Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)
Ma lefagyasztott kész kaja volt az ebédünk, nekem a múltkor lefagyasztott egy adag paradicsomos káposzta főzelék, férjemnek szintén egy adag tarhonyás husi.
Mindkettő jót lűrte a mélyhűtést és a felengedést is (tegnap este áttettem a fagyóból a rendes hűtőbe őket).
Szóval ez jól működik, talált kaja (régebben ha maradt egy adag, kidobtam, de jó ez a fórum, azóta annyi mindent másképpen csinálok!:)
Off:
"Tisztelt Gyalogosok!
(Kedves megszívatandók!)
A családi költségvetés hiánya miatt, január 1-étől legnagyobb sajnálatomra, a házam előtti járdaszakaszra bevezetem a "JÁRDADÍJAT".
A heti matrica ára 1.800,- forint, a havi matrica 6.500,- forint, az éves matrica ára pedig 12.000,- forint lesz.
Havi bontásban a legkedvezőbb konstrukció csupán havi 1.000,- forinttal terheli meg mindenki pénztárcáját, ezért nem is várom, hogy másfelé terelődjön a gyalogosforgalom a házam elől.
Akinek még ez sem felel meg, évi 6.000,- forintért válthat un. "TÚLOLDALI MATRICÁT", mellyel a szemközti szomszéd járdaszakasza lesz használható.
A legolcsóbb konstrukció az "ELKERÜLŐ MATRICA" lesz évi 3.000,- forintért, mellyel a környező utcák lesznek használhatóak, ha ott mégsem vezetnének be hasonló intézkedéseket!
Matricákat holnaptól kötelező megvásárolni, melyet a gyaloglás megkezdése előtt jól látható helyen (pl. homlokon, esetleg a szájon) kell elhelyezni.
A matricavásárlás egyszerűen készpénzfizetéssel történik, a nagymama ül majd a kapuban a nap 24 órájában.
Megértésüket és támogatásukat köszönöm."
Off vége.
A mikrós tojássütőmbe (kép róla a képeim közt) csináltam lágytojást úgy, hogy az edényke aljára tettem egy pici olajat, abba apróra felvágva egy szelet kolbászt, rá a tojás, megsóztam és apróra vágott snidlinget szórtam a tetejére.
Maradék, megpirított kalács volt hozzá.
Nyami!
Persze nem nekem, mert vigyázok az epémre...
Idén nagyon sok volt az eső, egy szem kukorica sem kelt ki. Pedig mind kicsírázott.
Egy jó volt idén, hogy nem voltak csupasz csigák. Ezt a rengeteg esőt már ők sem bírták. :)
Biztos finom!
Én nem vagyok húsos, így a zöldségekből készült paprikás nekem elég. A zöldborsópaprikás nokedlival az egyik kedvencem!
De jó ötlet!!!
Cserépbe ülteted? És mikor?
Az ebéd (akciós) tejfölös gombapaprikás főtt tésztával és csemege uborka volt.
Csináltam még paradicsomos krumplit, csak kifelejtettem belőle a hagymát. :(( Majd pótlom : főzök egyet egy pici vízben és hozzáöntöm.
Nálam is tört már el jénai. És a mocsokra jellemző, hogy nem üresen, koszosan, hanem vagy tisztára mosva-törölve, vagy tele étellel törik. :D
A teflonos tepsiben nem csalódtam. Nem ég le benne, és jobban felforrósodik, mint a pléh tepsi, ezért az alján lévő is megpirul.
Nem szeretem amikor ráharapok valamilyen fűszerre, ezért teatojásba szoktam tenni.
Sajnos elkallódott valahova, ezért most gézből készült kis zacskóba csomagolom.
'...hiszen jön a tavasz!...'
Bár igazad lenne, mert már nagyon unom ezt a telet. :)
A régi időkben, amikor még tudtunk normálisan húst venni, akkor combból készítettem a pörköltet (fedő alatt, kis lángon, mindenféle plusz folyadék nélkül, csak saját levében puhul meg). A zöldbabot kevés olajon megfonnyasztottam, és a kettőt összekeverve nagyon ízletes Zöldbabpörköltet kaptam.
Na most kicsit ábrándoztam. :)
Az a jó vetőmag, ami az első termésből van, és elég néhány hüvelyt meghagyni, az ha elszárad (akkor érett), tiszta, egészséges, bio terményt fogsz jövőre ültetni, ami biztos, hogy nincs kezelve semmivel sem.
A lencsét próbáljátok ki. Annyira aranyos kicsi fehér virágai vannak. Olyan, mint egy kis bokor rezgő. Kb. 3 dk-ból lett 10-14 dkg - ez volt a próba. Azóta minden évben ültetek, nem is a mennyiség, hanem az édes kis virágai miatt. :)
Ha beáztatod a babot, akkor másnapra kezd kijönni belőle a csíra. Ezt nyugodtan el lehet ültetni.
Sőt úgy szoktam, hogy egy napra beáztatom mindig a babot, zöldborsót, lencsét - és másnap jól beöntözött földbe ültetem el. Gyorsabban kel ki, hisz kapott már egy kis előkezelést.
Na akkor ez a "megfejtés"! Én frisset nem kapnék itt helyben, talán a városban se bárhol.
Szárított viszont mindig van a boltban. (És amikor régen elkezdtem használni, akkor is csak szárított volt kapható.)
Mit találtam egy fűszerzacsin (szeretem a lestyánt, alias vegetafű):
Lestyános briós
(2 főre)
200 g briós héj nélkül, kockára vágva
só
lestyán (1 tk)
kevés őrölt szerecsendió
kb. 60 ml meleg tej
1 tojás
kivajazott sütőformák
A briós kockákat egy tálba helyezzük, és minden összetevővel elkeverjük. Ízesítjük.
Kb. 5 percig állni hagyjuk, majd a kivajazott formákba öntjük.
Főtt marhához vagy sülthöz adjuk.
Nálam egy késhegynyi megy kb. egy fazék ételbe.
Érdekes, amit mondasz. Anno még egészben lehetett szárított gyömbért kapni, és a reszelővel nem bírtuk, kicsorbította...
Egészbe főztünk az ételbe darabokat. Megszámoltuk, megnnyi főtt bele (akkor még nagy fazékkal főztünk, ötünkre, több étkezésre) és addig kotorásztunk még tálalás előtt, míg mind meg nem került, mert ráharapni kellemetlen volt.
Egy alkalommal a szomszéd emberkének segítettünk,kerek születésnapra hívott vendégeket, és mi főztünk, tálaltunk, stb. Boldog is volt! Ő csak bevásárolt.
A gulyásba is főztünk egész gyömbért, a másik vendég családra való tekintettel kevesebbet annál, mint amit mi megszoktunk. De azért volt benne. (És bár kicsit nehezen, de mind megtaláltuk...)Kicsit izgultunk is, mert ez titkos hozzávaló volt, de mindenki remeknek találta a gulyást. Szokatlan ízről senki nem szólt, de az arcokon sem látszott meglepődés.
Karfioltorta
Hozzávalók:
1 kisebb karfiol
só
2 db erőleveskocka
Fasírt hozzávalói:
50 dkg darált hús
1 szelet szikkadt kenyér
1 db tojás
1 db vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
só
őrölt bors
szerecsendió
20 dkg bacon a külső réteg beborításához
Köret hozzávalói.
50 dkg krumpli
só
kakukkfű
Elkészítése:
Az egész karfiolt a leveskockával és sóval ízesített vízben főzzük félpuhára. Ezután óvatosan emeljük ki a vízből, majd alaposan csepegtessük le, és tegyük félre, hogy kihűljön.
A szikkadt kenyeret áztassuk be tejbe, majd amikor már jól megszívta magát, alaposan nyomkodjuk ki.
A darált húst tegyük bele egy tálba, majd adjuk hozzá a kinyomkodott kenyeret, az apróra összevágott vöröshagymát, nyomjuk bele a fokhagymát, majd ízlés szerint sózzuk és fűszerezzük. Ezután alaposan keverjük össze. Végül adjuk hozzá az egész tojást, és jól dolgozzuk össze a masszát.
Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd helyezzük el rajta kör alakban a felszeletelt bacont. Ezután helyezzük a bacon közepére a kihűlt, egész karfiolt, majd lapogassuk rá a fasírtot úgy, hogy mindenhol befedje. Ezután borítsuk be a kimaradt baconnel.
A krumplit vékonyan szeleteljük fel, majd ízlés szerint sózzuk, és szórjuk meg kakukkfűvel. Ezután helyezzük a tepsiben lévő becsomagolt karfiol köré, és locsoljuk meg 1-2 evőkanál olajjal, majd alufóliával fedjük le a tepsi tetejét.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten pároljuk 45-50 percig. Ezután vegyük le a fóliát, majd vegyük magasabbra a hőfokot, és süssük szép pirosra. (lehet a karfiol enged egy kevéske levet ezt kanállal szedjük ki sütés előtt)
A sütőből kivéve hagyjuk egy kicsit hűlni mielőtt felszeletelnénk.
Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel a bundás karfiolt, majd a sült krumplival kínáljuk.
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)