Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: fórum

Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)

85381. Anyagi (válaszként erre: 85299. - Guruljka)
2017. okt. 28. 21:28

" A kukát persze csukva tartom,"

Én meg pont kitámasztom a fedelét résnyire egy vékony faággal....

85380. Anyagi (válaszként erre: 85295. - 12d083b51b)
2017. okt. 28. 21:26
Ezt a szemetesbe való zöldségpucolást én is pont így csinálom!!!!
85379. Anyagi (válaszként erre: 85274. - Guruljka)
2017. okt. 28. 21:23

Azért vízkőteleníteni nagyom jó az ecet!!!

És öblíteni is használom!

85378. Anyagi
2017. okt. 28. 21:14

Vettem még 180 Ft/ kg. áron csirkemell csontot. Azt a Y alakú kis csontot. De egészen sok hús van rajta.

Elkészült belőle a leves - holnap ez lesz. A csontokról leszedem a főtt husit és átalakítom húsos pasztának, tésztára. (Már csináltam ilyet, meglepően nagy és finom adag lett belőle!!! :)))

85377. Anyagi
2017. okt. 28. 21:10

Sziasztok!

Már vagy 2 hónapja nem volt rántott semmi itthon. Pedig terveztem, csak mindég más készült.

De ma bepótoltuk! :))

Másfél kiló, filézett, darabolt csirkecombot rántottam ki. Hozzá krumplipüre és nagy tál vegyes-friss saláta volt. A salátán joghurtos öntet volt!

2017. okt. 28. 20:42
csodálatos látványos zenés filmeket készítettek az amik :) régebben sokat felvettem , volt 1 olyan adó TNT , onnan vettem fel régen a Show boat-t + még jó néhányat , az Oliver-t leadták itt nálunk is a tv-be akkoriba olvastam 1 cikket a zeneszerzőjéről , h nem tudott kottát írni Lionel Bart , mivel nekem a könyvalakjában nem igazán volt a kedvencem nem is akartam a zenés filmet se megnézni , csak az elejébe belekukkantottam , utána kb 30 évig kerestem :) mert teljesen magával ragadott a zenéje :))))))
85375. Guruljka (válaszként erre: 85369. - Dodi44)
2017. okt. 28. 20:36

Rovásírás

Searchtool right.svg Bővebben: Rovásírás

Mielőtt őseink a Kárpát-medencébe érkeztek volna, már rendelkeztek egy – vitatott eredetű – saját írással, amelyet napjainkig folyamatosan használunk. Ennek legelterjedtebb változatát hívjuk székely-magyar rovásírásnak. Mint az írás utóbbi évszázadban megteremtett romantikus elnevezése jelzi, azt többnyire „rótták”, főleg fára (ágra, botra); esetleg kőbe vésték, vagy karcolták, falra festették, papírra írták. Az íráshordozó anyagok természetéből ered az írás szögletes formája és gyorsírás jellege. Az írás irányultsága (jobbról balra) abból fakad, hogy botra írás során a botot bal kézzel fogták és jobb kézzel haladtak balra; ez az írásirány azonban a papíron már anakronisztikus. A rovásírás jól tükrözi a magyar nyelv jellegzetességeit, és a latin betűs írásunknál jobban képes a hangzó beszéd lejegyzésére.

Egy elterjedt téveszme szerint a kereszténység felvétele után a rovásírást mint pogány emléket üldözni kezdték: a rovásírásos emlékeket begyűjtötték és elpusztították, az írástudókat pedig kötelezték a latin betűs írásmód használatára (ez azonban nem dokumentálható, a sokat emlegetett és Szent Istvánnak tulajdonított rovásüldöző rendelet hamisítvány). Mivel a kora középkorban az írástudók főként latinul fogalmaztak, az új írást pedig még nem igazították a magyar nyelv sajátosságaihoz, a rovásírás a társadalom alsóbb rétegeiben, illetve titkosírás gyanánt élt tovább. (Wikipedia)

85374. smudlaagi54 (válaszként erre: 85368. - Globus)
2017. okt. 28. 20:35
Én azon csodálkoztam,hogy egyáltalán túlélte a telet,pedig volt hideg rendesen.Ha direkt hagytam volna kint magot,akkor tuti kifagyott volna.A paradicsomom az későn kb szeptember elején kezdett szinesedni egyáltalán!
85373. forrest2010 (válaszként erre: 85352. - Dodi44)
2017. okt. 28. 20:30
ezt a számot könnyen megtaláltam / nem úgy , mint sok mást :) / mert a dal első sorából írtam be a keresőbe : " ....Wndndrin star " végtelenül kellemes mély hangja van a pasinak / v volt ? / de van másik kedvencem is , neki is nagyon szeretem a hangját : Howard Keel , láttam őt több zenés filmben is / Kiss Me Kate , Oklahoma , Show boat , + a Dallas c. sorozatban ő volt Elly 2. férje / csak akkor még nem tudtam róla , h fiatalabb korában énekes színész volt :) /
85372. Százas Evelin (válaszként erre: 85364. - Dodi44)
2017. okt. 28. 20:25

Messze inkább csak Magyarországtól vagy, nem?

A rendes ember fogalmát én is csak onnan ismerem, hogy ha akárkitől, akármikor megkérdezem hogy milyen ember szerinte "xy" , akkor az a válasz hogy reeendes. :-)

85371. globus (válaszként erre: 85369. - Dodi44)
2017. okt. 28. 20:20

Mi, akiknek anyanyelve a magyar, érthetetlennek találjuk, hogy miért nehéz ez :)

Kezdjük tán a "jó" szóval, tárgy esetben "jót",

ámde "tó"-ból "tavat" lesz, nem pediglen "tót".

Egyes számban "kő" a kő, többes számban "kövek",

nőnek "nők" a többese, helytelen a "növek".

Többesben a tő nem "tők", szabatosan "tövek",

amint hogy a cső nem "csők", magyar földön "csövek".

Anyós kérdé: van két vőm, ezek talán "vövek"?

Azt se' tudom, mi a "cö"? Egyes számú cövek?

Csók - ha adják - százával jő, ez benne a jó;

hogyha netán egy puszit kapsz, annak neve "csó"?

Bablevesed lehet sós, némely vinkó savas,

nem lehet az utca hós, magyarul csak havas.

Miskolcon ám Debrecenben, Győrött, Pécsett, Szegeden;

amíg mindezt megtanulod, beleőszülsz, idegen.

Agysebész, ki agyat műt, otthon ír egy művet.

Tűt használ a műtéthez, nem pediglen tűvet.

Munka után füvet nyír, véletlen se fűvet.

Vágy fűti a műtősnőt. A műtőt a fűtő.

Nyáron nyír a tüzelő, télen nyárral fűt ő.

Több szélhámost lefüleltek, erre sokan felfüleltek,

kik a népet felültették, mindnyájukat leültették.

Foglár fogán fog-lyuk van, nosza, tömni fogjuk!

Eközben a fogházból megszökhet a foglyuk.

Elröppenhet foglyuk is, hacsak meg nem fogjuk.

Főmérnöknek fáj a feje - vagy talán a fője?

Öt perc múlva jő a neje, s elájul a nője.

Százados a bakák iránt szeretetet tettetett,

reggelenként kávéjukba rút szereket tetetett.

Helyes-kedves helység Bonyhád, hol a konyhád helyiség.

Nemekből vagy igenekből született a nemiség?

Mekkában egy kába ürge Kába Kőbe lövet,

országának nevében a követ követ követ.

Morcos úr a hivatalnok, beszél hideg 's ridegen,

néha játszik nem sajátján, csak idegen idegen.

Szeginé a terítőjét, szavát részeg Szegi szegi,

asszonyának előbb kedvét, majd pedig a nyakát szegi.

Elvált asszony nyögve nyeli a keserű pirulát:

mit válasszon? A Fiatot, fiát vagy a fiúját?

Ingyen strandra lányok mentek, előítélettől mentek,

estefelé arra mentek, én már fuldoklókat mentek.

Eldöntöttem: megnősülök. Fogadok két feleséget.

Megtanultam: két fél alkot és garantál egészséget.

Harminc nyarat megértem,

mint a dinnye megértem,

anyósomat megértem...

én a pénzem megértem.

Hibamentes mentő vagyok.

Szőke Tisza pertján mentem:

díszmagyarom vízbe esett,

díszes mentém menten mentem.

Szövőgyárban kelmét szőnek: fent is lent meg lent is lent.

Kikent kifent késköszörűs lent is fent meg fent is fent.

Ha a kocka újfent fordul fent a lent és lent is fent.

Hajmáskéren pultok körül körözött egy körözött,

hajma lapult kosarában meg egy tasak kőrözött.

Fölvágós a középhátvéd, három csatárt fölvágott,

hát belőle vajon mi lesz: fasírt-é vagy fölvágott?

Díjbirkózó győzött tussal,

nevét írják vörös tussal,

lezuhanyzott meleg tussal,

prímás várja forró tussal.

Határidőt szabott Áron: árat venne szabott áron.

Átvág Áron hat határon, kitartásod meghat, Áron.

Felment, fölment, tejfel, tejföl; ne is folytasd, barátom:

első lett az ángyom lánya a fölemás korláton.

Földmérő küzd öllel, árral;

árhivatal szökő árral,

ármentő a szökőárral,

suszter inas bökőárral.

Magyarország olyan ország hol a nemes nemtelen,

lábasodnak nincsen lába, aki szemes: szemtelen.

A csinos néha csintalan, szarvatlan a szarvas,

magos lehet magtalan, s farkatlan a farkas.

Daru száll a darujára, s lesz a darus darvas.

Rágcsáló a mérget eszi, engem esz a méreg.

Gerinces, vagy rovar netán a toportyánféreg?

Egyesben a vakondokok "vakond" avagy "vakondok".

Hasonlóképp helyes lesz a "kanon" meg a "kanonok"?

Nemileg vagy némileg? - gyakori a gikszer.

"Kedves ege-segedre" - köszönt a svéd mixer.

Arab diák magolja: tevéd, tévéd, téved;

merjél mérni mértékkel, mertek, merték, mértek.

Pisti így szól: kimosta anyukám a kádat!

Viszonzásul kimossa anyukád a kámat?

Óvodások ragoznak: enyém, enyéd, enyé;

nem tudják, hogy helyesen: tiém, tiéd, tié.

A magyar nyelv - azt hiszem, meggyőztelek Barátom -

külön-leges-legszebb nyelv kerek e nagy világon!

85370. Dodi44 (válaszként erre: 85365. - Globus)
2017. okt. 28. 20:12

Elegge!

:D

85369. Dodi44 (válaszként erre: 85363. - Globus)
2017. okt. 28. 20:12

Talan, ha a tortenelunkbe vissza lapozunk, meglathatjuk, hogy a magyar irasmodunk,a rovas iras, is ugymond palcikakra volt alapozva, es a kinai is, csak ok tovabb fejlesztettek, ming a magyarok Vajk vezer vas keze alatt eltorolte a rovasirast es az Latin betukre alapult es az Arab szamokra kenyszeritesere alapult. De ha Vajk utan elore lapozunk, az irott magyar nyelv nem volt hasznalatos, es azert a gazdag udvarokban "Irodeakot alkalmaztak, akik latinul irtak. A magyar irott nyelvet modosotottak az 1790-1800 -as evekben a majdnem mai formajara, a nyelvujitassal.

Aminek volt a ket oldala, hogy mennyire szakitsanak a hagyomanyokkal es mennyire kovessek a teljesen uj "helyesirasi" torvenyeket.

A nyelv ujitas utan is allandoan alakul, valtozik a nyelv, a joveveny szavak, a mas nyelbol atvett "divatos szavak", amit akkor lehet jobban eszre venni, ha nem benne elunk a nyelvben.

Attol fugg, hogy valaki mikor jart iskolaba, mert annak a kornak a nyelvet vallja igaznak, es a helyesnek.

85368. globus (válaszként erre: 85366. - Smudlaagi54)
2017. okt. 28. 19:57

Fogalmam sincs... paradicsomnál, paprikánál az a gond, hogy a bevált fajták valódi neveit elfelejtjük. Pl. ami nálunk favorit, azt egy Irma nevű néni adta, azóta Irma paprikának hívjuk, aztán ha egyszer kiveszik a magja, pótolhatatlanná válik :)

Paradicsommal idén nagyon ráfáztunk. Mindegy, milyen fajta, az összes magját kidobom.

85367. smudlaagi54 (válaszként erre: 85366. - Smudlaagi54)
2017. okt. 28. 19:54
Ja és ez is fürtökben van.
85366. smudlaagi54 (válaszként erre: 85361. - Globus)
2017. okt. 28. 19:53
Nem kb akkora,illetve nem sokkal nagyobb mint a koktél paradicsom.Éppen néztem a Vaterán tavasszal,és jó drága a magja.Darabja 100.- forint volt.Én tavaly kaptam palántát,és ezek most ott nőttek ki maguktól ahol tavaly ezek voltak.De még most is van rajta virág.
85365. globus (válaszként erre: 85364. - Dodi44)
2017. okt. 28. 19:52
Hát milyen vagy? Rendetlen?
85364. Dodi44 (válaszként erre: 85360. - Százas Evelin)
2017. okt. 28. 19:50

[sajnos nagyon messze vagyok "egy rendes ember"

fogalmatol...

:DDD ]

85363. globus (válaszként erre: 85362. - Dodi44)
2017. okt. 28. 19:48
Nálunk most van egy kínai tanuló. Magyar nyelvet rendkívül nehéznek találja, igazi kihívás :)
85362. Dodi44 (válaszként erre: 85359. - Smudlaagi54)
2017. okt. 28. 19:47

Velemenyem szerint, a gep forditasnak nem sok hitelt adnek, mert igaz a masik nyelvbeli szavakat hasznal, de az minden, csak nem szoszerinti, sem ertelem szerinti forditas.

Probaltal mar neha a kinabol jott dolgoknak a magyar hasznalati utasitasat elolvasni?

Tudod nagyon sok fugg a ket kulonbozo nyelv rendszere es a szavaik ertelmei es a gondolkodasi mod, a mondatszerkesztesi torvenyeken, a szavak tobbszoros kulonbozo ertelmeiben, amikor azt is figyelembe kell vennunk. milyen szavak kozott hasznaljuk.

Ezert a legbiztosabban mondhatjuk, ha megkerdeznek hany nyelven beszelunk: egyen sem tokeletesen.

85361. globus (válaszként erre: 85358. - Smudlaagi54)
2017. okt. 28. 19:40
Nem tudom, hogy melyik az. Lucullus?
85360. Százas Evelin (válaszként erre: 85351. - Dodi44)
2017. okt. 28. 19:40

Az én zöld paradicsomom az attól nem pirult volna be. :-) Ezek pesti paradicsomok...:-)

Dodi, én évődtem picit tegnap azon hogy ha már úgysem alszol (akkor hajnal 3 fele volt), akkor legalább merő jótékonyságból felrakod a sült hagyma hatásai c. írást, de már felvilágosítottak, hogy nem azért írogatsz ilyenkor, mert álmatlanságban szenvedsz. :-)

Mostmár felvilágosult vagyok.

85359. smudlaagi54 (válaszként erre: 85352. - Dodi44)
2017. okt. 28. 19:38
Erről jutott eszembe,hogy a múltkor néztem egy receptet,és leforditattam miután volt rá lehetőség.Aztán elkezdtem olvasni,és leborultam a székről a röhögéstől olyanokat irt.
85358. smudlaagi54 (válaszként erre: 85350. - Globus)
2017. okt. 28. 19:35
Az apró körte alakú féléretten is finom.
85357. Dodi44 (válaszként erre: 85352. - Dodi44)
2017. okt. 28. 19:34

Meg mindig annal a mozinal tartok...

Az akkor volt az 1800 evekben, amikor errefele az oceannak a nagy aranyhajsza volt es a ferfiak sokkal tovven voltak mint a nok/ Akkorivan a keleti partokrol ujsaghirdetesek alapjan "rendeltek a felesegnek valot". a folmben az volt az erdekes, hogy volt egy asszony, akinek ket ferfi udvarolt, az egyik a Lee M. a masik meg Clint E. volt. es vegul abban egyeztek meg, mivel az aranyasasban is partnerek voltak, hogy az "E;osabett-nek hivott novel egyik heten az egyik lakott, a masik heten a masik lakott. De becsuletesen bgetartottak az egyezmenyt, mig a vegen megelegeltek, es kertek az asszonyt hogy vegre valasszon kie fog maradni.

De azt hiszem a fenti mozi tortenet nelkul is jol tudtatok volna aludni!!! :DDD

85356. smudlaagi54 (válaszként erre: 85346. - Ukovaszos16)
2017. okt. 28. 19:34
Nekem is nagyon sok zöld paradicsomom van:Most az előszobában érik tojástálcákba rakva,nagyon szépen pirosodik.A többi meg a kamrában van egy ládában,de alighanem csinálok belőle hagymával savanyút is.Az apró körte alakú paradicsomból van nagyon sok,csak későn kezdett el érni,addig csak felfelé növögetett,van amelyik 4 méter magas.Azt hiszem jövöre "lugast" csinálok belőle.Viszont nagyon finom.
85355. Dodi44 (válaszként erre: 85353. - Ab61752c45)
2017. okt. 28. 19:26
:DD
85354. Dodi44
2017. okt. 28. 19:25

Egy masik, az az ujra mastered valtozata:

Lee Marvin : "en szulettem a vandorcsillag alatt".

[link]

85353. ab61752c45 (válaszként erre: 85351. - Dodi44)
2017. okt. 28. 19:23
gondolod akkor elpirul?
85352. Dodi44 (válaszként erre: 85268. - Forrest2010)
2017. okt. 28. 19:22

Ha nemmharadszol, ide teszem a you tube verzioju eneket:

[link]

Talan azert utkoztel nehezsegekbe a keresesenel, mert a mozi cime: Paint your Wagen. -az az fest be a kocsidat.

A forditok nem szo szerint forditanak, hanem ertelemszeruen-nehqa..

Azutan neha mivel az ertelemszerinti forditasuk sem nagyon hangzatos magyarul igy alapjaban megvaltoztatjak ami forditas tobbet nem forditas.

Lee Marvin az akkor meg fiatal Clint Eastwood-dal csinalta azt a filmet.

(sajnos a hirfeteseket nem tudom letorolni ...)

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook