Műfogsorosok segítsetek!!! (beszélgetés)
A legfontosabbakat leírom. Nincs még Neked ?
Ez egy olyan rugalmas fogpótlás, ami törhetetlen. ( Ha leesik, és keresed, rálépsz, akkor se törik el.) Rugalmas, nem merev, mint a hagyományos, ezért vékonyabbra készül, könnyű megszokni. Mivel rugalmas, nem kell hozzá fémkapocs. A kapocs a protézis saját anyagából van, nem látszik hatalmas nevetésnél sem, hogy fogpótlás van a szájban.
Mit írjak még ? :)
Drága Liliom nem azt akarom a fórumban olvasni amit a fogászati tájékoztatókban láthatok.
A termoplaszt pótlás tapasztalatai érdekelnek.
A rokonságban van tapasztalat. Mi érdekel ?
"A jó illeszkedésnek és tapadásnak köszönhetően visszaállítják a normál rágást és állkapocs pozíciót. Thermoplasztikus fogsorok Valplast, Flexite és TCS. Ez a fogsor nem tartalmaz fémet, speciális rugalmas thermoplasztikus anyagból készül, ezt a legismertebb nevű anyag után hívják Valplast-nak."
Szia! Nagyon sajnálom. Viszont egyre gyakoribb, hogy az akrill protézis allergiát okoz. Nem szeretnélek megilyeszteni, de nagyon csodálkozom
,hogy egyik orvosod sem csinált semmilyen vizsgálatot rákszűrésre. Sajnos a szájrák kezdeti tünetei pont azok amiket leírtál. A fehér, penész szerű tünet és legfőképp az apró pattanás szerű képződmények. A helyedben én biutos soha többet be nem tenném az akrillt a számba. Ugyanitt felhívom a figyelmedet, hogy nem csak akrillból készítenek műfogsort, hanem porcelánból is. De vannak más lehetőségek. Ezzel a tünetegyüttessel amit leírtál nem szabad játszani.
A protézist tedd éjszakára szájfertőtlenítős vízbe, oldatba !
Egyik fogászatnál olvastam :
"Pár otthoni módszer, mellyel átvészelhetjük a nehézségeket, míg eljutunk a fogorvoshoz:
A sós vizes öblögetés fertőtlenít, csökkenti az íny duzzanatát és fájdalmát. Megelőzésképpen arra is jó, hogy csökkentsük az esélyét az afták és szájszag megjelenésének. Elegendő, ha elkeverünk egy teáskanál sót egy pohár langyos vízben, és ezzel az oldattal öblögetünk legalább kétszer-háromszor naponta.
A szegfűszeg és a kurkuma is régóta ismert a fog eredetű fájdalmak, gyulladások enyhítésére. Érzéstelenítő és gyulladáscsökkentő hatással is bírnak. Készítsünk jól kenhető állagú pasztát fél teáskanálnyi őrőlt szegfűszegből, vagy kurkumából és olívaolajból, melyet felvihetünk az érzékeny, fájó részre. Perc múlva öblítsük ki a szánkat.
A fekete tea nem csak finom, de a benne található tanninnak köszönhetően összehúzó, fertőtlenítő, fájdalomcsillapító hatású is. Egy cukormentes, erős fekete tea lehűtve jó öblögető szer a kórokozók ellen. Sőt, a teafilter is felhasználható, tegyük az érintett ínyterületre, és hagyjuk, hogy kifejtse a hatását 10 percig, majd öblítsünk.
A zsályából készült erősebb oldat teaként való alkalmazása szintén gyulladásgátló és fájdalomcsillapító hatású. A zsályának ismert a szárító hatása is, ezért kezeljük óvatossággal."
Köszönöm, megyek mindjárt a gyógyszertárba. Már alig várom, hogy kinyisson. :)
Vissza kéne mennem még a héten a fogorvos, de inkább várok, amíg gyógyul, és újra tudom viselni a fogsortpár órát. Mindenkinek jobbulást. Köszönet a rengeteg hasznos ötletért, tanácsért.
Ez nagyon jó :
Sziasztok!
Hát, nem is hittem, hogy ennyi hasznos (és kicsit elszomorító... :( ) véleményről, tapasztalatról kapok itt hírt.
Egy éve hordeom a teljes kivehető felső fogsort, a nyáron ki kellett húzni az alul megmaradt hat fogamat, így alul is pótoltatni kellett. Néhány napja viselem, nagyon boldog voltam első pillanatban, mert nagyszerű érzés volt, hogy újhra van alul is "fogam"... Aztán tegnap óta úgy szenvedek, mint még soha... Feltört az alsó, visszamentem az orvoshoz, kicsit igazított, mára még jobban feltörte. Beragasztottam... Most úgy érzem a helyét mintha egy lángoló katlan volna. A felső mintha most tökéletesedett volna, mióta alul sem a fogínysorvadástól mozgó koronám van... - és ez az érzés 3 napig tartott. Ragasztással több órát viseltem az alsót is, de anélkül sajnos, iszonyatosan fáj és kimozdul. Mivel gyógyítjátok az ínyt? Köszi a sok biztatást, itt alább, és várom a segítségeteket ezután is!
Szia! Kikerült az utolsó saját fogam is a számból, így ezennel teljes fogatlan lettem. Ami jó hír, hogy tényleg sok dolgot meg lehet enni így is, persze csak addig, amig elkészül a kivehető protézis. Tojásrántotta, kuszkusz, májkrém, főzelékek (turmix) zabpehellyel simán bemennek. Amit sajnálok, hogy le kell mondjak a kenyérről. Azt nem is tudom elképzelni se, hogy te hogyan etted.
Mindenesetre kicsit megkönnyebbültem, hogy nem fogok éhen halni fogatlanul se.
Szia!..hát én is nagyon féltem a teljes fogatlanságtól, hogy mit is fogok úgy enni hetekig...kekszeket, magvakat, ilyeneket persze nem tudtam, de minden mást - főzelékeket, rántott húst is megtudtam enni, sült húsokat, leveseket, rakott-húsos-tésztás-zöldséges ételeket, rántott cukkini-gomba-karfiol-sajt...hagyományos kenyeret aminek kemény a héja, olyat én sem tudtam, helyette teljes kiőrlésű toast kenyeret ettem ebben az időben, amúgy meg nemigen fogyasztok kenyeret.
Hogyan lehet nyelvvel tartani..hát nem volt más választásom :D 2 nap alatt szétcsapattam a szám belsejét, mert az étellel együtt szinte 'forgattam' a számban a műfogsort, így aztán a nyelvemmel a helyén lent tartottam, és ahogy rágja az ember a falatot, nem forgathatja úgy a nyelvével is mint eddig, szó szerint újra kell tanulni enni. Nagyon durván megszenvedtem vele, napjában többször álltam neki enni pár falatot, csak azért, hogy gyakoroljam, hogy a helyén maradjon, és azért hagytam bent éjszakára is, hogy minél előbb lejjebb nyomódjon és meglegyen a helye amitől stabilabban áll, mert akkor már az arc is úgy idomul hogy tartja. ..rágok egyik oldalon is, másikon is felváltva, nekem nem billen fel, csak vigyázni kell a falatok nagyságával, csak kis falatokkal működik jól. Én még az arcom belső felére is ráharaptam az első napokban, akkor azt mondtam, ez egy rémálom! Aztán az első hét végére már tudtam enni vele, mondhatni 'rendesen'. Mindössze 2 hónapja van meg nekem a komplett alsó-felső, és mára szinte mindent eszek..aprómagvasakat kerülöm, meg a kókuszreszeléket és hasonlókat, mert azok egy pillanat alatt alá kerülnek az alsónak és akkor annyira szúrja az ínyt hogy menni kell öblíteni már evés közben.
Szia! Nekem most lesz kihúzva az utolsó és egyetlen fogam ami az alsó műfogsort tartotta. Arra volt rugós kapoccsal ráakasztva.Felső állkapocsban nincs már fogam évek óta. Két dolgot szeretnék kérdezni tőked.
1.Az átmeneti időszakban amíg a kihúzott fog helye gyógyul, mi a frászt lehet enni egyáltalán??? A turmix oké, de gabonafélét, kenyér helyett hogy? Mit? Tanácstalan vagyok. Pár nap múlva húzzák. A rizs kizárva. Krumplipüre oké, de azon kívül???
2. Hogy a fenében lehet az alsó fogsort az ajakkal és a nyelvvel "tartani"? Pláne evés közben???
További ajánlott fórumok:
- 100 kiló vagyok, szeretnék lefogyni, segítsetek!
- Terhességi teszt, leghamarabb mikor lehet pozitív? Segítsetek!
- Férfi meddőség! Segítsetek!
- Egyedül akarom végig csinálni! Mire vigyázzak? Tapasztalt anyukák segítsetek!
- 2 gyerekes Anyukák, segítsetek gondolkodni, kérlek!
- Rágtam a finom cukormentes sütit és kijött a műfogsorom ....