Ki milyen praktikák alapján tudja beosztani úgy a konyhapénzt, hogy ne érezze hóvégén azt, hogy megfullad a nadrágszíj szorításától? (beszélgetés)
Sziasztok !
Én is gyakran felfogom a fürdővizet. Még sohasem volt gond.
Más ha már kicsit savanyú a tej ne öntsd ki ,palacsintának pont jó lesz.
bele sem gondoltam abba amit itt leírtak...egész addig amíg nem írtál:)
Az én gépem is ilyen...nem értem én sem.
Szia!
Nekem olyan a mosógépem, hogy amikor bekapcsolom és beállítom, hogy pl: 40 fokon mosok, akkor a gép magától feltölti vízzel a mosógépet. Ha én beletenném a fürődvizet plusz bekapcsolnám, elúszna a lakás, mert attól még töltené magát a gép, hogy teletenném fürdővízzel, tehát sehogysem értem az egészet, hogy te ezt hogy csinálod.
igazad van..ezt már mi is tapasztaltuk a wc-nél!
Ezért akarunk majd a takarékos tartályt venni majd az ünnepek után..már nem lenne idő kicsierélni karácsonyig!
Akkor abba bele tudod önteni a vizet:)
Mi addig szoktuk tölteni amíg a dob egy kicsit meg nem süllyed..akkor még egy vödörrel rátöltünk és elég..még így is beszív egy kicsi vizet rá!
ha gondolod próbáld ki..
Igen..felültöltős automata..
nem nehéz..nagyobb edénnyel vagy vödörrel csak beleöntözgetjük!
Más ha előltöltős a te mosógéped..abba nem lehet!
Mi úgy próbáljuk a vízfogyasztást csökkenteni, hogy ha összegyűlik egy mosásra való ruha akkor a fürdővizet nem engedjük le, hanem beletöltjük a mosógépbe!
Ha még esetleg meleg a víz még áramot is spórolunk, mert nem kell annyit fűtenie a gépnek!
A fürdővízbe pedig még úgyis belemegy a mosószer így kimossa úgyis a ruhát..és többször öblít, tehát nem marad benne szennyeződés!
fehér ruhákhoz én a mosóporhoz szódabikarbónát szoktam tenni, sokkal fehérebbek lesznek a holmik!
Az öblítőhöz pedig egy fél deci citromlevet,puhább lesz a ruha!
vízlágyításra ecetet használok én is!
Tegnap óta gondolkodom a vízzel való spórolás egyéb lehetőségein, de szerintem már megemlítettük valamennyit:
-fürdés helyett zuhany
-öntözés esővízzel
-csak akkor moss, ha tele a gép
-ne mosogass folyóvízzel.
Más már nem ugrik be. Ha csak az nem, hogy ismertem egy idős nénit, aki csak esővízzel volt hajlandó hajat mosni. Azt állította, hogy jót tesz a hajnak. Ezzel csak az a probléma, hogy az esővíz hideg a fejnek. Ha megmelegítem, akkor meg már energiát használok, ami ugye megint csak pénzbe kerül.
nálunk ugyan nincs gyerek, de én nem mosom külön a fehéret. igazából az én bugyijaim és zoknijaim, meg 1-2 póló miatt felesleges ezért külön mosás... amikor úgy látom, hogy kicsit szürkülnek, akkor beáztatom hipóba néha.
ha bizonytalan vagyok a szín-eresztésben, akkor dobok be a ruhák közé színfogó kendőt (drága, de a honlapjukról lehet ingyenes termékmintát kérni :))
2 év alatt még soha semmi nem eresztette úgy a színét, hogy bármit befogott volna.
Szia!
Nagyon szívesen. Közben eszembe jutott még pár dolog.
11: Nálunk gázbojler van a fürdőben. Éjszakára mindig lehajtjuk alacsonyra, éjjel minek fűtsön. Reggel is csak 1-re tekerjük fel, mert napközben úgyis csak kézmosáshoz kell általában, oda meg nem kell forró. Délután 16 - 17 óra felé tekerjük magasabbra, hogy estére a fürdéshez legyen meleg víz. Így szerintem jóval kevesebbet fogyaszt, mint ha folyamatosan menne.
12: Én a mosogatásnál is spórolok. Először is nem folyóvízzel mosogatok. Másodszor mosogatáshoz felesleges a bojlert feltekerni, nem kell oda 80 - 100 liter meleg víz. Én egy lábosba vagy fazékba teszek fel a tűzhelyre vizet melegíteni. Pillanatok alatt felforr, és sokkal kevesebb gázt fogyaszt el ennyi idő alatt a tűzhely, mintha felmelegíteném az egész bojlernyi vizet.
13: Vásárlások alkalmával itt-ott az emberre mindig rásóznak néhány nylon szatyrot. Azokat soha nem szabad eldobni, mert tökéletesen megfelelnek a kukába szemeteszsáknak.
14: A teafilteren is spórolok. Nem a csészébe teszem a filtert, hanem teáskannába forralok vizet, és abba teszek bele 1 db-ot. Így sokkal több tea kijön egy filterből.
Sziasztok!
Én is leírom a saját spórolási praktikáimat, ha már rátaláltam erre a fórumra.
1: Én sem használok öblítőt, mint ahogy már többen is írtátok.
2: A mosógéphez nem veszek vízlágyítót, mert drága. Tökéletesen megteszi az ecet.
3: A fogkrémet nem nyomom végig a fogkefén, hanem csak félig. Így dupla ideig elég.
4: Nálunk a lakásban konvektorok vannak. Minimálisra hajtjuk csak fel, inkább alaposan felöltözünk. Gázszolgáltatót is váltottunk, így kevesebbe kerül a gáz.
5: Az ereszcsatornából lefolyó esővizet nagy műanyag hordókba gyűjtjük, azzal öntözöm a virágaimat. Ingyen van, nem terheli a vízszámlát.
6: A házban ahol lehetett, év elején kicseréltük a hagyományos villanyégőket energiatakarékosakra. Ez nagyon jól bevált, mert az idén először fordult elő, hogy nem kellett több ezer FT-ot ráfizetnünk a villany elszámolásnál, mint az előző évekban mindig.
7: Tavasztól őszig száműzzük a hajszárítót a szekrény mélyére. Anélkül is megszárad a haj, ha jó idő van, így nem nő az áramszámla. Nem is beszélve arról, hogy a hajszárító ártalmas a hajnak.
8: Mi a párommal rengeteget spórolunk a fodrászon is. Nekem hosszú hajam van, én elől hátul levágom magamnak könnyűszerrel. Idén a páromnak vettünk egy hajnyírót. Pár ezer forintért már beszerezhető. Azóta ezzel vágom a haját. Ha a fodrász által elkért összeggel összehasonlítjuk, nagyon hamar behozza az árát.
9. Mosóport mindig nagy kiszerelésben veszek, az olcsóbb mint a kicsi.
10: Az élelmiszerboltban folyton figyeljük az akciókat. Amikor olcsó, akkor kell megvenni. Nagyon sok mindent le lehet fagyasztani, és akkor sokáig eláll.
Egyenlőre ennyi. Ha még eszembe jut valami, majd jövök.
akkor mi ezen is spórolunk: nincs autónk :)
üzemanyag, biztosítás, stb, stb...
További ajánlott fórumok:
- Nyugdíjas élet - ügyek-bajok, tapasztalatok, praktikák
- Sütés főzés praktikák fortélyok
- Ti milyen területeken "szorítjátok meg a nadrágszíjat"?
- Mindenféle praktikák, gyógynövények, teák, stb...amik segítik a fogamzást.
- Reformkonyha - élelmiszerek, receptek, praktikák
- Milyen fogfehérítési praktikák és kezelési módok vannak?