Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Fundamenta, tapasztalatok? fórum

Fundamenta, tapasztalatok? (beszélgetés)

2729. nagycigi (válaszként erre: 2728. - E0a063fe2d)
2011. márc. 23. 08:56

Amikor költöztök, azért írj két mondatot...!

És gratulálok!

2728. e0a063fe2d (válaszként erre: 2723. - Nagycigi)
2011. márc. 23. 06:31

Kedves Nagycigi!

Köszönöm az infót, így azt hiszem minden világos! A fennmaradó rész már megvan, úgyhogy megyünk és lefoglalózzuk a lakást! :)

2727. nagycigi
2011. márc. 22. 21:11

KI MARADT KI...?!? :)))

(bocsi, pár napig nem tudtam elegendő időt rátok fordítani...)

2726. nagycigi (válaszként erre: 2694. - Matesz57)
2011. márc. 22. 21:10

Mielőtt a pénzről beszélnénk, sok mást is tisztázni kell...

A hiteligényléshez APEH nullás igazolás kell, de ez csak 2009-es lehet még, és APEH Jövedelem-igazolás (nem tévesztendő össze a kettő!)

Az is jó, ha lekéred a netről a vállalkozói folyószámládat, és ha az nem negatív, akkor nem kell a 2009-es nullás, de jövedelemigazolás akkor is kell. Az ott szereplő összeget aztán majd 12 részre osztjuk... :))) Viszon, májustól már a 2010-es évre is kaphatsz...

A többit személyesen...

2725. nagycigi (válaszként erre: 2721. - Pimike)
2011. márc. 22. 21:07

"elvileg" már túl kellene lenni rajta...

Téged is kérlek, írd meg priviben a szerz.számot, lakcímed, neved...

Köszi!

2724. nagycigi (válaszként erre: 2720. - MAdryen)
2011. márc. 22. 21:05

Írd meg priviben a szerződés-számod, megnézem, nálunk mi szerepel...

Sajnos, 1,5 mFT felett mindenképp kell jelzálog...

amit írtál, abból arra gondolok, azonnali áthidaló kölcsönt kértetek... de a számlanyitáskor (10.11) az első havi díjat, és a számlanyitási díjat ki kell fizetni. 421 módozatból 2.090.000.- szerz. összeget ismerek, ami havi 13.000.- Ft megtakarítással jár, szl.nyitásival együtt: 33.090.- és addig, amíg a hiteligényés, hitelbírálat, kölcsönszerződés megkötése tart, a megtakarításokat fizetni kell...

(SAJNOS - MINT EGY-KÉT HETE EGY IFJÚ TITÁN SZEB IROGATOTT IDE - SOKSZOR ELHANGZIK FELELŐTLEN DÁTUM; EZ AZ, AMIKOR A LELKESEDÉS HOZZÁNEMÉRTÉSSEL PÁROSUL...)

2723. nagycigi (válaszként erre: 2718. - E0a063fe2d)
2011. márc. 22. 20:54

Bocs... ma egész nap benn ültem a központban

Szóval:

nincs különösebb eltérés az eljárásban... :)

Az adás-vételi szerződésben szerepelni kell, hogy a kulcsátadáskor a Funda számláról érkezik az utolsó részlet. (kicsit alkudtok majd a beruházóval, hogy pl. ne május 25-én, hanem jún. 10-én legyen a kulcsátadás...)

Az adásvételivel a Földhivatalba, érkeztetni, (pecsét) kb. egy hét, mire széljegyen lesztek a tul. lapon. jövedelemigazolások, ezek együtt a hiteligénylés mellékletét képezik, beadjátok, egy hét, mire jön az értékbecslő, (de többnyire nem tér el a becslése az adás-vételiben foglaltaktól)

majd hitelbírálat; ha kell, fizetőképesség-javító adóstárs bevonása, majd kiküldik a szerződést, aláírjátok, visszaküldés, kb. 10 napon belül utalás...

Mindenképp számoljátok végig:

2 db. 423/3.120.000.- szerz.összeg

10 mFt-os lakásra 5,8 mFt-nyi hitelt kaphattok, ez a kettő elvileg több lenne...

de 2008. nov-től kb. (2x) 300.000.- + kamat van a számlátokon ÁT nélkül. Ha ezt "levonjuk" a 3,12 mFt-ból, akkor a tényleges kockázati összeg: kb. (2x) 2.820.000.- (= 5.640.000.-)

Tehát erről az oldalról belefértek, megkaphatjátok az áthidalót... kérdés még a hitelképességetek (jövedelemigazolás, rezsin, megélhetési költségeken felül maradt "szabadjövedelem" több-e, mint a két törlesztőrészlet... ((2x(10.000+19.500)) = 59.000

Remélem, a tízmilláig hiányzó összeg rendelkezésetekre áll...

2722. nagycigi (válaszként erre: 2719. - Fancsika09)
2011. márc. 22. 20:22

Sajnos, félreérthető voltam...

de alább szolgálati közleményben korrigáltam!

1,5 mFt felett mindenképp kell jelzálog, közjegyző 3 mFt felett... ráadásul bármikor, bármelyik, bármekkora hitel mellé előírható az egyoldalú kötelezetségvállaló nyilatkozat(ez a "közjegyző") de ez az adós kondiciójától nagyban függ...

sajnos, jól- de a legpesszimistább - számolást végezted el...(bár nem tudtam kapásból azonosítani az összegeket...) de ezek döntő többségét csak akkor kell kifizetni, ha megkapod... előre, csak a tul. lap, az értékbecslő jelent kiadást, a többit már a pozitív elbírás után... pl. a folyósítási díjat a kiutalásra kerülő pénzből tartják vissza

2721. pimike
2011. márc. 22. 18:30

Sziasztok!

Az lenne a kérdésem, h kb. mennyi idő szokott lenni a hitelbírálati idő? (február első hetében lett elvileg beadva).

2720. MAdryen
2011. márc. 22. 17:43
2010. novemberben szerződést kötöttünk, alkalmazott módozat: 421-es. Mielőtt megkötöttük a szerződést, többször is rákérdeztünk arra, hogy kell-e jelzálogbejegyzés, mivel a párom szüleinek a házára kötöttük és többszörös NEM volt a válasz. 2M Ft a szerződéses összeg és arról volt szó, hogy előbb megkapjuk a pénzt, utána kell havonta törlesztenünk. A futamidő 49 hónap. A pénzt lakásfelújításra igényeltük, azt ígérték, hogy 3 hét múlva megkapjuk a választ arra, hogy megkapjuk-e az összeget, utána kb. 5 hét múlva küldik a pénzt. A 3 hétből 6 lett, amit betudtunk az év végének és az új év kezdetének. A pénz sehol. A havi összeget inkasszóval szeretnénk utaltatni, ez az első hónap, hogy utaltak. A Fundamenta a bankra fogja az egészet, amit valahol még értek is, de most azt mondták, van 38.000 Ft tartozásunk, amit fizessünk be, holott arról volt szó, hogy előbb megkapjuk a 2M-t. Mit törlesszünk, ha még nem kaptunk semmit??? Egyébként a levelet jan-ban küldték, hogy megkapjuk az igényelt összeget állami támogatással, munkáltatói igazolást, az adóhatóság igazolását, térképkivonatot kértünk, az értékbecslőt kifizetüttük. A tanácsadónk azt mondta, utaljuk át az elmaradt 38.000 Ft-ot, jelzálog nélkül pedig nem működik a dolog. Időközben megváltozott? 4 ember előtt hangzott el, hogy ez nem kell! Napok óta várom a tanácsadó válaszát, hogy hol áll az ügy, szeretnénk tudni, mikor kapjuk meg a pénzt. Légyszi segítsetek, mielőbb! Köszi!!!
2719. fancsika09 (válaszként erre: 2716. - Nagycigi)
2011. márc. 22. 13:44

Igen, 4340000 a Szö, bocs fejből írtam!

Ebből az összegből nekünk 3,6 M Ftra lenne szükségünk, és mint írtam még csak 7 hónapja fizetjük a 20000 ftokat!

Azt írtad, hogy nem kell közjegyző!De 3M felett van jelzálogjog bejegyzés!Akkor a közjegyzői okiratot a funda készítteti el???????????????De biztos nem ingyen!Most akkor kell fizetnem kb 40ezret közjegyzőnek, vagy sem???Vmit biztos félreértettem!Eddig a költségek:a bank 2 %ot kér a végtörlesztésért, tul.lap, értékbecslő, jelzálog törlés, majd újabb bejegyzés, ez eddig:70000+6600+22500+6000+6600=111700+takarnet dij 4500=116200+ a közjegyző, amit nem tudom, hogy mennyi!+ a folyósítási dij, ha egyáltalán megkapjuk+54000=170200!Eddig talán ennyibe fog kerülni,hogy kiváltsuk a CHF es hitelünket!Valamit kihagytam???Vagy túl sokat számoltam?

2011. márc. 22. 10:52

Kedves Nagycigi!

Nem tudsz választ adni az új éíptéső lakással kapcsolatos kérdésemre? Eléggé sürgős lenne,mert ezen a héten le kellene foglalóznunk a lakást,ha kell nekünk,de amig nem tudjuk h hogy és mikor kapunk rá pénzt addig nem megy...

2717. nagycigi (válaszként erre: 2714. - Ceretoilos)
2011. márc. 22. 10:18
sajnos, igaza van a SZEB-nek...
2716. nagycigi
2011. márc. 22. 10:16

Szolgálati közlemény:

3 milliós hitel felett kell közjegyző, és egyéb esetben is előírhatják...

Továbbá: ha az ingatlanon banki jlz van, egyoldalú kötelezettségvállaló nyilatkozattal, akkor szintén!

AÁK és ÁK esetén kell jelzálog-bejegyzés 1,5 mFt alatt is!

2715. ceretoilos (válaszként erre: 2712. - Nagycigi)
2011. márc. 22. 10:01
Türelmes vagyok :) Esetleg még annyi (hátha segít kibogozni), hogy az illető szerint ez a minden esetben kötelező ingatlanfedezet a 2011.01.01 után beadott Azonnali Áthidaló Kölcsönökre vonatkozik.
2714. ceretoilos (válaszként erre: 2710. - Fancsika09)
2011. márc. 21. 18:51
Szia. Igen én is így tudtam, de a SZEB szerint minden esetben kötelező az ingatlanfedezet AÁK esetén :(
2713. fancsika09 (válaszként erre: 2711. - Nagycigi)
2011. márc. 21. 18:36

Köszönöm a gyors választ, nem gondoltam, hogy nem kell kjegyző!Ez meglepett!

a decemberi ügyünk az igénylés beadását követően, 3 hét múlva utalt a funda!

Utólag is köszönet!Mindenért!

További szép estét!

2712. nagycigi (válaszként erre: 2709. - Ceretoilos)
2011. márc. 21. 14:13
türelem, jövök! :)
2711. nagycigi (válaszként erre: 2708. - Fancsika09)
2011. márc. 21. 14:03

nem 4.340.000.- FT az sz.ö?

Az AÁK igény benyújtását követően kb. egy héten belül jön az értékbecslő... (22.500.- Ft)

De közben kell a banktól hitelintézeti igazolás, a LAKÁSHITEL hátralévő tőketartozásáról.(ott kérdezd meg, mennyi a végtörlsztés díja!)

A folyósítási díj 1,5%

Közjegyző nem kell...de tulajdoni lapot a takarnetből is lekérik, a szerződéskötéskor (4.500-)

További költség még a banki jlz törlése (azt hiszem, 6.000.- Ft)

Az AÁK miatt a megtakarítási idő végéig (+3 hónapig) évi 8,1% kamatot (29.295.-/hó) kell fizetni, a havi betéteken felül.

Ha csak a lakáskölcsönt kérted, a megtak. idő végén, akkor is ki kell várni a kiutalási időszak 3 hónapját, és azt követő hónap első hetében, harmadában érkezik a pénz....

Ha az is ÁK volt, amit decemberben kértél, honan számolod a háromhetet? a szükséges papírok összegyűjtésétől, az igénylés beadásától, vagy a szerződés aláírásától? (ez utóbbi esetben akár sok is lehet a három hét...!)

Egyébként igazad van, és köszönöm a bátorító véleményt! :)))

2710. fancsika09 (válaszként erre: 2709. - Ceretoilos)
2011. márc. 21. 14:01
Mi decemberben vettünk egy kis házat 1,45M ftért!Az adóson kívűl 2 adóstárs kellett, és nem jegyeztek be jelzálogot, de nálunk a 3 jövedelem 400000ft volt, nettó.Sztem ha nem látja "megfelelőnek" a funda a jövedelmeket, akkor ír elő jelzálog bejegyzést, egyébként nem!
2011. márc. 21. 13:55

Szeretném a segítségeteket kérni!

Eddig úgy tudtam ha a Fundától 1,5 mFt alatti lakáskölcsönt kapunk, akkor nem kell jelzálogbejegyzés. Így megspórolható az értékbecslés díj, a földhivatali bejegyzés, stb.

Tehát ha AÁK-t kérek és 1,45 mFt az SZÖ akkor elvileg nem kellene, CSAK a hitelképesség vizsgálaton megfelelnünk (felvevő + házastárs).

Erre most mikor realizálódott az igényünk és leültünk beszélni egy SZEB-el a következőket mondta: AÁK igénylése esetén függetlenül az összesített kockázat nagyságától, minden esetben kötelező 2 jövedelemmel rendelkező személy bevonása a hitelügyletbe és ingatlanfedezet felajánlása is.

Most akkor hogy is van ez? Mindenképp kell a jelzálog ha csak 1,5 mFt veszünk fel akkor is?

Igy viszont nem értem (8, 1% helyett mikor lesz a kölcsön kamata 12, 5%)

Eddig azt hittem értem ezt a részét a hitelnek de ezek szerint nem :(( vagy a SZEB nem.......

2708. fancsika09 (válaszként erre: 2707. - Nagycigi)
2011. márc. 21. 13:43

Segítséget szeretnék kérni!Van egy 420as módozatú, 20000 fundánk, 7 hónapja.SZÖ4320000.És van egy CHFes tartozásunk, kb ugyanennyi!Szeretnénk a devizás kölcsöntől megszabadulni!!!!Ha kérünk AÁK-t, milyen költségekkel kell számolnom?

Tul.lap, 6600, széljegyeztetés12000, a funda küld értékbecslőt?vagy elfogad bárkit?díja?Közjegyzőt ő jelöli ki?Ekkora összegnél a folyósítási költség?1,5%?SZerinted mennyibe fog ez kerülni nekünk?Ne haragudj ha butaságokat kérdezek, csak szeretnénk tisztán látni, mielőtt belevágunk, mert sztem ez közel 100000Ft!Köszönöm, ha lesz rá időd, hogy válaszolj!

Egyébként nekünk decemberben már volt egy lakáshitelünk, és 3 hét alatt a pénzünkhöz jutottunk, igaz ott nem volt jelzálog, de én elégedett vagyok a Fundával!Mindenkinek bátran ajánlom!

2707. nagycigi (válaszként erre: 2706. - E0a063fe2d)
2011. márc. 20. 20:39
valaminek utána kell néznem, nehogy butaságot írjak... Holnap jövök!
2011. márc. 20. 20:03

Kedves Nagycigi!

Kinéztünk egy újépítésű lakást,amely már épül,két hónap múlva lesz kulcsrakész. Ebben az esetben hogyan vehető fel a szerződéses összeg ÁK-ként? Mi a pontos menete a hitelfelvételnek ill. milyen papírok szükségesek? Kb. mennyi idő amíg megkapjuk a pénzt?

Elöre is köszönöm!

2705. mariann1985 (válaszként erre: 2700. - Nagycigi)
2011. márc. 20. 15:45
Nagyon szépen köszönöm a gyors választ:) Intézem is akkor:)
2704. nagycigi
2011. márc. 20. 15:09

Anya által kötött szerződésben szerepelhet a lánya kedvezményzettként, feltéve, hogy a lánya más szerződésben nem kap állami támogatást.

Ha igen, akkor Anya szerződésében ne legyen senki megjelölve kedvezményezettként, így ő kapja az ÁT-t.

Felhasználáskor nyilatkozik, hogy az ÁT felhasználását átengedi KÖZELI HOZZÁTARTOZÓJA lakáscéljaira - így a lánya tulajdonában lévő/vagy oda kerülő lakásra fordítható Anya ltp.jén lévő pénz és a Lánya ltp-jén lévő pénz, sőt, a Te hasonló megtakarításod is!

És így "nem baj" ha anyósnak nincs tulajdonrésze... :))

Egyébként bárki megteheti, hogy a saját jogán kapott állami támogatás fellhasználását átengedi közeli hozzátartozója számára...

(Közeli hozzátartozóról alább már írtam...)

2703. Roland79 (válaszként erre: 2701. - Nagycigi)
2011. márc. 20. 14:46

Nagyon szépen köszönöm a gyors választ sokat segítettél. Én is így tudtam de az ügyintéző állította.

Lenne még egy kérdésem:

ha az anyós részére kötnénk egyet akkor Ő megadhatná kedvezményezettnek a lányát? (hiába van neki futó fundamentája)És nem baj hogy ott nincs tulajdonrésze az anyósnak? Tehát így lehet egy személyre egy időben két állami támogatás vagy ez sem???? köszi a választ

2702. nagycigi (válaszként erre: 2700. - Nagycigi)
2011. márc. 20. 14:35
mehkötheted = meGkötheted
2701. nagycigi (válaszként erre: 2699. - Roland79)
2011. márc. 20. 14:35

Nem szívesen teszem.... de helytelen információt kaptál...

Egy ember egy futamidő (megtakarítási idő)alatt csak egyszer részesül állami támogatásban! Ugyanaz az Államkincstár adja a havi megtakarításaid 30%-át neked, akárhol kötöd...

Bár, gondolom, ezekután nem nehéz a választás...

írd be a keresőbe:

1996. évi CXIII. törvény a lakástakarékpénztárakról

és keresd ki a megfelelő részt:

21. § (1) A (2) bekezdésben meghatározott lakás-előtakarékoskodót, illetve a kedvezményezettet -legfeljebb az első tíz megtakarítási év során - a lakás-előtakarékoskodó által az adott megtakarítási évben befizetett betét összegéhez igazodó mértékben állami támogatás illeti meg, amelyet...

(...)

(4)Ugyanazon személy javára, egy naptári évben - az (5)-(6) bekezdésben foglalt eltéréssel - csak egy szerződés után igényelhető az állami támogatás

(A két hivatkozott bekezdés társasházakról szól!)

És a felhasználás nem különböző ingatlanokra szól, hanem annak a tulajdonában lévő ingatlanra, aki az állami támogatást kapja. Tehát, ha egy öttagú családban mindenkinek van ltp-je, és fizetik is, akkor mind az öten megkapják az ÁT-t, lakásukra/lakáscéljaikra használhatják...adott esetben ugyanarra az egy laksára, amelyikben laknak...

Ha legközelebb megkérdezel egy (bármilyen) szakembert olyanról, amit nem tudsz, tegyél magad elé egy papírt, vegyél a kezedbe egy ceruzát, és kérdezd meg az illető nevét - írd le, dátummal - majd kérd meg, hogy mutassa meg azt a rendelkezést, előírást, törvényt, amire hivatkozik. Ne csak a számát mondja meg, hanem mutassa is meg!

Figyeld meg a változást... :)))

2700. nagycigi (válaszként erre: 2698. - Mariann1985)
2011. márc. 20. 14:15

eladhatod, mehkötheted, nevedre mehet, jár...

:)

Ne is várd meg a másik megvételét, kösd mielőbb meg...!

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook