Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)
Sziasztok! Eszembe jutott a rakott kel hurkával, hátha valaki nem ismeri még ezt a módot: először maradék sült hurkával csináltam, és nagyon jó lett! Tökéletes hozzá a véres és a májas hurka is, egy kis majorannát azért szórtam rá.
Nem levelekkel molyoltam, hanem a széles csíkokra vágtam a káposztát, úgy főztem meg. Leszűrtem, jól lecsurgattam és onnan már minden ment ugyanúgy: kikent tepsi, réteg kelkáposzta, felkarikázott hurka, tejföl, kelkáposzta, hurka, stb... megsütni.
Bár ehhez nem kell külön rizst főzni (benne van a hurkában, egy edénnyel kevesebb :-), a sikeren felbuzdulva kipróbáltam "nyers" hurkával is - hát, azzal azért nem annyira gyerebe!!! :-))) Kell hozzá az a jó kis sült íz, ami a piros-ropogósra sült hurka sajátja, főleg ha kolbász is sült vele és a zsír így már finomabb is!
(Ez az idővel való görcsös spórolás még boldogult aktív koromból ered: finomakat főzni minél rövidebb idő alatt, minél kevesebb mosogatni valóval - ja, és még olcsón is :)))
Nekem az lenne "egytálétel", amit összedobálok egy edénybe, elkészül, és lehetőleg ugyanabban tálalhassam is :-))) Amikor külön-külön sütött, főzött, párolt alkatrészekből készül az étel, hát, az már időigényes!
Ne is említse meg senki sem, ha pacalt készít. :)
Már a könyökömön jön ki, mert elég sokat kaptam. Még egyszer nem lehetett lefagyasztani.
Különben azt hittem, hogy káposzta, mert nem láttam jól, a szagokat meg nem érzem... Hát így jártam. :)
Szerbusztok! Beleolvastam a fórumba, kellemes.Engem úgy hívott meg egyik tagotok, hogy téma a spórolás
Örököltem nagyanyám háborús " háztartási könyvét". Van abban minden. Pl:, hogyan csinálunk hamis marcipánt, szaloncukrot, hamis húslevest.Szép lassan majd leírom őket. Most egy magam alkotta spórolós étel receptjét írom le.
LEVES ÉS HÚSOS KÖVETKEZŐ, EGY ALAPANYAGBÓL.
Csirke, vagy pulyka nyakból normális zöldségezéssel, fűszerezéssel levest készítek. Míg fő ,gombóc tésztát csinálok,és pörkölt szaftot készítek.
A levesből, ha készre főtt, kiveszem a nyakakat,leveszem a húst a csontról és pörkölt szaftba teszem, kicsit átforralom, hogy átvegye az ízét .Ezt a " pörköltet szitán lecsurgatom, kinyomogatom és ezzel ketté válik: szaft és hú. A húsból és tésztából húsos gombócot készítek, kifőzőm, kiszedem a szaftba, amit nyakon öntök egy kis tejföllel.
Nagyon finom, olcsó és laktató. Mennyi idő alatt készül el? Nem tudom, nem mértem soha. Nekem három gyereket és két felnőttet kellett jóllakatnom, ez számított.
Ééééés, kész!
Holnapra a kelkáposztafőzelék! Virsli és néhány karika kolbász van benne.
Tapasztalataim a rizsgombócról:
Előszöris, finom!
Egy adag ketchuppal, majonézzel, édes csilivel vagy valamilyen szósszal esetleg salátával, tényleg laktató vacsora.
Másodszor,
A sajt nem elég bele, hogy összefogja. Bár én nem paradicsomot, hanem egy marék zöldborsót főztem a rizzsel.
Némi kapkodás után, ami abból adódott, hogy a meleg olajban málott szét a gombóc, tettem még a masszához egy tojást. De ez sem volt elég, így egy fél marék zsemlemorzsát is csaptam hozzá.
Így már tökéletes lett és a hazaérkező fiam azon nyomban szimatolni kezdett, hogy mi ez a finom illat!!!
Hajlamos felszívni az olajat, ezért kis mennyiségen érdemes sütni és időnként inkább pótolni kell az hiányzó részt.
A fentebb említett változtatásokkal ajánlom kipróbálásra! :)
Főznöm nem kellett csak egy kis krumplit, hisz kaptam a barátnőmtől kész pacalt. Nagyon finom volt!
De azért egy süti jólesne! :D
Igen, lenne ideje adni jegyet a végállomáson, de nem teheti. És bizony egy szemernyi jóindulat, megértés sincs bennük, hisz amire eljutok az autóbuszig, addigra már kb. 10 km-es gyalogláson vagyok túl, majd össze esek, a lábam vízhólyagos a cipőmtől...de nem hatottam meg még egyszer sem őket. Elzavarnak az automatához, és volt már olyan, aki meg sem várt mire megvettem a jegyet, elindult. :(
Sokan nem lennének alkalmasak arra, hogy embereket szállítsanak, sőt még állatokat sem! :(
Most csinálom a Sajtos rizsgombócot a maradék gombás husihoz (aminek a szaftját picit be fogom sűríten :
Hozzávalók
3 dl rizs
1 ek paradicsompüré
5 dkg sajt
só
zsemlemorzsa
a sütéshez olaj
Elkészítés
A rizst a paradicsompürével, sóval és annyi vízzel, amennyit felvesz, puhára főzzük, levét elpárologtatjuk, majd a tűzről levéve belereszeljük a sajtot. Hagyjuk kihűlni, vizes kézzel kis gombócokat formálunk belőle, és zsemlemorzsába hempergetve, bő, forró olajban hirtelen ropogósra sütjük.
Sültekhez kitűnő körítés, de ha paradicsommártást készítünk hozzá, akkor önálló ételnek is tálalhatjuk.
"..én már teljesen a csúcson vagyok a spórolással"
Szerintem inkább herdálsz!!!! :)
Leget tésztát csinálni tojás nélkül is! Te meg fölöslegesen felhasználtad az a fél tojást! :))
A sofőr által adott jegy nem drágább?
Mert a legtöbb helyen igen!
Bögrés mákos süti
Hozzávalók:
1 bögre liszt
1 bögre darált mák
1 bögre finom szemű cukor
1 bögre tej
1 tojás
1 teáskanálnyi sütőpor
1 csipetnyi só
5 dkg vaj
Elkészítés ideje:
20 perc.
Elkészítés menete:
Végtelenül egyszerű dolgod lesz, keverd össze a hozzávalókat, a sorrend szinte mindegy is, annyira kell csak odafigyelned, hogy azzal kezdd, hogy a cukrot simára kevered a tojással. Ha ezzel megvagy, akkor szép apránként a többi hozzávalót is keverd hozzájuk.
Megyek palacsintát sütni!
Család rendelt! :))
Végül pulykacombot vettem holnapra meg egy csomó olcsó gombát. És egy darab brokkolit.
Tehát brokkolileves lesz és gombás hús, zöldséges rizzsel.
És a változatosság kedvéért hétfőn vagy gombapöri vagy zöldséges gombaleves.
:(
Nem bízom az automatában. Beteszem a pénzem és aggódom, hogy mi jön ki....
Nem is beszélve róla, hogy egyel kevesebb munkahely.
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)