Therefore I would like to ask for an investigation.
Because my bag still not arrived after a week, I would like to ask your company to check my bag again or if it is lost I would like to claim compensation, because I have tourist insurance.
I would be grateful if you could send me an early reply.
Yours faithfully,
Virág Nagy
Megjegyzés: A dátum a jobb oldalra kell, csak valamiért nem tudtam átcsúsztatni oda :/ A címzésnél a bal oldalra a címzett, jobb oldalra a Te címed is tökéletes megoldás, én ezt a címzést a TELC mintalevelekben láttam és szimpatikusabb volt. :) A végén a grateful helyett lehet delighted vagy appreciate-t is használni.
Remélem tudtam segíteni ;)
Óóóó nekem ez nagyon megy.
Ha sikerül a vizsga elmesélem ;)
Nekem az a bajom, hogy sokszor visszatérek korábbi bekezdésekre, mondatokra - megbizonyosodni...
Ezzel kapcsolatosan kérdezem hogy mennyire szétszedhető a vizsga lap? össze van tűzve? ceruzával az eredeti szövegben jelölhetek, keretezhetek, áthúzhatok?
Épp ezért kevésnek is bizonyulhat az 1,5 óra az elején a levélig...
Nem probléma, hogy nem lehet belenézni előre, mert nekem elég rá a 30 perc, csak nem voltam tisztában azzal, hogy akkor itt hogy is kell írni, mert nem értettem azt a + 1 szempontot és inkább a írtam mindegyikről, csak hajlamos vagyok arra hogy megszaladjon a kezem és 300 szó is összejön :/ De így már sokkal könnyebb lesz.
Neked egyébként mi szokott lenni az a plusz dolog? Én olyanokra gondoltam, hogy ha valamilyen nyaralásos témáról kell írni, akkor megkérdezem, hogy van-e 24 órában orvos a szállodában, mert az idős, beteg apámat is vinném. Vagy a panasznál mondjuk ha szolgáltatásra kell panaszkodni(a legújabb könyvben van olyan h utazás után nem kaptam meg a csomagomat) akkor oda azt írtam, hogy azon felül h csomagot nem kaptam még wifi sem volt a repülőn, annak ellenére hogy ki volt írva h ingyenes internet van és emiatt egy fontos munkámat nem tudtam időre befejezni)
Első dolgom volt hogy miután kiosztották odalapoztam és megnéztem mik a témák és már el is döntöttem melyiket fogom írni :P
Aztán persze szóltak, hogy csak a teszteket nézhetjük. Persze, persze.... meg puskázni se lehet, ugye? Nincs olyan vizsga ahol ne puskáztam volna egy keveset ;)
Sziasztok!
Ha jól látom, akkor a levélnél a 4 megadott szempont közül kell 2-t választani és a harmadiknak egy teljesen új, saját szempontnak kell lennie?
Mert eddig csak olyan nyelvvizsgákkal találkoztam, ahol vagy minden szempontról kellett írni vagy 5 szempontból 4-et tartalmaznia kellett a levélnek. Csodálkoztam is, hogy itt 300 szavas leveleket írtam eddig a gyakorlásnál :D
Én is így gondolom. Iszonyatosan nagy szerencse is kell a tudás mellett.
Én egyébként ajánlom mindenkinek az Oxford Angol Nyelvtan gyakorló könyvet az írásbelire. Nagyon jól elmagyarázza(természetesen magyarul)a nyelvtant és rengeteg gyakorlat van benne.
Szia!
Megkérdezhetem, hogy milyen levéltémák voltak németből? Mert a novemberin munkára jelentkezős volt, a másiknál meg valami segítőnek kellett jelentkezni.
Esetleg januárin volt-e panaszos?
Köszi előre is! :)
Igen, ez így van a mostani vizsgánál is, bár nem számolok vele:
"Értesítjük a kedves vizsgázókat, hogy a 2012. március 3-i vizsga rendes jelentkezési időszaka 2012. február 6-án véget ért.
...
Pótdíjmentes a pótjelentkezés azoknak, akik részt vettek a január 22-i vizsgán és nem sikerült (vagy csak félig sikerült) a vizsgájuk."
Ezzel sokan vagyunk így. 2011-es államvizsga, egy év "kemény" angol tanulás aztán januárban nyelvvizsga. Persze mindig is tanultam angolt, csak kimondottan nyelvvizsgára egy éve gyúrok. Azért alap tudással el lehet jutni olyan szintre, hogy meglegyen, a többi meg szerencse kérdése.
Persze az más tészta, hogy a tényleges nyelvtusának semmi köze sincs a nyelvvizsgához...de ez van...
További ajánlott fórumok:
- ECL középfokú nyelvvizsga
- Az iskolai nyelvtanulás elég a középfokú nyelvvizsga letételéhez?
- Melyik angol középfokú nyelvvizsga könnyebb: Euro, TELC vagy ECL?
- Mennyi idő alatt lehet felkészülni a TELC középfokú nyelvvizsgára?
- Telc - középfokú német nyelvvizsga
- TELC középfokú szóbeli nyelvvizsgádon milyen témakörökről kellett beszélgetni?