Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)
Én úgy gondolom, hogy a fele-fele arány sok. Azért, mert a zeller sokkal dominánsabb, mint a krumpli.
Nem próbáltam még, csak próbálom "elképzelni" az ízeket. :D
Sziasztok!
Valamelyik nap láttam az" egyik" adón,hogy a krumplisalátát zellerrel csinálták,úgy emlékszem fele fele arányban, próbáltátok már?
Sziasztok!
Ma mesélte egy ismerősöm,hogy ő évente egyszer főz kocsonyát és lefagyasztja. Csak lestem. A kocsonya felét miután kihűlt lefagyasztja. Amikor kocsonyát szeretne enni felforralja és úgy teszi tányérokba.
Nekem ez nagyon új volt.
Bius az oviból hazahozta a rota vírúst. 1 hete szenvedünk vele. Már én is elkaptam és napok óta lázas is vagyok.
Ti jól vagytok?
Kocsonyához vettem husit, összesen 400 Ft volt, és 15 adag lesz belőle. A felét már megfőztem - fincsi.
Nagyon szép, tiszta körmöt, farkincát, bőrt lehetett a sp.rban kapni.
Örömmel tudatom, hogy sikerült 42 Ft-ért tojást vennem! :D
Ági ! Boldog névnapot !
Éljenek az Ágik ! Ágicák ! Ágnesek ! Ágoták ! soká , boldogan , békességben , gazdagon !
Köszönöm az ötleteket. Mivel fél kg májból készült, van min kísérletezni. Nyilván kiveszek egy kicsit és kikeverem mustárral, egy másik kicsit majorannával. A barátnőm szerint lehet,h az a baj, hogy le volt fedve sülés közben és nagyon a fólia alatt maradt a máj íze, ő fólia nélkül készítette, de az igazi recept szerint fólia alatt kell. Ő még tett bele kakukkfüvet és rozmaringot, de ebbe a rozmaringot nem tudom elképzelni.
Macus, nem ment ám bele az összes zsír! Kiszedtem szűrőkanállal a májat, rátettem a már teljesen száraz szalonnadarabkákat és egy kicsikét még a zsírból.
Kíváncsi vagyok az eredményre.
Én a maradék pirított csirkemájból szoktam májkrémet csinálni. Az eleve olajon van elkészítve, hagymával, majoránnával, borssal. Utólag sózva. Ha megmarad, kiszedem a májkockákat a zsiradékból, mustárral turmixolom. Finom. Nekem az általad írt változat nagyon zsíros lenne.
Hajjaj... :D Én nagyon illetlen vagyok!
Akkor eszem, amikor megéhezem. :D
Hozok nektek zsírtalan fánkot:
Pihe-puha fánk sütőben sütve
50 dkg finomliszt
5 dkg margarin
7 dkg cukor
3 dkg friss élesztő
2 db tojássárgája
3 dl tej
15 teáskanál lekvár/ dzsem
Langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, közben egy tálban a lisztet, a puha margarint és a tojásokat elmorzsoljuk. A felfuttatott élesztőt is hozzátesszük, és dagasztjuk. Ha ragad, akkor még egy kis liszt mehet bele.
Konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük. Ezután átgyúrjuk, és kb. 2 cm vastagságúra kinyújtjuk. Közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Nekem kb. 30 db lett ebből a mennyiségből.
Sütőpapírral kibélelt tepsire rakosgatjuk szellősen, mert még kelni fog. Stampedlis pohár aljával mélyedéseket nyomunk a közepébe, ebbe tesszük a kb. mokkáskanálnyi lekvárt. Előmelegítjük a sütőt. Közben még a tepsiben hagyjuk kelni a fánkokat. Gázsütőben 160-165 fokon kb. 20 perc alatt kész. Jó étvágyat.
Le volt fagyasztva vagy 15dk pörkölt abból lett gulyás leves + paradicsomos káposzta. Kis Bóti fasirtal a lidlibe a 1/2 1 kg pujka nugat szerintem jó ár a 900ft. nagyon beosztva sokáig elég..:)
a minap hókiflit sütöttem na az még jó süti..:)és olcsó..:)
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)