Méheltávolítás - akinek elvégezték már ezt a műtétet, megosztaná velem a tapasztalatait? (tudásbázis)
Pláne,hogy fájdalmaid vannak... 6 hét után nekem csak elvétve volt,inkább húzódott a seb,mikor visszamentem dolgozni. Nekem is maradt a méhnyak, de sosem fájt.
Az időjárás változásra viszont mint a vészcsengő, úgy jelez, a cső helyén egy-egy szúrkálás, de van hogy a hasfalam is érzékeny lesz.
Melcsi75, hát ez nagyon durva,hogy ennyit tudott mondani neked😡
Épp az a 6hetes kontroll lényege,hogy akkor nézi meg,hogy tényleg jól csinált-e mindent odabent! Van tapintásos és hüvelyi uh-s vizsgálat.
Én a helyedben biztos keresnék egy másik orvost, elmondva neki az előzményeket. A dokid magán úton kerested vagy csak ő műtött? Ha az utóbbi, biztosan panaszt tennék ellene a kórházban is a felettesénél ill. vannak betegjogi képviselők, ki van írva minden kórházban az elérhetőségük.
Ez egy nagyműtét volt, könyörgöm, mi az, hogy nincs utána kontroll?!?! Szerintem nincs olyan műtét, ami után ne kéne visszamenni egy ellenőrzésre, ez után meg pláne nem jöhetne szóba,hogy mosom kezeim,én elvégeztem a munkát!
Úristen, ilyen létezik?! Hú nagyon ideges lettem!!!🤬🤬🤬
Ne hagyd magad, igenis meg kell nézzenek!
A 6 hetes kontroll??? Mert akkor kell, hogy legyen manuális és uh vizsgálat is, nem véletlenül... Többeknél előfordul, hogy a belső hegek összenőnek egyéb ottlevő dolgokkal. Nem a mozgáshiány, hanem hajlam miatt.
Ha nem akar veled foglalkozni a doki, akkor menj el magánúton máshoz vizsgálatra.
Szia kedves Shaiya!
Én kb 2 hét után vettem észre, hogy nagy a baj, mert alvadt vérdarabok estek ki belőlem és két hétig mindig volt egy pici vér a papiron.egy pici ér szivárgott lassan, ezért nem volt olyan drámai a tünetek mint neked.( az első műtét után)Életmentő műtét csináltak azonnal, mert volt egy 10 x 4 cm-es hematóma, valamint kismedenceihártya összenövések, a hüvelycsonkban rengeteg alvadt vér, gennyes gócok stb. Hálót tettek a hüvelycsonkra, tehát én is mindent megjártam.Lehet, hogy arra gondolt, hogy lehetett volna ebből sookal komolyabb helyzet, de az már nem történik meg , mert elhárították a "hibát".Magamból kiindulva ne nézz hátra, én sokat sírtam, kérdeztem magamtól , istenem miért velem történt ez meg? Lassan eljutok, hogy nem keresem a miérteket, próbálok előrenézni a múltam a hátam mögött hagyni, bevallom nem mindig sikerül.....Kitartást és sok lelkierőt kívánok, ne csüggedj, lassan rendeződni fog minden, csak idő kell hozzá.
Gyöngyi
Melcsi, keresd meg a dokidat, ha volt már kontroll, ha nem!
Inkább egy árnyékra vetődős plusz vizsgálat, mint figyelmen kívül hagyni az idült fájdalmat. Kalap kakit!🌻
Szia kedves Gyöngyi!
Igen, ugyanott nyitották a sebet. Hogy vetted észre a szivárgó eret?
Az orvosom csütörtökön szedte ki az utolsó két cérnát, azt mondta, ami megtörténhetett, az már megtörtént, ami még megtörténhet, az már nem fog. Elég komoly rébusz számomra a mondat második része.
Mint írtam, sajnos rám is vár még a Bartolin ciszta műtét. Most már, ezek után... Hát bevallom, én már félek.
Üdv, Ani
Szia Shaiya!
Belegondolok a helyzetedbe, mert 3 hónappal ezelőtt ugyanez volt a helyzet, engem is kétszer műtöttek, csak két hét különbséggel, egy lassan szivárgó ér miatt. Gondolom neked is ugyanott nyitották újból a sebet, ne aggódj a gyógyulást nem fogja befolyásolni a kétszeres vágás, egy kicsit tovább kell kímélni magadat, de teljes lesz a gyógyulás.Legyén továbbra is pozitív, bár mondom én aki majdnem beleroppantam mentálisan ebbe a műtéti kockázatba, és még vár rám egy kisebb műtét.További zökkenőmentes felépűlést.
ÜDV.: gYÖNGYI
Szia Yallah2!
Meg szeretném Tőled kérdezni, mivel minden ment nekem is kb 3 hónapja, melyek azok a dolgok , vagy van-e egyáltalán ilyen amit ilyen hosszú idő távlatáből kerülni kell, mivel nekem is csak egy hüvelycsonk van , azt olvastam kerülni kell az olyan mozgásokat amely a gátra nagyobb terhet ró. Ha ez így van ez örökre így marad, pl futás...? ezt senki nem mondja meg, hogy lépésról-lépésre hogyan építsem fel maganat.Válaszodat előre is köszönöm.
Üdv.: Gyöngyi
Nem volt egy "sima" műtét, délelőtt műtöttek, kb. 10 óra körül, délután fél 4-kor azt vettem észre, hogy valami nagyon nincs stimmel, a hasam a vágás környékén hirtelen elkezdett megvastagodni, lilulni, kékülni, feketedni, majd a kötésen át előbb egy csöpp vér átjött, lefolyt, utána a többi. Nagyon ijesztő volt, ahogy egyre több helyen "tört ki" a vér. Szóltam a nővérnek, aki picit hozzáért a kötéshez és ettől gyakorlatilag kirobbant a vér. Gyorsan hívta az orvost, aki letépte a kötést és elkezdte rángatni a varratokat, amitől még több vér csapott fel. Azonnal vittek vissza a műtőbe. Úgyhogy egy nap gyakorlatilag kétszer műtöttek. Mikor már teljesen magamhoz tértem a kétszeri altatásból, akkor tudtam csak megkérdezni az orvost, hogy mégis mi történt? Azt mondta, az altató orvos túl gyorsan kezdte emelni a vérnyomásom az első műtét után és ettől eldurrogtak az erek a hasamban. Második műtétnél volt minden, pulzáló erek, folyamatosan vérzők, kapillárisok, amiket égetéssel zárt le, a többit varrta. Vettek vért, állítólag annyit nem veszítettem, hogy szükség lett volna arra, hogy vért adjanak. Borzasztó gyalázatosan néztem és nézek ki még mindig, mert vesétől veséig véraláfutásos vagyok. Nem érzem gyengének magam, de görcsök azóta is vannak, néha nagyon erősek, néha semmi. Műtét után pár nappal lett az, már itthon, hogyha elmegyek WC-re, nem ürül ki teljesen a hólyagom. Mikor úgy érzem, már végeztem, még várni kell kicsit, mert az inger után észre se veszem és megszalad egy kicsit, néha több, néha kevesebb. Most vizsgálják, hogy esetleg fertőzést kaptam e a katétertől...
Sajnos műtét előtt, a méhnyálkahártyából vett minta alkalmával is történt baj. Megsértették a Bartolin mirigyet, ami sajnos bedurrant... Állítólag nagyon nehezen bírták kinyitni a méhem, feszegetni kellett, ezért sérült a Bartolin. A doki először egyszerre akarta kivenni a méhet a Bartolin cisztával együtt, de aztán meggondolta magát. Szóval... Nekem ez teljes rémálom volt, pedig soha semmihez nem álltam még ennyire nyugodtan, pozitívan. Nem tudom, hogy fogok felépülni, mennyire befolyásolja a gyógyulást a kétszeres felnyitás, és azt sem tudom, mi vagy mikor lesz a Bartolin ciszta műtét (ami azóta húzódott vissza, de úgy tűnik, teljesen nem fog eltűnni.)
Szia Shalya!
A haspuffadás, keményedés, még egy jó darabig elkisér majd. A "keményedés" nálam azt jelezte, hogy valamit túl toltam, pihenni kell 😊. Puffadást nem csak a klasszikus puffasztó ételek okozhatnak (bab, káposzta...stb), hanem bármilyen nem kimélő étel, és gyümölcs is (pl: citrusfélék)fokozatosan kell a normál étkezésedhez visszatérni, de sokkal jobban jársz, ha átalakítod a táplálkozásodat.
Üdv: 💖Timi
Sziasztok lányok!
Holnap lesz három hete teljes méh, petefészkek eltávolítása nálam. Kb meddig normális, hogy puffad a hasam? Néha teljesen jól érzem magam, néha pedig nagyon felpuffad ( nem eszek semmi puffasztót) és nagyon kemény. Egyáltalán normális ez a puffadás...? Köszönöm a válaszokat.
No akkor hallgassatok meg egy Öreg tyúkot.
Nekem 2016 ban volt totális méheltávolításom. Minden ment. Szövettanból kiderült, hogy: Myoma, adenomyozis bevérzett luteinciszta, endometriózis valamint krónikus méhnyakgyulladás volt. Ennyi minden. Akkor voltam 51 éves. 45 éves korom óta tapasztaltam a menopauzát. Hőhullámok hangulatingadozás, alvászavarok, magas vérnyomás. Szedtem fogamzásgátlót, de letiltottak róla. Utána 2 hónapig nem menzeszeltem. De aztán!!! Kiderült a myomám, és jöttek istentelen erős vérzések. Gyógykaparás, kis szünet, majd újabb darabos vérzések szinte szünet nélkül. Gyógyszerek, Cseppek injekciók. 3 hónapig. Megváltás volt a műtét.
A szex addig egetrengető volt.
Bár fájdalmas az utolján.
Nekem hamar visszatért a libidóm. kb a harmadik héten. Csodálkoztam is. Persze jött a hüvelyszárazság, jött az, hogy jó jó a szex, de hol az egetrengetés? jöttek hőhullámok még 3 hónapig.
De!!! Nincs fájdalom, nincs vérzés, nincs magas vérnyomás, nincs hőhullám, nem híztam el, a vérképem jobb, mint valaha. Nincs hangulatingadozás, alvászavar stb.
A szex idővel javul. Lehet használni síkosítót. Van már, mikor nem is kell nekem. Meg lehet szokni azt, hogy az orgazmus nem olyan falatrengető. Meg lehet tanulni ezzel együtt élni. Csak a fejedben kell elrendezni.
Egyébként halkan szólva nem értem azokat, akik évekig élnek bruti vérzésekkel, fájdalmakkal és várnak. Kérdezem: Mire?
Utolsó szavaimért meg lehet kövezni. De semmi értelme.
Ha a méhed már nagyon nagy, akkor nyomhat mindent a medencédben, mert kevés a hely neki.
Viszont az orgazmusban lesz különbség, nem lesznek méhösszehúzódások.
Gaab!
A műtét előtt hasonló problémákkal küzdöttem, szinte havonta antibiotikumot szedtem hólyaggyulladás miatt, őrült hasfájásaim voltak. Én nem hoztam összefüggésbe a vérzészavarokkal ( a diagnózis nekem is adenomyozis volt) és a doki sem. Megműtöttek, méh, méhnyak petevezetők mentek. És láss csodát a hólyagproblémáim egy csapásra elmúltak, két év alatt egyszer volt csak hólyaggyulladásom. Persze nem azt mondom, hogy nálad is tutira így lesz, ez nagyon egyéni. Én örülök, hogy megszabadultam a brutál vérzéstől, az állandó hasfájástól. A klimaxal meg majd foglalkozom ha aktuális lesz.
Szia. Ha a megnagyobbodott méhed miatt vannak a fájdalmaid, akkor a műtét segíthet, lehet ha felnyitnak találnak más endometriózisos helyeket is a medencédben (volt már rá példa itt is). Ha leginkább a felfázásos gyulladásoktól fájsz, akkor nem fog változást hozni a histerectomia.
A méhnyakról az orvosnak kell döntenie, szakmai szempontok alapján, nem nekünk. És ha állandóan fájsz, akkor a szex most sem lehet már olyan felhőtlen, mint volt.
És az sem biztos, hogy csak 55 évesen kezdődne nálad a változókor... Ezek a hormonkatyvaszok előjelek szinte.
A hüvelyszárazságon lehet segíteni, és a libidó se vész el teljesen.
Hogy állsz a menstruációddal?
Kedves Gabi0501
Sajnos minden műtéti beavatkozás hozza magával, hogy ha front van jelentkezik a fájdalom azon a területen ahol a műtét volt.
Nekem több műtétem is volt és mindig megvolt az időjárás változáskor a jól ismert fájdalom.
Májusban vették ki a méhem, méhnyakam és a petevezetőimet és ezúttal is szenvedek az időjárás változástól főleg ha hidegebbre és esősre vált az idő.
Ez van de amúgy idővel elmúlik például a gyerekkori műtétem helye már egyáltalán nem érződik. Addig is kitartás és vigasztaljon hogy ez is csak pár nap és elmúlik. :-)
További ajánlott fórumok:
- Élet a méheltávolítás után
- Szerintetek érdemes őszintének lenni az ismerkedés időszakában? Megosztanátok a tapasztalataitokat?
- Akiknek a kisfiát műteni kellett, mert nem szállt le a heregolyója, megosztanák velem a tapasztalatait?
- Nem minősülök hátrányos helyzetűnek, csak mert 20 éve elvégeztem egy szakmunkásképzőt?
- Fogyás pajzsmirigy alulműködéssel, kinek sikerült már? Megosztanád tapasztalataidat?
- Milyen magzatvizsgálatokat ajánlott elvégeztetni 38 évesen belekalkulálva a vetélési kockázatot is?