Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)
Mit kéne főzni a hét végére?
Holnap (már egy hete készülök rá) valószínűleg olyan sajtos tésztát csinálok, ami sajtszósszal készül, aztán össze kell sütni a sütőben.
Valami leves is kéne, mert ebből én max. csak kóstolhatok...
Sziasztok!
Egész nap görcsölget az epém. :((
Mire lehet használni?! Hát babot,lencsét főzni vele, ha pecsenyét sütsz, akkor alá önteni, leszűrve, kis rántással és felvert tojással önálló levesnek, de jót tesz bármilyen raguleves, zöldséglevesnek, akár párolt rizs felöntéséhez...
ezt nevezik spórolásnak.
Mit főztök hét végén, Lányok?
Mi ma a maradék tökfőzeléket esszük még.
Holnapra paradicsomos húsgombócra (majdnem-töltöttpaprikára gondoltam).
Vasárnap sült tarja, párolt káposzta, és krumpli valamilyen formában.
Nem csináltam már vagy két éve, de régebben évente néhányszor csináltam abált szalonnát itthon. (jó fokhagymásan, megpaprikázva... hmmm, de finom!)
No, annak a levét mi mindenre lehet felhasználni!!! :)
Ami pedig nem kellett rögtön, azt kis adagokban lefagyasztottam zacskókban, későbbi felhasználásra.
Akár kacsa akár serészsírban szoktam szinte szétpárolni/sütni/karamellizálni rengeteg felkarikázott hagymát. De a zsír mennyiségéhez képest tényleg sokat. Lehűtve, jól megsózva kenyérre kenve finom vacsora egy teával.
Persze nem túl gyakran, mert az egészségességéről azért lehet beszélni...
Józan paraszti ésszel én is azt gondolnám, hogy megsül egyszerre, de azért kíváncsi voltam a ti szakértő véleményetekre.
Köszönöm mindenkinek!
Sziasztok!
Én még a két ünnep között vettem 3 tálca tojást - jól bírja sokáig a pincében ...
Azért a két ünnep között, mert Karácsony előtt felvitték az árakat és minden nagyon drága volt, újévben pedig alig voltak kint néhányan az eladók közül, szóval 38 Ft-ért vettem a nagyobb tojásokat.
Holnap a szomszédasszony megy a falunkba, majd megnézi ott is a tojást, lehet hogy erre olcsóbb, mert van háztáji.
Nagy bevásárlóban még nem láttam, hogy ennyire drága lett volna. :(
Én is csináltam előre rántást, befőttesüvegben volt a hűtőben.
Akkor is jó volt előre elkészítve, mikor nagyon lassan főtt a bab, és én dolgozni mentem, a berántása a férjemre maradt. Ő pedig ügyesen főzött, de rántást soha nem mert csinálni! Az előre készet pedig felmelegítette, levés levessel elkeverte, berántotta vele ügyesen! :D
Ma vettem tojást, 36-ért a sima boltit! :D
Jesszus!:((
Most vettem, 34 Ft/db, L-es méret (itt felénk egy tésztaüzemben veszem, az övéké mindig friss és finom).
Régi ismerősünk volt két idős hölgy, anya és leánya.
Házhoz szállították nekik a meleg ebédet a szociális konyháról. Ők sokszor elspóroltak egy-egy adagot és lefagyasztották. Már nem emlékszem pontosan, talán két adagot hozattak, de nem mindig ették meg.
Pluszban (még a régi Nőklapja végezte) volt egy kísérlet, hogy mennyi gáz vagy villany használ el az ember egy normál és többszörös adag elkészítéséhez. Kiderült, hogy tulajdonképp minél nagyobb az adag, annál kisebb energia kell az elkészültéhez. Ők is azt ajánlották, hogy ha már nekifogunk, inkább nagyobb adagot készítsünk, és fagyasszuk le, ami nem fogy el, vagy amit szándékosan nem tálalunk.
Pörkölt lefagyasztva lehet akár egy jó feltét
is...
Én, ha tarját veszek, elég bőkezűen csontozom le, a húsos csontot lefagyasztom. Hó végén remek pöri lesz belőle, akár egy rizses húshoz is jó.
De lehet ám hagymát is dinsztelni, ha a hagyma is olcsó és jó, no meg van kicsi időnk nagy adagot aprítani. Zsírjával együtt a sima hűtőben is eláll, és ha sietünk, csak bele kell kanalazni.
Irigyellek, hogy Te tudsz aludttejet csinalni!
Az itteni bolti tejek, megbudosodnek, de aludttej az nem lesz!
Pedig mar probaltam evokanalnyi kulonbozo tejfeleket is belejuk keverni... :(
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)