Orchidea rajongók ide! Írj róla, ápolás, tapasztalat (beszélgetés)
igen vettem:)én is szeretem őket, ő az első saját, pedig már ezer éve ismerem. De került a házba golgotavirág, leánder, és 2db Béla a vénuszlégycsapója :)van még mit felraknom mert a gyerekek fejlődnek mint a csuda. El vagyok halva a Maria Theresiádtól. Tegnap pont Rád gondoltam, amikor "virágországba" bekönyörögtem magam. Volt megmenthető orchidea. 3-4-5 euróért egy állványra való, de szép állapotba. Volt aminek 4-5 helyen jött új ága alvórügyből. Tudom ez csábító, mert van benne kihívás :D De nem hoztam, mert az Ember azt mondta betanítja Bélát, hogy ne csak legyet egyen :D
Sziasztok,
tettem felén is képeket a mostani állásról. Az utolsó hármat tegnap kaptam.
látom vettél bugit, azoknak is nagy rajongója vagyok :-)
szerintem ez semmi komoly, ha más elváltozás nincs
Szép az új foltoska:) Én voltam a kék csíkosba, hát felejthető volt. Nagyok szépek voltak, de szín ügyileg elég átlagos volt a felhozatal. Fehér és rózsaszín a két unalomig ismert. Egyik színűbe sem volt semmi csavar, az a tök átlagos. Persze ha utánnam dobták volna biztos, hogy nem hagytam volna ott, de nekem már volt olyan :)
Sziasztok!
November ota van egy orchideam, amely kb 1 honapig tartotta a viragait majd elhullatta oket. A szarai nem sargultak le, ugyhogy nem vagtam le oket, meg mindig ugyanugy neznek ki.
Hajtott mar egy levelet es a gyokereit is szepen ontotta, a gondom az, hogy a felso gyokerein barna foltok jelentek meg, de jelzem a cserepben levok ugyanolyan zoldek, csak azok foltosodnak amelyek a cserep tetejen vannak, a friss gyokerek is. Nem rothadas, mivel nincs agyon ontozve, egy heten 1X kap vizet.
Egy hete anyum athelyezte egy masik szobaba, hogy kapjon tobb fenyt (nem eri kozvetlen napfeny). Koze lehet a barnulashoz? Vagy valami mas okozza? Meg nagyon kezdeti stadiumban van ma reggel vettem eszre es megijedtem, mert nagyon feltem a viragom. Van valami otletetek mi lehet ez? Koszonom
Köszike mindent.Figyelni fogjuk. Igaz miden napot azzal indítok, hogy végig simizem az összeset.
majd figyeld meg, mikor illatozik: van ami reggel, van ami este, van ami csak ha süti a nap. jópofák :-)
'Maria Teresa' nem ilyen, kb. 5 centisek csak a virágai. nekem van, a virágos naplóm legelső bejegyzésénél meg tudod nézni.
foltoskád sem tiszta phalaenopsis, a levelei alapján valami más fajt is belevittek. a szinei és mintái pedig nagyon emlékeztetnek egy fajra: Phalaenopsis cornu-cervi, biztos, hogy abból is van benne.
Illata is van de csak nagyon haloványan.Szerintem még nagyon a virágzás elején van.Majd ha a többiek is kinyílnak talán intenzívebb lesz. A naplómban a tesó nevezetűek közül a citromsárga foltos cambria is illatos.De azon is akkor lehetett a legjobban érezni amikor már egy ideje virágzott.
Ja még valami.Úgy hallottam van valami Maria Teresa nevezetű is. Ennek ahhoz semmi köze?Hiányos a tudásom ez ügyben csak azt az infót kaptam azzal kapcsolatban, hogy olyan mint a lepke csak kisebb virágokkal.Gondoltam ez az.
Mi is voltunk ma a tescoban fél egykor már itt Egerben nem volt semmi belőle.El is kámpicsorodtam, ugyanis csak amiatt mentünk be Egerbe. Mielőtt bánatomba belehalok a férjecském gyorsan átvitt az obiba és igaz 1.690-ért de vett egyet.Ő volna tehát foltoska az új családtag.
tecsóban 1000 alatt vannak most orchik, ha valakinek van lehetősége elcsábulni, szerintem érdemes megnézni:-)
ez is lepke, rengeteg hibridje van. szép. nem illatos?
Új családtag érkezett ma hozzánk.Tettem fel képet a naplómba. Olyasmi mint a lepke, de kisebbek a virágai.Milyen ez pontosan?
úgy van, ahogy a többiek mondják, kb. 3 rügymagasság fölött szokott újra hajtani. az oázisban jellemző, hogy ennyire vágják vissza a szárat elvirágzás után.
Köszi a válaszokat!:) Hát igen, alvórügy sajna nincs, túl kicsi részt hagytak meg. Mindegy, gondoltam, azért megkérdezem, nem vagyok nagy szakértő szobanövény témában, eddig csak fokföldi ibolyával próbálkoztam, de azok se szeretnek nálunk. Aztán kaptunk egy orchideát, az megfázott, de most úgy látszik helyrejött, úgyhogy most orchideákkal próbálkozok. Megpróbálok képet feltenni, amint meglesz, jelzem.:)
Mégegyszer köszi!
Nem gondoltál még arra, hogy teszel fel képeket a virágaidról? Most ezt a kis sérültet is feltehetnéd és akkor mindenki többet látna.Csak egy ötlet....
Csatlakoznék az előttem szólóhoz....
Szerintem is csak akkor van esély rá, a alvórügye van.Abból kihajthat.Viszont alvórügy híján nem tudom hogyan tudna kihajtani. Sajnálom. Örülj annak a másiknak.
Szerintem nem:O((Esetleg alvórügyből. De szerintem az annyira lent nincs is:O((
Sziasztok!
Vettem egy orchideát, 2 virágszára lenne, de az egyiket levágták, kb. 5 centis csonk maradt. A kérdésem az lenne, hogy ez még újra elkezdhet-e növekedni?
Előre is köszönöm a segítséget!
naszóval:
nálam két hónap volt virágszár megjelenéstől első virág kinyílásig, de ez csak támpontnak jó, mert elsősorban fajtától, aztán a tartás körülményeitől függ, de szerintem ezzel lehet úgy kb.ra számolni.
a "fekete" lepkének az a fajtaneve, ami a naplómban van a képénél, a kép a www.pan-amerika.hu/ honlapról származik, tőlük meg lehet kérdezni, hogy most van-e, hoznak-e, mennyiért, stb.
az ilyen malőrök elkerülésére én ráírom alkoholos filccel a cserépre, hogy milyen színű, vagy valami ismertetőjelét (nálam kuka3 pl.)és az átültetés dátumát. még 10 alatti növényszámnál fejben lehet tartani, többnél már képtelenség.
asszem válaszoltam mindenre :-)
www.viragpiac.hu
és van a Flora Hungaria (lehet azonos a kettő)
Halihó.Tud bárki bárhol létező orchidea nagykereskedésről az országban?
Köszönöm
Szia 'szti. 1000 bocs. Már megint bamba vagyok.A zárójeles részt nem is olvastam csak most, hogy újra megnéztem. Már látom, hogy nem a sajátod.Még egyszer bocs.És ha esetleg mégis tudnád, hogy hogyan és mennyiért lehetne....?? Megköszönném.Mégy egyszer bocsi.
Szia 'szti. Kettő kéréssel fordulnék hozzád. Az egyik a bejegyzések között van, virágzással kapcsolatban. A másik, hogy azt a gyönyörű feketés bordós fehér szélű phalát hol és milyen áron tudtad beszerezni?Nagyon tetszik.Az a neve amit mellé írtál?
A legszebb az egészben, hogy a három közül egyiket sem tudom, hogy milyen színű lesz. A háromból egy lett megmentve, az alvórügyből indul, róla semmit nem tudok. A másik kettőt virágzó állapotban kaptam, viszont időközben költöztünk mi is illetve ők is helyváltozáson mentek keresztül és most nem tudom, hogy melyik milyen színű lesz. :D
További ajánlott fórumok: