SZJA visszatérítés 2022. (beszélgetés)
Persze, érthető.
Na, majd kiderül mennyi lesz a vége..
Szerintem ettől függetlenül jól írod.
Mert például az én férjem nem vette igénybe a családi adókedvezményt és össz-vissz 700.000 Ft szja-t vontak le tavaly. Ezt nyilván visszakapjuk, de ezen felül már nem kaphatunk többet, hiszen sorrendben először a családi adókedvezmény az első és ugye nem éri el a 809.000 Ft-os határt sem.
Ellenben a vejem(vőm?)igénybevett 1 gyerek után adókedvezményt és még így is levontak tőle kb. 1.200.000 Ft szja-t, ami azt jelenti, hogy nem tudja mind visszakapni, csak a 809.000 Ft-ot, de nem vették igénybe a 2., úton lévő gyermek után a családi adókedvezményt(3 hónapot azt hiszem), így ő azt még vissza tudja majd kérni az adóvisszatérítésben.
Érthetően írtam? Vagy a magyarázatomat már csak én értem?😅
Nos, eszerint tényleg valóban visszakapható az adó is, és a családi kedvezmèny is...amennyiben fizetett az ember annyi adót.
Bár eddig mindenhol azt olvastam, hogy a be nem fizetett adókedvezménnyel CSÖKKENTETT adó jár csak vissza.
Most már végképp nem értek semmit.
Csak mert nekem is van nav-os ismerős, aki azt mondta:
Van 2 kereset, 1,6 millió befizetett adóval. Családi kedvezményt nem vettük igénybe, tehát a max 809 ezerből/fő, visszakapjuk mindet. De ha igénybevettük volna, akkor a kedvezménnyel csökkentett összeget kapjuk csak vissza, vagyis, 1,12 milliót.
Azt hiszen félreértitek a kérdésemet.
Próbálom másképp:
Ha vk befizet 1,4 millió adót, és nem veszi igénybe év közben a családi adókedvezmènyt, akkor visszakapja az adókedvezmènyt, 2gy-nél 480 ezret, 3 gy-nél, 1,2 milliót, plusz a befizetett adóját is? Mind az 1,4 milliót?
sziasztok azt szeretném kérdezni hogy én közmunkán dolgozom és minden honapba kapom 2gyerekröl ado kedvezményt hogy kapok -e visza valamit?????
párom 4ora hosszába dolgozik hogy ö kap e avissza valamit??
Ezt írják a NAV oldalán:
Az adó-visszatérítés mellett a családi járulékkedvezményt is lehet érvényesíteni az adóbevallásban?
Az adó-visszatérítés a kedvezményekkel csökkentett, összevont adóalap után megállapított adó terhére érvényesíthető. A bevallásban tehát először a családi adóalap-kedvezményt lehet érvényesíteni az szja-alappal szemben. Ha az adóalap a családi kedvezmény igénybevétele miatt nullára csökken, de a magánszemélynek még marad a gyermekek után járó családi kedvezmény keretösszegéből, akkor a fel nem használt összeg 15 százaléka a levont társadalombiztosítási járulék terhére családi járulékkedvezményként érvényesíthető.
Ha nekem az adómból kijön a családi adókedvezmény is, meg az adóvisszatérítés is, akkor megkapom mindkettőt, nem?
Köszönöm!
Viszont nem nyilatkozott december 31-ig akkor gondolom nem jár automatikusan mint nekem.
Ilyenkor ,hogy lehetne ezt érvényesíteni?
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem,hogy nálunk én kapom a családi pótlékot én 8 órába vagyok bejelentve a férjem csak 4 órába .
Neki is jár vissza a befizetett szja?
További ajánlott fórumok:
- Kislányomnak IV-es fokú VUR-ja van, állandóan visszatérő húgyúti fertőzései.Van, aki hasonló "cipőben jár"?Beszélgessünk!
- Szja visszatérítést mikorra várhatom, mennyi ideje van az Apehnek visszautalni a pénzt?
- Valaki kapott már levelet a NAV-tól, SZJA visszatérítés ügyben?
- Kell-e adóbevallást készíteni SZJA visszatérítés esetén?
- 1000 Ft SZJA visszatérítést utaltak, van aki szintén így járt?
- Adóbevallás - SZJA visszatérítés