Középiskolai felvételi (beszélgetés)
A régi honlapon van.
Majdnem mindennel egyetértek, amit írtál, csak az a nehéz, hogy hiába látod objektíven a gyereket, azt nem tudod előre, milyen osztálytársakkal, milyen tanárokkal hozza össze az élet.
Én azt hittem, az én középiskolámat mindenki szerette (Árpád), de beszéltem egy másik évfolyamos barátnőmmel, akiről jó, tudtam, hogy nem annyira szerette, de azt ő is most tudta meg osztálytalálkozón, hogy a többiek se örömmel gondolnak vissza a gimis évekre. Egy tök jó gimi, de az az egy osztály nem úgy jött össze... És senki nem akarja, hogy a gyereke pont kifogja...
Egy pár szó a "versenyistállókhoz". Beszélgettem ott tanulókkal és van ismerős, aki ilyenben tanít. Mindenki azt mondta, hogy nem vagy nem sokkal tanulnak többet a gyerekek, mint bárhol máshol. Más kérdés, hogy ide a krém kerül be, akár tetszik, akár nem. Ezek a gyerekek a legjobb képességűek, és közülük is szűrnek a szóbeliken.
És valóban, a legrosszabb, ha a szülő erőlteti bele a gyereket a neki nem megfelelő iskolába - akár egyik, akár másik irányba.
Nálunk a nagyobbik gyereknél meg sem fordult a fejünkben a topgimi. Nem neki való. A mostani helyén nagyon jól érzi magát, kezd kinyílni a zárkózottságából, barátai lettek, jók az eredményei. A kicsi viszont 6 osztályosba menne, ő a legjobbakat nézte ki magának, remélem a 87 pont elég lesz a szóbelikhez. Neki ez kell, ez az álma.
Neked is nagyon köszönöm, bocsánat, lassan olvasok vissza az egyéb teendők miatt.
A Telekit már korábban ajánlották, először elvetettem azzal, hogy messze van, de megint a vonat győzött meg, úgy látom, a zuglói állomástól nincs messze, így igen, felkerült a kistára, csak elfelejtettem írni. Már elis küldtük a 120 szavas levelet és mivel az az egyi legkorábbi szóbeliztető, az ő tételeikkel kezdtük a felkészülést.
A sport most amúgy is szünetel, suliba sem jár még, azon is aggódom, ennyit mulaszt, azt pótolni szóbelik mellett, de majd megoldjuk... Jártunk kardiológusnál, de az az igazság, hogy még a visszaesés előtt, viszont a troponinszinthez ma eggel vettek vért, ha nem lesz jó, akkor úgyis vissza a kardiológusha, de ha igen, akkor az megnyugtató. A doki beírt sok más dolgot is, ha már úgyus megszúrják felkiáltással, jelen körülmények között nem is baj, a háziorvosnak is megmutatom majd a vérképet, hátha okosabb lesz.
Amikor látta a felújítási terveket, nagyon fellelkesült, bár én realista vagyok, szerintem simánkijárja a gimit, mire azt befejezik.
De ettől még nincs rossz híre, ez egy jó lehetőség adott körülmények között.
Mi pont ezt tettük és hasznos volt.
Ismerek szülők, akinek 3 gyereke jár(t) oda és nagyon elégedett. De nézd meg a gimiskola oldalán, a felvételiről és taán a suliról is vannak vélemények.
Sziasztok,
Nyolcosztályos gimnáziumok közül a Szilágyi Erzsébetről milyen vélemények vannak? Egy jól sikerült (amúgy csak próbának szánt) írásbeli után mégis megpróbáljuk a szóbeliket is (ha nem is megyünk el, tapasztalatot szerez a gyerek).
Hát szerintem azért annál bonyolultabb a helyzet, mint hogy a versenyistállók és a laza gimik között a tanulás mennyiségében van csak különbség. Én azt látom, hogy a versenyistállók egy csomó szempontból gyerekbarátabbak, bátrabban mernek eltérni a központi kánontól és emiatt jobb helyek tudnak lenni rendszerszinten. Ez persze általánosítás, de én azt látom a környezetemben, hogy egy topgimiben nagyobb esély van arra, hogy a tanárok szabadabban, autonóm módon tanítanak és hogy az iskola is bátrabban értelmezi úgy a központi szabályokat, hogy az a gyerekek érdekét szolgálja.
Amiket én ismerek nem topsulik, ott is vannak mindenhol klassz tanárok, de ez egyéni és az iskola, mint rendszer inkább meghunyászkodó, behódoló az éppen aktuális elvárásoknak, akár a gyerekek kárára is. Nem kell nagy dolgokra gondolni, csak pl. ilyesmik, hogy kétes esetben a KLIK véleménye vagy a józan ész alapján döntenek.
Én nem top gimit akarnék a gyerekimnek, hanem olyat, amiben a pedagógusok szabadok és merik a gyerekek érdekeit nézni (akár abban is, hogy mennyire és hogyan térnek el a kiadott tanítandó egyen anyagtól) de ez a tapasztalatom szerint erősen korrelál a topgimiséggel.
Szívemből szóltál.:)
Minden szavaddal egyetértek.
Biztos gimnáziumban is gond a gyors/lassú haladás, de sokszor már általánosban is az a gyerekek különbözősége (könnyen megérti/nehezen érti meg a tananyagot) miatt.
Az jó ha a szülő objektíven látja a gyerekét és próbálja olyan iskola felé terelgetni amiről úgy érzi, hogy tényleg a gyereknek való.
Ha nem megfelelő az iskola, akkor tényleg váltani kell. Gimiseméktől most a második évben ment el valaki, mert fizikai tünetei voltak annyira nem bírta a terhelést.
Én biztos, hogy nem kényszeríteném gyerekeimet jó nevű gimnáziumba csak mert jól hangzik, hogy oda jár, ha az sok nekik.
Senki ne vegye magára, nem az itt fórumozóknak szól csak általános véleményem!
Sziasztok! Megkaptuk a nyolcadikos magyar nyulas (nyulat lehet vele fogatni) kérdésre a határozatot. Nem adták meg a pontot, mert sértené az esélyegyenlőséghez
való jogot, ha az egyes vizsgahelyszínek másként ítélnék meg a vizsgázók válaszait. Valahol értem és remélem más vizsgahelyszín is ennyire korrekt... Közben meg nem is értem és nagyon szomorú vagyok, mert a javítási útmutató azt írja, hogy elfogadható más válasz is, ha igazolva van. Mindenesetre nagyon szépen köszönöm a segítségeteket!
Azért érdekelne, hogy tudtok esetleg valakit, aki erre megkapta a pontot?
Kerekperecnél a pont!
Réka táblázata eleve így számol. Szóval jók vagytok, most már hidd el!
Sziasztok! Mi tavaly csináltuk végig a felvételit, sok hasznos dolgot olvastam itt, köszönjük!
A Jedlik-témához szeretném hozzáfűzni, Borianéknak biztatásul: a mi osztályunkból tavaly többen is mentek oda 60 és 66 közötti írásbeli pontokkal és nem mindenki vitt kitűnőt. (A lányom is felvételizett a Jedlikbe, de őt végül felvették a listáján előrébb szereplő gimnáziumba.)
Nem vagyok nagy matekos, de a pontszámítás körüli bonyodalmat talán az okozza, hogy a szóbeli behívás ponthatárát - emlékeim szerint- a 100 pontból ténylegesen elért írásbeli pontok adják, mindenféle súlyozás és átszámítás nélkül és hozott pontok nélkül. Az összpontszám számításánál viszont ezek a pontok a választott tagozatnak megfelelően átalakulnak. Összességében is 100 pont érhető el, de tagozatonként változó, hogy ebből mennyit ér a matek vagy a magyar írásbeli pontszám.
Ez nagyon jó hír!
Bizony, mennyit számít az egy év, meg talán hogy már nem ismeretlen neki a vizsga. És közben legalább a nyelvet is megtanulja jobban, míg nyeken van.
Akkor meglesz a gimi? :-)
Meg lehet újra írni a 8-adikos felvételit is.
Mi meg is tettük, mert tavaly a nagyfiam nagyon "leszerepelt".
Elment egy NYEK-es technikumba, készülni nem készült, de nem izgult annyira és most inkább szerencséje volt, meg egyszerűen érettebb lett. Pl. Fogalmazást is hozta 8 pontra.
Semmi különös, a szülői felületen az általános iskola megadása nélkül újból lehet jelentkezni a 9. osztályosok felvételijére.
