Kedvenc idézetek (beszélgetés)
"Ne tékozold el azzal az életedet, hogy másokra jó benyomást igyekszel tenni. Az életed ne legyen csupán munka, de a munkád legyen teljes értékű élet."
Maggie Gobran
Az ember soha ne kísérelje meg
egy macskának megmondani,
hogy mit tegyen.
Próbálkozhat könyörgéssel,
megvesztegetéssel,esdekléssel,
rimánkodással,hízelgéssel,
punyizással,ámítással
-bár valószínű,hogy túl sokat
így sem fog elérni.
"Tedd széppé a mát...mert a tegnap már csak emlék"
/Léria Dipán/
"Az okoz igazán örömet, ha kimondhatjuk, ami a szívünkön van, kockázatot vállalunk, és fejest ugrunk az életbe. Nem fog mindenki kedvelni, de te azt kedvelhetsz, akit csak akarsz."
Andrew Matthews
Csernus 12 mondata
1. “Az első lépés az egyik legfájdalmasabb lépés. A valóság kimondása. >>Nem a pasim a felelős azért, hogy engem nem tisztel… Az én felelősségem arról szól, hogy én hagytam, hogy ő ne tiszteljen engem.<< És ez nagyon kemény mondat.”
2. “Az élet mindig benyújtja a számlát. Mindenki azt kapja vissza az élettől, amilyen előjelű energiát belefektetett. Ha döntően negatívat, kevélységet, fösvénységet, bujaságot, irigységet, torkosságot, haragot, jóra való restséget – akkor ennek megfelelő lesz a vég is. Ezek nem pici, bagatellizálható sztorik, hanem nagyon súlyos gyilkolások.”
3. “Minden nő feministának születik, csak kinevelik belőle.”
4. “Az első csók azért is fontos, mert ha akkor kölcsönös elolvadás van, az bizony fontos jele annak, hogy valami mély érzés kezd kialakulni. Legalábbis azt vettem észre, ha a csók nagyon jó valakivel, akkor általában a szex is nagyon jó lesz. Ha a csókolózás nem szabadít fel tüzet, akkor, sajnos, a szex sem fog. Vannak nagyon finom intő jelek, amelyeken a legtöbb ember átsiklik.”
5. “Ha önmagunknak nem merjük megadni azt, amire szükségünk van, másoktól nem fogjuk megkapni, csak erőszakkal megszerezni. A megszerzés azonban nem békés út, hanem háború.”
6.”A bizalom iszonyúan erős szó, amely stabil állapotot eredményez. Megbízni a másikban és őszintének lenni hozzá – ezt a legtöbb ember adott helyzetben nem meri megtenni, nehogy ráfázzon. Az őszinteséghez furcsán állnak hozzá az emberek.”
7. “Nagyon nehéz ám egy adott helyzetben őszintének lenni saját magunkhoz. Azért nehéz, mert az önbecsapás őszinte kimondásával minden megváltozik körülöttem. A barátaimról, a páromról, akit addig a páromnak hittem, kiderül, hogy mégsem az. Nehéz ügy.”
8. “A tiszteletet nem lehet kicsikarni. Ha én tiszteletet csikarok ki, akkor én vagyok a diktátor. De akkor az valójában nem tisztelet, hanem félelem. Óriási különbség.”
9. “Nem lehet nyugodtan élni, ha valaki a múltjából nem vonja le a megfelelő tanulságot. Ezért megfontolandó a felejtés, és teljesen mást jelent a számontartás. Ha én elfelejtem, hogy mit tettem a múltban, de ebből nem tanultam, akkor az életem arra fog ítélni, hogy mindezt újra meg újra átéljem.”
10. “Az az ember, aki az apró, finom, pici jelekre nem figyel oda, és arra, hogy a másik milyen gesztusokat tesz felé, az éppúgy nem fogja észrevenni, kik azok, akik megérdemlik az őszinteségét, mint ahogy azt sem, ha figyelmeztető jelzést kap az élettől, és nem fog tudni változtatni.”
11. ” Ha a saját szemébe a nő bele tud nézni, akkor nyugodtan, oldottan fog másnak a szemébe is nézni! Egyenes lesz a tartása. Persze ez nem az a szemtelen, kihívó, vadászó tekintet, amikor éppen egy pasira vadászik, hanem ez a derűs tekintet. Ez hiányzik ma Magyarországon. A sok derűs vidám tekintet!”
12. “A férfiak egy csomó mindent elvárnak a nőktől, miközben nem segítik őket. Elvárják azt is, hogy a nő megfelelő külsővel is rendelkezzen, miközben a pasi meg egy dagadt, elhanyagolt disznó.”
Nehéz dolog a helyes középutat eltalálni:
a szívet megkeményíteni az életre, és puhán tartani a szeretetre.
~Jeremias Gotthelf~
"Boldogságot teremt, ahogy a másik emberre nézel, mosolyogsz, és másokról gondoskodsz. Az igazi öröm nem függ sem vagyontól, sem hírnévtől."
Thich Nhat Hanh
Soha nem fordítok hátat a barátaimnak. Annyira azért nem bízom meg bennük.
Gene Perret
Az ember akkor a legmagányosabb, amikor sokan vannak körülötte,
de nincs ott az az egy, aki benne van minden csöndben!"
Mondd, mit tennél?
Mondd mit tennél, ha nem maradna több billentyű a zongorán?
Mondd mit tennél, ha nem lenne holnap a tegnap után?
Ha az utcán hiába szaladnál utánam,
ha nyoma sem lenne, hogy valaha nálad jártam?
Ha lábam láthatatlan szárnnyá változna,
Mondd mit tennél, ha a szó szádra fagyna?
Nem maradna több hang, mely megüzenhetné nekem,
mondd mit tennél, ha egy tollvonással érne véget az életem?
Ha tenger lelkem felzúgva darabokra szakadna,
és nem tudnád összeölelni egyetlen darabba...
Ha hirtelen megfagyna a szemedbe szökött indián nyár,
ha csupa fagy és jégvirág lenne a napsugár...
Mondd, mit tennél, ha megbocsátani késő volna?
Ha aki nevetve szidott, többé nem szólna...
Ha elfogyna a lét, ahogy dalnak refrénje...
ha nem kérdezném, vacsorád elég e?
Ha nem hívnálak dühtől fortyogva, mégis szeretve,
ha eltűnnék, ahogy ősz végén tarka lepke;
Ha reggel elpárologna illatom: mondd mit tennél?
Mikor ráeszmélnél, hogy nincsen több esély...
(Kerner Mariann)
Lassíts,
Az idő úgyis rohan,
Ezt elfelejtik sokan!
Szelektálj, mi fontos, mi az, mi nem:
Nem kell megfelelned úton-útfélen,
Mert ha átrepül feletted az őrangyalod,
Másként festeni a múltat hiába akarod,
Az ecsetet a kezed leejti, s itt hagyod."
(Pocsai Piroska: Ne siess! -versrészlet)
"Lehet-e jónak lenni egy rossz világban?
Sétálni télen kigombolt kabátban,
szalonnát szúrni fagyos ágra,
nem vadászni nyúlra, fácánra.
Koldus kezébe kenyeret nyomni,
csábítók között hűnek maradni,
házad kapuját kitárni,
hadd jöjjön hozzád akárki.
Kisgyerek könnyét letörölni,
senkivel soha nem pörölni,
dermedt verébért hajolni porka hóba,
más baját sosem hozni szóba.
Békét, nyugalmat, szépséget akarni,
adni, adni, mindig csak adni.
Tökéletesre lelni egy madár dalában…
Lehet-e jónak lenni egy rossz világban?"
Lásd meg a csodát
fűben,fában
minden apró
kis virágban.
Nyíljon a szemed
szépre, jóra
ne láss mindent
elmosódva.
Csodálkozz rá
a napsugárra,
fű közt alvó
kis bogárra.
A szemeddel együtt
nyílik lelked,
s a világ ezer
csodát felfed.
S ha szíved majd minden
szépre dobban,
keresd a csodát
önmagadban!
/Kormányos Sándor : Lásd meg a csodát/
“Egyre inkább az az érzésem, hogy az életünk egyetlen mondat, csak nem tudjuk kimondani, hogy mi az… A nagy találkozások, a lélekközeli pillanatok mindig azok voltak, amikor valakit megszerettem. Az igazi csoda a barátság, a valódi, emberközeli kapcsolat, amikor egyszer csak repül velünk az idő, és az az érzésünk, hogy mi már valahol találkoztunk. Néha egy pillanat többet ér, mint egy egész esztendő.” (Müller Péter)
“Játékaidat elvehetik, ruháidat, pénzedet is elvehetik mások. De nincsen olyan hatalma a földnek, amelyik elvehetné tőled azt, hogy a pillangónak tarka szárnya van, s hogy a rigófütty olyan az erdőn, mintha egy nagy kék virág nyílna ki benned. Nem veheti el senki tőled azt, hogy a tavaszi szellőnek édes nyírfaillata van, és selymes puha keze, mint a jó tündéreknek.” (Wass Albert)
“Ma van az a nap, amikor megünnepeljük a pillanatokat – megállunk, hogy érezzük a napfényt, és saját szivárványt építünk.
Ma van az a nap, amikor megünnepeljük a lehetőségeket, és nekivágunk saját kalandjainknak.
Ma van az a nap, amikor élünk és nem aggódunk, amikor megünnepeljük az örömöt, amikor időt találunk álmainkra, és arra, hogy higgyünk a csodákban.” (ismeretlen)
"Nem visz lift a sikerhez!
Neked kell megtenni a lépéseket"
Mindenki, aki meghallgat minket, és a teljes figyelmével ajándékoz meg, azt az érzést adhatja nekünk, hogy érdemes élni.
Ilyen a jó barát. A jó férj, vagy a jó feleség. Ilyen a jó szülő. Vagy akár egy idegen ember, aki végre figyel rád. Neked „ajándékozza” a figyelmét! Nagy és ritka dolog. Mert mondani a magunkét: könnyű. Én, én, én! Fújom az „én” nótámat, az „én” szövegemet, az „én” sztorimat, mert akkor érzem, hogy érdemes élni, ha beszélek, ha kimondhatom, ami nyom. Néha csak dől belőlem a szó, mert meg akarok szabadulni a gondjaimtól, a feszültségemtől. Vagy egyszerűen csak el akarom adni az egómat, és produkálom magam.
De hallgatni és némán figyelni valakire: nagy művészet. Ehhez jóság kell. Szeretet és alázat.
"Ne csukd be a szemed...
mert mindenki életében mindennap ragyog valami szépség."
(Léria Dipán)
“Csak a kicsinyes embereknek vannak rosszindulatú megjegyzései, és csak a kicsinyes emberek sértődnek meg ezeken. Légy nagy ember!”
(Andrew Matthews)
KAPNI, ELVENNI
A bölcselő, miközben a boltban vásárolt, politikus ismerősével találkozott. Utóbbi felháborodottan mesélte: mennyi mindennel vádolják, pedig mindenét, amije csak van, hazától kapta! Ő azután sohasem hagyta el az arany középutat, mert elítéli a szélsőségeket!
A bölcselő mosolygott, majd pedig megjegyezte:
- Hát te azután nem futsz a szomszédba egy kis csacsicsalamádéért! Amit szereztél, azt a hazától nem kaptad, hanem elvetted. A te arany középutad pedig igencsak fent volt, van, míg a mienké itt, lent. A két arany középút között azért van egy kis különbség!
A politikus nem vette szívére a dolgot, mivel nem is szokta ezt tenni a dolgokkal, hanem, ha értékesek, zsebrevágni azokat, ha értéktelenek, akkor pedig otthagyni. Elnevette magát:
- Hát, látod, én nem felejtettem ám el a mondást, amit az iskolában tanultunk: "Szemesnek áll a világ, vaknak alamizsna"!
- Így igaz, - bólintott a bölcselő - kis módosítással. Szemesnek áll, sőt, fekszik a világ, amíg a világ vak, és beéri alamizsnával!
" Álmodj magadnak szép napot, Ha már a nyár úgy itt hagyott. Álmodj magadnak színeket, Ha benned minden szürke lett. Álmodj nyíló virágokat, Andalító illatokat, S mire elér újra a tél, mesédben minden dalra kél! "
(Shakespeare )