Középiskolai felvételi (beszélgetés)
Igen, csak meglepett, hogy ez büszkének és megvetőnek jön le - közben meg valójában konfliktuskerülés. És látom, hogy előrébb jut vele a másik. És sajnálom a gyerekemet, hogy ő nem ilyen, mert könnyebb lenne neki. Az ő személyiségével viszont jobb így. És mivel én is ilyen vagyok, így megértem, hogy miért nem teszi.
A sokszoros túljelentkezős sulikban is az a véleményem, hogy minimum kétszer annyi gyerek is pont ugyanúgy megállná a helyét, mint a felvettek. De azt is gondolom, hogy mondjuk a top20 gimin kívül is van élet, és legalább ötször annyi helyen jól tudja magát érezni a gyerek, és nem lesz a képességei alatt a hely.
Most vannak ilyen korú gyerekeim, előtte meg a huszonévvel ezelőtti tapasztalataim vannak. Érdeklődve nézem, melyikünk sulijából mi lett, melyikünk osztálytársai hol vannak, kik honnan mire vitték.
Huszonévvel ezelőtti Apáczais tapasztalatunk van - nagyon sokmindenkiről tudok, aki rettenetesen megbánta, hogy oda járt. Fazekasról szintén. Konkrét felnőttek, akik úgy érzik, nem lett volna szabad abba a hajtásba belemenniük. Köztük olyanok, akik bárhova adnák a gyereküket, csak a topgimikbe ne.
És akkor ott vagyok azzal, hogy akarjak-e plusz 1-2 pontért könyörögni, kérni. Jó az? Ha azt látnám, hogy anélkül süllyesztő van, biztos megtenném. Amúgy nem biztos. Merem remélni, hogy most még az "amúgy" helyzet van.
Kicsit olyan ez, mint a fizetek-e a fapados járaton az ülőhelyért kérdéskör. Részemről nem a válasz. Mert akár fizetek érte, akár nem, nem tudom megvenni az összes körülöttem levő helyjegyet. Ha bunkó útitársat fogok ki, akkor úgy jártam. Ha direkt fizetek az ülőhelyért, és úgy kerül mellém bunkó, akkor megüt a guta. Hogy én még fizettem is ezért...
Nem tudom, hova jut be a gyerekem, és ott hogyan fogja magát érezni. Azt végképp nem, hogy visszatekintve erre az időszakra hogyan fogja értékelni a középiskolás éveit. Most azt mondom, alakuljon úgy, ahogy alakul.
És ne tegyünk úgy, mintha a top20 után szakadék lenne.
Gratulálok mindkét lánynak!
Drukkolok, hogy hamar tudjatok újratervezni az egyébként szintén szép eredményt elért leányzóval!
A sokpontos lányod hova készül? E5?
Csak leírtam hogy bennem milyen benyomást keltett a hozzászólásod, nem akartak megbántani.
Nem célom veszekedni, ez nem az a fórum. De sokfélék vagyunk és nem mindig értjük pontosan egymást.
Ott a válasz 🤓
Persze, ha egypetéjűek lennének, akkor se lennének feltétlenül egyformák mindenben - főleg nem egy vizsgán. Nálunk az ikrek (az osztályban) egypetéjűek és az egyik a matekot, a másik a magyart rontotta el (önmagához képest).
Most olvastam a kálváriádat! Nagyon sajnálom a lányodat :-(. Jobbulást kívánok neki! Kívánom hogy megtaláljátok a megfelelő iskolát. Teleki gimi rajta van a listátokon? Nem tudom ott van-e tt tagozat, de kollégám lánya 2019-ben hasonló felvételivel bejutott oda, töri szakra az igaz.
Egyébként nem egy-két ismerős pozitív kovid után 2-3 héttel még betegebb lett, mint első kovidosként volt, legtöbb megint kovidos lett. Nem is értem.
A sportolást kovid után nagyon meg kell gondolni, ismerős fia (igaz igazoltan focizik), edzésről kórházba került szívgyulladással. 2-3 héttel a felgyógyulása után. Mocsok dolog ez a betegség.
Szerintem ítélkezésben te nyertél.
Büszkének is tűnök, megvetőnek is.
Az meg nem tudom, hogyan jön ide, hogy te a gyereket is megkérdezed. Vagy az is úgy tűnt, hogy én nem? Vajon miből?
Hát érdekes.
Hát honnan ismerhetnélek? A szóhasználatod, a kisírni, a nem fogok könyörögni kifejezés nekem igen büszkének tűnt.
Én a gyereket is meg szoktam kérdezni hogy mit szeretne, melyik suli tetszene neki. Attól hogy nekem meggyőződésem hogy mindegyik suli jó lenne a listáról neki nem biztos hogy az.
Hülye kérdés, egypetéjűek?
Mondjuk még akkor sem biztos, hogy ugyanúgy hat rájuk a stressz adott pillanatban. Meg nyilván nem mindent fogadnak be egyformán - legyen az akár tanács vagy információ.
Ez még nem került képbe, köszi, utánaolvasok!
Nem tudom hova elég a 68, ami sztem most sok gyereknek meglett, szóval egy nagyobb tömeget képviselő adat, emiatt nehéz kitűnni innen.
Leövey, Szinyei esetleg meglehet, talán.
A hozott pont max.
Ja és ugye hogy milyen nagy különbség lehet két kitűnő gyerek között, akik ugyanabba az iskolába, ugyanarra a sulis felvételi előkészítőre jártak?! És nyilván a szülői “ papolás” is ugyanaz ikreknél😃
Mégis 22 pont a különbség…
Komperenciafejlesztes 8.-ról 10.-re. Az, amit a diák kepességehez az adott iskolába járás hozzáad.
Ha ismered Nahalka munkajat, akkor olyasmi.
Nagyon büszke vagy. Én nem vetem meg azokat akik kikönyörgik a jobb jegyet. Nekik is van céljuk és mindent megtesznek hogy elérjék. A jogos reklamációról lemondani olyan luxus amit nem mindenki engedhet meg magának, főleg ha nyolcadikos.
És nem mindenki olyan szerencsés hogy 3-4 jó suli legyen elérhető közelségben.
Nálunk még a pontszámokat se adták össze az egyes feladatlapokon, nemhogy átlagot számoljanak a kb. 600 dolgozat eredményéből.
Gratulálok a lányok eredményéhez, nagyon szuper mindkettő! Valóban úgy tűnik elsőre, hogy két külön suliban fogják folytatni a tanulmányaikat.
Ez a középiskolai rangsoroló nagyon, NAGYON hasznos, hálás köszönet érte!
A hozzáadott érték mit takar pontosan?
Sajna Leöveyből nincs adat.
Ma voltam megnézni az írásbeliket, rákérdeztem,- sok más feladat van, nincs idejük összegezni, nem foglalkoznak vele.
Lányaimnak elég eltérő lett, egyikük 90(48 matek+ 42 magyar), másikuk 68( 28 matek, 40 magyar).
Vszínű, ebből nem lesz közös suli.
A 90 pont kb bhová elég, amit elsőnek beir, az meglesz, de a 68 ponttal sajnos nem biztosak a közeli gimik😞
Nyilván ikres anyukaként mindig az épp segítségre szorulón jár az agyam, most épp ez a 68 pont, amin agyalok, h mi fér még bele. Csak gimit szeretne, 9. kerületben lakunk, sok suli van a környéken, de a kedvencek ugrottak, úgyh újratervezünk.
További ajánlott fórumok:
- Középiskolai felvételi matematikából 2010-ben
- Óvódák, bölcsődék, általános iskolák, középiskolák, bárhol a világon
- TB ügyintéző tanfolyamra jelentkeztem. Van valakinek információja, mire lehet számítani felvételinél?
- Mikor lesz fent a neten a középiskolák végleges felvételi sorrendje?
- 2011 középiskolai felvételi
- Hol lehet megnézni a tavalyi középiskolai felvételi ponthatárokat?