Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)
:) Látszik, hogy sokat vettem belőle! :D
Bocs, kevertem a lasagne tésztával. :)
A lebbencs tészta hagyományosan egy nem formára vágott, hanem nyújtás után egyben megszárított tészta, amit száradás után törnek szabálytalan darabokra.
A penne pedig a "tollhegy" tészta, csőtésztánál vastagabb, ferdén pár centisre vágott tészta, amit általában olaszos ételekhez használnak, eredetéből adódóan.
Visszatérve egy pillanatra a pennéhez.
Szerintem az, aki ezt a receptet írta, az egy fiatal valaki lehet, aki nem tudja, hogy a lebbencs tészta és a penne ugyanaz, de mivel a lebbencs szó már eléggé eltűnik a magyar nyelvből, ezért ő is csak a penne szót ismeri rá.
Javítsatok ki, ha nem jól írtam.
Anyai nagyszüleim is az alföldről származtak, onnan került, hogy nálunk, szinte mindenféle ételbe tésztaféle is van.
Pl. a férjemnek fennakadt a szeme amikor először főztem neki paprikás krumplit - nokedlival. De nem szólt, mert nem akarta az új asszonyt megbántani. Aztán nem szólt még vagy 10 évig, mert annyira ízlett neki. Akkor is csak egy véletlen folytán mesélte el a dolgot. :)
Na ez kéne az én epémnek....
Bár, őszintén, ez amúgy is túlzottan töménynek tűnik számomra.
Vettem egy zacskó üvegtésztát (300 Ft és kétszeri adagra is elég lesz) és zöldséges tésztasalátát szeretnék csinálni belőle holnap estére.
Tudjátok, ez az a kínai tészta amit csak le kell forrázni és nem kell főzni.
Vasárnap este pizzát fogok sütni, mert az még jó lesz hétfőre is elvinni tízóraira a csemetének.
Holnapra far-hát levest rendelt a férjem - a többi majd kiderül a piacolás alkalmával...
Kedves Lányok, nem voltam megint egy ideje, most azért jöttem mert Freddy volt olyan aranyos h írt privát üzenetet és ezt jelezte a Hoxa az e-mailemre. Itt is megköszönöm Neki. Ide a Fórumunkra meg azért néztem be, mert elsősorban érdekelt hogy Anyagiék hogy vannak, mi lett a férjével és az epéjével, de látom, elhalasztotta a beavatkozást. Mindnyájatok érdekel, csak most ez volt a mozgatórugó
A rántott zellert én írtam anno, valamelyitek kérdezte, bár lehet, de hogy eredetileg kinek a receptje volt, nem tudom. Hajszálvékony zeller szeleteket vágtam, szintén ilyen vékony sajtszeleteket és 2 zeller közé tettem a sajtot, kipaníroztam és úgy rántottam ki, nagyon nagyon finom. Tegnap tojáskrémet csináltam, jó helyről veszem a házi és nem drága tojást. Főtt tojást összetörtem, bele mustár, majonáz, só, bors és apróra vágott vöröshagyma. Nem egy újdonság, de most változatosság kedvéért jó volt. Ebédre ma pedig kelkáposztafőzelék volt bundás kenyérrel és ma van harmadik napja hogy Ldles akciós zöldbalevest eszünk, de már hál' Istennek elfogyott. Szeretem, de elég volt.
Száraztésztát használnak a Hortobágyon mindenbe. Nem penne a neve, hanem lebbencs.
Ezt a tésztát szokták megpirítani először zsiradékon, szalonnával a bográcsban, és úgy készítik tovább...
Sziasztok, szép napot.
Tegnap én egy nagy adag székely káposztát főtem közkívánatra.
Ezt a választ kaptam ma:
A név talán csalóka, mert a Bugaci füstös tészta az alábbi összetevőkből áll:
Fűszeres-hagymás sertésragu, bacon, kolbász, csemege uborka, tejföl, penne.
Lányok!
A bugaci füstös tészta receptjét keresem, de nem találom. Ti itt olyan ügyesen tudtok sütni-főzni. hátha ismeri valaki közületek, nagyon hálás lennék, ha leírná.
:))
Nálunk nincs kutya, úgyhogy a család kapja a csontot!
Viszont tényleg kipróbáltam és a lerágott csirkecsontokat bezöldségeltem és levest főztem belőle. Mondjuk a sült íz érződött rajta, tehát sima húslevesnek nem jó, de tettem bele tárkonyt és halványan behabartam - nagyon finom lett!
De egy kevés rántás is újfajta levest eredményezhet belőle.
Kutya híján érdemes kipróbálni a kidobás helyett...
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)