Svédországi magyarok topicja! (beszélgetés)
Ilyet én nem kérdeztem, hogy "Mi ellen menekülne?"!!!
Csupán arra lettem volna kíváncsi, hogy mennyi esélye lehet annak, hogy bárhol is "menekült státuszt" kaphatna.
Tudom, sokakban még él az a tévhit, hogy elég egy másik országba elmenni, ott menekültként letelepedni, mert azok támogatják a menekülteket lakással, pénzzel, ingyen nyelvtanítással, stb., stb.
Igen, ez valóban így is volt egyes esetekben, egy-két ország ezt megtette. Különösen érvényes volt ez addig, amíg élt a szocializmus. Akkor nem volt nagy ügy, politikai üldöztetésre hivatkozva szinte biztosan el lehetett érni ezt.
De ez ma már nem létezik!!
Csak ezt sokan, még ma is szívesen elhinnék.
Nem kevés roma ment el tőlünk Franciaországba, menekültként.
Aztán, amikor letelepedési engedély helyett munkavállalási engedélyt akartak nekik adni, egyből hazarohantak! :O
Szia!
A párodnak fel kell keresnie a kiutazásakor a Skatteverket-et (adóhivatal) a személyi szám ügyében, és a Migrationsverket-et (bevándorlási hivatal) az ideiglenes tartózkodási engedély ügyében. Ezenknek honlapjuk is van svédül és angol nyelven is fent vannak az információk. Ha hivatalos munkavállalóként megy ki, akkor ezeket elvileg a cégnek kellene intéznie utána.
Szia! Igen, a kaja és a szolgáltatások nem olcsók...
A Netto nevű boltot ajánlom a napi vásárláshoz,ha van a környéken, nagybevásárláshoz pedig a Willys-t.
Sziasztok!
Azért írok, mert 99,99%, hogy párom megy ki Svédországba, pontosabban Karlskrona-ba. Fogalmam sincs, hogy mi az első teendő vagy mit kéne neki tenni a kiutazás előtt..? Vagy hol lehet albérletet keresni? Írtátok a személyi számot...lesz neki munkahelye, de csak fél éves szerződés és utána meglátják a többit, de a havi fizetése 15000 svéd koronától jóval több lesz, akkor ebben az esetben "azonnal" intézheti a személyi számot? Ne haragudjatok, ha sok felesleges kérdést teszek fel....
Válaszotokat előre is köszönöm!
Nem ugyanaz.
A lakásbérléshez mindenképpen elég a személyi szám, de a többihez szerintem nem árt az ideiglenes tartózkodási engedély, mert ugye mint EU-állampolgár minden tagállamban 90 napot tartózkodhattok "jogcím" nélkül. Ha ezt túllépitek, szükséges az ideiglenes tartózkodási engedély.
Ha a férjednek van személyi száma, X időre szóló munkaszerződése és megszerzi az ideiglenes tartózkodási engedélyt, elvileg úgy kaphattok ti is ilyeneket.
Figyelj én csak érdeklődök nekik.Ennyi.
Ami tőlem telik megteszem,onnantól kezdve az infókkal azt kezdenek amit akarnak.Különösebben nem érdel.Mi ellen menekülne?Na ez jó kérdés maguk elől:).
sok SOK SOK szerencset,es kivanom,hogy minden almod valora valjon!!
varjuk a jelentkezesedet!
Az nem az en " iroasztalom " mindenkinek szabad a velemye . Es az hogy menyire ki es hogyan al hozza az a sajat lelki ismerete kerdese.
Vannak mas kissebsegek kik detto hasonlo " akceptansban " vesznek reszt akaratukon kivul.
Regi keleti blok egy geografiailag nagy terulet tehat nem csoda hogy a kissebsegek ide -oda vannak reprezentalva. Ahelyet hogy egymasmellet harmoniaba eljenek es tiszteletbe mas hangulat uralkodik sajnos.
Hogy a nep soha sem tanul a törtenelemböl ? eleg lenne a modern törtenelem , Balkan haboru melynek a start vonala ott kezdödött hol a kissebseg egymasmellett letezese lehetettlenne valt.
Nem győzöm én is hangsúlyozni: külön véleményünk lehet mindenről, csak nehogy abba a hibába essünk, hogy azt gondoljuk; ez az egyetlen, s uralkodó vélemény...
DDDD
Nem alit be senki titeket mind raszistakat ez teves.
De sokszor erdekesnek tunik az a schizoid szituacio mikor sok muveszeti agon a romak reprezentaljak M.o es a masik oldalan egy majdnem lincselö hangulat uralkodik.
Tehat hogy a nyugati sajto igy velekdik az oka hogy maga a orszag szolgalt ra.
En hosszu eveken at dolgosztam a minoritasok kerdesevel a volt komcsi orszagokban.
Velemenyemet itt nem vetem ki mivelt az informaciok nem azonosak , szamomra egy több mind 40 eves dokumentacio szolgal .
Nem az uralkodo velemeny hamisagarol van szo hanem arrol hogy az utalat menyire eltudja boritani az emberek gondolkodasat es itelö kepesseget.
..jó utat, s vigyázzatok egymásra...
Puszi.
Sziasztok, először is: micsoda hirek?? Solyom??? Ehh, igy jártunk, tudatlanul maradunk, ez van :)
Másrészt: konkrétan érdekelne ez az infó, mert eddig úgy tudtam, hogy ha fel tudunk mutatni 3 millió magyar pénzt nagyjából per fő, akkor kapunk fél évre ideiglenes tartózkodásit. Személyi számról nem nagyon hallottam, hogy van ez most? Azt is megkapjuk ilyenkor?
Hah, pár óra és indulunk, szoritsatok... :)
Honnan?
És neked mi a véleményed?
Az uralkodó vélemény hamis?
Nemetorszagban , Kanadaban es Skandinaviaban megadtak a romaknak a azyl jog probalkosztatast es sokan meg is kaptak. Mind kissebseg uldözve vannak nem csak M.o hanem az egesz volt komcsi blokban.
Van kösztuk sok intelektualis es igazan uldözött szemely az teny es valo .
Van asztan az emlitett többsek aki neki vag az utnak es az attol fugg. Nem szabad elfelejteni hogy nem roma mind roma .
Kassai Lunik 9 getto mar egy memento monumental valik de kinek a hibaja ? csak a romaknak ?
Először is egy ékezetes billentyűzet kellene hozzá.
Másodsorban pedig sokkal jobb magyar tudás. :)
(Hemzsegő helyesírási hibák árulkodnak)