39 %-al jobb lett neki, mint a tavalyi, csak atttól, hogy eltelt 1 év, és jobban kijött neki a lépés.
Tanulni továbbra sem volt hajlandó néhány feladatlapot leszámítva.
De mondtam neki, hogy ne ezzel az emlékkel, eredménnyel fejezze be az általános iskolát.
És bejött.
Érdekes eszmecsere alakult itt ki az iskolákkal kapcsolatban. Minden ember, mminden gyerek más és más.
Véleményem szerint a "versenyistálló" csúfnevet is olyanok alkották, akik meg sem tudják érteni, hogy nem mindenkinek ugyanannyi leckeanyag megértéséhez, elsajátításához nem mindenkinek ugyanannyi időre van szüksége. Akik igazán ezekbe a nagyobb követelményt támasztó iskolákban jól érzik magukat, borzasztóan unatkoznak, ha egy egyszerűbb gimnáziumba kényszerítik őket: unatkoznak az órákon, mert amire nekik 1-2 tanóra bőségesen elég volt, azt még 2 hétig veszik, hogy mindenki haladjon vele, s pont emiatt az sem biztos, hogy társaságot is könnyen találnak maguknak. Eezeknek a gyerekeknek nagyobb terhelésre van szükségük, hogy le legyenek kötve az energiáik, s hasonló barátokra lelhessenek.
A művészlelkek vagy a lassabban haladók pedig szintén a hozzájuk hasonlókkal tudnak megfelelő szociális életet élni, s egy kisebb követelményeket támasztó iskolában marad a délutáni tanuláson kívül annyi szabadidejük, amit érdeklődésüknek megfelelően fognak tudni eltölteni.
A baj (s ezzel együtt az iskolák szidalmazása) ott kezdődik, ha valakinek vagy az énképe nem tiszta, vagy a szülő kényszerítette bármelyik helyzetbe is. Ha a több terhelést bíró gyereket belekényszerítjük egy egyszerűbb iskolába, ahol mondjuk eleinte napi 110-15 percet eltölt a házik írásával, majd rájön, hogy haza se kell vinni a cuccot, a házi annyi idő alatt is kész, míg a tanár elmondja, s be is lehet tenni a füzetet a padba pl. (konkrét eset, tényleg ilyen is van). Ha pedig a többet követelő iskolába kényszerítünk egy lassabban haladó gyermeket, az este 8-ig 10-ig tanulni fog, ha nem akar leszakadni.
Szerintem a normális délutáni tanulási mennyiség napi 1-2 óra. Persze az még nem gond, ha ez időnként elcsúszik egy-egy másnapi témazáró miatt. Viszont ha valakinek napi 5-6 órát rá kell húzni otthon az iskolai órákra, vagy legfeljebb fél órán belül mindennel végez, s így is nagyon jó a tanulmányi átlaga, akkor a gyerek nincs jó helyen. Nem véletlenül említettem ezt a két szélsőséget, nyilván a feketén és fehéren kívül létezik rengeteg szín :)
Szülőként nem mindig könnyű pontosan felmérni, hogy a gyerekünk melyik típushoz áll közelebb, s kiválasztani a legmegfelelőbb intézményt számára. De mindenkinek, köztük magamnak is drukkolok, hogy vagy a mi terelgetésünk, vagy a sors segítsen jó döntést hozni a gyermeknek, vagy legalább időben halljuk meg, ha esetleg mégsem vált be a döntés, s merjünk vele időben iskolát váltani - feltéve, ha ő is akarja. Ha nem, akkor abban kell segítenünk, hogy a saját vágyainak megfelelően kiteljesedhessen még ha nehezebb is az út a célig, mint előre gondolta.
UI:
Ez az elmélkedés most egész rövid lett, tök ügyi vagyok :D
További ajánlott fórumok:
- Középiskolai felvételi matematikából 2010-ben
- Óvódák, bölcsődék, általános iskolák, középiskolák, bárhol a világon
- TB ügyintéző tanfolyamra jelentkeztem. Van valakinek információja, mire lehet számítani felvételinél?
- Mikor lesz fent a neten a középiskolák végleges felvételi sorrendje?
- 2011 középiskolai felvételi
- Hol lehet megnézni a tavalyi középiskolai felvételi ponthatárokat?