Pocakosok és Pocaklakók topik (beszélgetés)
Na, Okostojas... :)) Kozben talaltam a parasitorol valamit, ha esetleg erdekelne mast is a tema. :)
Mire jó a párásító?
2007-01-20
Köhög? Tüsszög? Kiszáradnak otthonában a fából készült burkolatok, bútorok? Ha mindezeket szeretné elkerülni, akkor a különböző típusú párásítók nagy segítségére lehetnek. Vásárlás előtt érdemes több szempontot is figyelembe venni.
A lakás száraz levegője miatt könnyen kiszáradhatnak a nyálkahártyák, ami csökkenti az oxigénfelvételt, a fertőzésekkel szembeni ellenálló képességet, és az egyre porosabb levegő allergiát is kiválthat.
Hazánkban általában 60-70 százalékos páratartalom mellett érezzük a legjobban magunkat, efölött viszont a falakon, hűvösebb felületeken lecsapódó nedvesség a penészgombák elszaporodásához vezethet.
A Blikk összegyűjtött a 3 alapvető típusból néhányat, amelyeket László István, a Klíma Áruház Kft. vezetőjének segítségével mutatunk be:
Meleg párásító
A vizet melegítéssel gőzzé alakítja, s ezzel egyben fertőtleníti is, a szennyeződések és a vízkő a tartályban marad, amit 20 százalékos ecettel egyszerűen kiöblíthetünk.
levegőfrissítő párásító
A hideg párásítók azoknak jelentenek megoldást, akiknek fullasztó a meleg pára.
Ventilátoros: a beszívott levegő egy szűrőbetéten áthaladva benedvesedik, a készülék ezt visszafújja a légtérbe. Önszabályozó, szűrője ideális páratartalmat biztosít. Nedvesítő betétjét félévente kell cserélni (2-3 ezer Ft). Hetente mossuk át langyos, mosószeres vízzel.
Ultrahangos: a vizet mikroszkopikus cseppekké porlasztja, fehér ködfelhőt fúj. Szabályozóval állítható be a kívánt páraszint. Ennél a típusnál vízlágyító patron használata javasolt, mert kemény víz esetén a vízkő a párásító környezetében - például bútorokon, tévén - lerakódhat. Cseréje félévente javasolt.
Evke es Perfi, koszonjuk a kepeket! Szepek, csinosak vagytok. :))
Josey, nektek pedig jo szervezkedest! Csak a pihenesrol ne feledkezz meg kozben, mert a kis Babszemeteknek az nagyon kell. ;)
Bubbaboo, a Domestossal elarultad, miert teged valasztott felesgenek a ferjed. :)) Allitolag a pasik az anyjukhoz hasonlot keresnek felesegnek altalaban. O is takaritas manias es mint mar olvashattuk, te sem maradsz le tole nagyon. :))
Talan te takaritasz legtobbet itt a forumon. :)) Vagy csak a tobbiek titkoljak ezt a hobbijukat. :)
Mondjuk nekem tenyleg talan a legkonnyebb a helyzetem e teren, mivel a lakas merete egy kis mokusoduval vetekszik, amugy en piszkolom ossze egyedul, de magammal konnyen egyezsegre jutok rend-vigyazas teren. :)) Jo, a porral, furdoszobatisztitassal es nem tudok mit kezdeni, az jon egy szemelyre is. :))
Kpezeljetek, azt hittem, mar minden szukseges dolog megvan, erre jott egy ujabb "laz"... Parasito keszulek... Eddig minden szerkentyurol lebeszeltem magam, de errol lehet, hogy nem kellene. Sajnos itt olyan szaraz a levego, hogy nekem is sokszor szur belul az orrom es kapar a torkom. Draga jo panel ugye... A babaknak ez meg kellemetlenebb tud lenni, mert hat a nyalkahartyajuk is gyengebb meg, mint a fenotteke.
Tud valaki jo otletet adni? Olvastam, hogy van ultrahangos, de milyen a nem-ultrahangos? Vagy mindegyik ultrahangos? Es mi az, hogy ultrahangos egyaltalan??? Egy parasiton... Meg hogy lehet csak hidegparasito vagy hideg-meleg. Gondolom, a hideg kell erre a celra, de mire jo a meleg parasitas a lakasban?
(Nagyon hulye kerdesek, de ertetlenul allok a dolog elott.) Elore is koszonom, ha valaki tud rola mondani par szot. :)
Boo! A zsiffys rugi nem száradt még meg?? :D Nagyon kíváncsi vagyok ám!
Benvik! Hatalmas gratula a babóhoz!
Kicsikatát remélem hamar hazaengedik és még sokáig pihengethet tünetmentesen a babóval szimbiózisban.
Na, megyek, körüludvarolom Apócát, ha itt már úgysincs senki!
Nagyon kellemes hétvégézést, betegek - gyógyuljatok, hétfőn aztán már egészséges legyen mindenki, a hétszázát!!!
Na végre Évke!
Szép menyasszony voltál, de, ha megengedsz egy megjegyzést, azon kevés nők közé tartozol szerintem, akik smink nélkül néznek ki jobban! Mázlista!!! Rengeteg időt megspórolhatsz...
Az már sitty-sutty elrepül! :-)))
Aztán meg ott az egész élet, lehetsz "asszony" bőven!!!
Pitypang, a Te "okoskodásodat" mindig élvezem!
Anyós fog segíteni, már tervezgeti, melyik nap jön föl takarítani...nem engedik, a férjemmel, hogy segítséget fogadjak az első néhány hétre, "ne legyen itt idegen", majd ők mindent megcsinálnak! Na, erre kiváncsi leszek...
Szerintem mondjuk egy idegent könnyebben elviselnék magam körül, mint hogy Anyós folyton itt sertepertéljen és fontoskodjon..A Domestost (mániákus, esküszöm, az egy főre jutó Domestos használat 100x-osa fogy nála, ha az országos átlagot tekinjük :-))) mindenesetre betiltom, aztán majd meglátjuk..Én jó kis "békás" környezetbarát tisztítószereket használok, remélem hajlandó lesz rá Ő is..Nem szeretném, ha kórház-szag lenne itthon..
De ez kit érdekel??? Bocsi, fölöslegesen járattam a számat megint..Leszállok a témáról most már. ;-))
Azért az érdekelne, aki már szült, hogy oldotta meg az első heteket!? Ok, 6 hét az ún. gyermekágy, de mennyi idő múlva leszek olyan állapotban, hogy azért ki tudjak porszívózni mondjuk? 1, 2, 3 hét? Vagy még több? Nem nagyon tudok megmaradni az ágyban, ha látom, hogy van tennivaló, erőltetem magam, vonszolom, de megcsinálom akkor is!
Azt hiszem Rose írta régebben, vagy Nóra?, hogy jobb tényleg "kifeküdni a gyermekágyat", mert visszaüthet, ha nem...De pontosan mire gondoltak,- tatok vajon?
Csibe, Köszönöm szépen!
Aranyos vagy! :D
Perfi!
Te sem panaszkodhatsz ám!!:DD
Évke!
Nagyon szép menyasszony voltál,most pedig már gyönyörű asszony vagy és kismama!!:))
Mesélj,milyen volt a lagzi??
Csibe:)
Sziasztok Kismamák!
Évke, Gratulálok mégegyszer!
Nagyon szép menyasszony voltál! :))
Ja és köszi a képeket! :)))
Csajok!
Tettem fel képeket az esküvőről.
Megint egyedül beszélgetek itt magamban.Most elmegyek tusolni,felfrissülni.
Kiscsibe hatalmasakat rúg már,sokat mozog és én imádom.Azt hiszem lassan beindultam,ár ami a súlgyarapodást illeti.Remélem nem esem majd túlzásba azért.:)
Még benézek azért később.
Mindenkinek jó hétvégét,ha már nem"találkoznánk idefent!
Pitypang!
Köszike,már pár napja én is kinyújtózom a tus alatt,meg kicsit átmozgatom a vállaim,de ennél azért több kellene tudom.Ám ez is jól esik.:)
Nem gondoltam,hogy így kileszek az ülőmunka után,ma egyébként is rengetegen voltak,nem volt megállás.Szóval most jöttem haza,ettem és próbálok pihenni egy kicsit.
Nekem nagyon jó a családom,már korán"rászoktattam"őket arra,hogy elfogadják a döntéseimet.Ugyan elmondják a véleményüket,de tudják,ha valamit én eldöntöttem akkor mindegy ki mit mond.Azt is megszokták,hogy megmondom nekik amit gondolok,szóval mindenki tuda meddig mehet el.Ebből nem vagyok hajlandó engedni.Ugye a távolság miatt most nincs semmi lehetőség arra,hogy beleszóljanak az életembe,szóval"szerencsére"ezt megúsztam.Másfelöl meg teljesen magamra leszek utalva,max.:telón tudok majd tanácsot kérni tőlük.
Ekka!!
Ne hagyd magad!Végülis te vagy az anyja annak a babának és te döntöd el,hogy mi neki a legobb!!
Ne dühönj,ha mégis ilyen inzultus ér,még biztos sok ilyenben lesz részed.
Benvik, Gratulalok a babokadhoz!
Anyosrol-- Nekem szerencsere jo anyosom van, nem szol bele semmibe. Persze, majd ha megszuletik a baba, lehet, hogy megvaltozik. Nekem anyukam az, aki mindent mindig jobban tud. Ok, felnevelt 4 lanyt, de attol meg nem kell vele egyet ertenem mindenben.
Remelem mindenkinek jol telik a hetvegeje.
Hát jó, akkor én is lelépek.
Kellemes hétvégét mindenkinek!
Úgy látom mindenki eltűnt. Én meg közben nekiláttam az ebéd gyártásnak, és most megint itt ülök, és remélem jár erre valaki.
Jó étvágyat Pitypang!
Lanyok, el is koszonnek, mert megyek anyuhoz a szokasos hetvegi ebedre, delutani doglesre. :)) Este meg biztos benezek. :)
Szep szombatot mindenkinek! Otthon, sobarlangban, vendegsegben es nem utolso sorban munkaban, aki dolgozik...
Nem lustasag, ha egy anya, aki ejjel-nappali ugyeletet tart a babaja mellett, neha merszel aludni is picit... Inkabb nezd a sajat es a baba erdekeit! Neki nem jo, ha anya folyton faradt stb... Allitolag a kimerultseg az anyatejnek sem tesz jot, szoval erre is gondolj! Anyos ha segiteni akar, porszivozzon ki, mosson fel, stb. ;) Ha mar reszt akar venni a dolgokban... Na jo, babazhat is, de nem amikor o akarja, hanem ha a babanak az epp alkalmas.
Jol jartal velem! Eddig anyos osztotta az eszt, most en okoskodok! :))))
Szegény Kicsikata! Remélem a dokik kiokoskodnak valamit amitől kicsit enyhülnek a fájdalmai. És szurkolok, hogy hazaengedjék pihizni.
Boo! Anyós-téma: Néha jó ha segítenek szerintem, és néha kell is hagyni, de nem szabad engedni hogy a fejünkre nőljönek és ők akarják megmondani mit hogyan csináljunk a babóval. Minket felnevelhettek, hát mi is hagy nevelhessük fel a mi gyerekeinket. Az nem baj ha segíteni akar a hazamenetelben, csak aztán vigyázz ne engedd beleszólni mindenbe!
Nekem anyukám az, aki annyira akar segíteni, hogy folyton beleszólna mindenbe,és én ezt nem nagyon díjazom, de próbálok türelmes lenni, csak nem mindig sikerül. Ezért úgy döntöttem, hogy még szülés előtt minden kedves rokonnak megmondom, hogy kórházból haza érkezés után 1 hétig hármasban szeretnénk kialakítani a napirendünket, szokni egymást, szóval addig látogatót sem szeretnénk, csak utána.A kórházba úgyis bejön mindenki megnézni a kicsit, utána meg kibírják még anyósék és anyuék is ha 1 hétig unika "megvonás" lesz.Aztán majd jöhetnek. Elég a babának minket és a külvilágot megszokni eleinte.
Mandy! Örülök, hogy meggyógyultál, de azért még vigyázz magatokra!
Ekka! Te meg ne törődj az ilyen "kedves" rokonok beszólásaival, egyik füleden be , a másikoon ki! Mit főzöl?
Képzeljétek, nálunk is esett a hó! Fehér kint minden.