Mirena hormontartalmú spirál tapasztalatok (beszélgetés)
Sziasztok!
Nagy dilemma előtt állok, úgyhogy szeretném a véleményeteket kérni miréna spirállal kapcsolatban. Az a helyzet, hogy fél évvel ezelőtt rakattam fel a Goldlilly hormonmentes spirált, amit most az orvos kérésemre leszedett a 10 napos vérzéseim miatt. Most abban maradtunk, hogy 2 hónapig várok, hogy a menstruációm normalizálódjon, és utána esetleg megpróbálhatnám a mirénát.
Elsősorban azok véleményére lennék kíváncsi, akik korábban hormonmentes spirált használtak, és utána váltottak mirénára. Mik a tapasztalatok?
Még annyi, hogy a lilly után volt egy 3 cm-es cisztám (ami doki szerint nem a spiráltól, szerintem viszont igen). Szerintetek gyakoribb spirál mellett a ciszta kialakulása??? Előtte nekem ilyen ugyanis nem volt..
Olvastam, hogy elég hosszan elnyúló pecsételő vérzést okoz a miréna.. Nekem a goldlilly mellett ilyen nem volt. Lehet, hogy a mirénánál sem lenne? Vagy a kettő között semmi összefüggés.
Segítsetek, annyira tanácstalan vagyok, mert bogyókat nem szeretnék szedni, viszont gyerkőcöt sem szeretnék (van már kettő!). Ahogy látom elég húzós az ára, emiatt is aggódom, hogy esetleg ez sem válik be. Amúgy lillyvel nem volt gond: se görcs se menstruáción kívüli vérzés, de ezt a 10 napos dolgot már nem bírtam (amúgy is vérszegény vagyok).
Ja még egy: nekem előtte 28 napos ciklusaim voltak, a lillyvel 25.. erre mondjuk nem tudott mit mondani a dokim..
Előre is köszönöm a segítséget!
Szia Magdi!
Nagyon régen nem írtam már a fórumra, de most úgy gondoltam leírom Neked(tek) én hogyan is vagyok a Mirenámmal.
Szóval szintén vérzészavarok miatt kaptam tavaly márciusban. Nagyon sok problémám volt előtte 2 műtéttel és az elején, szintén volt "Niagara" meg hasonló földi jók, volt hogy 3 hétig megvolt és 2 hét szünet volt a két mensi között. Ez így ment kb. 5 hónapig, amikor is a cyton gyulladás mutatkozott. Antibiotikum, vitamin stb. Aztán elkapott egy jó kis vírus, igaz ez nem tartozik a Mirenához, mert tüdőgyuszi, mellhártya, arcüreg, homloküreg, fül gyulladásokkal nyomtam az ágyat 4 teljes hétig, de megint antibiotikum következett. Aztán kezdtek a vérzések kevesebbek lenni. Most az utolsó kettő csak 3 napig tartott, de most bepótolta magát ismét, mert 5 napig volt. Nekem nem elég a tisztasági betét, mint másoknál. Én olyan "igazi vérzős csaj" vagyok sajna :-( , de már koránt sincs annyi mint a mirena előtt és a kezdeti időszakban. Úgy látszik nálam az 1 év "türelmi idő" válik majd be talán. Legalábbis remélem. A múlt héten voltam ellenőrzésen és a Mirena a helyén és nincs gond. Cytora majd csak fél év múlva kell mennem.
Nagyon remélem, hogy Neked is beválik majd, igaz jó sok türelem kell hozzá és persze az az első, hogy befogadja a szervezeted az eszközt. Kezdetben sokat használt a c vitamin, de aztán azt is elhagytam.
További szép, napsütéses időt kívánok Mindenkinek!
Rita
Szia Magdi!
A pénz visszaigényléssel kapcsolatban csak annyit, hogy piszok drága ez a spirál, és max. 20 ezer forintot adnak vissza az árából ha hat hónapon belül "kilöki" !!!!! a szervezet.
Ez azért egy nagy szemétség, mert nem mindig az van hogy kilöki a szervezet, hanem, hogy vérzést, gyulladást, cisztákat stb. csinál amitől jól lebetegszik a kuncsaft és elege lesz és leveteti ( vagy kiműtik).
Ilyenkor elvileg nem jár vissza a pénz, ezért a dokik azt irják a jegyzőkönyvre, hogy kilökődött, hogy legalább valamennyi pénzt visszakapjon a szerencsétlen ha már ennyit szenvedett.
Csak amikor a gyanútlan páciens elolvassa a mirena tájékoztatóját, akkor az lesz benne, hogy mellékhatásként az eszköz valamennyi százalékban kilökődhet ( mert ez áll a jegyzőkönyvekben amit a gyártónak vissza kell küldeni) de az nem lesz benne, hogy voltaképpen milyen panaszokat okozott a pácienseknek ami miatt meg kellett válni tőle, ezért gyakorlatilag ez egy totális félretájékoztatás lesz !!!!
Ezért nem véletlen,hogy hiába szenved vele a szerencsétlen páciens hónapokon át, állandóan orvoshoz rohangál panaszkodik a vérzéseire, fájdalmaira, egyéb panaszaira, mindig azt modják neki a dokik, hogy "várjunk még" hátha beáll az eszköz. Azért mondják, mert tudják, hogy a pénzt visszaszerezni nem könnyű, meg kell rendesen indokolni, és ha nem kilökődés volt a probléma, akkor valószinűleg nem is kap vissza egy árva fillért sem. Tehát a panaszok ellenére nem veszik le a mirenát, csak ha a páciens követeli, hogy azonnal szabadítsák meg tőle.
Hát ez itt a nagy gond garancia ügyben!
Pussz
Tulajdonképpen mindkettőre szerettem volna! Előtte volt másik 6 évig, de elhúzódott a vérzésem s megpróbáltam a mirenát, hogy majd kevesebb lesz, ill. időben is csökken a napok száma! Négy hónapig birtam, a doki még azt is mondta hogy a jelzőszál esetleg bántja a méhszájat s onnan is eredhet a vérzés. De ő sem tudta, és mikor norcolutot irkált fel, amitől meg görcsölni kezdtem s felpuffadtam, valahogy teljesen elment a kedvem, nem láttam s már nem hittem hogy ez jobb lesz!Ha valakinek beválik , mert van olyan is, akkor az 1-2 hónap után, de nem négy hónap után, s ráadásul nem hogy javult volna, hanem rosszabbodott! De most valahogy megkönnyebbültem, még érzékeny nagyon a hasam, méhem, mert eléggé megtépázta a doki, hogy megtalálja az eszközt!
Én 52 ezer forintért vettem, de most úgy voltam vele, hogy nem érdekel ,csak szabaduljak meg tőle!!
Még egyre kiváncsi leszek, október óta, szinte egyfolytában mandulagyulladásom volt, rengeteg antibiotikum, abba hagytam, visszaestem! Már arra gondoltam, hogy a mirena egyfolytában gyulladást okozott,és az nekem egy gócpont volt! Mert két hónapja P2 lett a cytológiám,két hete újra csinált a doki, még eredmény nincs, de ha az is P2 lesz, akkor tuti az eszköz okozta! És ha most garat-mandulailag is rendbe jövök, akkor tényleg a mirena okozott mindent!
Hát röviden ennyi!
Minden jót Nektek!
Szia Ildi!
Még szerencse hogy levetetted ezt az inkvizíciós eszközt, pláne hogy el is volt mozdulva.Szegénykém Te is megszenvedtél vele, ahogy mi is.
Jobbulást kívánok
Pussz Judit
Szia!
Sajnálom, hogy nem jött be Neked. Vérzészavarok vagy fogamzásgátlás miatt próbálkoztál a mirenával?
Kicsit ijesztő számomra a történeted de benne van a pakliba már az elején, hogy esetleg nem válik be..Te négy hónapig bírtad.Nekem november óta van fenn és nem zökkenőmentes a dolog. Pénz ilyenkor nem lehet visszaigényelni?
Ma levetettem a mirenámat, hát nem semmi volt! Doki nem találta a jelzőszálat, azt kérdezte hogy nem hagytam véletlenül el?De nagy nehezen mégis megtalálta, vissza volt pöndörödve, ráadásul el is volt mozdulva már!Sajnos mikor feltette is megszenvedtem és mikor levette szintén!Sajna a mirena nem az én "esetem"!
Mindenkinek további egészséget és türelmet, és minden jót kivánok!
Szia!
Nekem szeptember 17-én tették fel a mirenát, négy hónapja, és ez idő alatt, alig volt 1-2 hét vérzés mentes napom! Doki már plusz hormont irt fel, de attól még rosszabb lett, folyton görcsölök, derekam annyira fáj, alig birom magam s sorolhatnám! Ugy döntöttem, hogy még ma levetetem és ennyi volt a mirenás időszakom!
Szia!
Nekem nov. 9. óta van. Előtte a menzeszem egy álom volt, gyógyszer nélkül is 28 napos, szinte óra pontossággal jött meg, max 6 napig tartott. Most meg csak a baj van vele! 2000-ben a 3 hónapos injekciót próbáltam, az effekt ua., mint a mirénával. Folyamatos vérzés...:S
Szia, a háziorvosodnak illene jóval tájékozottabbnak lenni ez ügyben: a Mirena-spirál a nők egy szerencsés hányadánál kis idő elteltével annyira elvékonyítja a méhnyálkahártyát, hogy nincs mi leváljon, azaz megszűnik a menstruációs vérzés.
Ez pedig egyáltalán nem káros, se nem kóros, ellenkezőleg, nagyon szimpatikus és pozitív hozadéka az eszköz szárából folyamatosan kiáramló progeszteronnak.
Sokan szeretnének így járni, mint Te, eszedbe ne jusson levetetni!!!!!!!!!
Szia!
Nekem november közepe óta van fenn, azóta kb 3 hét vérzés és barna nélkül, majd 2 hét barna ( napi egy rendes betét)5 nap vér( napi egy rendes betét), sok C vitamin és most következik a 3 hét vér mentes időszak. Végül is nem gáz, mivel nincs ömlés és nem kell menni küretre.Spirál előtt 2 hónapig semmi, majd 2-3 hét Niagara, utána küret.Nekem két ismerős ajánlotta akik a Mirenától egyáltalán nem menstruáltak. Szerintem nekik jobban bevált!! Sokat spórolnak a tamponon és a betéten!!
Kolléganőmnek szülés után, a hathetes kontrollon tették fel. Már 5 éve. Azóta egyszer sem menstruált...de a házidokijának és a nőgyógyija is minden nőrokonának mirenája van és senki sem mondta még, hogy ez baj lenne. Ha jól vagy és semmi panaszod nincs, örülj annak, hogy bevált!
Nem merem elkiabálni, de én is egyre jobban vagyok! ;) Lassan beáll rá a szervezetem, úgy tűnik... október 1-e óta van fenn.
Sziasztok!
Én is jelentek:) A gyógyszertől elmúlt a szag, nem barnázok viszont azóta vérzek(friss vörös). Kb. annyi, mint a menzesz 1 napja-csak ez épp folyamatos már több, mint 1 hete! Ez normális?? A tisztasági betétből most egy picit vastagabbat vettem, mert a rendes betét sok, viszont a vékonyabb tisztasági kevés. Kíváncsi vagyok, hogy mikor lesz vége.
Amikor azt olvastam, hogy olcsó a spirál, mert nem kell betétet, meg tampont venni, örültem. De eddig többet költöttem ezekre, mit 1 év alatt.:S
Sziasztok!
Sajnos régen volt időm benézni hozzátok, de még mindig a "mirenasok" táborát gyarapítom...és lehet, hogy igaza volt az orvosomnak, hogy várjunk a levétellel...Most teljesen szabályosan 28 napra menstruáltam. Közte szerencsére nem véreztem egyáltalán, így egy kicsit megnyugodtam. Remélem, nem kiabálom el...
Kitartást mindenkinek,
T.
Na akkor minden rendben. Éreztem, hogy meg vagy ijedve, de megértelek teljesen.
Amióta ez a cirkusz a mirenával az én életembe is annyi szenvedést hozott , azóta én is berémülök mindenen.
Örülök, hogy minden OK !
Puszi
Köszönöm kérdésed, aranyos vagy, jól vagyok persze! :-) Kisbogár már elmászott :-) Nálam előfordul, hogy a semmivel foglalkozom aztán a következő esetben nem (mert múltkor sem volt semmi csak paráztam) aztám meg akkor van gond. Utána meg megint a semmivel foglalkozom mert múltkor gond volt. Tudod, legutóbb a kilökődés történt velem és addig semmi jelet nem vettem komolyan (nem mintha olyan sok lett volna) míg nem az alját éreztem a spirálnak. Úgyhogy most megint ráparáztam a semmire. :-) Kíváncsi vagyok mi lesz legközelebb amivel nem foglalkozom pedig kéne? Remélem nem terhesség :-)
Szóval, köszi még egyszer! Puszi!
Szia Judit!
Jobban vagy??
Sziasztok!
A tegnapi eredményeim: mind negatív! De akkor mitól van a gyulladás?? És azóta is fájdogál a hasam, vérezgetek-most már olyan, mint a menses, de csak nagyon kevéske. Ez 5 napja van. Nem értem és egyre jobban nem tetszik ez a mirena dolog.
Sziasztok!!!
Nekem pont 1 éve van fönt a Mirena és még most sem állt be a vérzésem.A Doki azt mondta,hogy ha engem nem zavar a barnázás,akkor nem kell levenni.Így is véd.Amúgy van előnye is,már nem önt el,a vér ,mint régen és azóta egy darab Cataflant nem kellett bevennem,nem görcsöl a hasam.Csak ne lenne a derék fájás,cici fájás,ami legalább 2hétig tart,én még várok,Talán a csodára.20.án megyek rákszűrésre és akkor megnézetem,hogy a helyén van e.Pusz
Köszi! Én is így emlékeztem, bár mostanra rutintalan vagyok a ciklusokban :-) (az elmúlt 4 évben nem sok volt) Gondoltam, hogy semmi csak a mennyisége zavar meg (dehát 2 szülés után már mire számítok?), de annyit olvasok vérzoszavarról (és úgy tartok tőle), hogy a bolhát is elefántnak látom. :-)
Puszi!
Szia Judit!
Tudom, hogy általában a nők minden apró menzessel kapcsolatos változást észrevesznek, de ez a normális női mivoltunkból ered. A női hormonokra minden hatással van, hideg, meleg, frontok, megerőltetések, kialvatlanság, düh, bánat, stresszhatások, ettől azonnal vannak változások a ciklusban. Elég egy nátha vagy hogy jobban áthűlt a lábad a kelleténél és még sorolhatnám.
Ha nincsenek betegségre utaló tüneteid ne aggódj!
A ciklus az bizony változhat bármitől.
Pussz Judit
Sziasztok!
Bocsi, hogy eltérek az alaptémától, de exmirenásként tudom, hogy látogatják nőgyógyászatban jártas "sorstársak" az oldalt :-)
Múltkor nagy volt a szám, hogy mióta lekerült a Mirena újra teljesen szabályos (28-29 nap) a ciklusom. Most megjött 25 napra. Tudom, ez még nem nagy tragédia, de mitől lehet? Valamivel intenzívebbnek is tapasztalom.
Lehetne még egy kérdésem....
Ez mit jelent?
21143 Kreatinin : 87 umol/L 53 - 97 Valid L
eGFR (Kreatininből) : 69 * > 90 Valid L
A 60 és 89 mL/min/1,73 m2 közötti GFR érték nem jelez krónikus
veseelégtelenséget, kivéve, ha egyéb laboratóriumi/klinikai bizonyítéka van
a betegségnek.
Körzeti orvos szerint nem iszom eleget...Napi 2l megiszom
További ajánlott fórumok:
- Mirena spirál
- Használhat a hormonális spirál (pl. Mirena) az erős vérzésre?
- Van valakinek Mirena márkájú spirálja? Mennyire megbízható? Milyen a menses? Milyen tapasztalatok vannak?
- Két hete vetettem le a Mirena spirálomat. Mikor számíthatok az első vérzésre?
- Mirena spirál mellett lehet Mastodynont szedni?
- Mirena spirál használata után, ki mennyi idő alatt esett teherbe?