Programozott császármetszés!Tapasztalat? (beszélgetés)
Csakhogy a kulcscsont a kitolásnál törik,amikor is a baba elakad a szülőcsatornába...
Persze ettől még eltörhették neki,csak nem a szülés miatt,hanem mert rosszul fogták meg.
És megmondanád miért csúszna előre a köldök zsinór??Vagyis hogyan?Az akkor tud előre csúszni,ha lefolyik a magzat víz.Ebben az esetben pedig tök mindegy,hogy kp végű a baba,vagy faros.
Tényleg nem ártana egy másik orvost is meghallgatnod,de a Te dolgod persze..
A vajúdásnál pedig első babánál azért attól nem kell félned,hogy kipottyan.Ráér az anya 5 perces fájásokkal bemenni a kórházba.
Normal szülesnek indult ,mint irtam es gondok lettek közben nala,ezert csinaltak hosszu idö mulva csaszart.
Azt azert nem tudjuk,hogy a Babaknak mennyire faj,nem faj egy ilyen töres,illetve mit ereznek,ha artalmatlan is.
Tamianyu,értem...de nem erre szeretnék választ kapni,nem meggyőzetni akarom magam,bár nagyon ebbe az irányba ment el a téma.
Történetekre lennék kíváncsi:-)
Medencevégű babával nem szabad otthon vajúdni.
Több veszélye is van(pl.előreeső köldökzsinór)
A dokim szerint azonnal mentő!
Nem is értem ki az aki kockáztatna!
Persze,azt en is elitelem,ha a doki eleve ,kezdettöl,ok nelkül csaszart reklamoz.
Az mas,az elitelendö.
Sajnalom ,hogy Nalad a sürgössegi csaszar igy zajlott es következmenyei lettek.
Amugy nem ijesztgetesböl irtam le a peldat en sem.
Az nekem semszimpatikus,ha az anyuka nem akar siman szülni,mert az mas eset,de szerintem tenyleg vannak helyzetek amikor indokolt a csaszar.
Na jo,megyek,mert fürdes lesz meg altatas.Kesöbb meg benezek.
Sziasztok!
A sima szules sem veszelytelen. Nyilvan a farfekvesunel tobb a komplikacio lehetosege, ertheto, ha valaki fel.
De! Sajnos Magyarorszagon az orvosok sokszor csak a sajat kenyelmuk miatt dontenek csaszar mellett. Nem akarlak meggyozni, csak egy otlet, hogy azert erdemes meghallgatni egy szabadabb gondolkodasu orvos erveleseit is.
A vedono meg nem szakember, legtobbszor arrol sincs fogalma, amihez ertenie kellene.
Es igen, a programozott csaszarnal nem varjak meg, hogy beinduljon a szules, ettol programozott. Adnak idopontot, bemesz, vagnak es kesz. A babak sokszor (meg a surgossegi csaszarnal is gyakran) a szuletes utan lathatoan ingerultek, mergesek, hogy kiszakitottak oket a megszokott kornyezetukbol. Nincs meg az atmenet. Neked is atmenet nelkuli, egyik pillanatrol a masikra leszel anya.
Attol azert nem kell rettegni, hogy otthon indul be a szules. Addig, amig nincs beilleszkedve a szulocsatornaba, minden tovabbi nelkul csaszarozhatnak. Van idod beerni a korhazba, es ki tudja, lehet, hogy a mehosszehuzodasok hatasara megfordul. Eleg gyakran megtortenik ugyanis, ha az orvos nem kapkodja el, es nem vag egybol. Volt mar olyan
Ez természetes, szerintem, hogy félted a gyereked egészségét. Én is féltettem annkidején, és féltem most is, hiszen éppen egy újabb szülés előtt állok :) Nézd, ha nekem két szakember is azt mondja, hogy így kell lennie, akkor ez van...én sem igen vitatkoznék velük. Igen, vannak akik természetes úton megszülték a faros babájukat, de esetek és esetek... Az orvos, aki végigkövette a terhességed és látja a helyzetet, tudja eldönteni a legjobban, hogy neked ez menne-e vagy sem. Azonkívül belejátszhatnak még olyan dolgok is, amiket nem "kötnek" feltétlenül az orrunkra, mert lehet megrémítenének vagy mint laikus, nem értenénk meg.
Ha TE is úgy érzed, hogy ez a helyes döntés a te és a babád egészsége érdekében, akkor úgy van! Nem lesz semmi baj, meglátod :)
A második terhességemnél már tevezett császár volt,programozott,az én e.ü állapotom miatt-(33 heggel a hasamban).
Ebben csak annyi volt programozott,hogy adott napon meg fognak császározni.
De ugyanúgy indultam neki,mint a rendes szülésindításnak,reggel 5-kor kelés,előkészületek,béltisztítás,szülőszoba....stb.Csak az időpont volt kérdéses,azaz miután az összes nőgyógy. műtét lezajlott,akkor jöttem én du. fél 3-kor.De minek kellett 5-kor kelnem???
Én nem választottam a császármetszést!
Jobban félek tőle talán minthogyha "csak" itthon kéne várnom hogy elinduljon DE mint írtam nem vitatkozom egy orvossal aki szerint veszélyes a babára a hüvelyi szülés!
Nekem az a legfontosabb hogy egészséges legyen a babám,és csak másodlagos az hogy milyen módon születik meg!
Szia! Én is programozott császárral kellett (volna) megszülnöm a lányomat, mert a méhlepény elzárta a méhszájat és egyszerűen nem volt más út. Aztán éppen a császározás előtti éjjel beindult a szülés és végül másnap reggelig vajúdtam, amíg beért az orvos a kórházba és megműtöttek. Ez annyiban segített nekem, hogy oxitocin szabadult fel és nagyon gyorsan beindult a tejtermelés, rá kb. 4-5 órára meg tzdtam szoptatni a babát és folytattuk ezt 15 hónapos koráig :)
Hogyan zajlik a császározás? Gondolom nem sokban különbözik a programozott a nem programozottól (kivéve, ha sürgősségi, mert ilyenkor teljesen elaltatnak): beöntés (ha te tudod előre, hogy mikor fogsz pontosan szülni, akkor megúszhatod, ha nem eszel már azelőtti nap délutántól), gerincérzéstelenítés, felfektetnek az asztalra, max. 10 perc alatt kiveszik a babát, de aztán téged még varrnak kb. 20-25 percig...
Kb. ennyi. Nem tudom, mennyire segítettem, mindenképpen szerecsés kimenetelű szülést kívánok neked!
Persze,én sem vitatkozni szeretnék,csak azt írom ahogy én tudom.Csak ilyen esetekben nem azt kell mondani,hogy nincs lehetőség a normál szülésre,hanem,hogy az anyuka nem akar simán szülni.Különbség.A császár pedig normál esetben igenis sürgősségi,ha komplikáció adódik arra lehetőség,hogy mentsék a babát az anyát,nem pedig opció.Csakhogy sajnos sok helyen az.Mint írtam,engem is 2x császároztak.Mindkettő sürgősségi volt,de meg volt az esély a normál szülésre is.Először altattak,másodszor pedig gerincbe érzéstelenítettek ami nem hatott,és miután éreztem ahogyan felvágta gyorsan elaltattak.De szültem egyet simán is,és azt mondom,az a legoptimálisabb,és meg kell adni a lehetőséget rá ha ennek komoly akadálya nincsen.
Én így gondolom,de persze ennek ellenére vannak akik számomra érthetetlen okokból ragaszkodnak a császárhoz ha kell ha nem.Én is amiatt váltottam orvost a harmadikkal,mert a dokim prog császárt tervezett.Lelkileg pedig igen a császár sokkal rosszabb,pont ezért kell megadni a lehetőséget,hogy elkerüljük ha lehet.
Ismerősöm szerint aki az elsőt farral szülte 4,20kg-os baba volt,nem volt neki rosszabb mint a második aki kp végű volt.
Szemelyes ismerösöm van,akinel beindult a normal szüles .
Komplikaciok leptek fel,a Baba kulcscsontja is eltört közben es sürgössegi csaszart csinaltak nala.Altatasban.
Nem elte at a Babaja felsirasat,stb....
Nem volt lelkileg sem felkeszülve a csaszarra es hosszu-hosszu ideig nem dolgozta fel lelkileg sem a törtenteket.
Sok ilyenröl hallani mastol is es ezert irtam,ha mar a legkisebb "tünet" is csaszarra utalhat,akkor jobb ha az ember tud rola es szamol vele akar.
En szemelyesen pl.az eletben nem bocsatanam meg magamnak,ha veszelybe kerülne a babam elete,egeszsege amiatt,hogy rosszul döntöttem.
Nem vitazni szeretnek,de ugy gondolom,hogy el kell fogadni masok dönteset,hozzaallasat is.
Nekem felsem vetette a doki a természetes szülés lehetőségét,én nem éreztem magam olyan helyzetben hogy vitatkozzak vele hisz ő az orvos kettőnk közül.
Ráadásul amikor a védőnő azt mondta hogy részemről nagy felelőtlenség lenne természetes úton megpróbálkozni akkor belenyugodtam.
Nem értem miért a némelyik ellenséges hangnem csak azért mert nekem nem adatik meg a természetes szülés.
Azon rimánkodom hogy ne itthon induljon meg a szülésem mert az veszélyes lehet a medencevégű fekvésű babámra!
Mert Ha nincs megfelelő indok a prog császárra,sőt egyáltalán a császárra,akkor egy felesleges és durva beavatkozás.Vannak esetek amikor elkerülhetetlen,de akinél nem az,az miért nem a normális módot válassza én ezt nem értem?
Ha van esély arra,hogy az a baba megszülethessen simán is,akkor miért nem az a legjobb??
Egyébként egyik orvos ezt mondja, a másik azt.És többsége tényleg a saját kényelme miatt javasolja a műtétet.Mégis amikor megadják a lehetőséget a normál szülésre,az esetek 80%-an lezajlik minden komplikáció nélkül.Bizonyított,hogy a császárok 70-80%-a felesleges.
A programozott császárnak pont az a lényege,hogy egyszerűen csak megműtenek.Ezért prog császár:-))
Ezt szeretted volna hallani?
További ajánlott fórumok:
- Tények és adatok a császármetszésről
- Epidurális érzéstelenítés fáj császármetszésnél?
- A császármetszés vagy a sima szülés az előnyösebb és miért?
- Igaz, hogy a császármetszés után nem húzódik vissza az anyák hasa úgy, mintha természetesen szültek volna? Mi a tapasztalatotok?
- Mik a tapasztalatok a Misgav-Ladach módszerrel végzett császármetszésről?
- Mik a tapasztalatok a második császármetszésről?