Öngyilkosság (beszélgetés)
Ez a fórum a következő íráshoz nyílt: Öngyilkosság
Anyukád tényleg erős volt, de nem azért, mert 52évesen megtetette, hanem azért mert felnevelte a gyerekeit és az önös érdekeit a tietek mögé helyezte. Ez tényleg nagyra becsülendő.
Anyukám tanítványa árván maradt általános iskolás 3.-os korára, az apja halála után pár évvel anyja öngyilkos lett.. Ezt én is önzőségnek tartom, csak magára gondolt az illető nem a gyerekére. Ki fogja felnevelni? Mekkora törés lesz ez a gyerek életében? Nem hiszem el, hogy egy anya fejében ezek a kérdések nem fogalmazódnak meg.
Másik eset, egy anya öngyilkos akart lenni, de nem akarta a gyerekét magára hagyni, először meggyilkolta a gyermeket. Aztán amikor rá került volna a sor, el akarta vágni az ereit de rájott, hogy ez mégse olyan "jó móka", mert hogy fáj..8 napon belül gyógyuló sérülésekkel megúszta..
Honnan tudhatom, hogy mennyire volt nehéz a keresztje annak...
"Ez nem az én keresztem, mondta a fehér ruhás.
Pofa be és cipeld tovább, mondta a katona"
Én mindig azt vallottam, hogy az öngyilkosságba való menekvés gyávaság, megfutamodás. Vannak gyenge emberek, akik a kicsi rosszat se bírják elviselni, vannak, akik a hegyet elhordják a hátukon egy kukk nélkül.
De ki vagyok én, hogy ítélkezzek? Honnan tudhatom, hogy mennyire volt nehéz a keresztje annak, aki végül letette, mert nem bírta tovább cipelni? Honnan tudnám, mennyire volt ép az elméje ahhoz, hogy felmérje, mit hagy maga után?
Elképzelek egy helyzetet: ha a gyerekemmel valami tragikus dolog történne... azt hiszem, én sem akarnék tovább élni. Most ezt gondolom, pedig én nagyon erős embernek tartom magam, mégis úgy érzem, OTT lenne vége az életemnek.
Aztán lehet, hogy mégsem. Találnék valami új célt, valami kapaszkodót, és továbblépnék valahogy.
Nem tudom. Ez egy nagyon nehéz kérdés, és kívülről nem ugyanazt látjuk, mint az, aki szenved...
Évekig hordtam pszichiáterhez az alzheimer kórós édesanyámat havonta. Egy kezelés 8 ezer volt, a havi gyógyszer 18ezer. Főorvos volt, magánrendelésre jártunk, az alzheimer kór szakértője. Egy alkalom sem volt fél óránál több, nem is érdekelte, hogy mit mond anyu, csak a pénz... minek vesződjön vele, úgyis meghal. A betegség lefolyásáról sem sokat mondott, kétszer is adott olyan gyógyszert, ami miatt szegény elvesztette a valósághoz való viszonyát, ébren álmodott: egyszóval rémálmai voltak... amikor nem vette be azt a gyszert, akkor jobb lett. Nem értette, hogy miért hitte azt, amiket akkor hitt és látott. Nagyon bántotta és elkeseredett. A gyógyszertől volt és nem a betegségtől.
Iszonyú módon lehet a tudatot befolyásolni ezekkel a gyógyszerekkel, de egy biztos, akit elkezdenek "kezelgetni" az tuti, hogy hozza is majd a tüneteket.
Lehet felfogni így is, de az öngyilkos arra gondolhat, egy gonddal kevesebb a családnak, ő nem érzi, hogy hiányozni fog valakinek, ő úgy érzi ő a bajok okozója, amit ő már nem tud megoldani, elveszítette z irányítást az élete felett, vagy szégyene van, bánata. Ezer ok van rá.
Addig jó amíg nem érzed saját bőrödön, úgy gondolom erről csak azok alkothatnak véleményt, akik vagy átestek ilyen krízishelyzeten, vagy a családjából, közeli ismerősei közül átesett valaki
Annyira elszeparált sok család, annyira nem beszélgetnek az emberek, hogy nem is veszik észre, hogy valakinek van problémája, ha beszélni szeretne róla, akkor meg elhessegetik, egy-Ugyan már, ne hülyéskedj!! , vagy kék az ég trilláznak a madarakkal.
Igen
de
én saját tapasztalatbol tudom milyen
Nekem szerencsém volt anno még a szocializmusban,
mert összeakadtam egy olyan pszichiáterrel aki "életben tartott", talán most is segiteni fog
És folytatva
Akkor szerinted semmi szükség a pszichiáterek, pszichológusok munkájára?
Legyen erős mindenki, csinálja a saját munkáját, legyen tekintettel a környezetére és semmi gond nincs
Basszus
Te nem érted meg hogy vannak lelki betegségek aminek a vége öngyilok?
Mert bármi is a valódi ok, belép a lelki defekt és elindúl az öngyilkosság felé, még ha feigyelemfelhivás is
Az agy , a psziché/lélek működése ilyenkor
Nem te vezérled magad, hanem az agyad/hagyjuk most az agykontrolt/
Igen!
Érdekes, ha szabad ezt a szót használni,
halálos betegség esetén, bár a páciens tudja a végét de kitart az utolsó pillanatig
Betegség esetén a legkevesebb az öngyilkosság
Andi, eleinte önmagában fogalmazódik meg egy-egy emberben, aztán beszél róla, mert még nem érett meg rá, hogy megtegye, és ekkor van itt az ideje, hogy segítsen a család, segítsenek a barátok kibogozni a problémát, mi okozza nála. Ha ez nem sikerül, ténylegesen meg is próbálja az öngyilkosságra hajlamos ember, kolléganőm többször kísérletezett, majd tuti módszerrel végett vetett az életének, hátrahagyva egy 11 éves kislányt. :((
Aki beszél róla, az valahol már elindult afelé, hogy valami problémát nem tud megoldani, feldolgozni.
OK értem, sőt találkoztam is ilyennel
Kedves ismerősöm volt igy, amikor a férje férekefélt
Már részletekre nem emlékszem hogy hivta fel magára a figyelmet, de megmentették, kimosták
Igen elmondta hogy miért tette, hogy határozottan a zsarolásért, pedig válásrol szó sem volt
Aztán évek mulva mégis elváltak, de hosszas különélés előzte meg, a férfi meg támogatta akkor is
A csaj "túlélte" a válást, igaz voltak rendesen lerobbant iszákos, züllött időszakai
Ma már nincs hírem felőle
Például a gyerekkori osztálytársamat az anyja. Szerencsétlen minden nap úgy ment haza, hogy vajon élve találja-e még az anyját. Egy 8 éves gyereket zsarolt ezzel egy 35 éves felnőtt. Mindig azt mondta neki, majd beszed egy marék gyógyszert, és megszűnnek a gondjai.
Mi ez, ha nem érzelmi zsarolás?
ugyan már 68éves volt,"
OLvastam hogy oda irtad " de persze nem a kor számít"
Tehát nem ekézésböl irom amit irok
Fiatal öngyilok esetén meg azt mondják, mi baja lehetett egy tininek hogy meghaljon, jódolgában nem tudja mit csináljon már,
olyan szép az élet, stb.
Más esetben meg "pedig olyan kedves ember volt, olyan szép családja volt"
Szoval a külsőségekböl itélik meg az embereket
Ha a "füle zöld" lenne akkor mindenki sajnálná
Érthetőbben, ha valaki fogfájásra vagy más testi gondra panaszkodik, azonnal mindenki megértő
Ebben az esetben nem, mert ez nem "látható" betegség és még nem eset át rajta senki