Idősek otthona (beszélgetés)
:(
Lehet sírni... Ez a rothadó nyugat.
"Bécsben, ha valaki ilyen állami idősek otthonába szeretne bekerülni, de nincs megfelelő anyagi helyzetben, akkor sincs gond, a város kipótolja a hiányzó összeget."
Nálunk lesz vajon valaha ilyen? Nagy szükség lenne rá.
Én meg pont azt tervezem, hogy 1-2 év múlva feliratkoznék várólistára. csak találnom kellene valami megbízható és nem drága helyet mert kicsi a nyugdíjam nagyon. Lehet, ennyiért már sehová nem vesznek be.
na ja! :)))...de ha el is árulnák nem biztos hogy oda tartozna az illető,vagy lenne hely,vagy a várólista is hosszú lehet stb...
Mondjuk ez szerencsére nem foglalkoztat,az lenne a leges-legutolsó hogy be adjam anyum bár milyen is....
Mert, ha kerületi, ide csak helyiek jöhetnek. Mindenhol meg kell nézni. Nekem régebbi kolléganőm pl. a Balaton mellett kapott helyet, ahol nagyon szeret lenni, de nem emlékszem már, hol van...
Főleg úgy, hogy senki nem árulja el hogy melyik az. :)
El hiszem,és tényleg nehéz kifogni.Pláne be kerülni! :)
Van, ahol az állami intézmény is remekül működik. Csak nehéz kifogni...
köszi amit át küldtél! nagyon örülök neki!!!
Biztos nem ott nézted ahol én. De nem szeretnélek rábeszélni, és bocs.
megnéztem,hát nem olcsó készítmény az biztos! :) ..de sehol nem olvastam hogy kedély javító,és hogy energikusabb lesz tőle az ember....:(
szia! köszi!
utána nézek!...hátha lehet recept nélkül is kapni!
de jó lenne,nagyon örülnék neki!!! :)))
Ágnes! Anyukádnak lehet hogy segítene a Glutation. Ez jó közérzetet biztosít, javítja a kedélyállapotot, energikusabb lesz tőle az ember. Méregtelenít, és erősíti az immunrendszert.
szia! :) Valami hasonló van nálunk is,igaz az én Anyum"csak"77 éves lesz,de most megint a depi határán van mint évekkel ezelőtt! Ma is pl 2 óra után alig tudtam ki könyörögni az ágyból!Idáig rá fogta hogy meleg van,nincs kedve semmihez,de ma már nem volt meleg.Kinomban főztem egy erős kávét,és tejjel meg itattam vele,hátha kicsit fel élénkül!
Valószínű, hogy ez a smucigság betegség. Pedig hát senki nem viszi magával a sírba. Ilyenkor azt jut eszembe, hogy az örökösöknek több marad - remélhetőleg megtalálják.
az én anyámnak is az kéne,hogy valaki szórakoztassa.mivel mi kevés beszédűek vagyunk,hát egy társalkodónő kéne neki.
van három,vagy négy télikabátja,már bőven kifogyott belőle,de ezt a fiamtól kaptam,a másik tetszik.hisz már nem jár sehova.de jobban is teszi,mikor utoljára volt a keresztanyám lányával a temetőben,sajnos baleset történt vele.a keresztanyámat életemben talán háromszor láttam.utoljára köszöntem neki,jó napot.
A két fiammal együtt élek a 89 éves Anyukámmal.Megértelek.Sajnos a helyzet hétről hétre rosszabb.Depis és pánikolós,elkivánná ,hogy valaki üljön mellette a nap 24 órájából 24-et!No és persze állandóan rendelkezésére álljon egy orvos.
hát igen,a pelenkára sajnálja a pénzt.inkább bugyit vesz,amit aztán kidob a kukába.az anyám mondjuk nem éhezik,mert amit megkíván meghozat magának.pl egész évben paradicsomot.a múlt héten vettem először.
Akiről írtam, még télen is 3 köbméter gázt fogyaszt. Egyszer 4 lett valahogyan, bement a szolgáltatóhoz reklamálni, nézzék meg az órát, elromlott, őt mindenki át akarja verni.
Nála addig nem lehet kidobni semmit, míg él, kategorikusan kijelentette. Nemrég kifestette az egyik szobát, mert vendéget vár. Mondtam, hogy ideális alkalom a lomtalanításhoz, ami nem kell, azt már nehogy visszavigye. Nem a fenét... ugyanúgy tele vannak a szekrények soha nem hordott, özönvíz előtti ruhákkal.
Többféle formája van a spórolásnak náluk. Egyik az, hogy nem vesznek semmit. Másik, hogy begyűjtenek minden "hátha jó lesz valamire" cuccot. Harmadik a "nem dobunk ki semmit". Ennek következménye általában az, hogy hiába van mindene, amikor kellene, nem találja meg a kupiban.
Közel jársz az igazsághoz, csak nincs kút. Még a klotyót is a felfogott mosogatóvízzel önti le. :( Nem tudok vele mit tenni. A tesóm szerint gyámság alá kellene helyeztetni. Két éve majdnem felrobbantotta a társas házat. A közösképviselő hatóságilag zárta el a gázt nála, mert szivárgás volt. És anyu nem azon problémázott, hogy szóljon nekünk, hogy baj van, vagy szerelőt kellene hívni. Nem-nem. Hanem azon, hogy nyáron miért van az órában 3m3 gázfogyasztás. Tök véletlen tudtam meg, hogy nem megy nála semmi. Lavórban, merülő víz forralóval melegítette a vizet. Persze azonnal összefogtunk a tesómmal, korszerűsítettük a fűtését, bojlert cseréltünk, tűzhelyet stb. Mindent mi álltunk. Utána csináltunk nála egy lomtalanítással egybe kötött nagytakarítást. Na azóta is hallgatjuk. Kb 10 m3 szemetet hajigáltunk ki.
