Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)
Na, most mindenhez hozzászóltam, úgyhogy megyek fogat mosni.
Mindenkinek jó pihenést, szép álmokat kívánok! :)
:(
Akkor már ugyanott tartok, mit ha egy serpenyőben sütném. Ráadásul nem mindenkinek van kicsi sütője és a sütő begyújtása nem túl takarékos dolog néhány szelet húsért.
Na akkor:
A pici cukorral, liszttel megfuttatott élesztő felét minden nap kivesszük (fel lehet használni ezt is) és a kivett mennyiséget friss liszttel újrapótoljuk. Kb. egy hét. Jellegzetes íze, illata van.
Egy hét elteltével liszttel át lehet gyúrni és szárítva-morzsolva vászon zsákban, jól szellőző hűvös helyen lehet tárolni. Az ezzel az élesztővel gyúrt kenyértésztából lehet eltenni szárítva, ha elfogyott az anyakovász vagy lusták vagyunk elbíbelődni vele.
Én inkább nem is sütök panírozottat. Legfeljebb a fiamnak.
Rántott húst sütöttem már sütőben, de több olajat kellett ráspriccelni, mint ahogy a receptben írták.
Én igen!
Bár csak azért, mert ismerem a igazi kovászkészítés menetét.
Az igazi kovászt vagy egy hétig "etetik", hogy jó legyen és csak akkor érdemes szórakozni vele, ha hetente egyszer-kétszer biztosan használod.
Nem is beszélve, hogy édes tésztához nem az igazi, mert jellegénél fogva van egy savanykás mellékíze.
Biztos ettetek már kovászos kenyeret, finom, de jellegzetes ízű.
Én fél kiló liszthez szoktam egy fél kocka friss élesztőt használni.
Lefagyasztod a friss élesztőt? Ha felenged jól használható?
Nem!
A csont felőli oldalon, sütés előtt körbe kell vágni a húst (egészen ott, ahol a hús véget ér) és ha jó puhára párolod, sütés után könnyebb kihúzni az inakat.
De ha nem - hát majd leszopogatják!!!
Tényleg "tök jó"!
Nagyon örülök, hogy rátaláltam a módszerre, mert bár szeretjük, azért nem csináltam gyakrabban, mert az apró gomba panírozása elég pepecs.
Utoljára,ez előtt, saját szedésű őzlábgombát paníroztam. Na, ott meg az volt a bajom, hogy negyedekbe kellett vágnom, mert túl nagy volt a panírozáshoz..... :))
Őszintén szólva szerintem egyik panír sem süthető sütőben :(
Egyszer kipróbáltam, de nem volt az igazi.
Igyekszem minden helyen kispórolni az olaj tetemes részét az ételekből, de a rántott dolgoknál ez nekem nem megy.
Ügyes és ötletes vagy!!! :))
Ami megterem azt fel is lehet használni a család élelmezésére! Ha nem így, akkor valami praktikával másféleképpen! Veszendőbe semmi nem mehet egy IGAZI háziasszony konyhájából! :D
Ma "ló láb" volt a menü.
A férjem hívja így a pulyka alsó combját.
Vegetával, fokhagymával és paprikával-paradicsommal ízesítettem, majd 25 percre beraktam a kuktába. Mikor már finom puha volt, visszaforraltam a levét, de nem zsírjára csak, hogy finom (az inaktól) ragacsos szaftja legyen.
Maradék zöldséges rizst adtam mellé.
Hamis marcipán fillérekből 10 perc alatt
Hozzávalók
1dl tej
35 dkg cukor
10 dkg finomliszt
10 dkg rétesliszt
12,5 dkg margarin
2 tk átlátszó mandulaaroma
gyúráshoz:porcukor és keményítő kb.fele-fele arányban
Elkészítés:
A tejben a cukrot addig főzzük,amíg el nem olvad.
Ezután több részletben adagoljuk a kétféle lisztet,folyamatos kevergetés mellett.A végén egész sűrűn folyós lesz és puffogni fog.Ilyenkor még kisebb lángon 1-2 percig kevergessük,hogy le ne égjen.A tűzről levéve hozzákeverjük a margarint és a mandulaaromát.Ettől egy kissé meglágyul a masszánk.Ha nem beburkolni(tehát kinyújtva ráteríteni a marcipánlapot a tortára),hanem bevonni(mint egy krémmel)szeretném,akkor ezen a ponton lehet megtenni, a massza elég szépen elterül,nem recés késsel szépen el lehet egyengetni.
Ha kihűl,szilárdul rajta a massza.Még melegen lehet pl.piskótatekercsbe töltelékként is betölteni.
Várunk,míg lehűl,éés hűtőbe tesszük 1-2 órára.Itt keményedik,szilárdul,nem lesz olyan gyúrható,mint a marcipán.Ehhez keményítő és porcukor kb.fele-fele arányú keverékével kell átgyúrni,attól függően,mennyire lágy a massza.Ételfestékkel jól lehet színezni,legegyszerűbb akkor,amikor a mandulaaromát is beletettük.Lehet utólag is,akkor alaposan össze kell gyúrogatni.Lehet cukrozatlan kakaóporral is színezni.
Voltam a tacskóban, de nem találtam ilyet. Biztos ahhoz nagy üzletnek kell lennie, mert ez csak egy kicsike.
A gyümölcsök 400 körül vannak.
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)