Otthonszülés! Geréb Ágnes (beszélgetés)
Kórházban, ha komplikáció történik, olyan elő nem fordulhat, hogy rendőr vigye el az orvost, majd azonnal, szakmai testület bírálata helyett, bírósági procedúra kezdődjön.
Ha egy kórházi szülés kapcsán megsérül vagy meghal egy kisbaba vagy egy édesanya, arról a közvélemény mit sem tud, abból sosem lesz sajtószenzáció. Ha egy orvos bizonyítottan műhibát követ el, a maximum, hogy fizet helyette a kórház, az illető dokit pedig szépen finoman eltanácsolják az adott intézményből. De még ez is igen ritka. Általában praktizál tovább.
Ha szabályozva lenne az intézményen kívüli szülés, akkor nem a '60-as éveket, a boszorkányüldözést juttatná az eszembe ez az évek óta (22 éve!!!) tartó huza-vona Dr. Geréb Ágnes és az otthonszülés körül.
Ne zavarjon cseppet sem, hogy a mai hirekben már pontosan le van irva, hogy a nő nem szülni ment oda, hanem szülésfelkészitő tanfolyamra. És ott jött rá hirtelen a szülés. Van ilyen is.
Mindketten édesek voltak a születésüket követő napokon,és utánna sem volt gond.Nem voltak sirosak stb.Én mindkettőjüket több mint 2 évig szoptattam,szerintem ez többet nyom a latba.A kicsi napokig ki sem tudta nyitni a szemeit,annyira összetörődött a kis pofija.
Velem voltak mindketten amig a kórházban voltunk.
Megyek vacsiztatni! :)
Es szerinted van különbség a gyerekeid között amiatt,mert különböző módon,más körülmények között születtek?Tényleg érdekelne.
nálunk a kicsi sokkal nehezebben született,sok időt töltött a szülőcsatornában,akár születési traumat is kaphatott volna,viszont nagyon ugy tűnik,mégis kiegyensúlyozottabb mint a nővére,aki szintén beavatkozás nélkül,de nagyon hamar megszületett.
Tényleg annyira sokat szamit,hogy hogyan születünk?Mi van a császármetszéses gyerekekkel?Őket már csak érhette trauma,mégsem hinném,hogy másabbak lennének mint a többiek.
Azt hiszem az otthon szülés mégis csak az Anyukáról szól!
Nekem azt mondtak, hogy tapasztalataik szerint ritkabbak a komplikaciok, es ez nagy valoszinuseg szerint annak tudhato be, hogy kevesebb a beavatkozas is. Otthonszulesnel nincs oxitocin infuzio, nincs epiduralis erzestelenites (ez a 2 dolog alkalmazasa eseten nagyon sok esetben vegzik mutoasztalon a nok), nincs burokrepesztes (elore eshet a koldokzsinor, ezert csak korhazban alkalmazzak). Nem tudom, hogy a baratnodnel alkalmaztak-e vmelyiket, de nekem pl ezeket mondta a szuleszno.
De persze, otthon is adodhat komplikacio, erre a szulesznok fel vannak keszitve, es mint azt korabban irtam, rendelkeznek a korhazban megtalalhato legtobb eszkozzel is. Ha elkezdodik egy otthonszules, arrol a mozgomuto tajekoztatva van, keszenletben var, amig a szuleszno le nem fujja. Nalunk igy zajlik a dolog, es ugy tudom a legtobb helyen ez igy van. Mindez semmivel sem kerul tobbe az egeszseg biztositonak, mint egy-egy korhazi szules.
Erről van szó.Nagyon nem mindegy az orvosok hozzáállása a kismamákhoz.Sokkal fontosabb még a kórház kényelménél felszereltségénél is.
A mi kórházunk ahol szültem megyei,a megyében a legjobban felszerelt.De az orvosok modora pénzéhsége betegekhez való hozzáállása szörnyű.Egy vizsgálatnál(ami terhesgondozáson mindig belső vizsgálatból is áll)minimum 3 nővér robog be kopogás nélkül,és tárja sarkig az ajtót.A vizsgálószék az ajtóval szembe van, a váróba aki szembe ül áll sétálgat,az mindenki belát.Egy függöny van,de természetesen sosincs elhúzva.A doki miközben a kismama a vizsgálón van széttett lábakkal,foglalkozik még száz más dologgal,beszélget trécsel,telefonál..stb.És nagyon sokan nem merik szóvá tenni sem,csak kerülik a kórházat ha tehetik,vagy aki tud máshova megy.Én első alkalommal megmondtam mindig a dokimnak,ha egyszer beront valaki,akkor én meg leugrok és nekirontok.Engem ez marhára felháborít,hogy ennyire nem fontos nekik a betegek jogai méltóságuk.
Igen, ilyen fordul elő és igen van kockázata az otthonszülésnek. Aki ezt vállalja azt tudja, ebbe senkit sem lehet belerángatni.
Alá kell írni papírt, hogy tisztában vagyunk a kockázatokkal. Általában a szülésznők is maguk eldönthetik, hogy az anyát alkalmasnak találják rá vagy nem. Egy szülésznőnek sem éri meg, hogy bajba kerüljön csak a pénz miatt. Az anyák is komoly szűrön mennek át, nemcsak a szülésznők!
Sziasztok!
nem hiszem, hogy otthoni körülmények között lehet szülni, komplikáció esetén nincsennek eszközök...Geréb Ágnest meg nem értem miért nem csukják már le...ez a nő őrült...
Bocs, ramjott a szofosas. Kozben eszembe jutott meg vmi, mondjuk ez sem otthoszules, korhazi elmenyem volt. Asszem azt nem kell bemutatnom, hogy Magyarorszagon hogy zajlik egy-egy nogyogyaszati vizsgalat. Bemegy a no, vetkozzon, felfekszik az agyra szettart labakkal, es jo esetben az aszisztens nem lat mindent telibe.
Itt nem nagyon szoktak turkalasos vizsgalatot csinalni, csak akkor, ha esetleg vmi gond merul fel. Nos, nekem a 3. terhessegemnel a 26. het kornyeken voltak gorcsolgeteseim. Bevezettek egy szobaba, kaptam 2 takarot, mondtak, hogy vetkozzek le, az egyiket teritsem magam ala, a masikkal pedig takarozzak be. Ha vegeztem, nyomjam meg az agy melletti gombot. Es magamra hagytak. Mikor jeleztem a gombbal, visszajott a szuleszno egy no orvossal, aki minden mozdulatanal (onnet kezdve, hogy most be fog nyulni a takaro ala) mondta, hogy mit fog csinalni. Az agy sem vizsgaloasztal volt, hanem egy mezei korhazi agy, a dokinak gondolom nem volt tul kenyelmes mellettem ulve gornyedve vizsgalni, de vegig nagyon kedves volt es mosolygott. Tudom, ez igy kicsit bugyutanak tunhet a magyar valosag utan, csak azert irtam le, hogy lassatok, igy is lehet. Es ez nem mulik muszereken meg felszereltsegen. Csak hozzaallas kerdese. A vizsgalat utan meg azt is felajanlottak roppant figyelmesen, hogy lezuhanyozhatok, ha ugy gondolom. Es ez egy nem fizetos megyei korhazban tortent.
Akkor az a probléma, hogy itthon, Magyarországon, az otthonszülés egybeforrt Geréb Ágnes nevével. Én az ő nevének a hallatán, és szerintem sokan mások is így vannak vele, egyből arra asszociálok, hogy hány gyerek halt meg/lett szellemi fogyatékos az általa levezetett otthon szülések alkalmával (ne is beszéljünk az utóbbi esetről). És ismétlem, tudom, hogy sok kórházi orvos is kontár és követ el műhibákat, csak ha eltiltják őket, akkor be se teheti abba a kórházba többé a lábát és nem vezethet szülést, nem műthet...stb. Arra aztán fújol minden édesanya - teljesen jogosan - de Geréb Ágnes vígan dolgozgat azóta is, hogy számtalan per van a nyakában és el van tiltva. Ezt nem értem....
Jogos az is, hogy bőven itt lenne az ideje szabályozni ezt a kérdést, de azt hiszem, mi túl kicsik vagyunk ahhoz, hogy átlássunk a szitán. Egyébként olvasgattam most külföldi internetes portálokat, ott le is írták, hogy a szülők aláírnak egy több oldalas nyilatkozatot, hogy teljesen tisztában vannak az esetleges komplikációkkal. Ez tiszta sor.
Mégis kérdezem azokat, akik már szültek otthon - midenféle gúny, elítélés nélkül, pusztán, mert érdekel - mi lett volna az én barátnőmmel, akinek az utolsó percekben volt szüksége nagyon gyors orvosi beavatkozásra? Mert addig az ő szülése is problémamentesen zajlott. Ezt hogy oldják meg a szülésznők/dúlák egy otthon szülés alkalmával?
Németországban az állam fizeti, gondolom Angliában is az otthonszüléseket!
Ági nem kér pénzt az anyukáktól, az Alapítványnak lehet pénzt adni, ki mennyit akar, szíve joga. Én legalábbis így tudom.