Csak arról van szó, hogy nem kellene megvonnia magától mindent. Rongyos ruhákban, széttaposott papucsban járni, éhezni. Attól még lehet takarékos, hogy elfogadható szinten megvásárolja magának a szükségleteit. Amit ők csinálnak, az nem takarékosság, hanem smucigság. Sajnos, bele lehet golyózni.
ja,majd a feje alá teszik.volt egy öreg munkatársam.a fia régen meghalt,a lányával,meg a feleségével élt.néha átment a kocsmába,várta,hogy valaki fizessen neki.már nagyon öreg volt,ott állt a piacon pár zöldséggel a remegő kezében.aztán mindegyik meghalt,hogy ki az örökös?
Hány ilyen van, akiknek telne rá, de nem vásárolnak :(
Hét közben önkormányzati támogatással gyakorlatilag ingyen kap ebédet. Hétvégére is lehetne rendelni, de az pár forinttal drágább. Inkább nem eszik! Vizet a csapból nem enged, azért fizetni kell- kútról hordja be vödörben, azzal locsikál, öntögeti fazékba, és percenként dugja bele az ujját, nehogy TÚL meleg legyen... ősztől tavaszig nem fürdik, mert fázik. Azért fázik, mert nem fűt. Villanyt kapcsolni félhomályban szigorúan tilos, csakis sötétben és csakis energiatakarékosat. Hordozható cserépkályha van a konyhában, mert fűt és főzni is lehet a tetején. Ha nincs fűtési szezon, akkor főzés sincs. Különben minek főzne, hiszen hozzák az ingyen ebédet. Be lehet osztani 1 adagot egész napra: felkelés 10-kor, 11-kor megérkezik az ebéd. Ebből van pár falat reggeli, a maradékot megeszi délután. Tokkal-vonóval együtt a napi étkezés megvan 300 forintból.
Pénz a takarékban.
az enyém is ilyen.mondjuk a finom kajára,gyümölcsre még télen sem sajnálja a pénzt.de hogy vegyen egy szappant?
én is mikor hallom reggel,hogy kotorászik az apám régi pisztolydobozában.most reggel egy szütyőt hozott ki,abban volt az ezres.de miért kell ide-oda dugdosni?
Igazából anyu nem a párnába dugdossa a pénzt, hanem a bankszámlán tartja. Ezt csak hasonlatnak írtam. Alug használ vizet, mert pénzbe kerül és még sorolhatnám. A múltkor, mikor a tesóm ment hozzá, ócska mosóporral akart hajat mosni - valami termékbemutatón kapta - mert elfogyott a samponja. Persze, hogy vettünk neki. Van pénze, de minden forint kiadása fájdalommal jár neki. Ez is egy betegség szerintem. Télen inkább fagyoskodik meg ilyesmi. Mikor adtunk neki rezsire pénzt, azt is a bankba rakta. Ezért inkább kaját veszek neki.
Ez nagyon szép tőled!
Az én anyumnak is szokása mindenhová dugdosni a pénzét,hiába mondom neki senki nem megy be hozzá,senkinek nem kell az ő kis pénze!Mikor kb. 3-4 éve kórházba került mert csinált egy hülyeséget,és ebből kifolyólag át kellett kutatni az egész lakását gyógyszerek után,egy csomó helyen pénzt is találtunk,nem nagy összegeket,de azért volt!
Ebédre egy db.-ig én is be fizettem,azt mikor jobban volt fözöcskézett,meg el fogadta amit én is főztem,de most megint kezd nagyon vissza esni,kezd újra depis lenni,semmi nem érdekli stb...
Mama - anyósom - egy viszonylag jó otthonban van. A fővárostól nem messze. Rendesen ellátják, tiszta meg minden. De kb. egy szekrényni vadonatúj cuccot vittünk be neki beköltözéskor. Pamut fehérneműket, törölközőket melegítőt, pólót, hálóinget szóval, mindent ami kell. Hát szinte semmi nincs meg belőle. Most volt is egy affér az Otthonnal, mert kértek külön kórházi csomagot és még mást is. Mondtuk nekik a férjemmel, hogy elvben számozásod, mosózsákos rendszer van, tehát keressék meg a Mama dolgait. Persze otthon minden össze van készítve, minden eshetőségre, nem vagyunk messze. Ha gond van, akkor visszük a cuccot. De azért nem viszem be, hogy minden eltűnjön. Arra hivatkoznak, hogy idős demens emberek, pakolgatnak egymás szekrényében. Ok. De akkor miért nem lehetett eddig zárni a szekrényeket? Októberben költöztünk be Mamával. Én már egy hónap után láttam, hogy gondok vannak. Mosózsákot, számozott ruhát nem láttam. Mondjuk mindig tiszta rendes ruhában volt és van anyósom. ezért nem is tettük szóvá. De kiverte a biztosítékot, hogy most meg ilyen-olyan célra vigyek be cuccot... Nem fogok, mert nem látom biztosítva, hogy meg is lesz a ruha.
nem is nekem,hanem a húgomnak,ő él vele.hát idegileg teljesen tönkrement.
További ajánlott fórumok: