Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: fórum

Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)


52679. mmacus (válaszként erre: 52676. - 56bdeba221)
2014. júl. 9. 13:32
És hámozd is meg, mert nem gusztusos, ha dunsztolás után pöndörödik a héja az üvegben.
52678. 99279bb06f (válaszként erre: 52676. - 56bdeba221)
2014. júl. 9. 13:30
Valamit tettél már el életedben, mert ez így ok, de azért bonyolultabb a dolog. :)
52677. mmacus (válaszként erre: 52676. - 56bdeba221)
2014. júl. 9. 13:30
Szia. Én nem külön szoktam rátenni a cukrot és vizet, hanem felfőzöm szirupnak, de ugyanaz a lényege. Igen, utána dunsztolod. Ilyenkor még nem szoktam eltenni, berakni az augusztusi magvaváló barackot szeretem.
52676. 56bdeba221
2014. júl. 9. 12:48
sziasztok! Látom, hogy itt tapasztalt háziasszonyok vannak.tudna valaki tanácsot adni őszibarack elrakáshoz? Úgy tudom, hogy üvegbe tesszük a megmosott feldarabolt barackot szorosan, rá víz, meg cukor ízlés szerint, utánna pedig nedves dunszt.Ti is így csínáljátok?ez lesz az elsö barackbefözésem
52675. lúdanyó
2014. júl. 9. 09:31
ma is sok ötletet adtatok..:)
52674. forrest2010 (válaszként erre: 52660. - Anyagi)
2014. júl. 9. 02:31
Az őzlábat + a pöfeteget is mindig úgy paníroztam régen , h kevertem neki egy jó sűrű sós palacsintamasszát , ebbe mártogattam , utána a morzsába / a pöfiről lepergett a liszt , így + rajtamaradt / de lényegébe azért panírozok minden zöldséget így , mert akkor 1-2 tojás is elég hozzá , mert bármekkora is a tojásdömping 5-6 tojásom akkor sincsen panírozni .
2014. júl. 9. 02:27
Ha csak simán kiolvad , akkor szétfolyik az élesztő , inkább úgy csinálom , ahogy írtam az előbb .
52672. forrest2010 (válaszként erre: 52662. - Anyagi)
2014. júl. 9. 02:26
Elvágom 4-be a friss élesztőt külön alufóliába csomagolom , aztán zacsiba és irány a fagyos , amikor használnám egy nagy tejfölöspohárba teszek langyos vizet 1 kiskanál cukrot , abba dobom a fagyott élesztőt + rá 1.2 e. k . lisztet és letakarom hadd induljon meg . Lehet , h mire megindul eltelik 1 óra is , közbe villával összeszoktam keverni . Eddig nem volt gondom vele mindig megindult , fél kiló liszthez elég 1/4 élesztő is ! és legalább nem büdösödik meg a maradék élesztő se . Főleg keltkalácsot szoktam egy idő óta sütni , de még sose éreztem rajta savanykás ízt / igaz , h én semmilyet se érzek / de még a gyerekeim se panaszkodtak erre soha .
52671. 99279bb06f (válaszként erre: 52669. - Anyagi)
2014. júl. 8. 22:45
Hát persze, hogy mehetünk! Ha hívnak! :)
52670. Anyagi
2014. júl. 8. 22:26

Na, most mindenhez hozzászóltam, úgyhogy megyek fogat mosni.

Mindenkinek jó pihenést, szép álmokat kívánok! :)

52669. Anyagi (válaszként erre: 52634. - 99279bb06f)
2014. júl. 8. 22:20
Igen-igen! Mehetünk együtt is?
52668. Anyagi (válaszként erre: 52631. - Briell14)
2014. júl. 8. 22:18
Ilyet még sosem ittam. :(
52667. Anyagi (válaszként erre: 52665. - Guruljka)
2014. júl. 8. 22:16

:(

Akkor már ugyanott tartok, mit ha egy serpenyőben sütném. Ráadásul nem mindenkinek van kicsi sütője és a sütő begyújtása nem túl takarékos dolog néhány szelet húsért.

52666. Anyagi (válaszként erre: 52620. - Guruljka)
2014. júl. 8. 22:13

Na akkor:

A pici cukorral, liszttel megfuttatott élesztő felét minden nap kivesszük (fel lehet használni ezt is) és a kivett mennyiséget friss liszttel újrapótoljuk. Kb. egy hét. Jellegzetes íze, illata van.

Egy hét elteltével liszttel át lehet gyúrni és szárítva-morzsolva vászon zsákban, jól szellőző hűvös helyen lehet tárolni. Az ezzel az élesztővel gyúrt kenyértésztából lehet eltenni szárítva, ha elfogyott az anyakovász vagy lusták vagyunk elbíbelődni vele.

52665. Guruljka (válaszként erre: 52658. - Anyagi)
2014. júl. 8. 22:13

Én inkább nem is sütök panírozottat. Legfeljebb a fiamnak.


Rántott húst sütöttem már sütőben, de több olajat kellett ráspriccelni, mint ahogy a receptben írták.

52664. Anyagi (válaszként erre: 52619. - D2d5bb5db4)
2014. júl. 8. 22:06

Én igen!

Bár csak azért, mert ismerem a igazi kovászkészítés menetét.

52663. Anyagi (válaszként erre: 52616. - Forrest2010)
2014. júl. 8. 22:05

Az igazi kovászt vagy egy hétig "etetik", hogy jó legyen és csak akkor érdemes szórakozni vele, ha hetente egyszer-kétszer biztosan használod.

Nem is beszélve, hogy édes tésztához nem az igazi, mert jellegénél fogva van egy savanykás mellékíze.

Biztos ettetek már kovászos kenyeret, finom, de jellegzetes ízű.

52662. Anyagi (válaszként erre: 52611. - Forrest2010)
2014. júl. 8. 22:01

Én fél kiló liszthez szoktam egy fél kocka friss élesztőt használni.


Lefagyasztod a friss élesztőt? Ha felenged jól használható?

52661. Anyagi (válaszként erre: 52659. - Mmacus)
2014. júl. 8. 21:57

Nem!

A csont felőli oldalon, sütés előtt körbe kell vágni a húst (egészen ott, ahol a hús véget ér) és ha jó puhára párolod, sütés után könnyebb kihúzni az inakat.

De ha nem - hát majd leszopogatják!!!

52660. Anyagi (válaszként erre: 52605. - Caravell)
2014. júl. 8. 21:54

Tényleg "tök jó"!

Nagyon örülök, hogy rátaláltam a módszerre, mert bár szeretjük, azért nem csináltam gyakrabban, mert az apró gomba panírozása elég pepecs.

Utoljára,ez előtt, saját szedésű őzlábgombát paníroztam. Na, ott meg az volt a bajom, hogy negyedekbe kellett vágnom, mert túl nagy volt a panírozáshoz..... :))

52659. mmacus (válaszként erre: 52655. - Anyagi)
2014. júl. 8. 21:51
Azokat a vastag, drótszerű inakat ki szoktad szedni belőle? Én egyszer sütöttem, nem bírtam előtte mindet kihúzni, hááát, ami benne maradt, eléggé visszataszító volt. Mint egy lehúzott esernyő:(
52658. Anyagi (válaszként erre: 52604. - Guruljka)
2014. júl. 8. 21:49

Őszintén szólva szerintem egyik panír sem süthető sütőben :(

Egyszer kipróbáltam, de nem volt az igazi.

Igyekszem minden helyen kispórolni az olaj tetemes részét az ételekből, de a rántott dolgoknál ez nekem nem megy.

52657. Anyagi (válaszként erre: 52602. - Forrest2010)
2014. júl. 8. 21:46
Én is szeretem a lecsóba a cukkinit! Főleg a sárgát!
52656. Anyagi (válaszként erre: 52600. - Forrest2010)
2014. júl. 8. 21:45

Ügyes és ötletes vagy!!! :))

Ami megterem azt fel is lehet használni a család élelmezésére! Ha nem így, akkor valami praktikával másféleképpen! Veszendőbe semmi nem mehet egy IGAZI háziasszony konyhájából! :D

52655. Anyagi
2014. júl. 8. 21:42

Ma "ló láb" volt a menü.

A férjem hívja így a pulyka alsó combját.

Vegetával, fokhagymával és paprikával-paradicsommal ízesítettem, majd 25 percre beraktam a kuktába. Mikor már finom puha volt, visszaforraltam a levét, de nem zsírjára csak, hogy finom (az inaktól) ragacsos szaftja legyen.

Maradék zöldséges rizst adtam mellé.

52654. Edina51
2014. júl. 8. 19:41

Hamis marcipán fillérekből 10 perc alatt


Hozzávalók

1dl tej

35 dkg cukor

10 dkg finomliszt

10 dkg rétesliszt

12,5 dkg margarin

2 tk átlátszó mandulaaroma


gyúráshoz:porcukor és keményítő kb.fele-fele arányban


Elkészítés:

A tejben a cukrot addig főzzük,amíg el nem olvad.

Ezután több részletben adagoljuk a kétféle lisztet,folyamatos kevergetés mellett.A végén egész sűrűn folyós lesz és puffogni fog.Ilyenkor még kisebb lángon 1-2 percig kevergessük,hogy le ne égjen.A tűzről levéve hozzákeverjük a margarint és a mandulaaromát.Ettől egy kissé meglágyul a masszánk.Ha nem beburkolni(tehát kinyújtva ráteríteni a marcipánlapot a tortára),hanem bevonni(mint egy krémmel)szeretném,akkor ezen a ponton lehet megtenni, a massza elég szépen elterül,nem recés késsel szépen el lehet egyengetni.

Ha kihűl,szilárdul rajta a massza.Még melegen lehet pl.piskótatekercsbe töltelékként is betölteni.


Várunk,míg lehűl,éés hűtőbe tesszük 1-2 órára.Itt keményedik,szilárdul,nem lesz olyan gyúrható,mint a marcipán.Ehhez keményítő és porcukor kb.fele-fele arányú keverékével kell átgyúrni,attól függően,mennyire lágy a massza.Ételfestékkel jól lehet színezni,legegyszerűbb akkor,amikor a mandulaaromát is beletettük.Lehet utólag is,akkor alaposan össze kell gyúrogatni.Lehet cukrozatlan kakaóporral is színezni.

52653. lúdanyó
2014. júl. 8. 18:39
köszönöm az öttleteket..:)
52652. 99279bb06f (válaszként erre: 52650. - Caravell)
2014. júl. 8. 16:47

Voltam a tacskóban, de nem találtam ilyet. Biztos ahhoz nagy üzletnek kell lennie, mert ez csak egy kicsike.

A gyümölcsök 400 körül vannak.

52651. 99279bb06f (válaszként erre: 52650. - Caravell)
2014. júl. 8. 09:46
Köszi. Mindjárt elfogyasztom a 4. kávémat és végre talán el tudok indulni, majd megnézem. Nagyon "leültem", fullasztó, vacak idő van. :(
52650. caravell (válaszként erre: 52623. - 99279bb06f)
2014. júl. 8. 09:40
Rózsalekvárt a tecsóban még nem láttam, csak rózsaszirom kivonatot a sütis cuccoknál.

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook