Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: fórum

Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)


56114. Anyagi
2015. jan. 9. 17:13

Mit kéne főzni a hét végére?


Holnap (már egy hete készülök rá) valószínűleg olyan sajtos tésztát csinálok, ami sajtszósszal készül, aztán össze kell sütni a sütőben.

Valami leves is kéne, mert ebből én max. csak kóstolhatok...

56113. Anyagi
2015. jan. 9. 17:10

Sziasztok!

Egész nap görcsölget az epém. :((

56112. mmacus (válaszként erre: 56111. - 0e40d7eb14)
2015. jan. 9. 15:14
Köszi, ezt inkább nem alkalmaznám.
56111. 0e40d7eb14 (válaszként erre: 56105. - Mmacus)
2015. jan. 9. 14:55

Mire lehet használni?! Hát babot,lencsét főzni vele, ha pecsenyét sütsz, akkor alá önteni, leszűrve, kis rántással és felvert tojással önálló levesnek, de jót tesz bármilyen raguleves, zöldséglevesnek, akár párolt rizs felöntéséhez...

ezt nevezik spórolásnak.

56110. lúdanyó
2015. jan. 9. 14:26
:)
56109. forrest2010 (válaszként erre: 56107. - Alidamolnar)
2015. jan. 9. 14:05
Íznek teszek bele 1-2-3 db kettévágott , nyáron spájzolt paprikát , nem szeretik nálunk beletöltve , nekem attól még töltött paprika , megboldogult gyerekkoromba a Mamikám mindig tett bele direkt csak csupasz gombócokat , nem mindenki ette meg főzve a paprikát / és már akkor is spóroltunk ezerrel /
56108. Lisy50 (válaszként erre: 56107. - Alidamolnar)
2015. jan. 9. 12:56
Nálunk húsleves,főtt hús,krumpli,paradicsom és gyümölcs szósz.
2015. jan. 9. 12:30

Mit főztök hét végén, Lányok?

Mi ma a maradék tökfőzeléket esszük még.

Holnapra paradicsomos húsgombócra (majdnem-töltöttpaprikára gondoltam).

Vasárnap sült tarja, párolt káposzta, és krumpli valamilyen formában.

56106. geranna7 (válaszként erre: 56104. - Edina51)
2015. jan. 9. 09:26
Főzelékek..amibe fokhagyma is kell. Olyan levesekbe amibe szintén fokhagyma . Ha megkocsonyásodik a lé a zsírt leszedheted és jó egy rántásnak amit hamar elhasználsz.
56105. mmacus (válaszként erre: 56104. - Edina51)
2015. jan. 9. 08:32
Én is mindig kiöntöttem még. Azt a zsíros levet nem is tudom, mire lenne célszerű elhasználni. Régen anyukám a moslékba öntötte.
56104. Edina51 (válaszként erre: 56100. - Anyagi)
2015. jan. 9. 08:27
Mi mindenre? Én sokszor csinálok,a levét kiöntöm:(
56103. forrest2010 (válaszként erre: 56087. - Dodi44)
2015. jan. 9. 01:33
Nincs valahol a közeledbe olyan tejbolt , ahol van friss tej ? nálunk heti 2 alkalommal jön a boci-kocsi , nagyon finom !
56102. forrest2010 (válaszként erre: 56092. - 99279bb06f)
2015. jan. 9. 01:31
Rántást is készítek előre és a fagyosba tartom / szégyen gyalázat , de hiába főzőcskézek 40valahány éve , van h nem találom el a rántásmennyiséget , mindig mondom , ha híg akkor leves , ha sűrű , akkor főzelék !!! :) Az én rántásom nem készül el gyorsan , ha felette állok , megőszül a maradék pár szál még barna hajam ! ha + otthagyom , tuti , h odaég ! ezért inkább duplafenekú serpenyőbe + még vastag vaslap és nagyon lassan pirítom , szép egyenletes lesz a végén .
56101. lúdanyó
2015. jan. 8. 20:57
:)
56100. Anyagi (válaszként erre: 56089. - Forrest2010)
2015. jan. 8. 19:34

Nem csináltam már vagy két éve, de régebben évente néhányszor csináltam abált szalonnát itthon. (jó fokhagymásan, megpaprikázva... hmmm, de finom!)

No, annak a levét mi mindenre lehet felhasználni!!! :)

Ami pedig nem kellett rögtön, azt kis adagokban lefagyasztottam zacskókban, későbbi felhasználásra.

56099. Anyagi (válaszként erre: 56088. - Guruljka)
2015. jan. 8. 19:29

Akár kacsa akár serészsírban szoktam szinte szétpárolni/sütni/karamellizálni rengeteg felkarikázott hagymát. De a zsír mennyiségéhez képest tényleg sokat. Lehűtve, jól megsózva kenyérre kenve finom vacsora egy teával.

Persze nem túl gyakran, mert az egészségességéről azért lehet beszélni...

56098. Anyagi (válaszként erre: 56087. - Dodi44)
2015. jan. 8. 19:22
Néha veszek a piacon nyers tejet, abból lehet csinálni kefirt, joghurtot, túrót, sajtot és persze aludttejet.
56097. Anyagi (válaszként erre: 56085. - Forrest2010)
2015. jan. 8. 19:19
Köszönöm Neked is!
56096. Anyagi (válaszként erre: 56082. - Briell14)
2015. jan. 8. 19:17

Józan paraszti ésszel én is azt gondolnám, hogy megsül egyszerre, de azért kíváncsi voltam a ti szakértő véleményetekre.

Köszönöm mindenkinek!

56095. Anyagi
2015. jan. 8. 19:14

Sziasztok!

Én még a két ünnep között vettem 3 tálca tojást - jól bírja sokáig a pincében ...

Azért a két ünnep között, mert Karácsony előtt felvitték az árakat és minden nagyon drága volt, újévben pedig alig voltak kint néhányan az eladók közül, szóval 38 Ft-ért vettem a nagyobb tojásokat.

56094. 99279bb06f (válaszként erre: 56093. - Guruljka)
2015. jan. 8. 18:49

Holnap a szomszédasszony megy a falunkba, majd megnézi ott is a tojást, lehet hogy erre olcsóbb, mert van háztáji.

Nagy bevásárlóban még nem láttam, hogy ennyire drága lett volna. :(

56093. Guruljka (válaszként erre: 56092. - 99279bb06f)
2015. jan. 8. 18:34

Én is csináltam előre rántást, befőttesüvegben volt a hűtőben.


Akkor is jó volt előre elkészítve, mikor nagyon lassan főtt a bab, és én dolgozni mentem, a berántása a férjemre maradt. Ő pedig ügyesen főzött, de rántást soha nem mert csinálni! Az előre készet pedig felmelegítette, levés levessel elkeverte, berántotta vele ügyesen! :D



Ma vettem tojást, 36-ért a sima boltit! :D

56092. 99279bb06f (válaszként erre: 56088. - Guruljka)
2015. jan. 8. 18:27
Rántást is szoktam eltenni egy kis fedeles tálban. Amikor kevés az időm, akkor csak egy kanállal kiveszek belőle, és már folytathatom is a főzést. Tudom, hogy hamar elkészül egy rántás, de az plusz edény, és oda kell figyelni arra a pár percre. Ez nem mindig sikerül, hisz ezer felé vonják el a figyelmem. :)
56091. alidamolnar (válaszként erre: 56084. - 99279bb06f)
2015. jan. 8. 15:02

Jesszus!:((

Most vettem, 34 Ft/db, L-es méret (itt felénk egy tésztaüzemben veszem, az övéké mindig friss és finom).

2015. jan. 8. 12:26
Ha néha főzök marhalábszárpörit , én is nagyobb adagot főzök / v a kicsit is elosztom többfelé , gulyáslevesbe , babgulyásba is finom /
56089. forrest2010 (válaszként erre: 56088. - Guruljka)
2015. jan. 8. 12:24
Nekem mindig van hagymazsírom , sima is + hurkazsíron / ami sav.káp. alá , papr. krumpli alá is finom / ha van ilyen olyan finom zsírom , muszáj vele valamit kezdeni , nem mehet pocsékba semmi ! / egyik régi kolleganőm mesélte , h ő disznóvágásnál abalével főzi a toroskáposztát , mi nem vágunk disznót , de sütök hurkát és marad a zsírja , az jó a hagymazsírhoz /
56088. Guruljka (válaszként erre: 56052. - Alidamolnar)
2015. jan. 8. 00:59

Régi ismerősünk volt két idős hölgy, anya és leánya.

Házhoz szállították nekik a meleg ebédet a szociális konyháról. Ők sokszor elspóroltak egy-egy adagot és lefagyasztották. Már nem emlékszem pontosan, talán két adagot hozattak, de nem mindig ették meg.


Pluszban (még a régi Nőklapja végezte) volt egy kísérlet, hogy mennyi gáz vagy villany használ el az ember egy normál és többszörös adag elkészítéséhez. Kiderült, hogy tulajdonképp minél nagyobb az adag, annál kisebb energia kell az elkészültéhez. Ők is azt ajánlották, hogy ha már nekifogunk, inkább nagyobb adagot készítsünk, és fagyasszuk le, ami nem fogy el, vagy amit szándékosan nem tálalunk.

Pörkölt lefagyasztva lehet akár egy jó feltét

is...


Én, ha tarját veszek, elég bőkezűen csontozom le, a húsos csontot lefagyasztom. Hó végén remek pöri lesz belőle, akár egy rizses húshoz is jó.


De lehet ám hagymát is dinsztelni, ha a hagyma is olcsó és jó, no meg van kicsi időnk nagy adagot aprítani. Zsírjával együtt a sima hűtőben is eláll, és ha sietünk, csak bele kell kanalazni.

56087. Dodi44 (válaszként erre: 56061. - Anyagi)
2015. jan. 8. 00:37

Irigyellek, hogy Te tudsz aludttejet csinalni!

Az itteni bolti tejek, megbudosodnek, de aludttej az nem lesz!

Pedig mar probaltam evokanalnyi kulonbozo tejfeleket is belejuk keverni... :(

56086. forrest2010 (válaszként erre: 56084. - 99279bb06f)
2015. jan. 8. 00:36
Iszonyat sok !!!! valószínú , h azért , mert most kevés van ! 8-9 tyúkból mostanába örülök , ha 1 hét alatt összejön 1 doboz tojás , míg amikor dömping van , akkor hetente 50 is . én szoktam olyankor fagyasztani belőle , egyesével , villával kicsit felverem és kicsi vaniliás krémtúrós dobozba fagyasztom le , ha megfagyott , akkor zacsiba borítom . Igaz , h ezt nem sok dologra használom , de jó arra , h akkor is legyen , ha nincs / db-onként van zacsizva , ne ragadjon nekem össze / jó egy kis levestésztára , v grizgalusnak , májgalusnak , v olyan sütibe , amibe elég 1 tojás , ilyenkor a palacsinta is csak 1 tojást kap , meg a kevert kakaósom is / amikor végképp nem volt tojásom , olyankor hajtogatottat sütöttem régen , abba nem volt létszükséglet a tojás .
56085. forrest2010 (válaszként erre: 56058. - Anyagi)
2015. jan. 8. 00:26
Valamikor hajdanán vettem széles őzgerincformát 2 db-ot , egyik néhány centivel hosszabb volt , de egyszerre megsült benne a kakaóskalács , csakhogy 3 db férne be a sütőbe , pont 1 kilónyi lisztből gyúrva . Az első 2 csak lemez , szörnyen néz már ki , rozsdásodik + minden / mégis ez volt a jobb !!! / a másik 2 alu . nem is vastagabb méretre épp akkora , mint a rövidebb lemez , de muszály tovább a sütőbe hagynom , mert amikor a lemezesnek már csodás a színe , az alumíniumban még hótt sápadt . Ezzel a sok dumával csak azt akartam mondani , h nem azzal volt gondom , amelyiknek hosszabb volt a mérete , abba a 2 formába megsülr egyszerre a kalács . Mindig őzgerincbe sütöm a kakaóst , nem foszlósformába / a trapéz a foszlóskalács formája / nekem abba tetszik jobban.

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook