Műfogsorosok segítsetek!!! (beszélgetés)
A fogsort addig lehet csiszolni, még el nem fogy. :)
Nem hiszem, hogy az anyaggal van baj. Vagy a fogorvos vagy a fogtechnikus vagy mindkettő hibázott valamiben. Elég egy apró hiba, és már töri is az ínyedet a rugalmas fogsor, még jobban, mint a hagyományos.
Ha a fogorvos nem tudja megszüntetni a problémát, valószínű, újat kell készíttetned. Ne hagyd magad lerázni, addig járj fogászatra, még meg nem oldják a problémát !
Köszönöm!
Igen ahogy olvasgattam a fórumot,elég sok doki,túl korán vette le a mintát,és ezért nem sikerült a fogsor.
Anno én is szerettem volna még jobban sürgetni,de a mostani eszemmel már belátom hogy kell az a 3 hónap,mert tényleg változik,húzódik vissza az ny sokat.
További szép napot kívánok neked! :)
Szia! Bár nem engem kérdeztél,de olvasgatok itt egy ideje.
Ha túl korán vették le a mintát a foghúzás után,akkor persze hogy fáj a harapás,és lötyöghet is sajnos.
Bár nekem teljes kivehető van,tavaly lettek készen,a felsőnél siettettem a dolgot a dokinál,és egy hónap múlva levette a mintát. Figyelmeztetett,hogy várjuk meg a 3 hónapot de én nem akartam addig fog nélkül maradni. A felsőnek most volt alábélelése,nagyon jó lett,az alsóval majd májusban megyek,mert februárban kihúzattam a maradék fogam mert zavart nagyon,és itt már megvárom a 3 hónapot amit a fogdoki javasolt. Az alsónál most nekem is fáj az ínyem ha keményebbre harapok,mert összement a fogsor alatt,és a fogsor éle az ínyemre támaszkodik rágásnál. :( Nagyon várom már a májust.
Legalább készíts krémleveseket, vagy vegyél zacskósat ! Egyél joghurtot, krumplipürét, kell valami laktató ! Ne csak igyál !
Mi áll előre: a fogsoranyag vagy a fogak ? A fogakat a próbán meg kellett nézni ! Jól megnézted, hogy megfelel-e ?
A fogsorokat csak a családi összejövetel idejére tenném be, hogy ne terheljem az ínyt. Ha kisebesedik, nehezen, sokáig gyógyul, és addig se tudod hordani a fogsort !
Örülök, ha segítettem, ill. segíthetek ! :)
Gengigél
Ez egy rugalmas fogsor, a saját anyagából van a kapocs. Nem lehetne a nyelveddel felemelni, csak az ujjaidat beakasztva mindkét oldalon a kapocsba.
Szerintem is a gond, hogy a foghúzások után hamar készült. Ilyenkor ( húzás, vésés, összevarrás) az ínynek is gyógyulni kell, utána pedig a csontnak is, ami lehet 3 hónap is.
Mindenképp a helyén kell lenni mindkettőnek, nem lehet hézag a fogsor és a szájpadlás között. Muszáj igazítani, csiszolni a fogorvosnak, hogy rendesen passzoljon az ínyhez a fogsor.
A helyedben én nem hordanám most, csak vasárnap későn tenném be elalvás előtt, így látná a fogorvos hétfő reggel, hol kell csiszolnia.
Vettél valamit a patikában ? Pl. Gengigélt ? Ahol fáj, kend be vele az ínyedet !
Egyél pépeset most pár napig !
Kedves Liliom 10, köszönöm a válaszod.
Ma sem jobb, mint tegnap. :) Hétfőn kora reggelre van időpontom. Vertex részleges fogsorom van. A kotyogást úgy értem, hogy az alsó fogsort simán megemelem a nyelvemmel. Ott szinte biztos vagyok benne, hogy várni kellett volna a mintavétellel még egy hetet, mert akkor még fájt és duzzadt is lehetett az alsó ínyem. A felső fogakat február 10-én húzták, az alsókat február 17-én. Mindkét alkalommal összevarrták az ínyem, mert gyökér maradványokat véstek ki, beletört a húzásnál. A felső fogsor olyan, hogyha megfogom az ujjammal tudom mozgatni, ha összeszorítom a fogsorom, akkor érzem, hogy tudna még menni felfelé. Nem tudom, hogy érthetően fogalmazok-e, ha nem, elnézést kérek, de valami olyasmi érzés tényleg. Este kiszenvedtem a számból mindkettőt (ezt még gyakorolnom kell, mert fájt) megtisztítottam, visszatettem éjszakára. Éjjel nem volt. Reggelre viszont a nyelvem hátul annyira fájt, hogy majd betojtam és azóta is. Alig bírtam kinyitni a szám, a nyelvem hozzá volt tapadva ehhez a műínyhez. Előnye annyi, hogy két napja nem ettem. :)
Reméltem is 🙂
A fogsor az tetszett,mert soha életemben nem voltak ilyen szép kis gyöngyök a számban. Na de a szájpadlás hátsó része az nagyon vastagnak tűnt,ezért rémültem meg.
Köszönöm a válaszod tényleg ,a napom már így is depresszióba telt ez végett,most megint várok egy hetet,utána remélem megkapom.
Így is délutánra már mehetek dolgozni vele,ki vagyok idegileg,hogy át öklendezem a műszakot😂
Nem nekem írtál, de azért válaszolok.:)
Alsó fogsor : mit értesz kotyogás alatt ? Mozog ? Mikor húzták ki a fogaidat ? Nem mindegy, mennyi idő telt el !
Felső fogsor : milyen kapcsok vannak ? Ha szorul valamelyik fogon - vagy több fogon - akkor nem biztos, hogy a helyén van a fogsor. Ekkor is alámegy az étel. És ilyenkor is fájhat, mivel feszül, és az ínyt is nyomja máshogy, mintha a helyén van.
Ha mindkettő a helyén van, akkor se kell első napokban csodát várni, hiszen meg kell szokni. Eleinte ne rágj túl keményet vele, csak olyanokat, mint a főtt zöldség. Aztán belejössz. :) Az is fontos, hogy ne játssz velük mérleghintát, vagyis ne rágj hol egyik, hol másik oldalon, hanem oszd el a falatot két részre, mindkét oldalra tedd a felét-felét, és egyszerre rágj mindenhol ! Ezzel rágáskor helyére nyomod a fogsorokat, nem fog fájni.
Talán kicsit meg kell csiszolni a fogorvosnak, ahol szorul a fogsor. Hívd fel, ne szenvedj !
Alábélelést csak 3 hónap múlva vagy később kellene csinálni, ha szükséges, most semmi értelme.
Szívesen ! :)
Sziasztok!
Új tag vagyok a forumon,szertnék én is pár tanácsot kapni,hogy mire számítsak a közeljövőben.Jövőhéten kapom meg a teljes kivehető alsó,és felső fogsoromat,eddig 1 próbán vagyok túl.Ez egy ideiglenes fogsor lesz,amit jobb esetben 6 hónapig kell hordanom,utána kapom meg a végleges BPS fogsoromat.Iletve ha a csontállományom engedi,mini implantátumot szeretnék az alsó fogsorra.
Na de a kérdés😀 Mennyire éreztétek vastagnak a szájpadlás részt?Én majdnem kiköptem ott helyben,aztán mondta a fogtechnikus,hogy ez nem az lesz,amit megkapok,még ki kell önteni.Nyugtassatok meg,hogy az egy fokkal kevésbé lesz vastag😕
Hàt sziasztok. Rég jártam erre felè 😉
Sajnos a helyzet hogy a fiataloknak is van műfoga 😏 nekem 25évesen..teljes kivehető felső😏 egyenlőre vàrok az íny gyógyulására 😉 remélem jó èlmèny lesz újra fogasan 😂😂😂
Ezt nem bírtam kihagyni ! :)
Reméljük, a fiataloknak még nincs protézisük ! Egyébként ismerek olyan nőt, akinek a férje se tudja, hogy kivehető fogsora van. Igaz, vannak még fogai, de nem sok. Már rég házasok, talán nem is csókolóznak...? :(
Ha nem mondod, akkor hülyén halok meg..-)
Én senkit nem akartam megbántani a kérdésemmel.
A gyakorlat érdekelt volna, például egy fiatal nő megismerkedik egy pasival, előbb utóbb csak elcsattan egy csók...
Szerintem senki nem úgy kezdi az első randit, hogy figyi, nekem műfogsorom van...-)
Beleolvastam a hozzászólásokba, borzongva olvastam némelyiket.
Egyik fogorvosi kezelés sem fájdalommentes.
De gondolom, nem csak öregek hordanak műfogsort.
Hogy van ez fiatalabbaknál,hogy lehet egy műfogsorral csókolózni?
sorry, ha nagyon hülye a kérdésem amit feltettem?
én egy protkóst sem ismerek.
Van olyan ismerősöm, aki tizenévig hordta, és utána csak azért készíttetett másikat, mert már elszíneződött a fogsor anyaga, nem volt szép rózsaszínes.
A lenyomattól tartasz ? Ha nem vagy hányingeres, hamar túl leszel rajta.
Égő száj szindróma: mit kell tudni róla?
Mi okozhatja, mit tehetünk ellene?
Érdemes elolvasni
szájszájbetegségfogászatreflux
Létrehozva: 2014. december 29. 11:39
Módosítva: 2017. február 3. 17:36
Az égő száj szindróma főleg a menopauza után lévő hölgyeket érinti. A tünetek jelentkezhetnek az egész száj területén, a nyelven vagy az ajkakon is. Szinte mindig valamilyen idegségülés vagy idegeket érintő probléma áll a háttérben.
Az égő száj szindróma egy, a száj, az ajkak vagy a nyelv területét érintő, idegrendszerrel összefüggő tünetegyüttes. Az égő száj érzése leginkább arra emlékeztet, mint mikor egy forró itallal megégetjük a szánkat vagy a nyelvünket, és az furcsán érzéketlenné válik. A betegség hétszer annyi nőt érint, közülük is leggyakrabban a menopauzán már túlesett hölgyeknél jelentkezhetnek a tünetek.
A szakemberek szerint a betegségnek három altípusa van: az elsőnél ébredéskor nem jelentkeznek a tünetek, viszont nap közben egyre romlik a beteg állapota, és időnként (de nem feltétlenül) éjjel is érzi a kellemetlen égető érzést. A második altípusnál az égető érzés egész nap folyamatosan érezhető, de éjjel egyáltalán nem. A harmadik típusnál az égő érzés hullámokban jelentkezik, főként nappal, és lehetnek olyan időszakok is, amikor a kellemetlen érzések teljesn elmúlnak.
Jó tudni!
A száj egyidejűleg érzékelő, hangképző és légzőszerv is. Ugyancsak kiemelt szerepet játszik a táplálkozási folyamatban, így egészségesen tartása különlegesen fontos! Olvasson többet a száj betegségeiről
Az égő száj szindróma a szájban, ajkakon, illetve nyelven található idegek sérülése, károsodása, nem megfelelő működése miatt alakul ki. Időnként ez a idegeket érintő probléma nem deríthető ki, ilyenkor idiopátiás égő száj szindrómáról beszélünk.Következzenek azonban azok a betegségek, melyek szorosan összefügghetnek az égő száj szindrómával.
Vitamin- és ásványianyag-hiány: A B-vitaminok, a vas, acinkés a D-vitamin hiánya egyaránt okzhat égő száj szindrómát. Ezek az anyagok ugyanis elengedhetetlenek az idegek megfelelő működéséhez.
Pajzsmirigybetegségek: Egy 2006-os olasz tanulmány szerint apajzsmirigynem megfelelő működése hozzájárulhat az égő száj szindróma kialakulásához. A nápolyi egyetemen végzett kutatásban 50 beteg vett részt, akikről kiderült, hogy bár eltérő mértékben, de mindegyikőjüknél kimutatható a pajzsmirigy rendellenes működése.
Száraz száj: A szájban lévő nyálkahártya kiszáradása számos problémát okozhat, a kellemetlen lehellettől az égő száj szindrómáig. A száj kiszáradását okozhatja betegség, horkolás, kiszáradás, gyógyszerek stb.
Szuperízlelés: Az emberek egy része a normálisnál több (akár kétszer, háromszor annyi) ízelőbimbóval születik, emiatt hajlamosabbak lehetnek az égő száj szindrómára.
Betegségek: A refluxbetegség, a depresszió (illetve az azzal is összefüggő szorongás, idegesség). az allergia (elsősorban az ételallergia), a felsőlégúti fertőzések és a visszatérő gombás fertőzések, illetve az aftais hajlamosabbá tehet az égő száj szindrómára.
Írjátok be a keresőbe,és mindenre választ kaptok.
Üdv:Hajnalka
égő érzés a szájban
Ha nincs fogad, valószínű, a fogsor valahol feltörte az ínyt. Vissza kell menned, és csiszolnak rajta !!! Addig nem is kellene hordanod, amíg be nem gyógyul az ínyed.
"Azóta 1x vettem ki egy éjszakára".
Ez mit jelent ? Minden étkezés után ki kell venni, megmosni, lehetőleg fogkefével, reggel, este fogkrémmel is. A szádat kiöblíted és visszateszed a fogsort.Nem kell éjszakára kivenni, csak ha nagyon zavar.
Remélem, nincs folyamatosan a szádban, hiszen alámegy minden, ott romlani kezd, és begyullad az ínyed, a szájpadlásod.
További ajánlott fórumok:
- 100 kiló vagyok, szeretnék lefogyni, segítsetek!
- Terhességi teszt, leghamarabb mikor lehet pozitív? Segítsetek!
- Férfi meddőség! Segítsetek!
- Egyedül akarom végig csinálni! Mire vigyázzak? Tapasztalt anyukák segítsetek!
- 2 gyerekes Anyukák, segítsetek gondolkodni, kérlek!
- Rágtam a finom cukormentes sütit és kijött a műfogsorom ....