Méheltávolítás - akinek elvégezték már ezt a műtétet, megosztaná velem a tapasztalatait? (tudásbázis)
Szia Évi!
Nekem is vannak (hálistennek a brutál vérzésen kívül) tüneteim. Főleg a hangulatingadozás zavar. Ezt régen egész jól elmulasztotta egy kis kocogás. Remélem pár hét múlva a doktor rábólint hogy újra kezdhetem.
Szia Évi!
Nekem 2 éve volt a műtétem, méh, méhnyak ment, és fél évre rá az egyik petefészkem is. Azóta egy petefészekkel működöm. Minden PMS tünetet produkálok azóta is, mellfeszülés, puffadás, hangulatingadozás hol erősebben, hol alig. Engem ez megnyugtat, mert ez egy visszajelzés, hogy még működik az az egy maradék petefészkem és még nem klimaxolok.
Az orvosom szerint egy ilyen műtét után kb 5 évig tud még működni a petefészek. Talán van még egy kis időm a klimaxig.
Amúgy nálam is minden oké. Élvezem a vérzés nélküli életet.
Sziasztok
Akinek eltávolították a méhét, tapasztaltatok ugyanolyan pms tüneteket mint korábban?
5 hónap telt el a műtét óta.
Egy petefészek maradt akkor.
Most viszont minimum egy hete már, hogy ismét nehezek, feszülnek a melleim. Persze a műtét előtt minden ciklus közepén volt, ugyanez, míg meg nem jött.
De most ez normális?
S most honnan tudjam meddig kellene tartania?
Igazából már valamivel több mint egy hete tart.
Már arra is gondoltam, hogy lehet megint ösztrogén dominancia lesz a ludas? Vagy csak visszaáll a két hét mellfájdalom, mintha megjönne.. Egyiknek sem örülök.
Most akkor endokrinológushoz kellene menni?
Ha bárkinek volt mellfeszülés műtét után, kérem írjon, hogy nála, hogy alakult. Kellett e menni dokihoz, vagy ez most el kell múljon?
Fentiek ellenére még mindig szuper élet, minden téren. Az a három hónap életem legrosszabb három hónapja volt, amíg a műtétig eljutottam.
Szóval ne értse félre senki, nem panaszkodom, régen is volt ilyen mellfeszülés, legalább 15 évig, csak véleményt várnék, hogy másnak hogy alakult a PMS tünet.
hát Kriszti 10-20-30 évre előre egészséget betervezni...
Azt hiszem félreértettél. Azért írtam, hogy kicsi miómád van, fiatal vagy még.Persze hogy próbálj meg mindent, hátha neked más út lesz jó ahhoz hogy úgy éld az életed ahogy szeretnéd.
Szia D.Kriszti!
Szerintem a te esetedre találták ki az embolizációt. Ha tényleg 3,5 cm és csak egy kettő miómád van.
Pécsen és Pesten is nagyon rátermett radiológus végzi.
Műtét után a tünetek tényleg megszünnek.
Az hogy ne növessz újabb miómákat tényleg nem garantálható, hiszen az ok (hormonháztartás zavara) ezzel nem változik.
Utána női tornával, életmódváltással sikerülhet, nem vissza esni.
Nézegesd a mióma.hu lapot.
Ha az út vége a méheltávolítás lesz 3 gyönyörű gyerkőc anyujaként szintén nem akkora katasztrófa.
Talán arra gondolt, hogy a mióma miatt megnagyobbodott méh a ludas. Nagyobb felület, több tisztulni való nyálkahártya, több vérzés.
Nem sok nődoki kezd kiselőadásba a hormonháztartás egyensúlyának mikéntjéről, max. címszavakban, mert túl bonyolult ahhoz, hogy megértsük. No meg futószalag van szinte mindenhol. Kórházban és a magánrendeléseken is.
Köszönöm az infót. Jelenlegi orvosom is magánpraxisos.
Gabi0501- már gondolkodtam, hogy keresek másik orvost. Több szem többet lát alapon.
Viva70- a jelenlegi orvosom nekem is ezt mondta, hogy a mióma miatt vannak ezek a vérzés zavarok, és hogy a mióma miatt vastag a méhnyálkahártyám. Mielőtt a küretre került sor, pont előtte való napon múlt el a menzeszem. Küret után 1,5 hétre újra megjött, ugyan úgy mint küret előtt. A szokásos iszonyatos görcsökkel,mennyiséggel, darabokkal. Erre azt mondta, hogy ez teljesen normális.
Kriszti, keress másik orvost, akár másik városban. Olyat, akinek van magánpraxisa, de műtét ügyben jó hírű, és kórházi lehetőségei is adottak.
Nem a mióma miatt fájsz, hanem a megtisztulni nem tudó, állandóan görcsbe kényszeredett méhed miatt.
Nekem óriási volt a miómám, és nem fájt, semmilyen problémát nem okozott, hosszú éveken át. Amikor a brutál vérzések megjöttek, na akkor jött a falkaparás.
Lányok, nem a mióma miatt van a vérzészavar. Mind a kettő okozat, az ok pedig a rossz hormonális vezérlés. Lehet akár bazi nagy miómád is, a ciklusod mégis rendben, és fordítva, mészárszékezhetsz miómák nélkül is.
Amikor elhúzódik a menstruáció, és darabos a vérzés, akkor a méh a rossz hormonális irányítás miatt nem képes megtisztulni normálisan. Amikor már mészárszék van, a méh sejtjei is megváltoznak, göbösek, cisztikusak. Ebből az elszaródott sejtállapotból könnyen lehet méhtestrák. Ezért vették ki a méhünket, hogy ezt megelőzzék. És itt kurvára nem számít, hogy hány évesek vagyunk. Csakis a hormonállapotok számítanak. Ezért próbálkoznak általában a dokik először hormonpótlással, és annak eredménytelensége után a műtéttel.
További ajánlott fórumok:
- Élet a méheltávolítás után
- Szerintetek érdemes őszintének lenni az ismerkedés időszakában? Megosztanátok a tapasztalataitokat?
- Akiknek a kisfiát műteni kellett, mert nem szállt le a heregolyója, megosztanák velem a tapasztalatait?
- Nem minősülök hátrányos helyzetűnek, csak mert 20 éve elvégeztem egy szakmunkásképzőt?
- Fogyás pajzsmirigy alulműködéssel, kinek sikerült már? Megosztanád tapasztalataidat?
- Milyen magzatvizsgálatokat ajánlott elvégeztetni 38 évesen belekalkulálva a vetélési kockázatot is?