Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Fundamenta, tapasztalatok? fórum

Fundamenta, tapasztalatok? (beszélgetés)

2639. nagycigi (válaszként erre: 2638. - Fater81)
2011. márc. 7. 15:26

Így irásban nem túl hatékony a "tanácsadás" (lásd a legutóbbi levélváltást)

A vállalati kölcsön tkp. - ha jól tudom - önerőnek számít, a bank a vállatot harmadikként is elviseli magamögött a jlz-ben

2638. Fater81 (válaszként erre: 2637. - Nagycigi)
2011. márc. 7. 14:53
Köszi a gyors reagálást, valójában nem nekem lenne hanem egy kollegámnak. Sürgösen szeretnének lakást venni, de 1-1,5 M önerejük van, ezt kellene neki kiegészíteni úgy hogy egy 8 M-ós lakást tudjanak megvenni. A normál banki hitelt intézném nekik, de ennyi önerővel lehetetlen a 75% miatt, pótfedezet meg nincs. Pár dologra még emlékeztem személyi bankár koromból, de Funda hitelt nem tudok neki intézni (csak számlát nyitni). Ha lesz a projektből valami csinálhatod, értesítelek. Egyenlőre variálnak, hogy céges kölcsönt hogyan lehet beletenni, vagy bele merjenek -e vágni (vásárlás helyett pl. szolgálati lakást igényelnének). Mindenesetre jelzálog nélkül drága, de egyébként nem bírja el az ingatlan.Köszi még1x!
2637. nagycigi (válaszként erre: 2636. - Fater81)
2011. márc. 7. 13:59

igen

igen

igen

Kicsit bővebben: segítek :)))

1., Lehet számlanyitás után azonnal, de annak a havi megtakarításon felül magas a kamata a megtakarítási idő alatt (13,5 % jlz nélkül, de ilyet nem sűrűn igényelnek, 8,1% jlz-vel)

2., Létezik "kiegyensúlyozott" AÁK, ahol végig azonos összeget fizetsz a felvett pénzért, mintha banktól kapnád, csak nincs kamatperiódusból eredő kamatingadozás

3., amennyiben 1,5 mFT alatti a felvett összeg, nem kell jelzálog, de. mert több változat is lehetséges, a kamatok is eltérően alakulnak:

Ha pl. a kiegyensúlyozottat veszed igénybe, 1,5 mFT szerz.összeggel, akkor ugye nem kell jlz, a havi teher 142 hónapra 16.125.-

ha más módozatú AÁK-t kérsz, akkor választhatsz:

- 76 hónap megtak.idő alatt havi 6.000.- betét mellett 10.125.- kamattal, majd a lakáskölcsön rész (887.344.-) törlesztése 71 hónapig 14.625.-

- (1.450.000.-re) 67 hónapig havi 8.000.- mellett 9.788.- kamattal, és a lakáskölcsön (689.503.-) törlesztése 76 hónapig 11.310.- Ft

Mennyi kell?

Mikorra?

és mikor ütjük nyélbe? :)))

2636. Fater81
2011. márc. 7. 12:37

Üdv mindenkinek. Valaki tud abban segíteni, hogy az idei lakástakarék-pénztári törvény módosításai után milyen feltételekkel lehet AÁK-hoz jutni? Lehet azonnal a számlanyitás után vagy mindenképp meg kell várni az 1 évet? Van még olyan lehetőség hogy 1,5M alatt nem jegyez be jelzálogot a Funda (ha mondjuk kevés önerő áll rendelkezésre és azt a kicsit kellene kipótolni)?

Köszi

2635. nagycigi (válaszként erre: 2634. - Nagycigi)
2011. márc. 7. 10:56
bocs... a privit csak tegnap írtam...
2634. nagycigi (válaszként erre: 2633. - Cincinke)
2011. márc. 7. 10:47

Azt hiszem félreértettél...

Nem támadásnak szántam.

De - emlékezz! - kérdeztél, segítséget kértél, mondván Te mindent megtettél, és ők nem fizetnek...válaszoltam és támadtál...

Aztán kiderül, hogy nem említettél meg mindent, csak a sérelmedet mondtad el...

És, ha figyelmesen olvastad a válaszomat, észrevehetted, nem rólad szólt... Miért vetted magadra?

Én itt nem hibákat javítok, hanem tanácsokat adok, megoldásokat javaslok, lehetőségeket mutatok.

Ennek ellenére velem veszekszel, mondhatnám, letámadsz. És - mert mérgedben nem fogadod el, amit írtam, saját magad bünteted azzal, hogy

"jusztsetakarékoskodok!haddmaradjonapénzazállamzsebében!"

És nem azért írtam mindazt, amit félreolvastál, mert szólni mertél valamiért...hanem azért, mert úgy szóltál, hogy csak csepegtetted az információkat - amire nem lehet érdemben válaszolni, mert nem tudom, mire válaszolok...

Most is rám vagy mérges, de a privire napok óta nem válaszolsz...pedig lehet, hogy segíthettem volna... Nos? Segíthetek?

2633. Cincinke (válaszként erre: 2631. - Nagycigi)
2011. márc. 7. 09:49

Miért van az, ha valaki nem mond jót, rögtön le kell támadni?

Ez az igazság, még ha nem is tetszik.

8 éves elmúlt a szerződésem, és pont mielőtt reagáltam, vonták le az e havi pénzt is. Csak nem értem, miért....

Két tanú aláírta, mielőtt felküldtem, plusz az irodavezető. Ott írtuk alá előtte, és utána ő, hogy igazolja, valóban én vagyok.

Az adatmódosító lapot fél éve felküldtem!!! minden másolattal együtt. Az is szintén két tanúval, plusz az irodavezetővel alá lett írva. Mellesleg ők másolták le.

Nem letámadni kellene az embert, ha leírja, valami gond van a rendszerrel, hanem kijavítani az ilyen hibákat.

Tudod, ez a lehetőség nagyon jó, és ha ez most nem lenne, nem tudnék lakást venni.

De épp az ilyen hibák miatt döntöttünk úgy a párommal, hogy inkább máshol veszünk fel hitelt, még ha többet is kell fizetnünk, és soha többé nem kötünk fundamentát, pedig az új már ki volt töltve, de csak azután akartuk bevinni, hogy megkaptuk a pénzt.

Talán ezeket kellene kijavítani, és nem a másikat letámadni, ha szólni mer valamiért.

2632. nagycigi (válaszként erre: 2631. - Nagycigi)
2011. márc. 7. 09:42
ja... és hatodikán küldtem privit...
2631. nagycigi (válaszként erre: 2630. - Cincinke)
2011. márc. 7. 09:41

de azt, ugye Te is érzed, hogy ezek nagyrésze nem légbőlkapott? Hogy nem azért van, hogy ne fizessenek? És mit szólnál most, ha annakidején azt mondják Neked: márc. elsején utalják a pénzt - aztán kiderül, lehet, hogy nem is te vagy, akinek jár, mert nem ugyanaz az aláírás, aztán kiderül, hogy a cím sem jó, aztán kiderül, hogy...,aztán kiderül...

Igen, valaki nem jól végezte a dolgát. AKÁR az ottani irodavezető! Mert az első pillanatban, amikor elfogadták a beadványod, ellenőrizni kellett volna mindent - az ÖSSZES ADATOT! - és ha szükséges, korrigálni! Meg van a számítógépes lehetőségük arra, hogy egyeztessenek mindent...

Mert nem csak kipipálni, iktatni kell egy-egy beadványt, hanem foglakozni is kell vele...

Az adatmódosító lapod alá volt iratva két tanúval?

Mellékelted az új szem.igazolványod, lakcímkártyád fénymásolatát? Aláíratta veled a másolatot, aki átvette?

Egy jó személyi bankárral ez nem fordulhat elő...

mert ő abban érdekelt, hogy az ügyfelet a lehető legteljesebb mértékben és minőségben kisegítse.

És neki ciki, ha nem jól végzi a dolgát, ha úgy jön el Tőled, hogy félmunkát végzett, hogy vissza kell kuncsorognia, bocs, valamit elszúrtam...

<<Sajnos, egy "front-office"-ben ülő alkalmazott havi fixért dolgozik, neki tök mindegy>> - ugye ezt gondolod?

(bár nem tudom, ügyfélszolgálati iroda volt-e, ahol jártál, vagy csak a "back-office" - mindezt akkor is tudni kellett volna!)

Minek az ellenkezőjét mondták Neked, kedves Cincinke? Amit fent leírtam, vagy amit a törvény előír?

2630. Cincinke (válaszként erre: 2627. - Nagycigi)
2011. márc. 7. 08:13

Erről épp az ellenkezőjét tudom mondani. Nekem az itteni iroda vezető mondta, mit hogyan kell csinálni. Akkor ezek szerint ő nem ért a dolgokhoz? Pedig volt egy-két kitüntetés a falon, amin az ő neve szerepelt. Amikor felmondtam, az egész, 8 éves anyagot bevittem hozzá, az összes kiküldött levéllel együtt.

Felhívom a központot, semmit nem mondanak. Bemegyek az irodába, a hölgy csak annyit mond, várjak, de ő sem mond semmi konkrétat, csak hogy türelem, majd valamikor utalják...

Ami velem történt:

Először visszadobták a lapot, mert az aláírás nem stimmel. Igen, egy kicsit megváltozott.

Aztán azért, mert megváltozott a nevem. Férjhez mentem. - Ezért változott meg az aláíráson - :)

Utána azért, mert megváltozott a címem. Ja, elköltöztem.

Utána azért, mert a személyi igazolványom száma megváltozott. Igen, lecseréltem, miután férjhez mentem.

És mindent azóta, amióta beküldtem a lapot, hogy szeretném felmondani.

Az érdekes az, hogy az esküvő után rögtön be lett küldve egy adatmódosító lap, ami több, mint fél éve volt.

December óta levelezem a központtal, és mindig találnak valamit, ami miatt nem tudják utalni...

2629. nagycigi (válaszként erre: 2628. - Nagycigi)
2011. márc. 6. 11:38

és, hogy ne legyen ellentmondás alábbi levelem első felében és a végén leírtak között:

Én is rátartásssal becsültem a két hónapot...

2628. nagycigi (válaszként erre: 2623. - Obscure)
2011. márc. 6. 11:36

Nem tájékozató jellegű!

Törvényben szabályozták, hogy mit, mennyi idő alatt KELL elintézni. DE azt nem szabályozhatják a törvényben, hogy pl. nyolc év alatt kissé megváltozott az aláírásod! Ezért visszaküldik az egészet, vagy berendelnek, hogy tisztázzák, ki is írta alá valójában...(időveszteség) Annyira rugalmas tud lenni a Funda, hogy pl. elfogadja azt a tulajdoni lapot, amelyik a hiteligénylő aláírásának napján még épp harminc napos... és lehet, hogy csak egy hét múlva kerül be a központba, feldolgozásra...

Mégegyszer: Ha minden rendben a hiteligényléssel, a szerződéssel, a hitelbírálók sem kérnek harmadik adóstársat, (mert ez is múlatja az időt) akkor a törvéníyes időn belül átutalják a pénzt.

ÉS SZÁNDÉKOSAN NEM TALÁLNAK KI STIKLIKET, AMIVEL HÚZNI LEHET AZ IDŐT...!!! NEM ÉRDEKE A FUNDAMENTÁNAK!!!

Persze, ehhez az kell, hogy olyan személyi bankár legyen a segítségetekre, aki tudja, mit miért csinál...és ismeri a szakmáját. És az ügyfél se támasszon kacifántos elvárásokat, és ne akarjon előnyöket kiudvarolni... :)))

Mégegyszer: HA MINDEN RENDBEN, akkor a hiteligénylés beadását követően két hónap múlva megjön a pénz. Ha nem így lenne, senki nem merne hitelt felvenni!!!

GONDOLJ BELE: A megtakarítási időt követi az ún. kiutalási időszak, (három hónap - ebből két hónap az ügyfélé) AZ ügyfél a megtakarítási idő végén levelet kap, hogy lenne szíves megmondani, mit szeretne a pénzével csinálni? Ennek eldöntésére van két hónapja. (pl. papírokat beszerezni, kivitelezőt találni) Ha visszaküldi a megfelelő nyilatkozatot (pl.igény tart a hitelre is) akkor hamarosan felkeresi egy személyi bankár, akivel kitöltik a hiteligénylőt, begyűjtik a különböző dokumnetumokat, (jöv.ig, adásvételi szerz. a földhivallal érkeztetve, tul.lap) ennek bele kell férnie a két hónapba. A harmadik hónap arra szolgál, hogy a Funda elvégeztesse az értékbecslést, elvégezze a hitelbírálatot, kiküldje Neked a hitelszerződést, (és Te időben vissza is küld!!) pénzzé tegye azokat az állampapírokat, amiben a pénzed fekszik, intézkedjen az Államkincstár felé, hogy fizikailag is utalja a számládra a pénzt..., és a harmnadik hónapot követő héten - na, jó tíz napban - átutalják a pénzt...

Mondom, elvileg, mert ha pl. az egyik tanú nem írta alá a szerződés egyik lapját, akkor pótolni kell... - időveszteség! Ha pl. kiderül, hogy a tul. lap szerint nem terhelhető tovább jelzáloggal az ingatlan - kútbaesett az egész...

Az ilyen eshetőségek miatt NEM MONDHATNAK konkrét határidőt az ügyfélnek - mert sajnos, az ügyfél sok esetben hajlamos csak azt meghallani az elmondottakból, amit ő hallani akar... (tapasztalatból tudom - ezzel nem bántani akarom az ügyfeleinket! - ez emberi tulajdonság)

Ezért vannak a személyi bankárok, akik a megtak. idő végén felkeresik az ügyfelet, és megbeszélik vele, milyen terveik vannak, és ahhoz mi mindent kell megoldani...

Hogy ne a Te pénzed bánja... :))

2627. nagycigi (válaszként erre: 2620. - Cincinke)
2011. márc. 6. 11:02

Sajnos, nem tudom, mikor, mit, miért mondtak Neked...

Azt tudom, hogy vannak törvényes határidők, amelyeket be kell tartani. (ÉS AZT BETARTJÁK!) És azt is tudom, hohgy ennél többet egyetlen ügyintéző nem mondhat az ügyfélnek, mert nem tudni, mi jöhet közbe... (pl. nem úgy látják, valami baj van az aláírással, vagy lejárt a tulajdonilap, a személyi igazolvány, vagy... stb.stb) Aki Veled beszélt, annak nincs birtokában a Te teljes fundamentás anyagod, csak általánosságban tud válaszolni.

Eddig még nem hallottam arról, hogy valaki ne kapta volna meg a pénzét arra az időpontra, amit az adásvételoiben megjelöltek. Persze, ehhez az kell, hogy minden rendben legyen, és ne legyen pl. olyan határidő megjelölve, amit nem lehet teljesíteni...

2626. nagycigi (válaszként erre: 2624. - Pp09)
2011. márc. 6. 10:54

nem sok jót tudok írni...

Mivel azt az ltp-t annak idején a UCB javára zárolták, csak a bank hozzájárulásával lehet módosítani...de havi 1000 Ft úgysem sokat jelent...

Ha a bank hozzájárulna, hogy ezt a zárolást "egy pillanatra, technikailag feloldhassuk" amíg a (papírmunka zajlik) akkor megoszható lenne a szerződésed két "hasonló" jellemzőkkel bíró ltp-re, ahol mindkettő 2006-os indítású, mindkettő 2014-ben jár le, mindkettő szabadfelhasználású, csak az egyiken (az eredetin) lenne az eddig összegyűlt pénzed, a másikon pedig ezután kezdenéd gyűjteni, mondjuk havi húszezerrel... és ezt is zárolnánk a bank javára...

Na, de mit eredményez ez? Egyrész most havonta húszezerrel többet fizetnél, kifizetnéd a számlanyitási díjat (52.600.-) másrészt összegyűlne kb. egymillió forint.. segítene rajtad 2014-ben?

Azonban eddig nem halottam olyanról, hogy egy bank belemenrt volna a zárolás feloldásába - pedig tényleg, csak technikai dolog, mert továbbra is megkapná a pénzét, mint eddig

(ugye, most csak a kamatokat kapja, és ez nem változik)

2625. nagycigi (válaszként erre: 2622. - Pécsiszilvi)
2011. márc. 6. 10:41

Elvileg sem menne a dolog... :) gyakorlatilag, ha voltak kimaradások, akkor kb. annyi hónappal meghosszabbodik a megtakarítási idő, amennyi kimaradt - ahhoz, hogy a saját megtakarításai mellé megkaphassa a lakáskölcsönt is.

És az elmaradás nagyon sok... csak saját befizetéseivel 1,8 mFt fölött kellene lenni, + az állami támogatás, kamatok...

Nézzük a hiteloldalt: általában a lakás forgalmi értékének kb 56%-át adja egy bank hitelként, a többit saját zsebből (önerő) kell fedezni...

Tehát, ha az értékbecslő által is 6 mFt-ot ér az ingatlan, akkor 3,3-3,5 mFt hitelt kaphat.

Azoban jelenlegi szerződését - szvsz - nem tudjuk

úgy módosítani, hogy a szerz. összeg 5,26 mFt helyett 3,5 mFt legyen...és, hogy ennyit hitelként kaphasson.

A szerz.összeg kb. 50%-a a saját megtakarítás (állami támogatással, kamatokkal) és ugyanennyi a lakáskölcsön. Ezért Ön max. 1 mFt körül kaphatna lakáskölcsönt a most számláján lévő összeg mellé.

Egy másik módozatra (524) áttérve 2,5 mFt körül elérhető, de egyrészt csak áthidaló kölcsönként menne (igaz, csak néhány hónapig) másrészt ha pótolja az elmaradásait, ugyanide jut, hitel nélkül...

Javaslom, várja meg a Funda értesítését arról, hogy befejeződött a megtakarítási időszak, nézze meg az akkori egyenleget, és a levélben foglaltak szerint fizesse még néhány hónapig, amíg utól nem éri önmagát, és "teljes értékű" lesz a szerződése, majd beszélje meg a testvérével: elajándékozná-e Önnek a fél lakást? ha igen akkor nekiadja a Fundán összegyűlt 2.770.000.- forintot... (merthogy nyolc év után nem kell lakáscélt igazolni) Az ajándékozásnak is van illetéke, mint a lakásvásárlásnak. Ügyvéd tudja, melyiknél mennyit kell fizetni, hogyan járnak jobban...

2624. Pp09
2011. márc. 6. 06:05

Kedves nagycigi!

Azt szeretném kérdezni, hogy tényleg nincs már semmilyen szabad felhasználású megtakarítás a Fundamentánál? Ezt azért kérdezem, mert 2006-ban vettünk fel hitelt az Unicreditnél, 8 éves, havi 19.000 Ft-os megtakarításos Fundamentával kombinálva. Amit ugye a 8 év lejárta után betörlesztenek az én szabad felhasználású jelzálog hitelembe, és elvileg kifut a hitel. De most, hogy a svájci frank ilyen magas, tuti, hogy nem fog kifutni vele.

Van valami lehetőség arra, hogy ezt a szerződéses összeget megnöveljük, vagy egy másik, hasonlót kössünk?

Köszönöm!

2623. obscure
2011. márc. 5. 20:48

Húha, Cincike hozzászólása kicsit elbizonytalanít. Ez a 3 hónap miért csak tájékoztató jellegű? Én egy 10 milliós lakást veszek meg, ehhez kell 4,3 a fundától áthidaló kölcsönként, de a saját 6 milkánkat oda kell adni az eladónak előre, hiszen az utolsó ütemezés a funda. Mi a halált csinálok, ha nekem sem utalnak három hónapon belül? Ezt azért érdemes volna tisztázni még az adásvételi előtt.... Kérjek írjatok tapasztalatokat, hogy kinek mikor utalták a kölcsönt, vagy van valami törvényben rögzített határideje? Nem lenne jó ebből kellemetlenség, főleg, hogy egy csomó saját pénzünk bánhatja...

Kérlek segítseetek!

2011. márc. 5. 19:45

Kedves nagycigi!

Régóta figyelem a fórumot, és most én kérem ön, a PROFI segítségét.

Sajnos csak a héten vettem észre, hogy a 8 éves ltp.-m idén áprilisban lejár...és ez idő alatt EGYSZERSEM keresett fel SZEB! Ezt egy kicsit sérelmezem, bár én is gondolhattam volna rá, de "el voltam tájolva " 1 évvel a gondolataimban.

Szóval a lényeg, mert az eddig olvasottakból úgy vettem ki viszonylag gyorsan kell lépnem...

A szerz. 1993-ban kötöttem 324-es. 20.e/hó. Szez.ö: 5.260e. Azonban voltak hiányos befizetési időszakaim - tudom, hiba!, a pénzem bánja-. Ezért a 2010 végi összegem csak :1.080.000.- Saját egyéb kp.tőkém nincs.

Szeretném igényelni az ÁT-t és a kölcsönt is. Tervem, testvérem tul.részét kivásárolni egy 50-50%-os közös tulajdonú ingatlanunkból.

Az ingatlan értéke össz. ~6 mill.ft.

Kérdésem, ez így megoldható-e? Tudom az ing. csak 70%-ig jelzálogosítható. Azonban ha én leszek a 100% tulaja , kérhetem az egész ing.-ra vagy csak a kiváltandó 50%-ra adják meg? Mert ha jól gondolom, a 6 milla=> 4,2 milla jelzálog lehet... és funda szerz.ö.: 5.260e.-. beleférne?

Mit kell tennem , abszolút laikus vagyok ilyen hivatali ügyintézés terén.. priviben is megköszönöm a választ.

2621. anna128
2011. márc. 5. 13:16

T. 'nagycigi'!

szeretném a segítségedet kérni,funda ügyben:van 3 előtakarékosságink,egy 8évre módosított 324 es(4.6M;20e/hó),ez 2013.05.ben lesz 8éves,egy sima 421es ez(1.6M;10e/hó),2009.05.ben kezdtük,és egy(2.4M;15e/hó)ami idén aug.ban lesz 4éves,ez a páromé!ebben az évben jó lenne egy 5-6M.panelt megvenni,csak nem tudom hogyan kalkuláljak ezekkel a megtakarításokkal!mit mire kellene átvariálni,hogy összejöjjön az 5-6M,és a havi össz.törlesztőnk is 45körül maradjon!ha lenne megoldás akkor nem várnék 2013.ig!segítségedet előre is köszönöm!anna128

2620. Cincinke (válaszként erre: 2616. - Nagycigi)
2011. márc. 5. 08:44

Voltam bent a lakhely szerinti fundamenta irodában.

Írásban mondtam fel, a nem tudom hányas számú bejelentő lapon.

A nyolc év alatt nem marad ki egyetlen befizetés sem.

Az adásvételi kész van. A callcenterben senki sem hajlandó semmit mondani, már szinte mindenkivel beszéltem, mert idézem: "a 3 hónap csak tájékoztató jellegű, lehet, hogy fél év múlva kapom meg a pénzt, és ezt nem mondhatják meg, mert rögzíthetem a beszélgetést, és ekkor őket fogják kirúgni".

A helyi illetékes kirendeltségen is ezt a választ kaptam. Hiába jelöltem meg 3 hónapot, senki sem tudja, mikor kapom meg a pénzt. :(

És te eladnád úgy a lakásod, hogy kimennél külföldre, és a vevő meg valamikor fizet?

2619. nagycigi (válaszként erre: 2618. - Nagycigi)
2011. márc. 4. 20:14

valaki lenyúlt egy fél mondatot... :)))

(a megosztásnál:)

mondjuk egy 421/10.000-re és egy 422/5.000-re

2618. nagycigi (válaszként erre: 2617. - Vicusssss)
2011. márc. 4. 20:06

Nem írtad, mekkora a mostani sz.ö...és milyen a módozatod. A példádból arra tippelek, hogy 422/14.000.- (ennél van olyan sz.ö és LK, amit írtál - vagy csak erre szeretnéd módosítani?)

De nem működik, amire gondolsz, pontosabban a levezetésed második fele igaz...

mert ha két megtakarítási év után elkéred a teljes szerz. összeget, az bizony több, mint másfél milla...

még akkor is, ha az eddig összegyűlt megtakarításod levonjuk belőle...

Mekkora összeggel tervezted csökkenteni a banki hitelt? és mekkora a mostani törlesztésed?

Mert, lehet, hogy nem is érdemes...

Ha csak 2.460.000.- forintos sz.ö-vel számolsz, amit Áthidaló Kölcsönként elkérsz, akkor a havi húszezer betét mellett fizetni kell még két évig az évi 7,5% kamatot (15.375.-) is. Ha mindezt befizeted a banknak, csökken-e annyit a banki törlesztés, amennyit emelkedik a Fundás?

A jelzáloggal nem lenne gond, mert a Funda bemegy másodiknak a bank mögé, pláne, ha a banki jelzálog-teher az előtörlesztéssel csökkenne, még bele is férne a terhelhetőségi határba (össz jlz hitel a forg. érték 75%-a)

De megéri-e? a járulékos kiadások: előtörlesztési díj a banknál, (ha egy milla felett adsz oda) 1,5%folyósítási díj a Fundánál, tulajdoni lap, földhivatali bejegyzés...

Ha mégis elszánod magad, akkor megteheted, hogy megosztod a szerződésedet (maradjunk a 422/14.000-nél) mondjuk egy 421/10.000-re és egy . Az egyiken 1.610.000.- a szerz. összeg, a másikon 890.000.-

Az eddigi betéteid (egyenleged) a nagyobbikon marad, ezt kérhetnéd el Áthidaló Kölcsönként és beszámítják az egyenlegedet, tehát másfél milla alatt marad a "hiteled" nem kell jelzálog. Ennek havi terhe: 10.000.- + 10.063.- = 20.063.-

A másikat havi ötezerrel megtartod, fizeted, egészen a nyolcadik év végéig, sőt, ha belefér a kasszába, akár emelheted is, amikor majd telik rá... meret az itt összegyűlt pénzt nyolc év múlva szabadon felhasználhatod. Akár fagyira, akár lakásra... :)))

Azért kell így csinálni, mert megmarad a szabfel lehetőséged, és a módosítással nem bukod a korábban kifizetett számlanyitási díjat

Ami a legfontosabb, mindenképp kérdezd meg a banknál, mennyibe kerül, ha előtörlesztésként kapnak másfél millát, és mennyit csökken a havi törlesztőrészleted...

2617. vicusssss
2011. márc. 4. 18:45

Kedves nagycigi!

Látom hogy teljesen profi vagy a fundamentás témában, és ezzel kapcsolatban lenne egy kérdésem. Most jár le márciusban a 2 év a megtakarításomból, és fel szeretném venni előre a pénz. viszont nem annyit, amennyi a szerződéses összegem, mert sajnos nem fogom tudni végig fizetni az összegemet. viszont mindenképp jelzálog nélkül szeretném megoldani a dolgot. Ha jól tudom akkor 1,5 m alatti lakáskölcsönnél nincs jelzálogosítás. viszont ha a SZ.Ö. 2.5 m, aminél 1,455 m a lakáskölcsön akkor ez eddig oké (mert nincs jelzálog) de ha most a két év leteltével igényelném meg az összeget akkor a fenntmaradó megtakarítási összeg (amit ugye még nem fizettem be) az hozzáadódik a lakáskölcsönhöz? Tehát akkor már több mint 1,5 m lesz a hitelem?

A svájci frankos hitelemet szeretném csökkenteni.

válaszodat előre is köszönöm!!!

2616. nagycigi (válaszként erre: 2595. - Cincinke)
2011. márc. 4. 18:20

Nem tudom.

Ki mondta?

Hogyan mondtad fel? írásban, az erre szolgáló Bejelentőn?

Bocs, sajnálom, de nem tudok "látatlanban" válaszolni, csak annyit, hogy hívd fel a 06-1-4118181-et, és kérdezz rá, hol tart a kiutalásod... legyen kéznél a szerződés- vagy számlaszámod...

Találgatni tudok, pl. előfordulhatott a nyolc év alatt, hogy kimaradt egy-két hónapnyi befizetés? mert akkor annyival hosszabb a megtakarítási idő...

Készen van már az adásvételi szerződés? ha még nincs, és tudsz beszélni a callcenterrel, akkor lehet, hogy kedvező választ kapsz, és beírhatod, május közepét. De a külföldre menő hölgy külföldön is megkapja a pénzét, mert arra a számlára kell utaltatnod, amit ő jelöl meg...

Írjátok be az adásvételibe, mondd meg a callcenternek a számlaszámot, és mehet a hölgy külföldre...! :))

2615. nagycigi (válaszként erre: 2614. - Cincinke)
2011. márc. 4. 18:05
Upsz...! Neked igazad van...! Bocs, mingyá'...! :)
2614. Cincinke (válaszként erre: 2595. - Cincinke)
2011. márc. 4. 17:46
Erre senki nem tud reagálni? :(
2613. dubadri (válaszként erre: 2612. - Nagycigi)
2011. márc. 4. 14:53

hurráááá! :)

utálom az ilyen automata telefonokat!

de azért köszi! :)

2612. nagycigi (válaszként erre: 2611. - Dubadri)
2011. márc. 4. 14:51

06-1-4118181

és várd ki türelmesen az automata ismertetését, meg az utána következő zene végét... :)))

2611. dubadri (válaszként erre: 2610. - Nagycigi)
2011. márc. 4. 14:44

Baján van ügyfélszolgálat? Próbáltam utána járni a honlapon,de nem találtam! :(

Jah,és köszi a választ! :)

2610. nagycigi (válaszként erre: 2609. - Dubadri)
2011. márc. 4. 14:29

lásd: 2608

egyébként kevesebb, mint két hónap

Ha megbeszéled a személyi bankároddal, hogy ő hozza ki neked, és vigye is vissza, akkor megspórolhatod a postán-postázással töltött időt...

Ehhez Neked kell a callcenternél jelezni, hogy ne postázzák, hanem őt hívják...

Ha egy ügyfélszolgálat a közeledben van, akkor azt is megbeszélheted, hogy személyesen odamentek, a tanúkkal, adóstárssal, aláírtok mindent, és megint kiesett a posta-idő

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook