Mirena hormontartalmú spirál tapasztalatok (beszélgetés)
Szia!
Nekem tavasszal telt le az 5 év, de elég zűrös időszakom volt és most szeptemberben mentem el levetetni. Ha letelik az 5 év, kiürül a hormon és "csak" mechanikus védelmet ad. A doki levette, megcsinálta a rákszűrést, 1 hónap múlva feltette a következőt. Közben volt mensim, de nagyon csekély, tavasz óta minden hónapban volt pár nap, nagyon enyhe vérzésem. Felrakás után pár napig volt egy kis hasi érzékenység és maszatolás, de mást nem tapasztaltam. Más okból évente 2x megyek vérvételre, de nekem minden értékem normális. De nem is volt nőgyógyászati problémám mirena előtt.
Köszönöm a választ. Dogozom az ügyön.
Még ket kérdés. Ha nem pont az 5 ev lejarta utan vetetem le, hanem csuszik 3 hetet az ugye nem gond?
Van vérzés a levetel után. Tkp. megvonasos vérzés lehet itt is mint a tablettanal (azt soha nem szedtem).
Evenkenti mammot sosem hallottam,eleve csak 40 felett es 2 evente, kozte ultrahang, de az nem a mirena miatt, hanem a sűrű mellszovet miatt.
Szerinted melyik nőgyógyász veszi komolyan mirena mellett a vérvételt? Tenyleg a legmenobb onkologus-nőgyógyász csapathoz jartam Pesten.
Amugy annyira megszoktam, hogy nem verzek a mirena mellett, hogy felolem kivehrtik a mehemet, de most ne nőjön meg ugy a mioma, hogy mehessen laparoszkoppal.
Szia Valakimás.
Olvastalak.
Ilyen összetett tapasztalatom - negatív - szerencsére nekem nem volt.
Bízom benne, hogy válaszokat kapsz a kérdésedre. Ez annyira összetett tényleg, hogy ez nagyon orvosi megválaszolást igényel, még ha egyik sem tud mit mondani.
Egy biztos, akármennyire is jó a Miréna és akármennyire is beválik, mellékhatásai vannak, mint minden másnak is. Azt tudom, hogy Mirena mellett fokozottan kell figyelni a mammográfiára - évente - és a májfunkciókra is vérvétel útján.
Sziasztok!
Hosszú a történetem, de most tanácstalan vagyok nagyon.
44 eves leszek, 5. eve mirenas, tkp. bevált, jelzes ertekkel a wc papiron is alig látni, hogy megjött azt se minden honapban, most a levétel/csere aktualis.
Ami a tanácstalanságot okozza.
Mirena es a mellrak emelt kockazatarol is mindig felreppennek a hírek. (Dan meg Finn tanulmány, de hogy igaz-e, nem tudom. Allitolag a több mirena hasznalat jobban emeli. A lokalis hatast ne úgy kepzeljetek, hogy egy centit nem megy odebb a mehtol a hormon belőle. Akinek női dokija van megjerdezhetne)
Családban korai, ertsd 42 eves kori menopausa volt tobb nőnel (anya, testver)
Miomam van. Leiras szerint nem is szabad mellette hasznalni. Orvosok szerint meg pont jo a miomat megelozni, meretet csokkenteni. Nekem egyebkent az 5 ev alatt nőtt mellette a miomam, de meg a kritikus 4cm alatt van.
A doki javaslata: vegyük le, 3 ho kihagyas es közben egy hormonpanel. Ha meg nem vagyok menopausaban (tuneteim nincsenek), akkor felteszi. Vagy dontsem el en es azonnal felteszi.
Meg elkuldtek megint hasi uh-ra (negativ), mammografiara, es mehnyakrakszures (negativ), vervetelre.
Első kérdés, akinek bevalt, az verzett a levétel után? Mennyire ? (Lehet nem karacsony elottre idozitenem a dolgotmikor nem lesz elérhető orvos ha varmi vsn levetel utan..raadas kulfoldon elek, akkor meg otthon leszek.)
A törtenetem 38 évesen kezdődött. 2 gyerek es egy 7 evig fenthagyott silverlily spiral levetele utan hirtelen megnőtt egy miomam. A méh megtartasaval, de hasi műtéttel vettek ki. Nem biztos gogy jo dontes volt, de en sem birtam volna meg pszichesen elviselni a méh nélküli meddő nő statuszt, meg amkor hirtelen elontott a vágy egy harmadik gyerek utan. Az összes baratnom szult még akkor a korosztalyomban.
Nem lett harmadik végül, mioma viszont igen es nagyon erős pms, mellfeszules. Akkori orvosaim, ideertve a radiologus doktornőt is, azt allitottak, hogy a mirena ezeket a tüneteket is lecsillapitja. Igy gyorsan felkerult.
Sokaig pecseteltem, de nagyon enyhen. A turelem meghozta a gyümölcsèt ezen a teren. Viszont egyszer annyira durva mellfeszulest okozott, hogy azt hittem gyulladasos mellrakom van es csak egyik mellemben. Mell uh es mammografiat is csinaltak (meg nem voltam 40, de ket honappal elotte, negativ volt), aztan rendeződött magatol.
Kozben egy más miatt vett vérvétel soran magas bilirubinszintet mertek rajtam (ertsd ha pl. 20 az osszes bilirubinra a normalis felso hatarertek, nekem volt 60. Mirena elott is enyhen emelkedett volt , mondjuk 23.) Epeutielzarodasom nem volt. Vizsgaltak hepatologian hepatitistol kezdve mindenre. Negativ lett, Gilbert szindromat allapitottak meg, ami egy artalmatlan genetikai elteres, aminek következtében lassabban bontja a szervezet a bilirubint, ezert annak szintje emelkedett a vérben. A vizsgalatok soran a hepatologusnak mondtam a mirenat. A nőgyógyásznak mondtam a hepatologiat. Egyikük szerint sem volt köze a mirenanak a magas bilirubinhoz.
Na most a mirena tajekoztaton rajta mellekhataskent, hogy sárgaság eseten (magas bilirubinnal sarga a szemfeherje pl.) orvos fontolni fogja a levetelet.
Most ismet csinaltak egy teljes verkepet. Hatarertek alatti a bilirubin ujra, majertekek is u.ugy tökéletesek, mint korabban, pedig meg fent a mirena.
Hogy ez azert volt, mert a mirena a terhessegi epepangashoz hasonlo tuneteket okozott vagy mert tényleg Gilbertes vagyok es lassitotta a bilirubin lebontasat a mirena..de akkor most miert nem? Senki nem tudja megvalaszolni.
Viszont ami most felmerult, az eddig az enyhen emelkedett cukoertek..ennek is kehet több oka, de fogamzasgatlok is okozhatjak.Ez ügyben most megyek tovabb kivizsgalasra.
Ilyen összetetteb tapasztalata van valakinek?
Sziasztok.
Most nekem lenne kérdésem...
Elkészült az éves szűrés eredménye. Szerencsére minden OK, egy dolgot kivéve. Valami bakteriális fertőzés - sugárgombának nevezik -. Utána néztem a neten, főleg spirált használó nőknél fordul elő, javasolják a spirál levételét és antibiotikumos kezelést, amitől elmúlik. Házipatikán olvastam és más helyen is.
A dokim tájékoztatott az eredményről, megküldte, elmagyarázta, hogy mit találtak és kérte keressem fel receptírás végett.
Tudom, hogy ha megkérdezem tőle a levételt, azt fogja mondani, hogy nem szükséges, semmi gond.
Volt már gondolom más hölggyel is hasonló helyzet spirál-Miréna használata mellett. Megoldódik gyógyszeres kezeléssel vagy tényleg le kellene vetetni a spirált?
Arra gondoltam fél év múlva majd visszamegyek kontrollra és ha még mindig fennáll ez, akkor esetleg levetetem, de most még nem, illetve nem tudom, most tanácstalan vagyok.
Egyébként nem szokott lenni ilyesmi, mindig tökéletes az eredmény, 30 év alatt egy kezemen meg tudom számolni, ha valami kis bakteriális valamit találtak, de gyógyszeres kezelés elég volt.
Szia P64!
Nekem 44 évesen tették fel először, a változókori tünetek enyhítése volt a cél és persze az, hogy amikor megjött, nagyon erős volt a vérzésem és sokáig tartott.
A Miréna mellett 11 hónapig eléggé erősen véreztem, most, a második évben szinte semmit, így fogalmam nincs, hogy mikor kellene megjönnie, ciklust már nem tudok számolni, mert nincs miből-mit.
A dokim azt mondta, hogy még bőven meg lesz, mert "fiatal" vagyok ahhoz, hogy elmúljon, ugyanakkor nem egy rokon, ismerős van, akinek már 40-45 éves korában teljesen elmúlt.
Szerintem, ha már elmúlna, akkor nem lesz a Mirénától sem vérzés, hisz annak az a célja, hogy teljesen megszüntesse.
Hogy hogyan alakul a változó korban a vérzés, erre nem tudok válaszolni, mert nem tudom én sem miből-hogyan lemérni. 42 éves koromtól - két évig - hol megjött, hol nem, a Miréna meg nem könnyítette meg, hogy ennek használata mellett ezt le tudjam mérni. Sajnos nem tudok segíteni e téren.
Szia Kekbalna.
Értem... Bízom benne, hogy meg fognak szűnni előbb-utóbb ezek a tünetek Nálad.
Nem tudom mi az az eleltromos kardioverzió és a Mirénának sem olvastam ilyen mértékben utána, hogy mikor és hogyan bocsátja ki a hormont, de lehet utána nézek, nem árt tudni.
Én másfél évig szedtem fogamzásgátlót, azt azért kellett abbahagynom, mert nagyon magas lett a vérnyomásom. Én legalábbis azzal kötöttem össze és a nőgyógyász is.
A Mirénára mindig azt mondja a dokim, hogy semmi mellékhatást nem okoz, akármilyen tünettel megyek, de mintha olvastam volna, hogy bár nagyon ritka, de előfordulhat a magas vérnyomás.
A Miréna cserét mintha olvastam volna, hogy van, akinek egyből felrakták a másikat, rémlik, hogy itt is meg kell várni, még meg van a mensi - nekem ez majd érdekes lesz, hogy miből fogok tudni - és akkor teszik fel az újat is.
A fájdalommal kapcsolatosan is rémlik, hogy volt, akinek vájt a levétel, van, aki meg sem érezte, ez is egyénfüggő, de tapasztalatom ebben még nincs.
Szia Jodie42!
Nagyon sajnálom, hogy így jártál a Mirénával :-(
Végülis hogy döntöttél? Most olvastam csak, amit írtál...
Májusban, a felrakás után, mikor megnézett a doki és mindent rendben talált, csak szemrevételezte, fizikálisan állapította meg vagy UH-val?
Szia Jooeva!
Nos, akkor a legjobbakat Neked! :-) Remélem csak pozitív tapasztalataid lesznek.
A jelzőszálat rövidebbre lehet vágatni - ha mész vissza kontrollra -.
Szia.
Szia Meli!
Fejfájás, émelygés, hányinger nekem is volt, sőt, a hányinger-émelygés még most is, két év után.
De nekem Mirénám van.
Szia.
Szia Kisegér71!
Épp most válaszoltam egy másik "sors"társnőnek :-)
Nekem is feszült - főleg, mikor megjött és véreztem, vagy mielőtt megjött -, sokkal jobban, mint a rendes vérzés előtt, mikor még nem volt Mirénám.
Szerintem normális, de azzal nem veszítesz semmit, ha megkérdezed a dokidat. Nem egyformán reagál a szervezetünk rá...
A legjobbakat kívánom Neked is, szia.
Szia Kingaeszter!
Bocsánat, nem értelek. A Miránától-Miréna óta van a 2 cm miómád? Három hét alatt? Vagy volt már és a Miréna óta lett kisebb a mérete?
Én a Miréna felhelyezése után még 11 hónapig véreztem, nagyon erősen, tampon is kellett, betét is. Nekem ennyi idő kellett, még a méhnyálkahártyám elvékonyodott annyira, hogy elállt a vérzés. Más is volt így. Vannak, akiknek szinte azonnal elmúlik, vannak, akiknek közel egy évig még megjön.
Fejem nekem is fájt eleinte elég sűrűn, a melleim is nagyon feszültek, fájtak, érzékenyek voltak, hónapokig, a hasam alján is időnként, de hónapokig éreztem egy fura, tompa fájást. Olyan mensi szerű görcs, de mégsem olyan. Tompa, elnyújtott. A derekam is nagyon fájt, mikor "megjött", lesugárzott időnként a lábamba is. Igen, előbb-utóbb megszűnnek ezek a tünetek.
Én majd egy évig szedtem napi 2000 mg C-vitamint, ez tényleg segített a vérzés mennyiségének csökkentésében.
A tüneteid szerintem normálisak - nekem is ezek voltak, csak nekem hónapokig tartottak, majd egy évig.
A legjobbakat Neked, szia.
Szia!
Elviekben akár 3 hónap is kell, mire beáll a mirena.
Uh-val ellenőrizte az orvos, hogy jó helyen van-e az eszköz?
Mikor kell visszamenned kontrollra?
Én a szerencsések közé tartozom, nem volt problémás menzim, csak elegem lett a gyógyszerszedésből, a sokféle hormonból és mellékhatásokból.....
2013-ban tetettem fel az elsőt, kb. 3 hétig maszatoltam, de fájdalmam nem volt, aztán olyan 3-4 hónap alatt teljesen elmaradt a menzi is, isteni volt!
Okt.16-án tette fel a dokim a másodikat, 2 napig volt maszatolás, némi hasi érzékenység és talán a jelzőszál hosszú.....Nov. végén megyek kontrollra.
Próbálj szedni nagy dózisban c vitamint vagy rutascorbint (lehet kapni reci nélkül), segíthet a vérzésen.
Sziasztok!
Nekem 8 hónapja van fent a mirena, még nem tökéletes a dolog, de ami igazán zavar, hogy nagyon sokat feszül a mellem. A sprirál előtt is volt, menzesz előtti mell feszülésem, de most azt vettem észre, hogy egyre gyakrabban van. Ez normális, vagy kérdezzem meg a dokit?
Sziasztok!
Fenn van a mirena, 2 napig volt egy kis hasi érzékenység és maszatoltam, de már elmúlt mindkettő. Talán az egyik jelzőszál hosszú....mintha szúrná egy kicsit oldalt a hüvelyfalat......
1 hónap múlva megyek kontrollra, hogy minden rendben van-e.
Kellemes hosszú hétvégét mindenkinek!
Sziasztok!
Az én mirénámat tavaly februárban kaptam. A menstruációm nem maradt el, a felrakás után májusban a doki megnézte, mindent rendben talált. Kb. ezzel egy időben a menstruációt megelőzően olyan fájdalmam volt a csípőm, forgóm tájékán, hogy a jobb lábamra alig tudtam ráálni, sántikáltam. Mivel nem minden ciklusban fájt, így reménykedtem, hogy abba marad. 2 hónappal ezelőtt azonban kimaradt egy teljes mensi, ehelyett 3 héten át sántikáltam. Elegem lett, elmentem egy új orvoshoz, aki megállapította, hogy le van csúszva a mirena, totál beágyazódva. Valószínűleg ettől volt egy kisugárzó fájdalom a lábamba. Rögtön levette, nem volt túl kellemes az érzés. Most azonban a nagy kérdés, hogy hogyan tovább. Gyógyszert nem szeretnék, kb. 50 ezerért meg újra próbálkozni, hogy hátha a következő mirenával majd rendben leszek elég lutri.
Szia Vicabogyó!
Örülök, hogy nincsenek tünetek, megszűntek, én is bízom benne, hogy így is marad :-)
Hm... Ilyen tamponról még nem is hallottam :))) akkor ez nem az én egyedi találmányom volt ezek szerint, elszomorodtam ;-)
Szia Sok kérdés!
Most úgy állok hogy jelentkezett a vérzésem.
Fentebbre nem terjedt a múltkor sem csak hüvelyben volt gáz. De most a tüneteim nincsenek. Megszűntek. Remélem így is marad mert nem akarom levetetni még...
Probiotikus tampont szoktam használni olyan mint a joghurtos csak vérzés alatt kell. Az jó szokott lenni.
Szerintem van, aki fogékonyabb a fertőzésekre, más kevésbé. Nekem szinte sosem volt, se gyógyszer, se óvszer, se mirena mellett.
Elvileg a mirena sűrűbbé teszi a méhnyak nyákot, ami elzárja a méhet.....
Nekem 1 hónapja vette le a dokim, 5 éf fél után és szinte annyit éreztem, mint kenetvételnél, egy pillanatnyi kellemetlenség volt csupán, utána sem volt fájdalmam.
Szerdán teszi fel az újat, remélem, hogy ezzel is problémamentes évek elé nézek, nekem nagyon bevált.
Az első időkben nekem a bőrömmel és hajammal voltak gondok, de előtte gyógyszert szedtem évekig (elég erőset, Diane 35-öt) és szerintem egy jó fél év alatt ürült ki a szervezetemből a hormon és az kavart be.
Szia Kékbálna.
Nekem még nem szedték le a Mirénát - szintén 2 éve van fent és hasonló problémát észlelek én is, mint Te, bár én nagyon ideges vagyok mostanában és fel is szedtem sokat a Miréna óta, amik szintén okozhatják ezt a problémát -.
A mellékhatások között azt hiszem szerepel ez, nekem anno - másfél évig szedtem tablettát - az okozott magas vérnyomást, abba is kellett hagynom a szedését.
Hogy mikor löki ki a hormont a Miréna, azt nem tudom - szerintem folyamatosan -.
A hideg kéz-lábra esetleg jót tehet egy kis mozgás, akár 10 guggolás, elképzelhető, hogy nem jó a vérkeringésed, ezért hidegek a végtagok. Magas vérnyomásproblémát én még nem hallottam párosulni hideg kéz-lábbal, illetve hidegrázással, de persze ez nem azt jelenti, hogy nincs ilyen. A háziorvosod mondta, hogy ettől vannak ezek a "mellékhatások"?
Szia Vicabogyó!
Na, azért nem kell megbolondulni :-)
A Mirena mellett is előfordulhat fertőzés, a jelzőszálon keresztül feljuthat.
Sőt, szerintem mindegyiknél előfordulhat - Goldlylli, stb... -, mert valamilyen formában a méhszáj meg van nyitva a spirál miatt.
Én ezzel kapcsolatban csak ennyit tudok írni.
Javaslat: kefírbe vagy joghurtba márts bele tampont és helyezd fel, akár több napon keresztül, éjszakára. Élőflórás, helyre teszi a PH értéket ott belül és fertőzések ellen is nagyon jó hatása van, vagyis fertőzésekre.
Szia Vicabogyó, új felhasználó vagyok. Mirenát lett felrakva 2 éve nekem is, eddig semmi problémám nem volt vele, de mostanában magas a vérnyomásom, erre is gyanakszik a háziorvos, hogy a Mirenától lehet. Nekem azzal társul a magas vérnyomás, hogy este hidegrázásom van, olyan, mintha kihűlnék, hirtelen megnő a vérnyomásom, jól betakarózom, és lemegy a vérnyomás - persze vérnyomáscsökkentő is van bennem - kb. 2 óra alatt. 3 hónapja vérnyomáscsökkentőt szedek, lehet, hogy ez a baj? A nőgyógyászom azt mondta,hogy elvileg a Mirena nem okoz vérnyomás emelkedést. Egyébként nekem minden este 8-fél 10-ig van jelentős vérnyomás emelkedésem a kisebb napközbeni mellett, és olyankor hidegedik kezem-lábam, be kell göngyölni magam pokrócba, és másfél óra múlva elmúlik szépen. Nem tudjátok, a Mirena adott időszakban löki ki a hormont? Mert lehet, hogy tényleg ehhez köthető az egész vérnyomás problémám, nem?
Mennyire fáj leszedetni? És mennyire véreztetek utána?
Sziasztok.
Tudom ti zömmel mirenasok vagytok.nekem hagyományos a spirálom és múlt hónapban volt fertőzésem... ami megint itt van. ☹ a doki azt mondta ha visszatér 2 hónapon belül le kell venni. Fél éve van fent. El vagyok most kenődve. Átfutott az agyamon hogy mirenara cserélem. De nem merek abba belevágni. Valamit viszont kell.
Valaki irjon valamit mert megbolondulok ...
Szia Ultravioletta!
Nagyon örülök annak, hogy pozitív tapasztalataid vannak! :-) Az nagyon jó, ha Neked bevált :-)
Kívánom, hogy ez maradjon is így mindvégig, ameddig ezt használod :-)
Szóval Veled együtt én is szívből örülök, hogy bevált Neked :)))
További ajánlott fórumok:
- Mirena spirál
- Használhat a hormonális spirál (pl. Mirena) az erős vérzésre?
- Van valakinek Mirena márkájú spirálja? Mennyire megbízható? Milyen a menses? Milyen tapasztalatok vannak?
- Két hete vetettem le a Mirena spirálomat. Mikor számíthatok az első vérzésre?
- Mirena spirál mellett lehet Mastodynont szedni?
- Mirena spirál használata után, ki mennyi idő alatt esett teherbe?