Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: fórum

Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)


56024. marlenka70 (válaszként erre: 56020. - Mmacus)
2015. jan. 4. 16:25
Köszönöm, majd utánna nézek :-)
56023. mmacus (válaszként erre: 56018. - Anyagi)
2015. jan. 4. 16:25
A legjobb térelválasztó:)
56022. Anyagi (válaszként erre: 56016. - Marlenka70)
2015. jan. 4. 16:24

Szerintem simán kikel.


Az lehet gond, ha F1-es hibrid, mert akkor nem biztos, hogy ugyanolyan lesz, mint amiről szüretelted, de mindenképpen ehető.

A másik gond az lehet, hogy nincs csávázva a vetőmag, így védtelenebb a kártevőkkel szemben a csírázási időszakban.


Gazdaboltokban, Baumax-ban, Praktikerben, nagyobb élelmiszerüzletekben mindég van tavasszal vetőmag.

56021. mmacus
2015. jan. 4. 16:24
*tényleg
56020. mmacus (válaszként erre: 56016. - Marlenka70)
2015. jan. 4. 16:24
Én a vetőmagboltban szoktam venni. Nem hiszem, hogy az éretlenül vett bab alkalmas vetőmagnak. Férjem nagymamája még arra is mindig ügyelt, hogy az első terméseket hagyta meg magnak mindenen, nem tudom, ennek télnyeg van-e jelentősége.
56019. mmacus (válaszként erre: 56011. - Anyagi)
2015. jan. 4. 16:22
Igen, akkor valószínűleg másra számított és csalódott szegény.
56018. Anyagi (válaszként erre: 56007. - Mmacus)
2015. jan. 4. 16:17
Amíg fel nem futott a kerítésre a borostyán, minden tavasszal végigültettem babbal. Szép is, finom is!
56017. Anyagi (válaszként erre: 56002. - 99279bb06f)
2015. jan. 4. 16:14

Ezt még sohasem hallottam! :)

Én tavasszal zöldborsóból szoktam pörköltet készíteni és nokedlival tálalom. Szerintem összekeverve az igazi!

56016. marlenka70 (válaszként erre: 56007. - Mmacus)
2015. jan. 4. 16:13
Hol lehet venni azt a nagyszemű cirmos bab vetőmagját? Azt megtudnád mondani ha tavaly kifejtve vettem és abból szárítottam ki néhány szemet az ki fog kelni? Vagy csak akkor jó ha a szárán szárad ki?
56015. Anyagi (válaszként erre: 56001. - 99279bb06f)
2015. jan. 4. 16:12
Hát ebben aztán van minden! :)
56014. Anyagi (válaszként erre: 55999. - 99279bb06f)
2015. jan. 4. 16:11
Azt írta az eredeti oldalon a blogger, hogy ő 4 órán át főzte, de nem lett sűrű. Ezért gondoltam némi pektinre esetleg.
56013. Anyagi (válaszként erre: 55999. - 99279bb06f)
2015. jan. 4. 16:08

De jó!

Mindenképpen ki fogom próbálni!


Bár a szörpökkel hadilábon állok, mert láttam készítésnél, hogy mennyi cukor van benne és zavar a tudata!

56012. Anyagi (válaszként erre: 55998. - Szabot.88)
2015. jan. 4. 16:04

Szoktam olyat, hogy a zöldbabot ressre megfőzöm és összekeverem tejföllel, amibe rakok egy tojást, sót, borsot és adagtól függően egy csapott kanál lisztet. Innentől ami van otthon az mehet még bele, de nagyon finom, ha apró kockákra vágott sajtot (főleg, ha füstölt), vagy sonka/felvágott maradék és egyéb fűszerek ízlés szerint, teszünk bele.

A jénait/kicsi tepsit kizsírozom, zsemlemorzsázom és beleöntöm a masszát. A tetejére is szórok prézlit és megsütöm.

Szépen szeletelhető egytálétel lesz belőle, ha nincs benne húsféle, köretnek is finom.


Elkészíthető spárgából, baból, karfiolból, vagy ami éppen eszetekbe jut!


Tapasztalatom : Érdemes a zsemlemorzsát előre megpirítani egy kicsit, mert úgy finomabb az íze!


Ja igen! A fiam mindég húzza a száját, ha zöldbabfőzelék van, de ezt maga kéri, hogy csináljunk!

56011. Anyagi (válaszként erre: 55991. - Mmacus)
2015. jan. 4. 15:53

Elég régen csináltam utoljára és lehet, hogy akkor sem lelkesedett érte, de nem utasította el kereken. -Öregszik a Drágám....


Viszont mi nagyon szeretjük! Valószínűleg az volt a baj, hogy belenézett a fazékba mikor még félig volt csak kész és azt hitte, hogy sima gulyásleves (az a kedvence) és nem erre az ízre készült.

56010. Anyagi (válaszként erre: 55988. - Szabot.88)
2015. jan. 4. 15:49

Ez érdekes, mert ez - szerintem - alapvetően gulyás és eredetileg birkából készült. (Nagggyon finom!)

Marhából is készítik, de én az akciós (ezer alatt volt kilója) sertéslapockából készítettem, úgy hogy amikor a pörköltöt kelengedtem vízzel, tettem bele egy marhahúsleves kockát - az ízhatás miatt. Meg úgy fűszereztem, mintha marha lenne : egy kis köménymag, bors és fokhagyma is került bele. Ilyenkor megvan a gulyásnak a marhás fílingje.

56009. Anyagi
2015. jan. 4. 15:36

Megvolt az ebéd:

Húsleves/palócleves - kinek-kinek ízlése szerint.

Utána lekváros és kakaós palacsinta.


Visszamentem a Spárba, vettem még néhány akciós (egyenes) kiflit és egy kiló akciós (390 Ft./kg.) zselés szaloncukrot, mert a család szomorúan körözött a kiürült cukros tányér körül.

Ezen kívül sikerült beszereznem egy fél trapista sajtot, melynek lejárati ideje a jövő hét csütörtök, de rengeteg volt belőle. 500 Ft-ba került az egész.

Bár van némi izgalom bennem, mert az van ráírva, hogy light (elolvastam a címkéjét, azt írták, hogy tejből van), de amerikai sült sajtostésztát gondoltam csinálni egy részéből, arra mindenképpen jó lesz.

56008. 99279bb06f (válaszként erre: 56007. - Mmacus)
2015. jan. 4. 14:06
Nem húztam ki, a novemberben még szedtem le néhány darabot, ami jó volt a húslevesbe.
56007. mmacus (válaszként erre: 56006. - 99279bb06f)
2015. jan. 4. 13:41
:) És amikor leérik, ne húzd ki, mert még egyszer szokott teremni, ha jó rá az idő és nem szárad fel. A fejteni való babot szeretem még nagyon, (azt a cirmos nagyszeműt) a kerítés mellé vetve egy sor szokott lenni, aztán csak győzzük szedni.
56006. 99279bb06f (válaszként erre: 56005. - Mmacus)
2015. jan. 4. 13:37
Én is nagyon szeretem a zöldbabot, azért is imádom, mert elvetek 20 dkg-ot, és 6 kg-ot szüretelek belőle! :)
56005. mmacus (válaszként erre: 55998. - Szabot.88)
2015. jan. 4. 13:34
Én meg éppen azért főzöm, mert mindenhogy szeretjük a zöldbabot:) Palócleveshez a zöldhüvelyű a kedvencem. Rakott zöldbabnak, zöldbablevesnek, főzeléknek a sárga is nagyon finom.
56004. lúdanyó
2015. jan. 4. 13:34
:)
56003. 99279bb06f
2015. jan. 4. 13:18

Ha elfogynak a hűtőbedöglésből kapott maradékaim, akkor az egyik kedvencem el fogom készíteni.

Eredetileg Baconnal töltött krumpli (nem hiszem hogy lesz baconom).

Jó nagy krumplit megmosok és egyben megsütöm.

Ha megsült, akkor hosszában félbe vágom és bele teszek sült bacont, egy kis snidlinget és besamelt, majd szelet sajttal a vágatot letakarom, ismét beteszem a sütőbe és a sajt barnulásáig sütöm.

Imádom. :)

56002. 99279bb06f
2015. jan. 4. 12:51

Forrest: egyszerre írtuk. :)


A zöldbab pörköltet is nagyon szeretem, amit a tálalás előtt egy felvert tojással átsütök.

56001. 99279bb06f (válaszként erre: 55998. - Szabot.88)
2015. jan. 4. 12:50

A zöldbabot rakottan is szeretem.

A tepsibe alulra néhány szelet nyers krumpli karikázva, majd a párolt zöldbab, és erre rá az előfőzött rizses darált hús (pörköltösen), majd egy sor főtt szarvacska tészta.

Ez így folytatódik, míg tartanak a hozzávalók. A tetejére jó sok tejfölt teszek, és sütőben átsütöm.

56000. forrest2010 (válaszként erre: 55998. - Szabot.88)
2015. jan. 4. 12:43
...pedig a rakott zöldbab + a zöldbabfőzelék is isteni fini .
55999. 99279bb06f (válaszként erre: 55947. - Anyagi)
2015. jan. 4. 12:35

A pittypangméz hígabb, mint a virágméz, amit a szorgos kis méhecskék készítenek.

Kenyérre úgy kentem, hogy a vajjal összedolgoztam, és úgy nem folyt.

Teába finom volt.


Ha zselésítő lenne benne (nem használok), akkor hasonló lenne, mint a zselésített szörp.


Az is lehet, hogy azért nem volt sűrűbb, mert nem volt benne annyi cukor és nem főztem olyan sokáig, mint a legelsőt - ezért nem is sűrűsödött be annyira.

Az első főzésem olyan állagú lett, hogy hígabb, a méznél, de azért csurgatni lehetett csak.

A többi főzést inkább üdítőnek készítettem, mert finom, lágy érzés volt a számban. Az íze is finom volt (ezt mások mondták, mivel én nem érzek ízeket). Citrommal és vízzel felhigítva literszámban fogyasztottam. :)

55998. szabot.88
2015. jan. 4. 11:57
Én meg még művebbet :)))) de más formában pl nem eszik a zöldbabot. Így tudom ritkán becsempészni. :)
55997. mmacus (válaszként erre: 55996. - Szabot.88)
2015. jan. 4. 11:50
Én mű palóclevest szoktam főzni.:)
55996. szabot.88
2015. jan. 4. 11:49
Az igazi palóc leves birkahússal készül.
55995. szabot.88 (válaszként erre: 55990. - Mmacus)
2015. jan. 4. 11:48
Abba is azt teszek. A húst kiturkálják (próbáltam).

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook