Orchidea rajongók ide! Írj róla, ápolás, tapasztalat (beszélgetés)
Gyerekek van egy ötletem. Orchidea helyett ültessünk rizst. Az időjárás ennek kedvez!!!!! Nálatok is ilyen sz...r idő van?
egy gyökér nélkülivel én is küzdök, ha tudsz jó párás környezetet biztosítani neki, akkor van esély. én nem zacskóztam, hanem sokat spriccelem, már van 3 gyökere, de még mindig kétesélyes. a zacsizásnál arra ügyelj, hogy naponta szellőztesd is, be ne fulladjon, mert kell a légmozgás nekik.
Ma érkezett 8 db mentett lepke. Majd meglátjuk mi lesz belőlük. Teszek fel képeket a naplómba. Van egy amin érdekes mód egy egy szinttel lejjebb újabb levél vagy valami fejlődik. Van egy másik amin egy gyökér sincs, azt beletettem zacsiba, hátha a párás környezetben beindulnak a gyökerek.Nézzétek meg légyszi a képeket és mondjátok el a véleményeteket?A gyökér nélküli megmarad? Azok az apró levelek mik lesznek?
az atfolyo ontozovizben szoktam talalni, szerintem az enyemek a gyokerek korul garazdalkodnak...
Neked is van? Állítólag a friss levelet, hajtást, virágszárat rágcsálják. Most néztem utána. Csak egy virágomon találtam. És eddig nem látok rajta semmi rágcsi nyomot. Remélem nem lesz több.
azt, hogy vannak :-))
hogy artanak-e vagy sem, nemtom, de vannak
Mit tudtok a csigákról?Az apró orchideán lévő csigákról?
Na. A spriccelgetésben és nem vagyok még otthon, De akkor csak a leveleket és a földjét.....Értem.Köszönöm.
Sziasztok!
Én szinte minden reggel spriccelem a levelét és a tőzeg tetejét, de csak annyira, hogy éppen vizes legyen. A virágnak nem jó, ha vizet kap, mert attól lehullik. Ezt olvastam és tapasztaltam is. Az átlátszó virágcserepem agyaggranulátumon van, amit szintén spriccelek. Ebbe leértnek a légzőgyökerek is, így onnan is tud vizet felvenni.
Mi az egész növényt szoktuk spriccelni. Valamennyi táp az eredeti orchi spriccelőben is van. Az eredetit csak hetente javasolják. Viszont van aki minden reggel spriccolgatja, de akkor csak a tiszta esővíz ajánlatos. Ugyanis a túlzott tápozást sem bírják.
Éppen ezen gondolkodtam,hogy a spriccelő vízbe nem lehet e tenni tápoldatot? És ti csak a tőzeg tetejét spriccelitek? Vagy a virágot is?
Köszönöm szépen.Imádom ezeket a csodás virágokat. Én egy hónapban egyszer tápozok, hetente egyszer locsolom. Én is esővizet használok. Ha nincs akkor forrásvizet. 3 km-re az erdőben van egy Attila kút nevezetű forrásvizet árasztó hely. Mi is azt fogyasztjuk. Ja. És a héten vettünk orchi spriccelőt. Nekem nem sokáig elég, de úgy gondoltam, hogy ha majd esővizet teszek bele az is jó lesz.Ugyanis ha locsol az ember egy héten egyszer, ezt a spriccelést is egyszer javasolja egy héten. És te tényleg csak spriccolgatod? Milyen időközönként locsolod? És jó nekik, szeretik?
Sziasztok!
Én ritkán locsolom az orchideákat, inkább csak spriccelem őket. Olvastam, hogy a reggeli spriccelés a legjobb. Szerencsére én is kertes házban lakom, így mindig van esővizem, ebbe szoktam beletenni a tápoldatot, és ameddig tart a víz a tartályban, addig mindig kap tápoldatot.
Van olyan orchideám is, amelyikről nem vettem le a celofános csomagolást, csak félig levágtam, így ebbe szoktam spriccelni a vizet, így a páratartalom megmarad sokáig. Persze nem annyira szép látvány.
Kriszta: gratulálok a sok virágodhoz. Sajnos az én párom nemigazán díjazza, ha veszek néha.
Kívánom neked, hogy így legyen.
Atyám. De jó. Hát én ennyit nem tudnék elhelyezni. Kicsi a lakás. Egyenlőre. De sose tudni mit hoz az élet. Remélem egyszer lesz egy szép nagy ház. És majd ott én is többet gyűjtök:O)
Jelenleg 63 db van. Elég jó fekvésű a családi házunk.Tavaly előtt építkeztünk. És az a buli az egészben, hogy még van helyem. Bár szerintem ha valaki beleszeret nincs megállás. A párom vette az elsőt (na meg azóta az összes többit is). De az első az más volt. Én egyáltalán nem akartam növényeket. aztán ez lett a vége. Most egyszerűen nem tudok betelni vele. Vannak sok mentett is. Olyan is ami már kezd is virágozni. Van olyan amiről azt sem tudom milyen színű lesz. Ha lesznek egyformák azt elcserélem vagy elajándékozom és jöhet is a következő.Szerintem ez már betegség. : )
Oké. Így gondoltam. Neked hány is van pontosan?A férjember is szereti őket. Az enyém csak gúnyolódik mindig mikor nézegetem őket. De a multkor azért ő is megjegyezte hogy "ez még mindig virágzik":O))
A kertieknek szerintem nyugodtan mehet.
A lényeg, hogy nem áll napokig alatta hiszen az nem tesz jót neki. Viszont egy pár órát szerintem adni kell neki, hogy kedvére fogyaszthasson a vízből. Soha nem hagyom, hogy pangjon alatta a víz. Attól indul be a rohadás. A betegségekre visszatérve. Egy hete mentünk a sárga 3 betűsbe Miskolcon. 1700 -ért voltak orchik többféle színben és fajtában. Tudtam volna válogatni. Viszont apa ekkor észrevette, hogy egy csomó virágon kb 15 db tele van tetűvel. Szemmel láthatóan zsongtak rajta a kis dögök. Így nem mertem hozni. Oké, hogy meg lehet tőlük szabadulni, hiszen én is szabadultam már meg tetvektől, de ha nem muszáj nem hozok haza ilyen növényt. És mint tudjuk ebben az áruházban egy nagy tálcán közvetlen egymást érik a növények. Valószínű ez az oka annak, hogy már sok tetves volt. Ilyenre gondoltunk. Szóval a betegséget általában az újonnan érkező növény hozza. Ez lehet gomba is nemcsak tetű.
Nem úgy gondoltam hogy másik orhira. Hanem ki a kertbe. Muskátlira ilyesmi:O)
Én általában este vagy délután locsolok. Ha ebben az időpontban van az öntözés másnapig várok Had igyon annyit amennyi jól esik. Ha reggel locsolok csak estig várok. Ez egy héten egyszer történik ennyi idő alatt semmi baja nem lesz. A fertőzést nem a táp okozza hanem általában az újonnan érkező növény.
Igen arra hogy ne a kukába öntsem:O)
Ja hogy ti azt nyugodtan alatta hagyjátok? Nekem mindig azt mondják ki kell alóla önteni. Miféle fertőzése lehet. Már a többinek. Az orhi táptól?
Apa (a férjecském) azt mondja, hogy nem biztos, hogy jó ötlet másra átönteni. Ne adj isten, hogy valamelyiknek baja legyen és a fertőzés átkerül másra. Szerinte inkább kevesebbet önts rá. Mi kb. 8 centet szoktunk egy virágra és abból másnapra nem marad semmi. Most direkt kimértük, megmutattam apának, hogy mennyit szoktam önteni és ő mondta, hogy ez még egy deci sincs.
Szerintem nem árt neki, hiszen csak tápanyagot kap. Én is öntöttem már rájuk. De most ugye arra gondolsz ami az orchik alól kifolyik?!Az szerintem jó a többire. Amit viszont a bekevert üvegből nem öntesz ki azt tárolhatod nyugodtan.
Köszike. És esetleg más virágra ráönteni?
Nos. Én is ezt használom. A lényeg, hogy mivel valóban nem fogy el egy locsolás alkalmával ennyi virágra szerintem, nyugodtan keverd be az egy litert kb 5 milivel és nevezz ki egy tiszta üveget amibe a maradékot bele tudod önteni. Ez a folyadék eláll, de a maradékot ne add hozzá, mármint az ami kicsorog alóla az kuka. Én is így csináltam régen. Nekem most egy ilyen flakon 3 alkalomra elég. De ez még mindig megéri számomra, hiszen csak havonta ajánlatos tápozni. Így nekem is kitart 3 hónapig egy flakon tápoldat. Az tuti, hogy neked rengeteg ideig kitart, szerintem ne akard megtartani azt ami már átszivárgott a növényen. Mindez csak tanács, a döntés a tiéd.
Sziasztok!!
Tanácsot kérek tőletek a tápozáshoz. Ma vettem egy üveg,sub..al nevűt. 700ft volt. Szerintem kiadós. Volt önadagolos is 259-ért. Na most ez azt írja hogy 1-2 liter vízhez 7 ml.Na ez az én 3 orhideámhoz sok. Pedig csak inkább 1literhez kevertem. Nos én kb 2dl szoktam egy cserépre önteni. Kicsit áll benne és öntöm le alóla. Most ezt az oldatosat is ha leöntöm,akkor kárba megy,nem?? Ha visszaöntöm nem lesz jó még egy öntözéshez? Vagy ne spóroljak ennyire?
További ajánlott fórumok: