Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)
Az fincsi volt.
Én valamelyik nap vegyes salátát dobtam össze, olyan mindent bele... olajjal, citromlével öntöttem nyakon. Olyan rájárok, amikor valamit ennék, tartalékként ül a hűtőben.
Gyrost sem eszem, a világ füléért sem :-))) (ez a húspultos légyről jutott eszembe).
Valamikor még újdonságnak számított a körúton a gyrosos - a nyitott kirakatban forgott ez a nyárs, és ahogy sült a külső réteg, és szabdalták róla a darabokat, azok az ott keringő legyeket és darazsakat is magukkal rántva potyogtak a tálba.
Ciki, de ahogy öregszünk, egyre inkább megértem az uramat - mindig nehezményeztem, hogy sehol sem hajlandó enni, de ahogy hazaér, adjuramisten! mert vége a világnak :-)))
Az én hülyeségeimen viszont mindig jókat vigyorog, mert szerinte igen hisztis vagyok és képes lennék éhenhalni! Ő persze más, ő csak az én főztömhöz ragaszkodik :-)))
Esetében érthető, mert neki az üzemi konyha és a katonaság volt elrettentő, meg még kisgyerek korából is vannak sztorijai :-)))
Na jó, de az ebben az esetben kétkezes mutatvány lenne, azt meg satu nélkül hogy?! :-)))
Úgy gondolom, hogy azt a nagy termetű tököt egyik kezünkkel le kell szorítani, a másikkal kezelni a fűrészt - tuti, hogy nem sikerülne :-))) Lehet, hogy én inkább leejteném, akkor minimum kettőbe törne, nem? :-))) Onnan már kezelhetőbb :-)))
Hehe, sütőtök...
Sokat sütöttem, mert mindenki szerette a családban, de én nem tudtam/nem tudnám megenni. Ez megint csak a dilim, méghozzá jó régi:
A régi Boráros téren majd 50 éve árultak sült tököt is: 1 szelet 1,- Ft volt! Nagyon guszta volt úgy ránézésre, jó tenyérnyi szeletek, karamellizálódva a tetejükön, azzal a jó kis feketés sült csíkokkal - hát na! Csakhogy azon a hosszú "asztalon" a szépen sorban kirakosgatott szeletek semmivel(!) sem voltak letakarva!!! Az árusok pedig nagyon okosan a híd alá, a 3 szintes vaslépcső tövében állították fel az asztalaikat, és azokra pakolták ki a kollekciót :-))) A hídon villamos- és gépkocsiforgalom, a lépcsőkön a gyalogosok tömegével vonultak fel- és le a villamosmegállókba, por, piszok gramoboj! Mégis jól ment az üzlet...
KÖJÁL és ÁNTSZ nem volt még...
Tudom, hogy hülyeség, de a saját sütésűt sem vagyok képes jóízűen megenni, belém ivódott a kép...
"Kezdjük tán a "jó" szóval, tárgy esetben "jót",
ámde "tó"-ból "tavat" lesz, nem pediglen "tót"."
Ha megengeditem megemlitek egy Edesapam tortenetet, a tot szoval kapcsolatban:
Apam iskola evei nyari szuneteben az utepitoknel dolgozott, regen makadam , vagy koves utnak hivtak, ami az angol nevu Mac Adam, nevebol magyarosodott, mievel az o elvei szerint epitettek, a kiasott utkozepere eloszor nagyobb koveket, majd kissebb kovek reteget, majd egeszes kissebb kovekretege jott a tetejere, es lehengereltek.
Apamnak elerkezett a nyari munkajaval kapcsolatos tapasztalataval, hogy utalta a lovakat!
Hat miert is, mert a harmincas evekben az utepito munkasok napszamosok voltak es hetente fizettek oket. Apam munkajaba beletartozott az is hogy hetente szombaton be kellett gyalog mennie a bankba a munkasok beret kivinni nekik es szet osztani.
Egyik alkalommal, amikor a badragja zsebe tele volt a zacskoban levo fem penzekkel, egy kocsi mellett kellett elmennie es a kocsiban lovak a sarogjahoz voltak kotve es ott abrakoltak,
Ahogy Apam az egyik lo kozelehez ert a lo kirugott es szakadt a nadrag es a zacsko repult a sok fem penz!!! Apam nem tudta megtalalni a porba repult minden penzt, de potolnia kellett az o fizetesevel! Igy elveszitette a heti fizeteset es a kovetkezo hetit, mert akkoriban nem volt meg "biztositas" es mindenki felelt a tetteiert, ha az o hibaja volt ha nem!!!
Az utepito munkasok kozott volt egy ember aki Tot orszagbol (ma szlovak) valo volt, Francsisek bacsi, es annak a felesege az Zsofi volt es volt egy lanyuk az is Zsofi volt. A Francsisek hetvegen a munkaberevel a zsebeben, hazafele megallt a kocsmanal, es berugott. Mire hazaert , jol felpaprikazta magat es a Zsofinak azt mondta "szip embernek szip asszony kell!" es mivel Zsofit nem annak tartotta, igy el el lazsnakolta szegeny Zsofit! A lanyuk a kis Zsofi meg fent volt Pesten "szolgalni" egyszer aztan haza latogatott es latta hogy az edesanyja fekete foltos volt, es kiderult hogy az apja mit csinalt! "ZSofka" megvarta az apjat szombaton este hazaerve, megint elkezdte az edesanyjat princelni, de a Zsofka meg joval erosebb volt az apjanal reszegen, es jol el naspagolta az apjat, es az apja az asztal alatt talat menedeket, mert Zsofka nem engedte elojonni onnan mig reszeg volt!!!
Erre aztan ugy jottek ra a munkatarsai, hogy amikor a munkaba megjelent hetfon lattak a "nezetelteres nyomait " Es azt mntak neki, hallom hogy nagyon szip lanya van!
Azt felete az ember: Szip am de eros is!!!
:DDD
Persze. Sok mindenben igaza volt.
Abban is, amikor azt mondta (mert kipróbálta):
- Kislányom, de nem jól áll a kezedben az a kapa... :D
Volt a dolognak hátulütője! Onnantól csak értelmiségi fiúk közeledhettek volna hozzám, ha rajta múlt volna! :D
Nem elhatározás, irtózom az öléstől, nem vettem részt disznóölésen.
Konzerv vért meg már csak nem veszek... :D
A véres hurkát megeszem, de a májast jobban szeretem.
Hogy milyen jó ötlet ez a tojásos doboz!!!! :)
Szerintem a túl magasra növő paradicsomodat vissza kéne vágni időben, hogy ne a növésre, hanem a paradicsomok beérlelésére/növesztésére fordítsa a növény az erejét!
Banánt kell mellé tenni! (ha bátor vagy akár zacskóba is egy rövidebb időre)
A banán etilént termel és az segíti az utóérést!
De ügyes vagy!!!
A tökpörköltöt már kipróbáltam! Finom!
Ha az ember túllép az előítéletein, akkor a hagymás-majorannás sült vér finom!!!!
Persze, ha elhatározom valamiről, hogy "pfújjjj" akkor kár megkóstolni....
Hogyne van!!!!
A most divatos kanadai sütőtök kis méretben is létezik, és felet is lehet venni!
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)