Főoldal » Fórumok » Egyéb témák » Középiskolai felvételi fórum

Középiskolai felvételi (beszélgetés)

80435. trapiti (válaszként erre: 80433. - Virgilius)
2021. márc. 15. 16:34
Az akkor jo. Igazabol minden gyereknek megvan ami neki a legjobb, es ez nem biztos hogy egyezik azzal ami a legnepszerubb. Sajat tapasztalat is, a Szinyeit annyira sokan, sot egyre tobben szeretik, csodalkozom is mindig hogy lett az ennyire elit gimi. Nekem a leheto legrosszabb valasztas volt, pedig rengeteget kuzdottem erte, biologia tagozat, ami akkor meg szinte sehol nem volt. Egy ev alatt az elettol is elment a kedvem, nemhogy az iskolatol meg a tanulastol... kozben meg az osztalytarsaim imadtak...
80434. Favola69 (válaszként erre: 80423. - Aquarius76)
2021. márc. 15. 16:32

Én 25 évesen kezdtem nappalin a fősulit, mint első generációs gimnazista és egyetlen egyetemet végzett a családban.

A gimi, ahová alig jutottam be a 4,2-es átlagosnál, elég gyenge volt. 43-ból első évben ötöt vettek fel a felsőoktatásba. A rendkívül rossz tanulmányi eredményeimmel 4 évre elvágtam magam előtt az utat. Ez alatt levelezőn szakközepet ill. egyéb tanfolyamokat végeztem, meg nyelvet tanultam, amivel bejutottam a felsőoktatásba. Utána még két szakot elvégeztem, részben gyerek mellett. A 4. szak elvégzése akkor maradt félbe, amikor korán megérkezett a második gyermekem.

Úgy tűnik, hogy a gyermekeimnél már alap a továbbtanulás. A nagy elsőre bejutott állami képzésre egy középszerű gimiből, középszerű eredménnyel, de viszonylag jó érettségivel, két emeltet is megcsinált.

80433. virgilius (válaszként erre: 80431. - Trapiti)
2021. márc. 15. 16:26
A top-ban sem feltétlenül hajtják ki... :))) Legalábbis nem mindenki és nem mindegyikben.
80432. levia (válaszként erre: 80429. - Yukiko)
2021. márc. 15. 16:15

Az önallóság (mi esetünkben pénzügyi függetlenségről még sokáig nincs szó) korai megtapasztalása tényleg meghatarozó lehet a későbbi tanulmanyai és majdani karrierje szempontjából.

Ezt látom a sajat gyereken is.

80431. trapiti (válaszként erre: 80425. - Lamme)
2021. márc. 15. 16:14
Ha harmatgyenge gimibol talan nem is, de kozepesbol siman lehet tovabbtanulni kozvetlenul is. A kozepes gimiknek megvan az az elonyuk hogy nem kell minden targybol kihajtanod a beledet, igy tobb idod marad arra ami tenyleg erdekel es fontos, mikozben a tobbibol is megvan a hozott ponthoz szukseges jobb jegy anelkul hogy megszakadtal volna. En pont igy voltam anno a Moriczban, tudtam hogy orvos akarok lenni, toribol, magyarbol es tarsaibol sosem kellett megfeszulnom, az otos megvolt siman, es nem kellett tul sokat erolkodni hozza. Viszont volt idom azokra a dolgokra amik jobban erdekeltek es jobban kellettek.
80430. tritong (válaszként erre: 80406. - Reges10)
2021. márc. 15. 16:12
Nyitott kapukat döngetsz, ezt én is így gondolom, és örülök, hogy többen egyet értenek velem. A nemTOPgimnáziumok egy nagyon rideg, veszélyes környezet, de túl lehet élni, és a túlélők onnan akár még jó egyetemre is bejuthatnak.
80429. Yukiko (válaszként erre: 80427. - Levia)
2021. márc. 15. 16:08
Az általam ismert srác is ELTE-s, de ő már végzi. Én mindkét szempontot értem, de ennek a fiúnak nagyon jót tett az egy év. Jobb szakember is lesz belőle azon a területen, ahol tanul, ebben biztos vagyok.
80428. trapiti (válaszként erre: 80397. - Markaa)
2021. márc. 15. 16:08

Na ez is jo otlet lehet, de szerintem ehhez el kell engedniuk a Radnoti-hoz fuzodo remenyeiket. Amig abban a hitben vannak hogy egy olyan gyerek aki az 1-2 negyeses bizikhez napi 6 orat plusz teljes hetvegeket tanul ket szulo folyamatos kozremukodesevel, annak jo lenne a Radnoti, addig egy Dozsa nem hiszem hogy opcio...

Az az igazsag hogy oriasi csapde szerintem ez hogy ha valaki kituno vagy majdnem kituno akkor mar top gimit akar. Es tul sokan elhiszik hogy egy kozepes gimibol mar nincs is tovabb... En anno egy evet jartam a Szinyeibe (konnyeden elert sokdicseretes kituno, szigoru altalanos iskola orosz tagozata utan), biologia tagozatra es szivbol gyuloltem. Masodik ev elejen olyan allapotban voltam hogy a szuleim azonnal masik iskolat kerestek, igy kerultem a Moriczba ami akkor is inkabb kozepmezony volt. Imadtam a suli hangulatat, tamogattak, mindent megkaptam amire szuksegem volt. Es siman lettem orvos utana, sot siman az evfolyam legjobbjai kozott voltam mar az egyetem masodik feleben. A volt gimis tanaraim kozul az egyik most a Patrona igazgatonoje, a masik a Lauder igazgatoja...

80427. levia (válaszként erre: 80424. - Yukiko)
2021. márc. 15. 15:58

Gyerekem is passzívon van az ELTE-n.

Ezekre a gyerekekre meg rendszerint azt mondják, hogy milyen szemetek, mert csak foglalják a keretszámot, holott valójában eszük ágában sincs odajárni. És valahol igaz is ez kicsit, mégha meg is dolgoztak a kölykök a bekerülésért. Sok intézmény pont emiatt nem engedi halasztással kezdeni a tanulmanyokat. Az ELTE még engedi...

80426. lamme (válaszként erre: 80423. - Aquarius76)
2021. márc. 15. 15:53
Pontosan :) És ezért jó az, ha nem csak a top gimikből van lehetőség KÖZVETLENÜL egyetemre/főiskolára bekerülni.
80425. lamme (válaszként erre: 80421. - Chelsey)
2021. márc. 15. 15:51

Abszolút igazad van :) Csak már kicsit elkanyarodtunk attól, ami a kiinduló pont volt :)

Tritong felvetette, hogy nem top gimiből is lehet jó egyetemre, fősulira bekerülni. Erre reagált Reges10 (szerintem kissé vehemensen), miszerint harmatgyenge gimiből is lehet továbbtanulni, ha utána rászánsz egy évet a tanulásra. Én erre írtam azt, hogy nem mindenkinek van lehetősége arra, hogy erre szánjon egy évet, és a lényeg az, hogy nem top gimikből is van lehetőség KÖZVETLENÜL továbbmenni...

Ettől teljesen független a Levia által írt gap year vagy az általad említett, 19 évesen érkező ihlet :)

80424. Yukiko (válaszként erre: 80421. - Chelsey)
2021. márc. 15. 15:50

Ismerek is ilyen diákot, top-top gimibe jár humán tagozatra, és most jött rá, hogy inkább más irányban tanulna tovább. Tervei szerint érettségi után kihagy egy évet, és rákészül az emelt szintű érettségire két természettudományos tárgyból. Szerintem tök jó, hogy rájött mit szeretne, és tesz is érte.

Olyat is ismerek, aki felvételt nyert az egyetemre, de nem kezdte el rögtön, hanem kiment külföldre nyelvet tanulni. Itt-ott vállalt munkát kosztért-kvártélyért. Visszajött, és most boldog egyetemista (plusz egy nyelvvizsgával :)

80423. Aquarius76 (válaszként erre: 80415. - Lamme)
2021. márc. 15. 15:46

Az előbb már írtam de hülyeséget. :)

Szóval ha NYEK-es technikum az 5+1 év ahol a 15 évesen középiskolát kezdők 21 évesen végeznek. Ha tanul otthon még 1 évet, 22 évesen kezdi az egyetemet.

Sokan mások meg 20 évesen (vagy korábban). Nappali tagozaton néha sok az 1-2 év különbség. Bár ez már általános iskolás korban is jellemző.

80422. Yukiko (válaszként erre: 80383. - Eminoa)
2021. márc. 15. 15:44

Szia!

Szerintem is elsősorban az utazási időt mérlegeljétek (kivéve, ha a Treforthoz közel esik az edzések helyszíne, mert akkor amúgy is el kell menni odáig). Az oda és hazautat is számolva azért 50 perc a különbség, ami rengeteg - ennyi plusz ideje lenne pihenni, kikapcsolódni utazás helyett, ha a VMG-t választjátok. Persze ha van, ami miatt í Trefort felé húz a szívetek, akkor lehet, h megéri, de amúgy mindkét suli szuper.

Azt honnan tudjátok egyébként, hogy a Trefortban bent van? Mentes volt?

80421. Chelsey (válaszként erre: 80415. - Lamme)
2021. márc. 15. 15:38

Szerintem, meg jobb későn, mint soha. Ha valakinek csak 19 évesen jön az ihlet, hogy mit is szeretne csinálni, de az meglévő érettségi eredményei alapján azzal semmi esélye, hogy felvegyék, akkor érdemes lehet rászánni egy évet.

Egyébként meg ez akár egy top10-es gimiben végzett diákkal is előfordulhat (mármint, hogy meggondolja magát és később emelt érettségire jelentkezik egy újabb tárgyból, hogy azt tanulhassa az egyetemen, amit szeretne).

80420. Chelsey (válaszként erre: 80413. - Markaa)
2021. márc. 15. 15:33
Erről nem tudok, szerintem a szabályok világosan ott vannak az iskola tájékoztatójában, azokat másoltam be az előbb. Egyébként a pontjai alapján nincs esélye bekerülni, több tíz pontnyi különbség van az utóbbi évek és az ő pontszáma között :(
80419. virgilius (válaszként erre: 80418. - Lamme)
2021. márc. 15. 15:25
Igen. Most más világ van, tudom, de anno a dózsás osztálytársaim közül nagyon kevesen voltak, akik egyáltalán megpróbálták még egyszer a felvételit. Nem volt motiváció, nem volt családi támogatás, el kellett menniük dolgozni, mellette nem volt már energiájuk... Van olyan, aki most, lassan 50 évesen iratkozott végre be az álomszakra, 30 év nemszeretem helyen ledolgozott munkásév után... Nem volt evidens ez a tanulok rá egy évet-dolog, a nem értelmiségi családokban nem tartották fontosnak. Nem hiszem, hogy manapság ne lenne ilyen bőven. Én is első generációs értelmiségi vagyok, de ha nem sikerült volna elsőre a felvételi (hála a dózsás drága tanáraimnak), akkor könnyen lehet, hogy nem lennék az.
80418. lamme (válaszként erre: 80416. - Levia)
2021. márc. 15. 15:23
De ez megint más, mint amiről Reges10 írt, mert az ő példájánál maradva abban az egy évben gőzerővel készülne az emelt szintű érettségire az illető, és nem világot látna, utat keresne 😉
80417. Tezse (válaszként erre: 80401. - Arirézi)
2021. márc. 15. 15:20
Szia, én is! 😉
80416. levia (válaszként erre: 80415. - Lamme)
2021. márc. 15. 15:18
Egyre terjed a gap year is, amikor a gyerekek érettségi után nem tanulnak rögtön tovább, hanem dolgoznak, önkénteskednek, közben vilagot járnak, megismerik igazán mit szeretnének tanulni. És ezután sokkal tudatosabban is választanak.
80415. lamme (válaszként erre: 80411. - Chelsey)
2021. márc. 15. 15:14
A NYEK és a technikum ebből a szempontból szerintem más. Reges10 akár ezek után számolna még plusz egy évvel. Ehhez szerintem nincs mindenkinek kedve...
80414. gardosj (válaszként erre: 80401. - Arirézi)
2021. márc. 15. 15:13
Jelen.
80413. Markaa (válaszként erre: 80407. - Chelsey)
2021. márc. 15. 15:11

Általános szabály, hogy helyi közszferaban dolgozó gyerekének előnye van.

En így tudom.

80412. Aquarius76 (válaszként erre: 80375. - Szamikám)
2021. márc. 15. 15:06
Nekem az összes szóbelis lista megvan, de csak a behívottak. Mindenhol sokkal több diákot hívtak be mint a felvehető létszám.
80411. Chelsey (válaszként erre: 80408. - Lamme)
2021. márc. 15. 15:06

Nyek, technikumra sokan szánnak akár 6 évet is. Lassan már az lesz a ritka, ha valaki 4 éves gimi után megy továbbtanulni.

Persze, attól még igazad van, lehet jól felkészülni és sikeresen felvételizni egy nem top10-es gimiből, nyek és mindenféle extra év nélkül is.

80410. Chelsey (válaszként erre: 80406. - Reges10)
2021. márc. 15. 15:03
Abszolút működhet, szerintem is. Nagyon egyéni, hogy kinek mi jön be jobban. Van olyan, akinek jót tesz egy hajtós, tanulós gimi. Másnak meg pont a te megoldásod testhezállóbb egy lazább gimi után érett fejjel eldönteni, hogy merre és gőzerővel készülni.
80409. Aquarius76 (válaszként erre: 80348. - Kavicsgym)
2021. márc. 15. 15:00

Ez nagyon durva. Sajnálom!

A gyereked amúgy szeretné ezt az iskolát? Ezek után nyilván nem, de amúgy.

80408. lamme (válaszként erre: 80406. - Reges10)
2021. márc. 15. 14:59

"Jesszusom"?!

Nem biztos, hogy mindenki rá tud szánni plusz egy évet és ami még ezzel jár. És pont az a lényeg, hogy a nem TOP gimikből is van lehetőség közvetlenül továbbmenni...

80407. Chelsey (válaszként erre: 80388. - Markaa)
2021. márc. 15. 14:56

Ezt miből gondolod? Pontegyezőségnél itt ez számít:

- hátrányos helyzetű tanuló (ezt dokumentum másolattal igazolja)

- lakóhelye: Dunakeszi, Göd, Fót

- egyik szülője az iskola dolgozója vagy legalább 5 évig az volt

- testvére az iskolában tanulói jogviszonyban van

80406. reges10 (válaszként erre: 80399. - Tritong)
2021. márc. 15. 14:49

Jesszusom...! Bármilyen gimiből/szakközépből tovább lehet menni, ha pl. érettségi után rászánsz egy újabb évet az emelt szintűidre. Sőt, ezt érdemes felvenni a lehetőségek közé is. Így felvételiztem az ELTE két karára is (miután Miskolcra felvettek jogra gimi után az 1600-as évek közepén), és a két karon az SK-s készülések utáni szóbelik és írásbelik egyenlege 3 tárgyból írásbeli és 3 tárgyból szóbeli összesen, max. mínusz egy pont. Ezt azért írom (azon kívül, hogy mekkora ász vagyok), mert az is járható út, hogy egy harmatgyenge középfokú intézmény után rákészülünk egy évet az egyetemre és úgy kerülünk be.

Azt gondolom ez is egy érvényes technológia, és büszkülhet rá a tulaja, hogy meg tudta csinálni sk. erőből. Ez nem olyan mint a 8-adikos felvételi, hogy igazándiból "most vagy soha".

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook