Idősek otthona (beszélgetés)
Jó reggelt. Igen, igazad van Amaunet. Sajnos a mai világban nagyon nehéz megoldani a családokban az idős gondozást. Az én anyukám most 74 éves. Még ellátja magát, de kezdődnek a gondok fejben. Sajnos 250 km-re él tőlem. Költözni nem akar. Minket a munkánk a férjemmel Budapesthez köt. Persze mennyivel egyszerűbb lenne, ha a férjem mondjuk 60 évesen nyugdíjba mehetett volna, én meg 55 évesen mehetnék. De ugye nem lehet. Szóval itt is kőkeményen dolgozunk a megoldáson. Anyunak javasoltuk, hogy adja el a vidéki lakását, és vegyünk neki valamit hozzánk közelebb, de erről hallani sem akar. Ugyan voltak itt olyan vélemények, hogy valaki inkább otthon maradt gondozásin, de a gázszámlát ki kell fizetni... Szóval mi nem tudunk az ország másik felébe költözni, anyu meg nem akar hozzánk. Öreg fát nehéz átültetni. De kell megoldást találni. Ő még nem igényel 24 órás felügyeletet, nem demens, de fel kell készülni mindenre.
Nekem feltett szándékom, ha már nem leszek elég aktív, és elég lesz a kertben sétálgatnom, vagy már jól fog esni a doki közelsége, akkor befizetek egy ilyen otthonba.
Nagyobb biztonság a mai világban egy idős embernek, mint egyedül élni.
Sok embernek jó helye van ott!
Nekem is van több ilyen ismerősöm. Csak nem mindegy, hol van az a hely, és milyen. Mert van jó, és rossz is.
jaj, csak oda ne kelljen menni..
Gondolj bele, mennyien élnek még ennél is kevesebből! :(
Gondolom nem véletlen cserél nicket.
Egyedül élsz, 60 ezerből? Nagyon ügyes lehetsz.:))
Nem, itt van, tudom ki ő...;)
Vagy bekerült egy otthonba.
Gondolom szégyelli magát.
A fórumindító, már más néven van a portálon, de ide már nem jön...
sziasztok. Látom erre a madár sem jár...
Nem elfekvőben van! Egy normális idősek otthonában. Különbség!
szegény ! nem véletlenül gondolom azt , h ha menni kell , akkor úgy , mint az Anyum egyik napról a másikra :( ne kelljen éveket, hónapokat kínlódni :( mert annak akinek a hozzátartozója , annak legalább olyan rettenetes ! és a betegnek + szenvedés :(
vannak borzasztó dolgok,mikor töréssel operáltak,ott volt egy nő.szociális otthonból hozták,tele volt felfekvéssel,mosdáskor nyítt,mint egy állat.az infúziót kitépte magából,meg éjjel a pelenkát is,azt rágta.végül lekötözték.hát ez nem élet.a két lánya ott sírt mellette,mindketten külföldön dolgoztak.
hát nem tudom,az anyám minden reggel kiráncigálta a nagyanyámat az ágyból,a fotelben ült egész nap.este lefektette.aztán egyik nap végképp elaludt.
Igen, ez rettenetes... anyu a halála percéig mindennel tisztában volt, végig pontosan tudta, hogy mi történik. Otthon ment el, ápolási szempontból szerencsére viszonylag rövid ideig tartott (néhány hónap), ezt viszont előre nem tudhatjuk, és nem tudjuk befolyásolni. Nem állítom, hogy nem fordult meg naponta a fejemben, hogy úúúristen, meddig fog még tartani...
Én sem engedhettem, egyedül neveltem a fiamat. Szüleim kicsi nyugdíját épp hogy be tudtuk osztani hogy mind ehessünk még én is. Aztán nem vettek vissza a munkahelyemre. 10 hónap munkanélküliség után rákos lettem. Azóta még egyszer. Tehát a szülők elgondozása után nem sokkal rokkantsági ellátást kaptam, ami ma is tart. 63 évesen 60.000 ft. Épp hogy csak életben tart.
Még ez az élet is könnyebb, mint a szüleimet elfekvőben látni. De hát ki hogy érzi. Nem török pálcát senki felett. 2 testvérem is van, ők is azt mondták hogy ezt nem tehetik meg. Nem is tették. Fele annyit se mint én.
Én ezt nem engedhettem meg magamnak. :-(
Én a munkámat adtam fel azért hogy ezt ne kelljen nálunk senkinek átélni.
Nagyon sajnálom. Ennél szerintem jobb, ha valaki demens, de a teste egészséges...
Sajnos, az én édesanyám elfekvőben van, teljesen tiszta tudattal...ne éljétek àt ezt soha.
Még eszembe jutott, hogy ritkán, havonta kaptunk egy kis szelet csokit. Kínáltuk őt is, mindig tiltakozott, hogy nem kell, nem szereti! De csak erősködtünk, na ekkor tört belőle egy darabkát, de nem ette meg, hanem betette a konyhaszekrénybe. Később onnan újra megkaptuk.
A múltkor jött egy nő kukázni. A kukába dobtam előtte 3 mákos kiflit zacskóban, ami elkeveredett valahogy, a gyerekeim meg romlottnak minősítették. A nő ott rögtön megette. 😐 Úgy megsajnáltam, hogy összeszedtem egy szatyornyi mindenfélét a kamrából...
el nem cserélném,combjára,mellére.
a far-hát is isteni kirántva :) kedves idős szomszédnénimnek hajdanán 1x vittem rántott far-hátat / doktor úr fia ki volt akadva :) / h odaviszik neki a csirkemellét-combját ő pedig far-hátat kért :) de aki szeret csontot rágni , annak ez a fincsi :) naggggyon fincsi :D
További ajánlott fórumok: