Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Fundamenta, tapasztalatok? fórum

Fundamenta, tapasztalatok? (beszélgetés)

2669. nagycigi (válaszként erre: 2668. - B.Ani73)
2011. márc. 11. 08:30
A hitelező bankkal (akinek a javára a jelzálogot bejegyezték) kell rendezned először a fedezet-cserét. Aztán, ha a nagyobb értékű ház forg.értékének 75%-ába még belefér a Fundától kért hitel, és a jövedelmi viszonyaitokat sem terheli túl (hitelképesség vizsgálat) akkor megoldható
2668. B.Ani73
2011. márc. 11. 08:05

Köszönöm a választ!

Akkor lenne még egy kérdésem ha nem baj.

Ha van egy jelzálog hitelem egy lakásra és ezt a lakást szeretném becserélni egy nagyobb értékű cs.házba ebben az esetben megkaphatom az áthidaló kölcsönt úgy hogy az adott hitelt is átviszem?

2667. obscure (válaszként erre: 2662. - Drvegas9)
2011. márc. 10. 22:59

Miért írod azt, hogy semmibe se kerül? Minden módosítás 2000... Sőt, ha a szerződéses összeget emeled, a számlanyitási díj különbözetét is levonják a pénzedből. Azért, mert nem kell kicsengetni a pénzt, még levonódik a megtakarításodból.

Szerintem nem kéne ilyeneket írni, és akkor az emberek kevésbé éreznék át*va magukat, mikor megjön a számlaértesítőjük.

Nem rossz dolog ez a funda, már hetek óta foglalkozom vele, hogy megkapjuk az áthidalót, mondom, nem rossz, de SEMMI sincs ingyen... ami elég reális, hiszen az élet más területén sincs...

2666. nagycigi (válaszként erre: 2665. - B.Ani73)
2011. márc. 10. 19:51

hát....

önerőként csak akkor tudsz bármit is felhasználni, ha nem jár jelzálog-bejegyzéssel...

Szóval: ha még nem érted el a megtakarítási időt végét, és kellene a pénz, áthidaló kölcsönként megkaphatod. Ha a szerz. összeg kevesebb, mint másfél milla, akkor nem kell jelzálogot bejegyezni, és önerőként használhatod (azonban az áthidaló kölcsön kamata cserébe 7,5% helyett 12,5%)

Ha több, mint másfél milla, akkor nem kapod meg jelzálog bejegyzés nélkül a kölcsönt, tehát nem tudod önerőként felhasználni....

Azaz....

az az összeg, ami a számládon eddig összegyűlt (az aktuális egyenleged) bizonyos szempontból önerőként érvényesülhet, de gondolom, ez nem akkora összeg, hogy számottevő lehessen egy lakásvásárlásnál...ezért nem is fárasztalak a magyarázattal...

2665. B.Ani73
2011. márc. 10. 19:16

Sziasztok!

A kérdésem a következő lenne:

önerőként fel lehet használni a fundamentát abban az esetben ha még nem járt le a szerződéses idő?

2664. nagycigi (válaszként erre: 2660. - Guzmi85)
2011. márc. 10. 18:43

Kissé bonyolult az igényed... :)

Nem tudom mit értsek az alatt, hogy kölcsönt nem szeretnél majd igényelni..., meghogy: nem akarsz módosítani...

Nézzük visszafele:

Miért nem akarsz módosítani?

Hiszen maga az, hogy "most valamennyit, később a maradékot" már az eredeti szerződés módosítását jelenti.

Ha elfogadod a javaslatomat, akkor azért valami hasonlót eredményt elérhetsz:

Meg kell osztani a szerződésedet. Nem most, hanem amikor aktuális. Létrehozunk két olyan szerződést, ami az eredetinek a fele vagy szerződéses összegben, vagy havi megtakarításban.

Pontosabban nem fele, hanem olyan arányú a megosztás, amilyenre szükséged van. Pl. kb. annyi, amennyi a megosztáskor a számládon összegyűlt - vagy az kiegészítve a lakáskölcsön résszel. Ezt majd akkor eldöntöd.

A másikon természetesen nincs még semmi, csak a számlaindítás időpontja és lejárata lesz azonos az eredetivel.

Attól függően, hogy miként választottuk meg az új szerződéses összegeket, megkaphatod a szükséges pénzt - igaz, némi kölcsön azért belevegyül, de nem fog földhözvágni... A másikon (a klónozott ltp-n) pedig tovább gyűjtheted a pénzt, egészen a lejárati; vagy akkora havi összeggel, amekkorára leosztottuk, vagy visszaemelheted ezt is húszezerre...

Mindezt úgy alakítjuk ki, ahogy a költségvetésedbe beleférjen. És még az is előfordulhat, hogy a nyolcadik év végén - bár egyösszegben akkor kevesebbet kapsz, mint eredetileg, de - a "kétszeri kivéttel" mégis több pénzhez jutsz...

Szóval:

- miért nem akarsz módosítani?

- miért nem szeretnél kölcsön igényelni?

- mikor csináljuk meg?

:))

2663. nagycigi (válaszként erre: 2661. - Drvegas9)
2011. márc. 10. 18:29

segíthetek? :))

olvasd figyelmesen a következőt!

2662. drvegas9
2011. márc. 10. 18:17
Azonnali AÁK a fundamentánál !! Ezt azt jelenti ,hogy a szerződés kötés után 3-4 hét múlva hozzá lehet jutni akár 6,25 Millióhoz !! Akinek már van annak is el lehet intézni módozat váltással semmibe nem kerül !! A hitel kedvező kamatozású és forintalapú !! Aki szeretné igénybe venni nyugodtan szóljon én segítek ! fundamenta személyi bankár !!
2661. drvegas9 (válaszként erre: 2660. - Guzmi85)
2011. márc. 10. 18:09
Szia én Személyi bankár vagyok ! a pénzt nem vehetsz ki 2x 1 szerződésből ! És ha 5 évnél előbb akarod kivenni a pénzt állami támogatás elveszik kivéve akkor ha ingatlan vétel vagy felújítás történik és igényled a hitel részt is !
2660. guzmi85
2011. márc. 10. 14:20
2010 januárjában kötöttem 8 éves futamidőre fundamenta megtakarítási szerződést.Havi 20.000 ft-ot fizetek. Kérdésem az lenne h két év után az addig magtakarított összeget + az ez után járó állami támogatást kivehetem-e, anélkül, hogy a szerződést megszüntetném, vagy módosítanám. Vagyis a 8. év után nem kb 2.500.000 ftot kapnék, hanem a kivett összeggel csökkentettet, kb 1.800.000 ftot. Kölcsönt nem szeretnék majd igényelni.
2659. nagycigi (válaszként erre: 2658. - Pp09)
2011. márc. 9. 13:35

saját befizetés: 1.767.000.- (93 hónap)

állami támogatás: 530.000.- (30%)

kamat: 293.802.- (évi 3%)

összsen: 2.590.902.-

valószínüleg egy kicsivel több is lesz, mert a pénz tényleges átutalása a bankhoz a 97. hónapban történik meg, és addig valamennyi kamat még rákerülhet...

Mennyit fizetsz most a banknak havonta? na, szorozd meg 12-vel, annyi az éves kamat.

Ha a mai CHF árfolyamon beszorzod a felvett 2,5 mFt-ot, akkor megtudod, most mennyivel tartozol.

A kamatösszeg és a tőketartozás ismeretében ki tudod számolni a kamat százalékát.

Ha a tőketartozásból levonod a Fundás megtakarításodat, a maradékra ráteszed a kamatszázalékot, és elosztod a hátralévő évekre, nagyjából tájékoztatást kapsz arról, mennyit kell törlesztened. Valójában nem így kell kiszámolni, mert az annuitásos törlesztésben az első időszakban igen magas a kamattartalom, és kicsi a tőketörlesztés, a vége felé pedig megfordul az arány, de arra jó, hogy megnyugtasson, bele fog férni a havi költségvetésetekbe

Ha most inkasszóval fizeted a fundát, módosíthatod a csoportos megbízásodat, de úgy vélem, nem érdemes, a fentiek alapján (meg amit korábban írtam)

2658. Pp09 (válaszként erre: 2653. - Nagycigi)
2011. márc. 9. 12:30

Igen, a 324-es módozat. De hogy jön ki neked olyan sok megtakarítás? Mert a hitelszerződésben 7 év 9 hónap van a Fundamentára írva futamidőnek, az meg nem ilyen sok. Legalábbis ahogy én számolom...

93*19.000=1.767.000 + a 30% =2.297.100 Ft. A kamat meg tavaly csak 17.000 körül volt, mármint amit jóváírtak.

Szerződésmódosítás nélkül fizethetném a + 1.000 Ft-ot a megtakarításra?

Mondjuk azért ha betörlesztik ezt a tőkébe, a kamat azért jelentősen csökkenni fog, remélem...

2657. dubadri (válaszként erre: 2656. - Nagycigi)
2011. márc. 9. 09:23
értem,és köszi a gyors a választ! :)
2656. nagycigi (válaszként erre: 2655. - Dubadri)
2011. márc. 9. 09:15

érthető... és nagyjából így ís van ahogy írtad... de ne túlozd el a számlanélküliséget.

Alaphelyzetből nem is értem, miért úgy indul neki valaki, higy majd számla nélkül megússza... hiszen a számlanyitáskor világosnak kellett lennie, hogy számlával kell igazolni a pénz felhasználását. Hiszen ezért ad az állam tkp. ingyen 30%-ot a berakott pénzedre...

de van mód arra, hogy pl. az élőmunkát (a saját magam által végzett munkát) felértékeljék, és elfogadják... Hiszen, ha pl. én tetőfedő is vagyok, miért ne csinálhasssam meg magamnak a tetőt - vállalkozó viszont nem vagyok, hogy számlát adjak magamnak...de azért óvatosan a számlanélküliséggel, legalább háromnegyedéről legyen számla, és nem régi, hanem kb. a kölcsönszerz. aláírását követő dátummal...

(az baj, ha csak 1-2 milláról van számlátok - az értékbecslő talán saját zsebre akar dolgozni...)

2655. dubadri
2011. márc. 9. 09:05

nagycigi! (vagy aki még ért hozzá)

megint felmerült egy kérdés:

röviden:

kb 3 hete igényeltük meg az árhidaló kölcsönt kb 4 millió ft-ról. Volt is már kint az értékbecslő,meg is kaptuk a szerződést,szal minden rendben ment eddig.

Az lenne a kérdés,hogy tényleg nem kell mind a 4 millió ft-ot számlával igazolnunk?

Nekünk azt mondta az értékbecslő (legalább is én így értettem),hogy vagy lesz a 4 millió ft-ról számlánk,vagy pedig szólunk neki,ő kijön,megnézi a házat,és leigazolja,hogy valóban azt a 4 milliót a házra költöttük,és nem baj,ha pl csak 1-2 millióról van számlánk.

Valamint tavaly ezen a házon tetőt cseréltünk,az értékb. szerint már annak az ára is beletartozik a 4 millióba.

Remélem érthető a kérdésem. :)

köszi a segítséget!

2654. nagycigi (válaszként erre: 2647. - Fater81)
2011. márc. 8. 20:30

A lakás jelzáloggal való terhelhetősége mindekire nézve egyformán max 75%.

Viszont az adható hitel csak a HBÉ 70%-a, a HBÉ pedig a forg. értk 80%-a - így marad a forg. érték 56%-a mint az egy helyről felvehető hitel.

Na, jó, a Funda fura képlete 58%-ot hoz ki...

7,5 millás lakásra tehát 5.100.000.- forint hitelt kaphat. Banknál is kb. ez az arány, de igen jó jövedelemmel, vagy ha + fizetőképesség-javító adóstárssal is rendelkezik kaphat (vagy esetleg egy akció során) HBÉ 80-90%-ot is... ez max. 5.400.000.- Ft-ot jelent...

2653. nagycigi (válaszként erre: 2646. - Pp09)
2011. márc. 8. 20:23

úgy számolom, most ez kb. három millió...

A fundából ezzel a havi betéttel (324 módozat?)

2.590.000.- gyűlik össze...

Ha eltekintünk az esetleges kamatváltozásoktól és így marad a CHF, akkor kb. négyszázezer törlesztenivalód marad még két évig... Forintban talán 20-25 eFt havonta... (becslés)

Ha meg tudod csinálni, hogy a funda számládra 19 helyett húszezret fizess, akkor a hátralévő kb. két és fél évben további - kb - 40.000.- forinttal

gyarapadik a megtakarításod...

Gondolom e nélkül is érezhető azért a havi teher csökkenése... Ha erősödik a forint, akkor méginkább...

2652. nagycigi (válaszként erre: 2650. - Csillaglány1)
2011. márc. 8. 17:27

igen

igen

nem

1-2., OTP-nél is lehet... de válaszd a jobbat! :)

3., jelzálogot 1,5 mFt alatt nem jegyzünkbe - pontosabban nem kötelező. viszont ha azonnali áthidaló kölcsönként, vagy áthidaló kölcsönként kérded, akkor jlz nélkül magasabb kamatot kell fizetni az "áthidalt" időszak alatt, vagyis a kölcsön felvételétől a megtakarítási idő végéig

(pl.a szerz. összeg - a felvett kölcsön - 7,5%-a helyett 12,5% + a vállalt havi megatkarítás)

2651. nagycigi
2011. márc. 8. 17:22
többiektől elnézést, rövidesen válaszolok
2650. csillaglány1 (válaszként erre: 2634. - Nagycigi)
2011. márc. 8. 14:46

Nem biztos hogy mindenki a fundamentát akarja választani!? Máshol is lehet előtakarékoskodni?!

Egyébként a fundamntánál létezik olyan hogy hitelt(2M) adnak és nem jegyeznek be jelzálogjogot???????

2649. Fater81 (válaszként erre: 2641. - Nagycigi)
2011. márc. 8. 13:40
Boncolgatva az előző témát, az lenne a legszerencsésebb, ha a munkáltató nem lenne finnyás a fedezet tekintetében. Lenne ugyanis egy pótfedezet, csak Szabolcsban van egy 300 fős faluban, így ezzel banki kölcsön esetén nem érdemes számolni. Ha a munkáltatónak azonban megfelelne, akkor a célingatlan már simán terhelhető lenne a banki kölcsönnel amit az LTP-vel lehetne kombizni. Csak túl sok a feltételes mód...
2648. Fater81 (válaszként erre: 2642. - Obscure)
2011. márc. 8. 13:26
Munkáltatói 4M (ca. 22ezer/hó), 1,5 M Funda AÁK kb. 15ezer/hó (lenn Nagycigi már kiszámolta mennyi pontosan csak most nem látom), 2M banki kölcsön ca. 14ezer/hó. 7,5 millióért havi 50-55 ezret fizetni szerintem nem annyira sok. Hogy tudja e fizetni azt neki kell eldöntenie.
2647. Fater81 (válaszként erre: 2641. - Nagycigi)
2011. márc. 8. 13:19
Több kellene, de a jelzálog miatt ennyi lenne a max a Fundánál. LTP-jük van, december óta fizetik havi 20ezerrel, 420-as módozat. Az lenne végösszegben a legjobb nekik, ha 423-as módozatból+önerőből tudnának lakást venni, de úgy tudom a Funda is csak 70%-ig finanszíroz. 7,5 milliós lakás vásárlásnál pedig ha 6,25M AÁK lenne az nem megy a 75% (70%) llimit miatt.
2646. Pp09
2011. márc. 8. 12:23
2.500.000 Ft-ot vettem fel 2006-ban (14.524 CHF). A tartozásom még ennyi, mert a tőkét csak a Lakáskasszába fizetem a kezdetek óta, havi 19.000 Ft-tal. Vagyis a törlesztőm is csak ez a 19.000 Ft, és majd ez + az állami támogatás fog beforogni 2014-ben a hitel tőkerészébe. Ezen felül csak a kamatot meg a szokásos sallangokat fizetem. Ja, és összesen 10 év a futamidő, és ugye a 8. év végén a Lakáskassza rájuk való engedményezésével jelentősen csökkent volna a törlesztőrész a fennmaradó két évben, ha maradt volna fenn egyáltalán.
2645. nagycigi (válaszként erre: 2644. - Pp09)
2011. márc. 8. 11:20

mekkora összegett vettél fel?

mekkora a tartozásod?

és mennyi most a havi törlesztésed?

hány évre szól?

ha megírod, próbálok számolni valamit...

2644. Pp09 (válaszként erre: 2626. - Nagycigi)
2011. márc. 7. 22:19
Számításaim szerint két lehetőségem van: most fizetnénk 17.000-rel többet, vagy 2014-2016 között 47.000-rel. Mert ha a frank így marad, márpedig a régi árfolyamra szerintem nem sok esély van, akkor még egymillió körüli tőketartozásunk fog fennmaradni 2014-re, amikorra már ugye az eredeti árfolyam környékén ki kellett volna futnia a hitelnek. És ezért gondoltam, hogy esetleg kipótolni ezt a mostani Fundamentás megtakarítást. De végül is jól sejtettem, hogy erre nincs mód. Akkor viszont valami mást fogok keresni, mert nem szeretnék majd 2014-ben nagyot nézni, hogy 2 év alatt fizessem vissza a fennmaradó tőkét.
2643. nagycigi (válaszként erre: 2642. - Obscure)
2011. márc. 7. 17:52

jó a kérdés... remélem, azért végiggondolták

és az ilyen vásárlásban meg van egy kis keserűség...de legalább ráfogható, hogy "segítettél egy kicsit"

2642. obscure (válaszként erre: 2640. - Fater81)
2011. márc. 7. 17:33

Szia, bocs, hogy beleszólok, de biztos érdemes belevágni, fogják tudni fizetni a banki hitelt + munkáltatói hitelt + fundamenta megtakarítást ÉS AÁK törlesztést?

Azért kérdezem, mert mi most pont egy olyan lakást veszünk meg, aminek a tulajdonosai nem tudták...és elég bőven áron alul vesszük, mivel meg akarják úszni a végrehajtást...

2641. nagycigi (válaszként erre: 2640. - Fater81)
2011. márc. 7. 16:00

(most legalább olvashatják mások is: nem csak szerintem vagy így...!) :))

és elég lenne másfél milla?

mert akkor két lépcsőben kellene: először egy ltp, aztán az AÁK, hogy a járulékos költségeket időben eltoljuk egymástól... a kettő között meg van idő beszerezni a szükséges papírokat...

2640. Fater81 (válaszként erre: 2639. - Nagycigi)
2011. márc. 7. 15:46
Így van , annak számít és általában be is engedik maguk elé a bankok. Viszont a munkáltató is jegyez be jelzálogot, és a törvény értelmében a munkáltatói+banki jelzálog sem haladhatja meg a forgalmi érték 75%-át.Hogy ez alá menjünk ezért kell jelzálogmentes Funda kölcsön.

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook