Orchidea rajongók ide! Írj róla, ápolás, tapasztalat (beszélgetés)
Egyszerűen hülyét kapok.Annyira lassúnak tűnik. Csak akkor derül ki, hogy igenis látványos a fejlődés amikor a fotókat egymás mellé teszem.Pedig csak egy hét van köztük.
Ugye milyen idegtépő a várakozás? NA nem baj, majd szurkolunk mint az egri nők :)
Én úgy látom, a 23-as lepkén, illetve a 28-29-es másfajtán (nem tudom a nevét) jönnek a virágszárak. A lepkéket a többi képen tutira léggyökér jön sajnos.
Köszönöm, hogy megnézted. Fogok még fényképezni.Mindig sokat segít a sok hozzászólás. Remélem a többiek is megnézik és majd írnak valami okosat. :D
Szépen fejlődnek :)
Szerintem a 28, 29es képen lévőkből lesz virág.
24: nagy ???? ő még szégyenlős:D
a többi szerintem gyökér.
De szerintem fotózz hetente és meglessük :)
Szép napot mindenkinek. Ahogyan azt tanácsoltátok egy hét elteltével újra lefotóztam a prücköket a 4 lepkén és az 1 dendro phalán. Nos sokat fejlődtek. Viszont én még mindig nem látok ki belőle biztosat. Ha tudjátok nézzétek meg légyszíves a naplóban a 21-es bejegyzéstől indul.
Nagyon sajnálom az elpusztult virágot. Az egyik ismerősöm most hétvégén ablakot pucolt, le akarta venni az orchideáját a párkányról és kiesett a kezéből. Darabokra szétszállt minden része szegénynek. Sajnos ő is a kukába került.A legrosszabb, hogy gyönyörű virágzó állapotban volt.
Sziasztok!!!
Köszönöm a tanácsokat!!!
Inkább nem ültetem át!!!:)
Csajok, gyászolok. A gyökérbetegségben szenvedő orchideám végleg feldobta a tappancsát. Ma reggelre az utolsó levele is leesett :( Szegényem landolt a kukába..... :( NAde maradt 9 másik és kettőnek új bimbója jött, tehát nincs ok aggodalomra. 1 év kihagyás után virágzik a fokföldim, és a magról vetett citromfáim is növekedésnek indultak :D a gránátalma magok kibújására még várok :)
Hétvégi orchidea kiállítás=siralom.
Olvastam itt az átültetéssel kapcsolatok problémát. Én úgy tudom, hogy nyugalmi időszakban lehet csak. Elvégre ezek a növények a fák tetején élnek, nem túl jó körülmények között. Nagyon gáza földje?
Sokat böngésztem a neten és az ismerősök között is az átültetéssel kapcsolatban érdeklődtem.Sehol és senki nem ajánlja fejlődési időszakban az ültetést ugyanis káros a növényre. Legalább is szakértők szerint. Bár van,hogy a tapasztalat mást produkál, mint látjuk.....Sőt nagy érdeklődésem közepette kiderült, hogy az egyik ismerősöm virágzás közben nemhogy átültette, szét is szedte a növényét, ugyanis volt leválasztható sarja. Az övé sem sínylette meg, pedig ez már tényleg merész játék volt.Ezt követően többen felvilágosították, hogy ilyet ilyenkor nem csinálunk.Ő meg megköszönte, hogy időben szóltak. Ezt követően reszketve várta, hogy túl fogja-e élni a növénye...Mostanában ilyet már nem csinál.
Érdekes dolgok ezek.Nekem azt mondták, hogy nem szabad fejlődési időszakban oda piriszkázni, mert nem tudni, hogy hogyan reagálnak rá. Amikor én ebben a stádiumban átültettem nem fejlesztette tovább a virágot, de ezek szerint van olyan is aki bírja. Így sajnos neked kell döntened.Cselekedj legjobb belátásod szerint.Az az egy biztos, hogy én nem merném....
Syasztok!
Én virágzás kellős közepén sajnáltam meg,és ültettem át a virágjaim.Nagyon hálásak érte,-gyönyörűek!(fotók a naplómban)
Szerintem ne. Ha most hoz szárat ne bolygasd.
Akkor most átültethetem vagy nem?:)
Van még időd:)
Nagyon lassan megy
Sziasztok: Az enyémek pár napja elhullajtották a virágaikat. Az egyik most hozza az új bimbókat. Imádom nézegetni ahogy növögetnek.Már nem zöldek,hanem szép bordóak. Csoda picik. Mint egy kicsi gyöngy. Remélem szépen meghíznak. Biztos sok idő azért mire ki is nyílnak. Akinek hozott már bimbót mennyi időre nyílt ki?
Nekem egyszer azt mondták, hogy fejlődési időszakban nem érdemes bolygatni őket. Én egy miltoniát próbáltam meg ilyenkor átültetni,mert őt muszáj volt és nem nyitotta ki a virágát.Azért volt muszáj,mert ahonnan kaptam ott 10 fok alatti helyen volt tárolva és megfázott. Mindent elkövettünk azért, hogy egyáltalán túlélje.Azt a virágot elveszítettem, nem nyílt ki hetek múlva sem... :( Most várom, hogy úja hozzon virágot, szépen kikupálódott.
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem,hogy most akarom majd átültetni a pillangó orchideámat! De mivel most hozza a virágszárat nem tudom, hogy ilyenkor át lehet-e ültetni? segítsen valaki aki ért hozzá! köszi!
Újabb cikk : A világ legnagyobb orchideái
Jó olvasgatást :)
[link]
Elvileg mindenhol azt írják, hogy a szárat nem szabad visszavágni egyáltalán. Anyósomnak van olyan, hogy elkezd visszaszáradni, és megáll, és a legfölső alvórügyből jön elő egy újabb.
Sziasztok! Egy hete kb. levágtam egy darabot az elvirágzott orhideám szárából. Itt olvastam hogy lehet ilyet csinálni mert akkor majd az alvórügyből kezd újra virágozni. Meg amúgy is nagyon hosszú volt már. És most tapasztaltam hogy vízszerű csepp jelent meg a levágott szárból. Mi lehet ez? Nem ragacsos és nem édes. Szintelen szagtalan ízetlen. De miért egy hét után van ez?
Újabb kép a naplómban. Meg kellett oldani a problémát :))
szia!
Megnéztem a képeidet.Olyan érdekes sárgám nekem is van. 2 tövűm is van :D lassan én is rakok fel képet ha a technika nem viccel meg :)
Ne viccelj már. Nincs semmi gond :D
Húúú, de ügyi vagy.
Olyan volt a "gyereked", mint az enyém? A virágos naplómban a legelején van valahol a kép. Úgy vettem, hogy egy cserépben két tő volt. Már elszáradtak a virágok, de a virágszárak még nem. Így még nem merem szétszedni:)
Csajok, heti jelentést küldök az 1db kísérleti jelleggel cserépbe nevelt "gyerekemről" :)
Szebbek a levelei, zöldebbek a gyökerei a cserépbe lévők, és új ága jön, illetve a meglévőkön új hajtások kukucskálnak:) Lekopogom úgy fest, elég jó bőrbe van :) Remélem így is marad. A hétvégén költöztetem őket , illetve magamat is:) remélem nem sínylik meg sem ők, sem a fokföldi, vadkakaó,aloe vera, gumifa.....stb
Nálatok mizujs?
Hétvégén nálunk Sopronban orchide-bromélia kiállítás lesz. próbálok képeket csinálni :)
Megnézte valaki a békaorchideés cikket?
ez is a cambria gyüjtőnéven futó csapat tagja. ezen belül talán valamilyen vuylstekeara, de egyrészt nem látom jól, másrészt ezek a cambriák nagyon sokszoros keresztezéssel előállított növények, marha nehéz belőni, mi is valójában, ha nem írják rá.
azt a megvastagodott szárrészt hívják bulbának, amiből a levelek nőnek
További ajánlott fórumok: