Fundamenta, tapasztalatok? (beszélgetés)
nem tudom, mi az a felszabadítás...
(ill. tudom, de az nem illik ide...! :))
Korábban már többször leírtam a hitelbírálat folyamatát (ha jól emlékszem, még ezen az oldalon megtalálható) de két hónappal számolhatsz... Azonban ennek benne kellene lennie az adásvételi szerződésben...mármint annak a dátumnak, amikorra a Funda átutalja a vevő ltp-jén lévő pénzt a Te számládra...
Általában az adásvételi szerződés megkötésétől három hónapot érdemes írni, mert mire a Funda pénzhez szükséges papírokat, dokumentációt beszerzik (földhivatali érkeztetés tulajdoni lapra széljegy, stb) elmegy egy hónap, és csak ezt követően tudják beadni az igénylést... utána egy héten belül jön az értékbecslő, majd a hitelbírálat, aztán postázzák a szerződést, aláírják, visszapostázzák..., és csak ezt követően utalják a pénzt (feltéve, hogy a folyamatban senki nem hibázott el egy adatot, vagy aláírást, vagy elégnek bizonyul az adós és adóstárs jövedelme, és nem kérnek még egy adóstársat, stb...)
Egyik sincs meg hamarabb, a folyamat mindkét esetben ugyanaz
Egy esetben azért még lehet, hogy hosszabb:
ha a ltp számla megtakarítási ideje véget ért, és a kiutalási időszakban van a folyamat. Ez három hónap - amiből kettő az ügyfélé, ezalatt eldöntheti mit akar, lakást vesz, vagy felújít, kell-e a hitel, vagy sem, stb. Elkészíti a adásvételit, földhivatalt, hiteligénylést, be is adja, és a Fundáé a harmadik hónap: értékbecslés, hitelbírálat, hitelképesség vizsgálat szerződés aláírás, és a "kiutalási időszak" harmadik hónapját követő héten utalják a pénzt - persze, ha minden rendben van...Erre törvény van, ezt nem lehet rövidíteni, viszont mindenki, akinek ltp-je van tudhatja, mert megírták neki, és benne van az ÁSZF-ben.
Ebből az is következhet, hogy a hiteligénylés benyújtását követően egy hónap alatt átfuthat a dolog, de ezt senki le nem írja, ki nem mondja; csak a fentiekből következik. Viszont hiába adod le a hiteligénylést a kiutalási időszak első hónapjában, akkor sem kapod meg a pénzt korábban, mint ahogy a törvény előírja: vagyis a kiutalási időszak három hónapját követő (kb) első héten...
Bonyolult?
sziasztok,
én csak azt szeretném megtudni, hogy a vevőink fundamentás felszabadítás + áthidaló kölcsönnel fizetnének nekünk (önerőt már utalták nekünk), szóval mennyire komoly a 60-90 nap a fundamenta részéről?
mi az, ami a gyakorlatban bevált folyósítási idő?
elvileg minden papír bent van, 3 hete mondták, hogy 1-2 hét a felszabadítás, de még mindig nem történt semmi :(
erre jött az infó, hogy lehet, hogy az áthidaló kölcsön még előbb meglesz, mint a másik felszabadítása...
mint eladó, ugye vennék is másik lakást, de nem tudom, milyen fizetési ütemre számíthatok a fundamentától, ugye ettől függően tudnék én is fizetni annak, akitől venném a lakást, ebben kérnék tájékoztatást.
köszönöm!
most is így van, és a Fundamentánál az egyik módozatnál a kb. a saját megtakarítás 100 %-át, a másiknál 150%-át kérheted lakáskölcsönként
Az elsőnél 3% a betéti kamat, és 6% a törlesztőkamat, a másodiknál 1% ill. 3.9%
egyébként a feltételek közel azonosak, mert törvény szabályozza, nem a bank...
ha mát az otp-s hiteled is ltp-vel kombinált, akkor újabb állami támogatás nem jár...
Tkp. arról van szó, hogy vállalod, havonta befizetsz a lakástakarék-pénztári számládra egy fix összeget, és arra az állam ad neked 30% állami támogatást. A futamidő végén meg jogosult vagy kedvezményes (3,9% ill 6%) fix kamatozású lakáskölcsönre
Két feltétel van: folyamatosn fizesd be a vállalt összeget a megtakarítási idő alatt, és az összegyűlt pénzt lakásodra, vagy lakáscélodra fordítsd...
(ez történik esetedben az otp hitelednél is: fizeted a megtakarítást egy darabig, és ezalatt csak a felvett hiteled kamatát fizeted, majd a megtak. idő végén az összegyűlt pénzt felhasználják a töketartozásod csökkentésre
igen...!
nem...!
:)))
Hitel + ltp.
Kombinált termék.
Yes
Hasonló a fundamenta is mint az OTP-s ltp.
Csak más feltételekkel, stb stb.
Takarékoskodsz egy bizonyos összeggel, ahhoz évente kapsz, ( az OTPnél ) 30 % állami támogatást, pluszba.
Régen ugy volt hogy a szerződés lejártakor felveheted hitelként a szerződéses összeget vagy annak X-szeres részét.
Most is hasonló de ugy tudom a hitel előrehozható.
sziasztok
a segítségeteket szeretném kérni, próbáltam itt egy pár oldalt vissza olvasni, de én itt csak hitelekről olvastam és ez az egész egy kicsit bonyolult nekem első látásra.
mai nap telefonon megkeresett egy ismerősöm, és azt mondta, hogy a fundamentának dolgozik és a segítségével hozzálehet jutni valamiféla állami támogatásra, és , hogy ezzel kapcsolatban szeretne velem beszélni személyesen, és én az ismerettségre való tekintettel igent mondtam neki.,
de mit akar ő tulajdonképpen? nekem hitelre nincs szükségem, de felesleges pénzem sincs, hogy gyűjtögessem, és már nekem van egy otp-s hitelem amihez tartozik egy ltp. ez is valami ehhez hasonló akarna lenni? én úgy tudom hogy ilyen támogatást egyébként is csak 1x jár vagy nem?
bocs, hogy ilyeneket kérdezek itt, de kevés szabadidőm van és az üzletkötő idejét sem szeretném fölöslegesen rabolni, mindenkinek drága az idő és persze kevés.
előre is kösz a segítséget
Igen, bocs, már látom, hogy kihagytam, hogy ÁK-ról van szó.
Az alapján, amit írsz, legpozitívabb esetben is 8 hét, mire utal a Funda, a hitelkérelem beadásától.
Még 1 kérdésem van:
1. ha a 4.3 milliós szerződéses összegből levonják a 1.5% folyósítási díjat, akkor pontosan 4.235.500-at utalnak, vagy vonnak le még valamit?
Köszi előre is!
Sziasztok!
Szeretnék lakást vásárolni, remélem, hogy tudtok segíteni:
2004-ben kötöttem egy 321-es módozatú Fundamenta szerződést, majd azt 2008-ban átváltottam a 324-es módozatra. A lakás 9.500 000 Ft-ba kerülne. A szerződéses összeg (5 260 000 Ft) feletti részt önerőből pótolnám. A kérdésem az, hogy mekkora öszegű hitelt és mennyi ideig kellene fizetnem.
Előre is köszi!
Visszaolvastam beírásaidat, de nem lettem okosabb... :))
Szervusz *obscure!
Úgy gondolom, adás-vételi híján még nem tudtad beadni az áthidaló kölcsön igénylést...
Számoljunk visszafele: legrosszabb esetben az aláírt ÁK szerződés visszaérkezését követő két héten belül ott a pénz az eladó számláján...
Elötte kipostázzák a szerződést Neked, és Te aláírva visszapostázod... mondjuk ez is egy hét...
ez előtt a hitelbírálat, amire szintén adjunk két hetet... Mielőtt elbírálják az igénylésed, kimegy az értékbecslő, felértékelni az ingatlant, elkészíti a jeléentését, leadja.. ez is egy hét...Ő az igény benyújtását követő egy héten belül felveszi veled a kapcsolatot a helyszíneléshez... (Tudod még követni? :))
Te az igénylést csak a földhivatalnál érkeztetett adásvételivel, és a tulajdoni lappal - ahol már leendő tulajdonosként szerepelsz - együtt tudod leadni... mennyi idő alatt intézed el? a Földhivatalnál min. egy hét, mire széljegyre kerülsz... Közeledben van, vagy oda kell utazni, ami azért nem sikerül akármelyik napon...De addig van időd beszerezni a munkáltatói igazolásokat...
Na, ha végig tudtad követni, akkor kb. megbecsülheted, milyen dátumot írjatok az előszerződésbe... de számold hozzá az előszerződés és a tényleges szerződés megkötése közötti időt is...
Így azzal számoltunk, hogy minden simán megy, mondjuk, a hitelbírálat egyből pozitív, és minden aláírás stimmel (adós, adóstárs, tulajdonos, tanúk,stb. minden oldal külön szignálva) nem kérnek fizetőképesség-javításra újabb adóstársat (akitől ugye megint kell jövedelemigazolás, és újból a hitelminősítés) és a szerződést is jó helyen, mindannyian aláírjátok... :))
Bár...az előszerződésben nem is érdemes nagyon pontosnak lenni, a tényleges adás-vételiben úgyis pontosíthatod...
Igen, működik, de sokkal nagyobb/Több önrésuzt kell összeraknotok...papa is nyithat, és később, mint közeli hozzátartozója számára, az állami támogatással együtt összegyűlt pénz felhasználását átengedheti a fiának...
de mondom, az azonnali áthidaló kölcsönnek szigorúak feltételei...!
Szia Nagycigi, régen voltam már itt, csúszik ugyanis az adásvétel - az eladó hibájából.
Mindenesetre most előszerződést kell kötnünk, és szeretné már ebben is rögzíteni a kb. ütemezést. Mit írhatok bele, a tényleges adásvételi aláírásától számítva mikor fogja megkapni az utolsó, fundamentás részletet? (nyilván nem pontos dátumot kérek, csak hozzávetőlegeset...)
kösz!!
Húú, köszönöm!
Akkor a tisztánlátás kedvéért: Az működik, hogy párom és én is nyitunk egy-egy számlát saját magunknak, és ugyanarra a lakásra használjuk fel, hiszen mindketten tulajdont szerzünk benne külön-külön? Így a papa maximum adóstársként szerepelne, nem nyitnánk számlát neki.
Érdekes, hogy a mi fundamentás tanácsadónk folyamatosan 60-62%-ot emleget, szerinte ennyire már megkapjuk a hitelt. Az a baj, hogy nagyon elbizonytalanított a bizonytalankodásával :(
Élettársak csak gyakorlatilag vagyunk a párommal, papíron külön háztartásban élünk.
Nagyon köszönöm a tanácsaidat!
58%
sajna, csak ennyi hitellel számolhattok...
Ha sikerülne még egy ingatlant bevonni, akkor több hitelhez juthattok...
Ezt - úgy látszik - nem lehet elégszer leírni: :))
Egy ingatlant a forgalmi értékének 70 %-áig lehet terhelni jelzáloggal. (hitellel) Ez akár két-három helyről is érkezhet. DE egy bank szeret első helyen állni a jelzálog-jogával. és szereti magát bebiztosítani. Ezért nem a teljes forgalmiértékkel számol, hanem az ún. HitelBiztosítéki Értékkel, ami általában a forg.érték 80%-a.
És ennek a 80%-nak - az adós jövedelmi viszonyaitól, hitelképésségétől, adósminősítésétől függően - a 70-80-90%át adja meg, mint hitelt. (általában a 70 a gyakori, a többihez nagy jó minősítést kell kapni...)
A Funda ennek végeredményeként az értékbecslő által felmért összegnek az 58%-át adja.
Ráadásul az a feltétele, hogy a család rezsijén, a megélhetési költségein és a törlesztőrészletein felül maradjon meg a nettó minimálbér.
Ezekre mind van elfogadott, becsült érték.
Tulajdonos egyébként lehetnél...Ha azonban a párod jövedelme nem igazolható, akkor lehetnek gondok a szerződő-kedvezményezett-adós-(kötelezően bevonandó)adóstárs-(fizetőképesség-javító)adóstárs rendszerben.
Azt tudjátok igazolni, hogy párod élettársad is?
(pl. azonos címre szóló lakcímkártyával?)
lehet, hogy jobban járnátok egy kombinált banki kölcsönnel, mert ott talán kicsivel nagyobb arányú hitelt kaphattok, és kevésbé szigorú (nem enyhe!!!) az adósminősítés...
de a Funda nullaidőpontos AÁK-ja nagyon kemény feltételekhez van kötve...
Párommal (nem házastárs) Fundamenta azonnali kölcsönt szeretnénk felvenni, de a minket segítő – egyébként nagyon készséges és kedves! – hölgy eléggé bizonytalannak tűnik, így szeretnék segítséget kérni.
17.5M Ft-ért akarunk lakást vásárolni, és a tervek alapján a párom (8M) és a papája (2.74M) nyitnának szerződést, ami 62% hitel. A párom jövedelme nem igazolható, a papája nyugdíja kb. 200.000Ft, az én (kezes és tulajdonostárs) nettóm 220.000Ft. 50-50%-ban lenne tulajdonos a párom és én is.
A kérdésem, hogy működik-e ez így? A hölgy szerint igen, de két nagy kétségem van:
38% elég önerő?
Lehetek 50% tulajdonos, ha a párom és az apukája a számlatulajdonos?
Előre is köszönöm!
visszakérheted... de ha van más megoldás is gondjaidra, ne tedd...! inkább hagyd ki a nehéz hónapokat, és majd folytatod, ha lesz megint pénzed... (úgy emlékszem, nemrég írtam valakinek ugyanitt!) nem történik semmi, csak azokra a hónapokra nem kapod az állami támogatást,
és annyi hónappal meghosszabbodik a megtakarítási idő, amennyit kihagytál... DE NEM BUKOD EL A SZÁMLANYITÁSI DÍJAT!!!!
Kívánom, hogy minél hamarabb rendeződjön az anyagi helyzeted!
Sziasztok!
Azt szeretném megtudni, hogy visszakérhetem-e a Fundamentába fizetett pénzemet. Kb. 1 éve fizetem és most anyagi gondban vagyok, most jól jönne a pénz, amit megtakarítottam.
Köszi, mordi
több eset lehetséges:
1. küldd hozzám
2.a., 321/48
b., 322/52
c., 323/57
3.a., 421/48
b., 422/56
4., küldd hozzám...! :)))
bocs te félreértettél valamit!
én nem veszteséget akarok csökkenteni, hanem nyereséget maximalizálni! nagy különbség!
más: ha jól tudom a 3,9% csak a kamat, ehhez hozzájön a kezelési költség+egyéb díjak így a THM 5,1% körül alakul. Rosszul tudom?
magam nem hallottam, arról, hogy jól ki lehet váltani... csak arról, hogy csökkenteni lehet a további veszteséget... mert azt a többlet-kifizetést, ami már bekövetkezett az árfolyam-emelkedés miatt, már nem lehet visszacsinálni...
Azt lehet, hogy a hátralévő időszakban függetlenited magad az árfolyam-kockázattól, és a fél-egy éves kamatperiódusok miatt várható kamat-emelkedéstől.
Erre nyújt segítséget a Fundamenta ltp AÁK-ja, ahol garantáltan, max. egyszer változik a kamat: a megtakarítási idő alatti 8,1%-ról (ami kevesebb a bankinál) a "lakáskölcsön szakaszban, ami kb. a futamidő fele, 3,9%-ra CSÖKKEN! Ha nem AÁK, hanem csak ÁK (két évnyi megtakarítás után)7,5% és 3,9%, de ha a megtakarítási idő végén kéred a teljes szerz.összeget, akkor csak 3,9%... ilyet még az állami kamattámogatott forma sem tudott felmutatni...
A hitelkiváltásokkal ez a gond... ha megkapod a hitelintézeti igazolást az aktuális tőketartozásodról,(középárfolyamon) elintézed (pl.akár AÁK-t) a Funda-hitelt, ami kb. másfél hónap,(hivatalosan 60 nap) mire a bankhoz érsz, már megváltozik. Több, is kevesebb is lehet...
Most akarod kiváltani? ("Szakértők" szerint 200 alá már nem fog menni... 50.000.- CHF mellett viszont úgy tűnik, 20 forintnyi árfolyam-különbség már egy millás eltérést mutat...)
Szóval, ha most akarod, akkor írd meg - priviben -mennyi hitelt vettél fel, mekkora most a tartozásod, a törlesztőrészlet, hány éve fizeted, mennyi van hátra... Küldök egy becsült kalkulációt, hogy könnyebben dönthess...
Tkp. a hitelszerződésünket kb. majd' hónapig őrizheted, várva egy kedvező árfolyamot...
A hitelszerződést pedig csak a pozitív hitelbírálat után kapod meg, aláírásra, ha a"kiegyensúlyoozott" (72x) módozatot kéred, akkor fizetni csak a pozitív elbírálás után akkor kell, amikor visszaküldöd a szerződést... akkortól meg "hamar" jön a pénz... :)
Szóval... menjünk sorban.
A 9,8 mFt-ot érő lakás terhelhető jelzáloggal kb. 6,9 mFt-ig, nektek már 4,5 milla rákerült. még kb 2,5-et elbír.
Ha csak 1,2 mFt-ra van szükség, akkor meg bőven.
(remélem, csak egy bank jelzáloga van rajta, mert a Funda másodiknak jó, harmadiknak már nemigen...)
Több variáció is lehetséges, ezekből kettő:
722-es módozat, 1.250.000.- szerz.összeggel, a teljes futamidő 142 hónap, a törlesztés 16.137.-/hó, számlanyitási díj most nem kell, csak pozitív hitelbírálat esetén, (egyébként ez 12.500.- lesz, + majd a 1,5% folyósítási díjat is levonják)
Másik lehetőség: Azonnali Áthidaló Kölcsönként
821/1.290.000.- módozat, havi megtakarítás 8.000.-49 hónapig, ezalatt az 52. hónapig a szerz. összeg évi 8,1%-a kamatként, (8.708.-/hó)
az 53-109. hónapig 15.428.-/hó (folyósítási díj 1,5%)
Viszont mindkettőnél akkora jövedelemet kell igazolni, hogy a háztartási költségeken, a megélhetési költségeken és a törlesztőrészleten felül legalább a nettó minimál bér összege megmaradjon. Ez pl. úgy érhető el, hogy a szerződő mellett (a házastárs adóstársként kötelezően bevonandó az ügyeletbe)további fizetőképeség-javító adóstársként még egy igazolt jövedelemmel rendelkező adóstárs, közeli hozzátartozó is kell.
Ez utóbbi kedvezőbbnek tűnik, mert rövidebb... de itt be kell fizetni a számlanyitási díjat (12.900.-) és az első havi befizetést. Ha nem kapjátok meg a hitelt, semmi gond, hiszen lesz egy ltp-tek, amire mondjuk egy év múlva megint megkérhetitek az AÁK-t, kicsit "könnyebb" jövedelemigazolással, vagy akár végigvihetitek a 49. hónapig, (nagyobb havi befizetésekkel is) és a második után már (csak) Áthidaló Kölcsönként, ami már nem annyira "szigorú" hiszen a rezsin és a megélhetősi költségeken felül maradó szabad jövedelemnek többnek kell lenni, mint a törlesztő-részletnek...és a megtak. idő alatti kamat is csak 7,5%
További ajánlott fórumok:
- Mi a teendő Fundamenta, Lakáskassza lejárata esetén?
- OTP lakástakarék és Fundamenta lakástakarék. Vélemények, tapasztalatok? Melyiket válasszam?
- Van itt valaki, aki a Fundamentánál dolgozik ügyintézőként?
- Mennyi a Fundamenta hitelelbírálási idő?
- Valaki megtudja mondani mikor lehet felvenni a fundamentát?
- Férjemmel 2008-ban fundamentával kombinált hitelt vettünk fel. Ezzel kapcsolatban tudnátok válaszolni kérdésemre?