Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)
Szerintem simán kikel.
Az lehet gond, ha F1-es hibrid, mert akkor nem biztos, hogy ugyanolyan lesz, mint amiről szüretelted, de mindenképpen ehető.
A másik gond az lehet, hogy nincs csávázva a vetőmag, így védtelenebb a kártevőkkel szemben a csírázási időszakban.
Gazdaboltokban, Baumax-ban, Praktikerben, nagyobb élelmiszerüzletekben mindég van tavasszal vetőmag.
Ezt még sohasem hallottam! :)
Én tavasszal zöldborsóból szoktam pörköltet készíteni és nokedlival tálalom. Szerintem összekeverve az igazi!
De jó!
Mindenképpen ki fogom próbálni!
Bár a szörpökkel hadilábon állok, mert láttam készítésnél, hogy mennyi cukor van benne és zavar a tudata!
Szoktam olyat, hogy a zöldbabot ressre megfőzöm és összekeverem tejföllel, amibe rakok egy tojást, sót, borsot és adagtól függően egy csapott kanál lisztet. Innentől ami van otthon az mehet még bele, de nagyon finom, ha apró kockákra vágott sajtot (főleg, ha füstölt), vagy sonka/felvágott maradék és egyéb fűszerek ízlés szerint, teszünk bele.
A jénait/kicsi tepsit kizsírozom, zsemlemorzsázom és beleöntöm a masszát. A tetejére is szórok prézlit és megsütöm.
Szépen szeletelhető egytálétel lesz belőle, ha nincs benne húsféle, köretnek is finom.
Elkészíthető spárgából, baból, karfiolból, vagy ami éppen eszetekbe jut!
Tapasztalatom : Érdemes a zsemlemorzsát előre megpirítani egy kicsit, mert úgy finomabb az íze!
Ja igen! A fiam mindég húzza a száját, ha zöldbabfőzelék van, de ezt maga kéri, hogy csináljunk!
Elég régen csináltam utoljára és lehet, hogy akkor sem lelkesedett érte, de nem utasította el kereken. -Öregszik a Drágám....
Viszont mi nagyon szeretjük! Valószínűleg az volt a baj, hogy belenézett a fazékba mikor még félig volt csak kész és azt hitte, hogy sima gulyásleves (az a kedvence) és nem erre az ízre készült.
Ez érdekes, mert ez - szerintem - alapvetően gulyás és eredetileg birkából készült. (Nagggyon finom!)
Marhából is készítik, de én az akciós (ezer alatt volt kilója) sertéslapockából készítettem, úgy hogy amikor a pörköltöt kelengedtem vízzel, tettem bele egy marhahúsleves kockát - az ízhatás miatt. Meg úgy fűszereztem, mintha marha lenne : egy kis köménymag, bors és fokhagyma is került bele. Ilyenkor megvan a gulyásnak a marhás fílingje.
Megvolt az ebéd:
Húsleves/palócleves - kinek-kinek ízlése szerint.
Utána lekváros és kakaós palacsinta.
Visszamentem a Spárba, vettem még néhány akciós (egyenes) kiflit és egy kiló akciós (390 Ft./kg.) zselés szaloncukrot, mert a család szomorúan körözött a kiürült cukros tányér körül.
Ezen kívül sikerült beszereznem egy fél trapista sajtot, melynek lejárati ideje a jövő hét csütörtök, de rengeteg volt belőle. 500 Ft-ba került az egész.
Bár van némi izgalom bennem, mert az van ráírva, hogy light (elolvastam a címkéjét, azt írták, hogy tejből van), de amerikai sült sajtostésztát gondoltam csinálni egy részéből, arra mindenképpen jó lesz.
Ha elfogynak a hűtőbedöglésből kapott maradékaim, akkor az egyik kedvencem el fogom készíteni.
Eredetileg Baconnal töltött krumpli (nem hiszem hogy lesz baconom).
Jó nagy krumplit megmosok és egyben megsütöm.
Ha megsült, akkor hosszában félbe vágom és bele teszek sült bacont, egy kis snidlinget és besamelt, majd szelet sajttal a vágatot letakarom, ismét beteszem a sütőbe és a sajt barnulásáig sütöm.
Imádom. :)
Forrest: egyszerre írtuk. :)
A zöldbab pörköltet is nagyon szeretem, amit a tálalás előtt egy felvert tojással átsütök.
A zöldbabot rakottan is szeretem.
A tepsibe alulra néhány szelet nyers krumpli karikázva, majd a párolt zöldbab, és erre rá az előfőzött rizses darált hús (pörköltösen), majd egy sor főtt szarvacska tészta.
Ez így folytatódik, míg tartanak a hozzávalók. A tetejére jó sok tejfölt teszek, és sütőben átsütöm.
A pittypangméz hígabb, mint a virágméz, amit a szorgos kis méhecskék készítenek.
Kenyérre úgy kentem, hogy a vajjal összedolgoztam, és úgy nem folyt.
Teába finom volt.
Ha zselésítő lenne benne (nem használok), akkor hasonló lenne, mint a zselésített szörp.
Az is lehet, hogy azért nem volt sűrűbb, mert nem volt benne annyi cukor és nem főztem olyan sokáig, mint a legelsőt - ezért nem is sűrűsödött be annyira.
Az első főzésem olyan állagú lett, hogy hígabb, a méznél, de azért csurgatni lehetett csak.
A többi főzést inkább üdítőnek készítettem, mert finom, lágy érzés volt a számban. Az íze is finom volt (ezt mások mondták, mivel én nem érzek ízeket). Citrommal és vízzel felhigítva literszámban fogyasztottam. :)
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)