Műfogsorosok segítsetek!!! (beszélgetés)
Köszönöm! Azóta kiderült, hogy el lett rontva!
Milyen az a lágy körömreszelő?
Teáskanállal? Kb. 2 deci vízben?
Tudom vadul hangzik de én becsiszoltam magamnak a fogmagasságot. Az egyik oldal nagyon magas volt, a másik oldal nem ért össze. Csináltam harapás jelző csíkokat haraptam, megnéztem hol festette meg a csík és lágy körömreszelővel becsiszoltam. Most körbe mindenütt passzol az alsó a felsővel.Jobb mint újkorában.
Hát lehet, hogy rosszul vették le a mintát és túl lóg a fogad. A kemény és lágy szájpadlás határán kell lennie. Ha túlnyúlik a lágy részhez, akkor bizony öklendeztet, de már a mintavételnél is. Ha akkor nem öklendeztél akkor túlnyújtották a foglemezt.
Hát megszeretni nem lehet. Megszokni is nagyon nehéz. Nekem 1 év volt mire úgy ahogy sikerült.Az ízvesztés a legrosszabb meg hogy folyton tisztogatni kell. Idegen anyag a szájban. Korábban alsó felső körhidam volt még a vasszöget is megettem vele, imádtam. 10 évig tartott utána kuka fogakkal együtt. Azóta van 2 éve ez a kiköphető műanyag xar. Alig lehet vele normálisan enni.
Nyugodtan ki lehet venni éjszakára és pohár vízbe tenni. Regenerálódik addig a figíny. Reggel 10 perc mig rámelegszik a helyére. Én éjszakára mindig kiveszem. Jobban alszom nélküle. Az ízvesztés sajnos vele jár. Rendszeresen eszem csokit, pudingot, tejbegrízt protézis nélkül hogy megjutalmazzam az ízlelőbimbóimat.
Nekem az a tapasztalatom, hogy nem a protézis okozza az égő érzést hanem az amivel tisztítják. Én fogok egy pohár vizet, feloldok benne egy kiskanál szódabikarbónát és éjszakára bele teszem a fogsorokat. Reggel alaposan lemosom tisztavízzel és úgy teszem be. Ha bármi mással tisztítom akkor ég a szájpadlásom, folyik a nyálam és köpködnöm kell.
Sajnos igaz. Rendeletileg megtiltották. Régen fogat fogtechnikusnál csináltatta mindenki, nem fogorvosnál. Most így lémyegesen drágább mivel az orvos is leveszi a hasznot. Ráadásul sok fogorvos nem jól készíti el a lenyomatot, ezért pontatlanok a fogsorok. Aki teheti technikushoz menjen. Fogsorkészítéshez nem kell orvos.
No, ehhez nekem már csak 10 hónap hiányzik.
Nem azt írtam, hogy nem dolgozik némelyik fogtechnikus szájban, hanem, hogy hivatalosan nem dolgozhat. Azt hiszem, Neked, vagyis a páciensnek számlát se ad, akkor se, ha kérnél, mert csak az orvosnak ad. Előfordulhat, hogy nem jól tudom.
Persze nem mindegy, mennyibe kerül, és ő biztos olcsóbban dolgozik, hiszen az orvosi költségeket nem kell fizetned.
Nem tudom, hány éves vagy, de az OEP-es fogorvosnál - ahova tartozol - 62 év felett az orvosi díjat nem kell fizetni, és a fogtechnikai költség FELÉT fizeted ! ( Ha ez változott, akkor nem tudok róla.)
Épp hétfőn megyek technikushoz alsó fogsort csináltatni.
Te hogy tudod ? Én úgy, hogy nem nyúlhat be a szájba, csak a fogorvos.
Hivatalosan fogtechnikus már nem dolgozhat szájban.
Hol talált "szóló" fogtechnikust? Hirdetésben keveset láttam...
Fogorvos nem szerepelt a felállásban, ez olcsó dolog volt.
Csak fogtechnikus készítette.
Tudom, hogy nem egészen legális, de ennyire futotta.
A védelmére annyit, hogy azelőtt éveken át rosszak voltak a fogaim, sokat már kihúztak vagy kiesett, így a harapásom sem volt szabályos a mintavételkor sem.
Igazából kicsit magasabb fogak kellenének.
De mindez nem nagyon érdekel, tudok vigyorogni is és rágni is, csak az ízeket hiányolom nagyon. A szájpadlásom fele is műanyaggal fedett, ezért nem fut szét az étel íze a számban.
Ételt kóstolni a fiam szokott.
A fogsorod nem billeghet, ha pontosan zár ! Menj vissza a fogorvoshoz, ő majd addig csiszolgatja, amíg jól fog zárni ! Talán pont azért billeg, mert nem pontos mindenhol a záródás.
Ha szeretni nem is szeretem, de becsülöm, mert visszakaptam a mosolyomat. (Alsó-felső részleges.)
A fogtechnikus sok mindenben pontatlan volt. A fogsor nem záródik pontosan, nem is egyenletes, és még billeg is.
Mindezt megszoktam, de hogy az ízeket nem érzem úgy, azt veszteségnek számítom.
Sziasztok! Van aki meg tudta szokni, esetleg szeretni a műfogsorát? Olyan sok negatív hozzászólás van... :-(
Szia! Úgy, mint Te felébredek és muszáj kivenni.. reggel meg újrakezdés(((
Borzasztó, van olyan is, hogy az öklendezésig émelygek, elkeserítő. Könnyebb annak, aki nem ennyire hányingeres. Vajon ez így marad? Mert akkor szomorú...
Szia! Én is pont ennyit kínlódok, plusz az iszonyatos hányinger.((( Felébredek éjjel és ki kell vegyem.
Nekem is hasonló, ég, mintha homok lenne a számban,kapar, stb. Plusz még az iszonyatos hányinger, azt mondják 2-3 nap alatt elmúlik, hát nekem egy hete tart, kisebb nagyobb szünetekkel.((
Menj vissza a fogorvoshoz, hogy picit igazítson rajta ! Nem törhet ! Ahol érdes, ott kicsit csiszoljon rajta, hogy sima legyen.
A Valplast anyagára nem szoktak allergiások lenni. Van olyan a rokonságban , aki nagyon régen ezt használja, és teljesen meg van elégedve vele.
A valplast vertex stb ez ugyanaz csak más a márkaneve. Az anyag ugyanaz. Nekem nagyon éget és olyan az állaga mintha homok lenne a számban. Rugalmasnak meg annyiban mondható hogy van egy kis rugózása ha összenyomod és nem törik, de a szájban ugyanúgy tör. De van akinek bejön. Szerintem érdemben nincs különbség a hagyományostól. Mindkettő borzalmas.
Kedves Évcsi! Hasonló problémákkal küszködök. Allergia ezerrel, duzzadt nyirokcsomók, szájégés, gyulladás. A nyavalyás hányingeren túl. A fogorvosok mindig azt ajánlják, amivel ők dolgoznak, vagyis a technikusuk. Nekem a Valplast, Biotech fogsorokat javasolták.
Sziasztok sorstarsak! Dontes elott allok, visszaolvasgattam a forumon. Hagyomanyos felso akril teljes kiveheto protezisem van. Alul meg van elol 6 fogam, azon fembetetes hid es ahhoz femkapcsos kiveheto potlas ket oldalt. Ugy ahogy megszoktam, de 2 eve, miota megcsinaltak kinlodom a szajegessel, szajszarazsaggal. Muanyagra, femre allergias vagyok. Most lett elegem, mar az egesz torkom is eg, mindig tele a szam holyagokkal, es mivel a hid alatt 2 fogam lehet, hogy kuka...uj lehetoseg utan kell neznem. Sok kutakodas utan talaltam a vermex rugalmas fogsorra. Engem az allergiamentesseg vezerel. Allitolag ez az... olvasom itt, hogy van akinek van ... de egeti. Teljesen elbizonytalanodtam. Egyebkent milyen? Sok fogasz lehurrogja, masok dicserik...kinek higgyek?
Köszönöm a választ! Szép hétvégét! 😍
További ajánlott fórumok: