Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)
Egyéni tapasztalatom:
Ha egyben sütök csirkét (pl. sütőzacskóben) akkor mindég elfogy egy evésre.
Ha serpenyőben/lábasban, akkor marad másnapra is... ?
Szóval kimentem mégis a piacra:
Előszöris jól megáztam,
Aztán vettem 2 cs.mellet,
egy kisebb pulykacombot.
1 kg. apró gombát (350 FT-ért!!!)
almát, zöldséget.
A Spárban pedig akciós, 340 Ft-os, nagy vödrös magyar tejfölt sikerült kapnom. Igaz, 12%-os.
Egy vödörrel rögtön felmelegítettem (kézmelegre, nagyon pici lángon, elosztóval, vagy akár a radiátoron. Amikor kivált a savója, lecsöpögtettem és összekevertem sóval és apróra vágott édes hagymával. Ezt hívjuk mi fehér körözöttnek, nagyon üde és finom! Lett egy nagy tálnyi! 340-ért! :))
A gomba felét kirántottam és az egyik cs.mellet is felszeletelve - rizibizivel.
A csontokból és a másik mell feléből leves készült (azért, hogy zsírmentes legyen, hogy én is tudjak valamit enni.)
És egy fél mellet még le is fagyasztottam.
A pulykacombból gombás husi lesz - már a jövő hét elejére.
Holnap a sajtos sült tészta lesz - nekem meg a maradék leves.
Gondolkodom még rajta, hogy van itthon egy nagy csomag répám, azt felhasználva egy adag vadasszószt készítek magamnak, hogy legyen mit elvinnem magammal a melóhelyre vagy 2 napig.
Holnap karajcsontból lesz leves, egész csirkét fogok sütőzacskóban sütni. Hozzá krumplipüré és meggyszósz lesz. Ebből nekünk még hétfőre is bőven fog maradni.
Sütni nem tervezek, hármunknak nem éri meg. Lehet, hogy 1-1 tálka gesztenyepürét készítek. Még karácsony előtt bevásároltam gesztenyemasszából, de nem került rá sor.
A szilveszterkor megmaradt virslik is a fagyasztóban lapulva várják, mikor kerülnek frankfurti levesbe. Szerintem a jövő hétnél tovább nem várakoztatom őket. Éppen jó kis kelkáposztám van itthon.
Úgy szoktam, hogy veszek egy közepes fejet, pár külső levelét mindig belefőzöm a húslevesbe, a már kisebbre kopott közepéből pedig frankfurti leves készül.
Továbbra is szívesen alkalmazom a technikámat, zárás előtt megyek a K-be, húsok, zöldségek, gyümölcsök, tejtermékek nagyon baráti áron vannak olyankor. És ha bejön a vasárnapi zárva tartás, szombaton estefelé különösen érdemes lesz beiktatni egy beszerzést.
Csak néztem a tojást, nem vettem.
Utoljára bespájzoltam 3 tálcával a pincébe! :))
Nagyon ügyi vagy! :)
A sportszelet engem is érdekelne, de tudod, az epém....
A mai nasi a következő volt?
A löttyedtebb almákat meghámoztam és megdinszteltem fahéjjal és tettem bele néhány szem mazsolát is. Aztán hosszú fagylaltos poharakba rétegeztem sima kefirrel. Az gyümölcsöt lehet édesíteni cukorral vagy mézzel, de én édesítőszert raktam most bele.
Teljes vacsorát pótolt, nagyon jóllaktunk vele!:)
Szerencsés vaby! :)
Megnéztem direkt, nálunk 40-45 Ft. a tojás.
Simán lehet cs.szárnyból pörit csinálni! És finom is. :)
Csak ilyenkor mindég megjegyzem, hogy szerintem, bár mostanság divatos, de nem túl kifizetendő a szárny vásárlása.:( Alig van rajta hús, a legtöbb a bőr meg a csont és csak 100-150 Ft/Kg-mal olcsóbb, mint a comb például. Szóval nem éri meg - szerintem...
Tökéletesen igazad van.
Hüledezek, amikor látom a csirkeszárny árát az akármilyen combhoz képest.
Amúgy én nagyon szeretem a püspökfalatot. :)
A farrészes felsőcomb a héten 545/kg. (I.osztályú) Lehetne ezt elemezni, melyik éri meg jobban... Én személy szerint egyiket sem preferálom.
Csak azért említettem meg, mert egy hozzászólásban olvastam, hogy az olcsósága miatt veszi valaki a szárnyat. Arányaiban talán a comb még így is jobban megéri... 380 <-> 545 ??? Nem tudom, igazából nem is érdekel, mert nem érint, nem szeretjük. A családom inkább lemondana a husiról, ha szárnyat akarnék eléjük tenni. Sok olcsó megoldás van egyébként, pl a hétvégén a fél kilós csirkemáj (szív nélkül) 199 Ft.
Attól függ,hogy kinek mi az olcsóbb!
Mert nálunk van a piacon 4 Pipi bolt(az egyik közeli faluban van a baromfifeldolgozó,és annak a boltjai),és ott szoktam venni másodosztályú csirkeszárnyakat venni.Azok 380 ft/kg-ja...
Az első osztályúak azok azt hiszem 580 vagy 680 ft/kg.De a másodosztályúak "csak" annyiban különböznek az elsőtől,hogy ha szállításkor eltörik a csirke szárnyai akkor azok lesznek a másodosztályúak!
olyan nagyon jó ötleted van..:)
Meg csináltam..:) besamel + sajt belekeverve..de a szalonna tényleg hiányzott..:)
ma felébredtem és oyan süthetnékem támatt..sötöttem linzer karikát + psort szeletet..Mig az egyik be"érik..:) addig a másik ehető..:) és soká el állnak (vagy nem..:)
Köszi.
Akkor főzni fogok ilyet én is. Az az igazság, hogy én nem is nagyon vagyok húsos, a férjem pedig szereti a szárnyat nagyon, akkor biztosan paprikásnak is szeretni fogja.
És legalább elfogy a fagyóból.
Meeeennyiiii?????
Nálunk,tőlünk nem messze van 1 kis bolt(maszek),és 30 ft a tojás darabja.
A piacon is a városban 32-34 ft...
A Tescó-ban,és a nagyobb áruházakban vannak nálunk annyiért db-ja a tojásnak!
Ne haragudj,hogy a hozzászólásodhoz szólok.
Én mostanában én nagyon sokat csinálok csirkeszárnyból pörköltet,mivek csak arra van pénzünk.Nem rossz,csak nincs sok hús a szárnyon :-(
Mi voltunk reggel piacon, bőrig áztunk, naná, hogy akkor erősített be az eső, amikor ott bolyongtunk.
Csinált már valaki csak csirke szárnyból csirkepaprikást?
Mert a fagyót fogyasztom ki, és igaz, hogy holnapra sült tarját terveztem, de a lányom azt mondta, ő csak párolt zöldséget kér. Így kettőnknek most nem sütnék tarját, viszont egy jó paprikást megkívántam. És van pár csomag csirkeszárny a fagyóban...
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)