Orchidea rajongók ide! Írj róla, ápolás, tapasztalat (beszélgetés)
Sziasztok csajok!
Képzeljétek, előjöttek úgy két hete a hangyáink (ilyenkor tavasszal)
És azóta nem tudtam rájönni, mi az isten a párkány alatt a radiátoron az a sok kis szar:)
Hát, rájöttem. A hangyák szambáznak az orchideáimon meg a földjében, és kitúrják. HOmokszem nagyságúra őrlik a földet.
Szerintetek sem jó ez, ugye?
az enyémen van 10 bimbó:-) szept kaptam !!Virágzott nekem az ablakban van és jól bírja tűző nepnak azért nem teszem ki redőnyt is félig leszoktam húzni ha odavág!heti 1 szer locsolom picit!!Nagyon szép lesz ...megjjedtem mikor z nem merad med de mégis:_)kaptam na gondoltam et
Most kaptam meg életem első orchideáját,mit tanácsoltok,hogyan gondozzam?Tápoldat szükségeltetik?Milyen időközönként?
Képzeljétek, a 2 halálra ítélt orchideám közül úgy néz ki, hogy az egyik megmarad. :) Még nem akarom elkiabálni. Kezdett egy új levlet növeszteni és úgy látom, hogy az egyik alvórügy is megindult rajta. :) emélem túléli szegény, nagyon sajnálnám.
A másik viszont sajnos ténylg úgy néz ki, hogy kipurcan. :( Ö volt az elsö megmentett viráhom, ami elöször még hálás is volt volt nekem. :(
Szeretném megkérdezni az miért van hogy az orhideán a levelek nem olyan kemények egy kicsit puhásak de nem áll vizben arra figyelek meg nem is száradt ki????!!!
Semmi gond, nekem ugyanolyanból hajtott most ki, mint amiről beszélsz. Csak én nem levágtam, hanem véletlenül letörtem. És a letörés alatt közvetlenül az alvórügyből jön
Még egy kérdés.A lepkére jellemző az alvórügyből fakadás. Viszont bármelyik alvórügyből képes hajtani?Ezt úgy értem, hogy tegnap kaptam kettő orchit. A bocin, ő a foltos eredetileg kettő szár lett volna. Pont egy alvórügy felett van eltörve.A növény tövében van egy alvórügy és ez lentről a második. Olyan lent is tud fakadni? Vagy inkább magasabban jellemző?
Köszi a válaszokat.Újabbal van gondom. Van egy megmentett orchideánk. Ma reggel vettem észre, hogy a levelei 2 darab volt összesen, szép üde zöldek mégis olyan furin állnak. Hozzáértem és láttam, hogy nem kapcsolódik össze a levél és a gyökérzet. Jól látszik, hogy rothadás áldozata lett. De nem gondolnám, hogy nálunk, hiszen a többi gyönyörű. Ezt egy hónapja hoztuk haza, volt 4-5 levele. Folyamatosan hullatta őket a mai reggelre pedig eltávozott. A kérdésem mindezzel kapcsolatban csak annyi lenne, hogy ilyen esetben amikor egy növény rohadás áldozata lesz van esély arra, hogy újra hajt? Lesz ezen még újra levél? Vagy ne ábrándozzak?
Szia!
Szerintem nem reméntelen.Bár tényleg nem túl jó a kép. Ha életre akar kelni , azt észreveszed. De ha Ő úgy gondolja akkor csinálhatsz bármit akkor is kipurcan :D Kicsit önfejűek néha :s
Sziasztok!
Nemrég írtam, hogy az egyik orchideám egyik szára le volt vágva, tettem fel képet, megnéznétek? Bár nem sok esélyt látok rá, hogy megmenthető, de azért érdekel a véleményetek. Bocs a rossz minőségű képekért!
Sziasztok csajok!
Kb 2 hónapja véletlenül eltörtem egy virágszárat, rajta egy fej orchival:)
És tegnap észrevettem, hogy jön alatta az alvórügy. Mivel nem száradt el a szár, hagytam békén.
és tényleg igaz, hogy nem szabad túlajnározni őket. Amíg minden nap nézegettem, jön-e valami, nem jött semmi.
Most egy hete elfelejtettem, ma reggel véletlenül vettem észre:)
én mindennél ugyanazt az elvet követem: megvárom, amíg magától elszárad a virágszár és csak akkor vágom le
Kérdésem van fiúk lányok.Csak a lepkére jellemző az alvórügyes fakadás?Ha másmilyen virágzik el mit tegyek vele?Pl.Cambria,
Én a locsoló vízbe szoktam havonta egyszer.
Az orhidea tápoldatot abba a vizbe kell rakni amibe a növényt beáztatjuk vagy lehet máshogy is adni neki????
Akkor nem Csernobil miatt van:)A többi nem ilyen különc csak ez az egy. A fene a fajtáját :P
Nekem a lila ilyen. A régiek sokkal halványabbak.
Az én lepke sárgám is ilyesmi. Amikor kinyílik egy új bimbi rajta akkor sokkal intenzívebb a színe. Aztán idővel fakul egy kicsit.Bár nálam nem olyan nagy a különbség.
CSajok!
Van valakinek olyan orchija aminek az új virága jól láthatóan sötétebb mint a régiek??????
Most jött új hajtásból a sárgámnak új virága, majdnem citromsárga. A régiek jópár árnyalattal világosabbak.
Valakinél hasonló?????
Mind a 2-t most vettük délelőtt az o..-ban.Rengeteg volt, mindenféle színű.Nekem is van már egy lilám, de az még csak most kezdett el virágszárat növeszteni.Én almazöldre vágyom.
Nagyon szépek.
az a helyzet, hogy a lilába én már belefulladok, mert három van, és sajnos, ha olcsón adják bármelyik bevásárlóközpontban, mindig csak lila meg fehér van. Én olyan pöttyöskére vágyom már régóta, mint az egyik képeden.
Kettő új családtag érkezett ma hozzánk. Vannak képek a naplómban.
A sárga lepkémnek van ilyen földje. Egyenlőre jól van. Van egy pici tőzege is szerintem azért bírja. Viszont én tutira átültetem ha elvirágzott vagy ha majd nem tetszik rajta valami.
akkor biztos szuperül érzi magát :-)
a földeset meg figyeld és ha hervadni, ráncosodni, sárgulni kezd vagy bármi szokatlant látsz, azonnal ültesd át. orchik közt is vannak különcök :-)) ja, egyáltalán lepke?
Alvórügyem is beindult. 3,5 cm-es most mértem.Pedig kb. 1,5 hetes.
Én is csodálkozom a virágföldön.Van a tetején pár tőzeg darab, de beljebb semmi. Megturizatam!!! A pláne, hogy szépen fejlődik, új bimbiket hoz. És még egy virágot sem hullatott el. Viszont ha elvirágzik majd átültetem.
lehet. nálam elindult alvórügyet nem fejlesztett tovább fél centisnél, inkább a bimbókat nevelgette
jóég! sima virágföldben? és él? nem fullad be a gyökere? ez azért igencsak meglepő
További ajánlott fórumok: