Orchidea rajongók ide! Írj róla, ápolás, tapasztalat (beszélgetés)
Sziasztok! Van valakinek tippje arra, hogy miért száradhatnak el a lepkeorchideám léggyökerei? Ez az első orchideám, szóval nincs nagy tapasztalatom a témában. Amúgy mászkálnak rajta kis fehér bogarak, nagyon aprók, az ültetőközegben laknak. Lehet összefüggés? Vagy csak át kéne ültetni?
Én kaptam egy nagyon jó tanácsot arra az esetre ha elvirágzik. Egy ismerősön le szokott vágni belőle egy darabot és ha van még benne erő az alvórügyből újra virágozni kezd. Tudom, hogy ez akkor is megtörténik ha nem nyúlunk hozzá, viszont időben nem mindegy, hogy milyen hamar.
Addig amíg az alvórügy el nem indul, feleslegesen táplálja a többi szárat így energiát veszít. Ha levágunk belőle akkor csak a virágzásra kell neki koncentrálni.
Ja én is így gondolom. Csak meg kellett kérdeznem hogy biztos legyek. Elolvastam az átültetést. Köszi .Mondom majd a barátnőmnek is. Az övé meghalni látszik. Hazajött egy kicsit magyarországra,és a párja tullocsolza,sajna.
én nem szoktam levágni, csak ha elszárad. azért könnyebb úgy, ha már nincs rajta virágok, mert nem kell még arra is ügyelni, hogy ne törjenek le.
Köszike a kimerítő választ. és ha levirágzik akkor levágjam a szárat? Így értetted hogy könnyebb megküzdeni vele? Szerintem nem úgy értetted ugye?
az átültetésről írtam a virágos naplómba egy bejegyzést, akit érdekel ott megtalálja
nyaszóval. a gyökerei elég egészségesnek látszanak, de valóban nem ártana átültetni, talán érdemes egy mérettel nagyobb cserépbe. általánosan elfogadott szabály, hogy virágzó növényt nem ültetünk át, egyrészt mert stressz a növénynek és a virág látja kárát, másrészt mert a virágos szárral együtt elég nehéz kezelni. DE! ez nem jelenti azt, hogy tilos lenne átültetni, pláne ha esetleg a növény élete múlik rajta. rád van bízva, hogy megvárod-e, míg elvirágzik, vagy megküzdesz most az ültetéssel. megmondom őszintén, én lepkét még soha nem ültettem nagyobb cserépbe, mindig csak a közeget cseréltem ki, de most már nekem is van egy-kettő ami totál telegyökerezte a cserepet, még átgondolom, hogy mi legyen velük. a közeg elég nehéz kérdés, mert csak a compo cég előkevert phalaenopsis közegét ismerem, és az csak válogatva használható, ki kell szedni a tőzegdarabokból, mert túl sok van benne, túl nedvesen tartja (cimbiknek jó). úgy is jó, ha keversz még hozzá vörösfenyő kérget (én keverni szoktam), de ez a kéreg nem a mulcs, amit kertben használnak! ez speciális, orchideának való. ha nem találsz a környékeden semmi megfelelőt, neten is lehet rendelni a halásztelkiektől, vagy a pánamerikától, esetleg Bene Lászlótól (egzotakert), vagy a Marczika kertészetből. ez utóbbi kettőt nem tudom, utána kell érdeklődni.
kaspó. én nem szeretem, nem szellőznek benne a gyökerek és nem kapnak fényt,ettől függetlenül tartók párat kaspóban, de folyamatosan max. 2 hónapig vannak benne.
'szti valaki ma azt mondta hogy nem lehet átültetni mert akkor meghalnak. Szerintem nem igaz Ugye? És kaspóba lehet tartani?♥
Tettem fel róla két képet a naplómba.
'szti képzeld. Tegnap még hozott a férjem egy leértékeltet a tescoból. Szépet sikerült vennie. A levelei szépek kb 4 db. A virágok törtek rajta. Egyet le is vettem. Nagyon erős vastag a szára is. csak nagyon hosszú,túlér a támesztékon vagy 20 centivel. Az nem baj? Az első orhideám mintha jobban férne a cserépbe,ez mintha kicsillené,kilógnak nagyon a gyökerei. Szerinted átültessem?És az az orchidea föld jó amit készen kapok?Vagy ha nem te írtad hogy magad kevered azt hol kapok?És amikor ültetem,hogy kell hogy ne sérüljenek a gyökerek? Csak nem egy sima virág.Köszi.
ilyen lakáson belüli mozgatást elég jól tolerálnak, sőt olyan fajok is vannak, amik kifejezetten igénylik a hűvösebb környezetet pihenési időszakban. azért ez főleg tiszta fajokra igaz, ezek a tömeghibridek, amiket mi tartunk, elég kevert igényűek és nagyobb a tűrőképességük is.
neked még rendelni is érdemesebb volna, úgy is olcsóbban jönnél ki
Mindenkinek kellemes ünnepet.
Gratulálok,én is ki fogom próbálni.
A levelei szépek voltak,már bánom hogy nem vettem. Na majd legközelebb.
újabb kérdés. Több helyen olvastam már, hogy a nem virágzó virágokat máshova teszik. amikor pedig újra virágozni kezd visszateszik az ablakba. Nem zavarja őket a helyváltoztatás?
Tudja valaki, hogy hogyan lehet megszabadulni a vízpettyektől. Az áruházakban vásárolt példányok zömén van. Próbáltam vizes szivaccsal, sörrel, sörös vízzel, de egyik sem vált be. Hogyan lehet szépre letisztítani őket?
Olyan jó nektek, hogy lehet a környéken menteni. Itt csak teljes árú növényt vehetek, akkor is, ha már haldoklik... Egy lepke 4000, egy cimby 17. Szerintem ez mindent elárul.:S
ha a gyökerei élnek, nem fullasztották meg őket a boltban a túlzott locsolással, meg van mondjuk két egészséges levele, akkor menthető, csak türelem kell. én 500-ért szoktam az oázisban levirágzottakat venni, úgy nézem, hogy a legutolsó szerzeményeimből az egyik ilyen (most épp mini) kezd virágszárat hajtani.
Ezeknek az új átlátszó cserép drágább, mint maga a növény. Ezeket még aznap át szoktuk ültetni. tápozzuk és jó kis helyet keresünk nekik
Hidd el azok.
Mi szoktunk teljesen elvirágzottat is venni ettől sokkal olcsóbban.......
Nem viccelek.És meghálálják a gondoskodás. Már több is virágba borult a sínylődés után. Olyat is vettünk ami össze vissza volt törve, most mégis eladásra lehetne vinni bármelyik üzletbe.
Ó nekem nincs ilyenekre akkor pénzem,mármint ha ilyen drága. Ma csodaszép szinekbe volt orhidea a tescoba. Voltak 850-ért leárazva is. De olyan csunyák voltak a virágai,nem tudom menthetőek e az ilyenek.
van egy speciális szer, keiki paszta a neve és ha azzal bekened az alvórügyet, akkor ott kicsike phalaenopsis fejlődik, amit néhány hónap után le lehet választani az anyanövényről. asszem itthon nincs forgalomban, csak ha valaki behoz, vagy rendel, elég horror ára van, de pici kell csak belőle. pár hete már majdnem sikerült szereznem, de elhappolták az orrom elől, pedig kíváncsi lennék, hogy tényleg működik-e.
Köszönök minden információt.
sziasztok.tél végén azt hittem meghalt az orchideám-kicsit hűvös helyen telelt,de világosban-és eldobott 3 levelet is.ahogy picit melegebb lett két hajtást hozott.most már meleg a helye de ablakban van-és egyre több bimbója van.úgy örülök neki!én eddig csak nagyobb cserépbe ültettem még nem tápoztam sokat.ja és most két hétig nem locsoltam-nem voltam otthon-de nem lett baja a bimbók szépen híztak.most azért adtam neki vizecskét :).nekem kb.évente egyszer hoz virágot.
Az mi hogy serkentés?Gyereknövény?Azt hittem az a tőből lehet esetleg.
megkérdeztem, évente 2x virágzott nála, ugyanúgy tartotta, mint a lepkéket, nyugati ablakban, semmi extra. azt mondta, hogy átültette nagyobb cserépbe és azt szerette.
igen, ilyen az, ha beindul az alvórügy. valószínűleg virág lesz belőle, esetleg gyereknövény, de az serkentés nélkül elég ritka :-)
Szia 'szti!Megnéznéd a naplómba az orhideámból nő kis oldalhajtás. Geridina azt mondja hogy alvórügy szerinte. Ilyet még nem láttam. Szerinted ebből mi lesz? Lehet virág is? Köszi.
ööö. nála sajnos kimúlt, szét akarta szedni, hogy szaporítsa és ez nem tetszett a növénynek. viszont addig sokszor virágzott, majd megkérdem hol tartotta (nyugati vagy keleti ablakban), azt tudom, hogy tápozta. amúgy ezeknél a 6 hónap virágzás nélkül normális, mindig az új bulbá(k)ból hoz virágszárat, van hogy egyből többet is.
További ajánlott fórumok: