Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)
Szia Ági, idemásoltam a választ:
"A felszívódást befolyásoló egyéb tényezők
Az étel mennyire főtt és pépesített. Minél jobban, annál gyorsabb a felszívódás. A nyers sárgarépa például egyértelműen lassú, míg levesben majdhogynem szétfőtt példányok már inkább gyorsak. A krumplinál szintén nagyon jellemző ez, a krumplipüré számít a leggyorsabb felszívódásúnak, így ez tiltólistás. A pirítás, puffasztás is gyorsítja a felszívódást, ezért a pirítós kenyér, melegszendvics, puffasztott búza nem javasoltak."
A paradicsomra is azt mondták, h minél inkább feldolgozott annál gyorsabb a felszívódás, tehát annál inkább tiltólistás, pl, a lasagne esetében 1. amikor elteszed télire a paradicsomot, 2. amikor összerottyantod a darált hússal, 3. amikor már rétegezve készresütöd. Háromszor 'dolgoztad fel" tehát ne csodálkozz ha az egekben lesz utána a vércukrod. Még szerencse hogy nem szeretem a lasagne-t. Elolvasom vagy meghallgatom, próbálom be is tartani ezeket de továbbra sem tudom úgy igazán felfogni!!!! Azt mondják, ha valaki már rálép erre az ösvényre, mindenképp odajut hogy előbb utóbb gyógyszer is kell, és ezt szeretném amennyire csak lehet kihúzni, azért szeretném a diétát tartani, és csak ott engedni ahol a saját eszem szerint talán legkevésbé ártok. Ha mégis melléeszek (a férjem szerint nem szabad használni azt a szót h bűnözök mert az már eleve rossz lelkiismeretet okoz) akkor megmagyarázom magamnak, hogy több kárt tennék, ha ettől vagy attól az ételtől vagy összetevőtől megfosztanám magam és ahhoz a vitaminhoz vagy ásv. anyaghoz akármihez nem jut úgy hozzá a szervezetem. És mivel a pirítós nem feltétlenül olyan ami muszáj a szervezetnek, inkább azt mellőzőm. És mondjuk nyugodtabb lelkiismerettel eszek egy kis csíramálét ami viszont tele van E vitaminnal.
Megnéztem, nálunk nem szép, ráadásul szerintem a vödör is kisebb,a Lid.-be vettem végül méz édeset 229ft/kg-ért,az is görög,szerintem még olcsóbban is jövök ki!
Sajnos a mi Sp.runkba ránk szólnak ha megrakod nagyon a vödröt,a Li.l-be tavaly nem szóltak.:)
Ismeritek a serpenyős melegszendvicset?- szikkadt péksüteményekhez-:
(Kizárólag nem letapadós bevonatú serpenyőben (teflon)lehet elkészíteni)
kb egy evőkanálnyi, de lehet több is- reszelt sajtot -bármilyet- keverj össze apróra vágott bármivel-sonka,szalámi, zöldségféle, lecsöpögtetett tonhal-tedd a forró serpenyőbe, majd ha a sajt megolvadt, akkor nyomd rá a szelet kenyeret.Hagyd hogy piruljon meg a sajt alul, majd fordítsd meg, és a kenyeret is pirítsd kicsit. Isteni!
Valamikor vettem olyan vastag vaslapot , végül is lángelosztót , amit a gázon használok a jénai alá , nagyon jó és azon is lehet pirítóst sütni zsiradék nélkül , nem fér rá egy nagy szelet , jó az kis szelettel is , nagyon klassz !
Szoktam szárazon pirítani tésztát , akkor is ezt a vaslapot használom , h ne égjen + , ne piruljon hirtelen .
Én is pont ezen gondolkodtam el. Decemberben amikor legnagyobb a kiadásunk nagyon nehezen lehetne a legnagyobb összegeket megspórolni.
Esetleg még azon filóztam,hogy most egy bizonyos összeggel elkezdeni és nyárton nagyobb összegeket betenni és szeptembertől csökkentve az összeget. Nyáron szerínten nagyobb összegeket lehet félretenni,mint télen.
Vacsora a következő volt:
Barna, magos bagett átpirítva (Szilveszter előtti napon vettem), rányomva némi majonéz, rá szendvicssonka (1040 FT/kg. volt), egy-egy vékony karika erőspaprika, paradicsom és tea.
Tényleg, utoljára a Szilveszter előtti napon voltam boltban és akkor is csak kenyeret, tejet, néhány szem akciós paradicsomot (300 Ft/kg) vettem. A paprikát pedig még előbb, Karácsonyra vásároltam. Papírtörlőbe csavartam egyenként és betettem zacskóba, a hűtő zöldséges dobozában még mindég teljesen jól érzi magát. (200 Ft/kosár=5 darab volt)
Finom is az! Már írtál róla, úgyhogy biztos vagyok benne, hogy szép emlékeid vannak erről!! :))
Piacokon lehet kapni öntöttvas lángelosztót, amit, ha kis lángra felteszel a gázra, imitálhatod a sparhelt lapját.
És van olyan nyeles, szögletes, több rétegű lyukacsos lap is amit kifejezettem kenyérpirításra adnak.
????????
Ezt még sosem hallottam! Nem a kenyér a tilos, hanem a pirítása? Miért????
De jó! Hozzád fogunk menni tanácsért! :))
Mennyire volt folyékony a pitypangméz? Lehet kenyérre is kenni?
Csak megfestik a szirmok a szirupot vagy ízt is adnak neki?
És ha tennénk bele egy kis zselésítőt, vagy pektint? Akár dzsemfix-et?
Igen, az egészséges embereknek! Aki cukorbeteg (nem tartom magam annak!!) nem eheti mert gyorsan szívódik fel a feldolgozottsága miatt. Ezt leírom ugyan, mert olvastam és mondták, de valahogy tiltakozok az eszem ellene és nem értem! Ugyanez vonatkozik a krumplipürére is. Az is gyomorbetegeknek állítólag nagyon jó, de cukorbetegnek szinte tilos.
Mindenesetre most sült ki a kenyerem, és azt ettem padlizsánkrémmel vacsorára.
BUÉK mindenkinek!
Nyáron készítettem többször is pitypangmézet. Sajnos már rég elfogyott. Finom volt. :)
Most olvastam, érdekesség :
Pitypang méz
Ez egy hamis méz, mert, hogy köze sincs a méhecskékhez. És nekem messze nem is lett olyan sűrűségű mint a valódi méz. Egy rakat oldalon elolvastam ki, hogyan készíti, mennyi ideig főzi, volt aki azt írta fél órát, volt aki 1 órát. Egy biztos én 4 órán keresztül főztem kis lángon, semmiképpen sem forralva. Az eredmény méz szerű, de azért kissé folyós lett. Viszont eszméletlen finom. Azt vettem észre főzés közben hogy a 12 éves fiam ki-be mászkál a konyhából és egyfolytában kóstolt, ízlett neki. A legkisebb ma már ezzel itta a teáját, és a reggeli is vajas mézes kenyér volt. Érdemes elkészíteni, valóban nagyon finom. Ami nem mellékes, hogy az ára az 1 kiló cukor, fél citrom ára, ebből 3 kis üveg mézünk lett. Az eltarthatóságát ne kérdezzétek, mivel erre 1 utalást találtam, ahol annyit írtak, hogy hűtőben sokáig eláll. Nálunk tuti nem tart majd sokáig. Eddig 2 adagot készítettünk, de mivel tökéletes enni, süteményekbe, teába, azt hiszem nem lesz hosszú életű és készíthetünk nemsokára ismét.
A gyermeklánycű: Megtalálható réteken, legelőkön, árokpartokon, kertekben, szinte mindenütt elterjedt növény. Áprilisban, májusban virágzik, feltűnő színe miatt messziről észrevehető.
A növény gyökerét és levelét gyűjtik, és mindkettőből teát készítenek. A tea gyógyhatásai a következők:
étvágygerjesztő, emésztést serkentő, epeműködést elősegítő,vizelethajtó,vértisztító, májtisztító. A virágokban és a levelekben B2, és C-vitamin található
És egy érdekesség: az ősszel begyűjtött gyökerekből kávépótló szert is készítenek.
Hozzávalók:
2 összmarék virág, (ez a két markunk összetéve), 1 liter víz, fél citrom, 1 kg cukor
Elkészítése:
A virágokat leszedjük, ezzel kezdjük, arra azért figyeljünk, hogy ne út mellől szedjük. Meg lehet mosni van ahol azt írják, én nem tettem, mert hogy van ahol kifejezetten nem ajánlják, mert aki megmossa, lemossa róla a virágport is. Tehát én nem mostam meg meghagytuk a virágport rajtuk. Leszedés után essünk is neki, mert a virágok 1,5-2 óra elteltével becsukódnak. Ezzel nincs gond, ha levágjuk a zöld részt. Ugyanis van ahol azt írja vágjuk le, én készítettem így is, hogy levágtam és úgyis, hogy nem tettem. Az eredmény ugyanaz, nagyon finom és semmi keserű íz. A keserű az a szárában van neki, na nálunk az nem került bele, a virágokat a fej alatt tépkedtük le.
Szóval a virágokat a vízzel egy edénybe tesszük és kis lángon egészen amíg elkezd bugyogni főzzük. Ne forraljuk! Majd levesszük a tűzről és lefedve reggelig pihenni hagyjuk.
Az első adagnál így tettem, a másodiknál nem pihentettem hanem azonnal folytattam, az eredmény szemre és ízre ugyanaz lett.
Szóval ha pihent vagy nem a következő a folyamat. A főzetet leszűrjük sűrű szitán, én egy textil pelenkán tettem, és a virágokból is jól kinyomkodjuk a levet. Hozzáadjuk a cukrot, a karikára vágott citromot,és ezt így főzzük.
Szépen lassan kis lángon, nem forralva. Én 4 órán keresztül főztem, nem tudom ha tovább főzném sűrűbb lenne e, mert erre max fél 1 órát találtam. Azt írja ha sokáig főzzük hamar kicukrosodik. Hát az enyém ezt szerintem nem fogja megélni, hogy látom a fogyását, ha meg mégis, akkor sem keseredek el, hisz a cukrosodott méz melegítve ugyanúgy folyóssá válik, és ugyanolyan jó a sütikbe is mint a sima.
Ja és ne dumáljak annyit. Szóval ha úgy gondoljuk már jó lesz akkor üvegekbe töltjük, és dunsztba (takaróba téve) hagyjuk kihűlni.
Olvass tovább: [link]
Nálunk is maradékfelhasználás volt ma:
A ház ura a maradék sárgaborsót ette, én paradicsomos krumplit és a "maradék" a többi maradékot : tárkonyos leves, bolognai tészta.
Még mindég van egy fél adag túróstészta és kalács is.
De holnapra palóclevest főzök! :)
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)